21 juni 2013

Zuid-Franse schone

Delphinium requienii

Momenteel bloeit onze ridderspoor in pot. Het is een Delphinium requineii ook wel eens de orchidee-ridderspoor genoemd. Je ziet waarom: de bloem lijkt meer op een orchidee dan wel op een ridderspoor. Ik vond hem op de plantendag in Bokrijk al was het toen nog een kleine en scheve zaailing in een plastieken potje. Verpot en met een stok als steun groeide de Delphinium uit tot een meterhoge, stevige plant. 5 bloemen zijn er reeds open, nog een twintigtal staan in de wachtrij.

Jammer genoeg is deze Zuid-Franse schone geen vaste plant. Hij zou wel gemakkelijk verder te zaaien zijn, zelfs spontaan voor eigen jonge plantjes zorgen. In het vroege voorjaar gezaaid bloeit hij nog datzelfde jaar, zaai je wanneer de zaadjes rijp zijn (zoals in de natuur) zit er in ons klimaat niks anders op dan de gekiemde plantjes vorstvrij te laten overwinteren. Deze plant komt in zijn wilde vorm voor in de buurt van Toulon, tegen de Middelandse Zee, en heeft sinds 1982 in Frankrijk een beschermde status. Ook in Spanje zou de plant voorkomen.

Het is in ieder geval zo'n bijzondere plant dat het toch de moeite loont om met veel zorg te proberen hem in stand te houden. 

4 opmerkingen:

  1. Ja, die is mooi. Heb hem ook een tijdje gehad, maar uiteindelijk helaas kwijtgeraakt.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Deze is een nieuwe voor mij. Lijkt me inderdaad erg mooi

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Dan zie ik Muggenbeet toch gaan zaaien om die schoonheden in zijn tuin te behouden ;-)
    De bloem is beeldschoon!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. We gaan ons best doen Zem: in het voorjaar binnen zaaien en zien wat het geeft.

    BeantwoordenVerwijderen

Dank je wel om een reactie achter te laten. Als je opteert om als 'Anoniem' te reageren omdat dit het eenvoudigst is, wil je dan je opmerking wel besluiten met je voornaam/naam? Het is plezant om te weten wie mijn blog bezoekt en reageert. Even simpel als 'Anoniem' is 'Naam/URL'. Van die URL hoef je je niks aan te trekken, je vult gewoon je naam of roepnaam of alias in en ... hopsakee, dat werkt ook. Merci.