24 augustus 2013

pantserjuffer


Naast een paar blauwe glazenmakers (zie foto onder) en de jaarlijks terugkerende heidelibellen is dit jaar ook een pantserjuffer present. Deze juffer heeft een prachtige metallo-groene kleur. In tegenstelling tot de altijd maar rondvliegende blauwe glazenmakers zit de pantserjuffer meestal stil op een oeverplant waardoor het mogelijk is om er in alle rust -zelfs met een compactcamera- een foto van te maken.


De pantserjuffer legt zijn eitjes in het merg of onder de bast van een over het water hangende plant. Hier overwinteren de eitjes. In het voorjaar komen de larven uit en laten ze zich in het water vallen. Na 2 - 3 maanden ontwikkelt een larve zich tot volgroeide imago. De pantserjuffers worden nog verder onderverdeeld in een aantal soorten maar deze determinatie vergt kennis die ik op dit moment nog niet heb. 

update (25 augustus): vliegende blauwe glazenmaker

Heel wat toeren moeten uithalen om deze nooit stilzittende blauwe glazenmaker met mijn compactcamera vast te leggen. Na x-aantal foto's staat hij er toch eindelijk helemaal op. Door de beweging mist de foto wat scherpte maar de flapperende vleugels brengen de foto dan weer tot leven.


12 opmerkingen:

siebe rutten zei

is de pantserjuffer ook zeldzaam in Belgie of beschermt in europa ofzo :)

Menck zei

Knappe foto's, met een absolute voorkeur voor de eerste.

Ludo RUTTEN zei

@Siebe: in mijn tuin is hij zeldzaam: er zit er eentje voor het eerst sinds heel lange tijd maar in België en Nederland is het een algemene verschijning. Valt evenwel niet erg goed op.

fruitberg zei

Mooi beestje, en die eerste foto is absoluut een hele mooie

Brecht Verpoort zei

Welke plant is dat eigenlijk, waar die pantserjuffer op geland is (1ste foto)? Komt mij vaag bekend voor...

Ludo RUTTEN zei

@Brecht: dat is een uitgebloemde toorts (verbascum)

Café Potager zei

Dus toch koningskaars? In mijn moestuin is dat vorig jaar opgedoken, en ik ben daar nogal tolerant tegenover spontaan opkomende kruiden als er bloemen op staan, zeker om dat zo'n koningskaars schuilgelegenheid biedt voor lieveheersbeestjes. Pantserjuffer of andere libellen heb ik nog niet gezien, maar daarvoor heb ik waarschijnlijk nog te weinig waterpartijen (op een mortelkuip na)...

Ludo RUTTEN zei

@Brecht: ik denk dat het een gewone zwarte toorts is.

Bie zei

Knap dat je ze hebt kunnen vastleggen op foto! Vooral de laatste foto is indrukwekkend.

bart zei

sterk, die laatste foto! (de andere mogen er ook zijn)

Zem zei

Mooi hoor, deze opnames!
En uit wat je schrijft over het overwinteren van de eitjes blijkt alweer hoe belangrijk het is niet al te zeer of helemaal geen opruiming te houden in overhangende stengels boven de vijver.

Brecht Verpoort zei

Volkomen toevallig kom ik de foto van de blauwe glazenmaker hier tegen. Heb dit beest vandaag een lift gegeven met mijn fiets: bij mij bleef ie dus wel mooi stilzitten. Prachtig kleurenpatroon!!