22 juli 2013

uitkijktoren van Gerhagen

Exact 100 treden dien je te beklimmen om op het uitkijkplatform van de toren aan te komen. Van bovenaf heb je zicht over de bossen van Gerhagen. Spectaculair is het niet echt, daarvoor is het uitzicht te vlak en te eentonig, maar je ziet wel de abdij van Averbode, de windmolens van Nike, de pijp van de LVM (nu Ineos) en een aantal kerken in de buurt. De metalen toren uit 1999 is 18,75 meter hoog maar daar hij gebouwd is bovenop een natuurlijke zandduin - de Zandberg - bevind je je een heel stuk boven de toppen van de omliggende bomen.


Loes en de uitkijktoren

De toren wiebelt een beetje en wie hoogtevrees heeft, blijft er beter af. Temeer daar de wenteltrap erg smal is en er onderweg geen uitwijkplateau is om even opzij te gaan. Bij de vroegere betonnen toren (1969) kon dit wel. Vooral bij tegenliggers is dat vervelend. Vandaag beklom ik de toren nog eens, samen met de oudste dochter. De middagzon wierp een goed afgelijnde schaduw van de toren en ons beiden in het gele zand van de duin. Altijd mooi om er een foto van te maken.


links Loes en rechts van de vlag ik

(Interessant weetje: vlakbij deze toren staan een aantal zeedennen (Pinus pinaster). Hierdoor vind je op de grond heel grote dennenappels tot wel 20 cm lang. Bij nat weer sluiten deze kegels en bij droog weer gaan ze terug open.)

5 opmerkingen:

fruitberg zei

Toen ik in Zichem woonde ging ik daar ook wel eens naar toe met de kinderen. Die vonden dat toen trouwens wél écht spectaculair (voor een 6-8 jarige...)

Ludo RUTTEN zei

Toen ik kind was konden we ons nog van de berg laten afrollen, er staan nu al lang paaltjes om het zand tegen te houden waardoor dit niet meer kan. Jammer.

An en Toon zei

Prachtige natuur! Het is precies alsof je in één of ander exotisch land bent.

Menck zei

Ik kan nu al met zekerheid zeggen dat ik met geen stokken op die toren te krijgen ben. Yep, hoogtevrees. En al zeker als dat ding dan ook nog 's wiebelt.
Maar het zicht naar beneden is wel ten zeerste genietbaar.

bentenge zei

Die schaduwfoto is leuk, en dat zand met die plaatjesstructuur geven daar een leuke extra "toetsé aan.