15 juli 2013

de kers

 Kersenboomgaard, Alden Biesen Bilzen

Het voorbije weekend kon je op honderd en één plaatsen terecht voor amusement en ontspanning. Er was Bruce Springsteen, Big Jump, het Cactusfestival, Rock Herk en in Haspengouw vonden tegelijk 2 happenings rond de sappige kers plaats. Wij kozen voor 'De Kers', een organisatie van de Nationale Boomgaardenstichting v.z.w., dat plaatsvond in het schitterende decor van Alden Biesen.

Het puike weer zorgde voor een bijzonder goede opkomst. De Nationale Boomgaardenstichting had prima haar best gedaan om een interessant aanbod te presenteren. De expo van meer dan 150 kersenvariëteiten was indrukwekkend en de hongerigen en dorstigen konden zich tegoed doen aan lekkere kersenbereidingen. Wij pikten in op één van de vele gegidste wandelingen doorheen de Hertenbergboomgaard, vol met hoogstamkersen waarvan het lekkers vrijelijk geplukt mocht worden.

Behalve goed (maar met mate) geproefd, hebben we ook weer veel bijgeleerd: over de geschiedenis van de kersen, de verschillende karakteristieken van de variëteiten, het plukken ervan en de opbrengsten, over wat mis kan gaan -monilia bijvoorbeeld- en de laxerende, kleurende en helende werking van de kers. Kortom: een fijne zondagmiddag. Zoals dat van een actief blogger mag verwacht worden, heb ik er een foto-album van gemaakt en deze openbaar gedeeld. De hevige middagzon speelde wat in mijn nadeel maar gelukkig was er in de boomgaard voldoende schaduw om toch geslaagde sfeerfoto's te schieten.

Open hier het foto-album. Veel kijkplezier en geniet van de boomgaard.


Vrij plukken tijdens de wandeling met gids, een opportuniteit.


3 opmerkingen:

fruitberg zei

Mooie boomgaard. Het verbaast mij dat er nog zoveel kersen hangen (hier worden de hoogstam kerselaars vakkundig geplunderd door spreeuwenkolonies).
Van die hoge ladders in de bomen huiver ik. Die ladder staat duidelijk niet goed opgesteld (veel te steil)...

Ludo RUTTEN zei

De gids verklaarde de vele kersen o.m. door de aanwezigheid van roofvogels.

affodilisterug zei

Ook bij ons hangen de takken nog steeds zwaar beladen met kersen. Ondanks de spreeuwen en ander gepluimte dat half aangevreten vruchten kwistig over onze oprit strooit zodat we bijna letterlijk met de voordeur in huis vallen.