17 augustus 2013

een geluk komt nooit alleen

de kleine parelmoervlinder

Begin augustus spotte mijn collegablogster Anne er ook eentje, vandaag kwam hij even drinken van een Rudbeckia in onze tuin: de kleine parelmoervlinder. Niet zo lang geleden als uitgestorven gewaand maar gelukkig duikt hij in de Kempen terug op. Wat een vlinderweek hier in Tessenderlo!

In tegenstelling tot de Spaanse Vlag, die hier nog steeds rondhangt, was het verblijf van de kleine parelmoervlinder van korte duur. Na het opzuigen van een portie nectar uit een manshoge Rudbeckia vloog hij op om wat te zonnen op het loof van een watercipres (Metaseqouia glyptostroboides). Vervolgens verdween hij in het blauwe luchtruim. Gelukkig kon ik hem op foto vastleggen daar ik met mijn kodakje druk in de weer was met die Spaanse Vlag. 

Op 2 dagen tijd, 2 rariteiten... daar kan je je tuin wel eens vlindervriendelijk voor inrichten. Geloof me, je moeite wordt beloond. Vroeg of later. 


10 opmerkingen:

flatersfotoblog zei

Het is dankzij mensen als jij die werk maken van een natuurlijke en evenwichtige tuin, dat die dieren nog niet volledig uitgestorven zijn.
Mooie foto trouwens.

fruitberg zei

Mooie waarneming. En ik begrijp dat die vlinder jouw tuin bezoekt

natuurlijk-rijk zei

Kan je hem doorsturen ;-)

bart zei

schitterend! En een geluk dat je juist buiten was met je fototoestel

aandewaterkant zei

Groot geluk dat je met je fototoestel in de buurt was. Ook bij ons op de boerderij is het al weken vlinderfeest! Je kan er naar blijven kijken :-)

Heidi zei

Mooi!

Zem zei

Jaloers ben ik op die bijzondere vlinders. De parelmoervlinder, de wonderschone Spaanse Vlag en de Koninginnenpage: geweldig!
Maar ik ben hier in Zuid Oost Friesland ook al lang blij met redelijke aantallen gewone soorten.

Menck zei

Zowel wat betreft de Spaanse Vlag als deze kleine parelmoervlinder: knap gekiekt! Vlinders moet je verdienen, elke dag opnieuw. ;-)

Groentje zei

Jaloers op de vlinderdoortocht! Welke planten worden het meest gesmaakt buiten de Verbena en Echinacea?

Ludo RUTTEN zei

@groentje: vlinderstruiken, wilde marjolein, braambessen, koninginnenkruid (Eupatorium) en weldra rottend fruit.