29 mei 2013

het zal zijn zoals het is

mispel

Met meer aandacht dan anders volg ik deze dagen de bloei in onze tuin. Zoals alle deelnemers aan de VELT-opentuinen heb ik graag dat er veel bloemen open staan wanneer de bezoekers erin rondsnuffelen. De bloem is toch vaak de trots van een plant. Kleuren en geuren, daar vallen de mensen nu eenmaal voor.

Komende zaterdag is het al zover en het tuinbeeld ziet er dit jaar heel wat anders uit dan tijdens onze twee vorige deelnames. Je mag stellen dat de natuur zo'n drie weken vertraging heeft. Hierdoor zullen de Acanthus, Aruncus en de Veronicastrum, toch alle drie bekoorlijke blikvangers, verstoken blijven van hun prachtige bloeiwijze. Gelukkig zijn er voldoende struiken en vaste planten die wel in bloei staan. Bij sommigen zal het juist wel, juist niet zijn. Spannend.

blauwe regen

Van de blauwe regen rondom het huis is jammer genoeg het schoonste net voorbij maar de bloemtrossen van de witte en roze blauwe regens in de tuin zijn present. De rode Pavia, de paardenkastanje, de hulsten en onze nieuwe mispel (foto boven) - onze oude moest gerooid worden wegens perenvuur - zijn thans goed voorzien van bloemen. De bloemkornoeljes (Cornus kousa) zullen de kenners zeker weten te bekoren en ik hoop dat de vele heerlijk geurende boerenjasmijnen net op tijd hun witte bloemblaadjes openen. Het zal kantje boordje zijn maar het maakt een wereld van verschil.

geranium phaeum (blauw)

Bij de vaste planten doen momenteel de vele soorten Geraniums het prima. De hommels zijn er ook blij mee.  Zij zitten met hele zwermen in de Geranium macrorrhizum en Geranium phaeum, twee uitstekende drachtplanten. Verder bloeien momenteel ook de akeleien, de adderwortel, het dalkruid, Zeeuwse knoopjes, de smeerwortel, de rode valeriaan, de ossentong (mijn favoriet 'Dropmore' sinds gisteren ook), de bergkorenbloem, het fluitenkruid, heel wat wilde viooltjes en oeverplanten zoals de witte en blauwe Siberische lissen en echte koekoeksbloem.

Tijdens de vorige opentuindagen kreeg ik heel wat vragen over de roodbloemende Knautia macedonica. Ik vrees dat ze dit jaar net niet in bloei staan. De bloeiwijze is reeds geopend maar de verkleuring laat op zich wachten. Ik denkt dat het ook voor de indrukwekkende Cephalaria gigantea, nog zo'n publiekslieveling, net te vroeg gaat zijn. Maar het zal zijn zoals het is. De natuur forceren kan - voor de net gepasseerde RHS Chelsea Flower Show hebben de telers zich dit koude jaar uit de naad moeten werken om de bloemen tijdig in bloei te krijgen - maar ik hou me daar niet mee bezig.

Net zoals regen voor natte kledij zorgt, leidt een gebrek aan zon tot bloeiachterstand.  Ecologisten en tuiniers begrijpen dat en ze malen er niet om. De positieve kant van 't verhaal is dat de tuin er heerlijk mals en groen bijligt. Mits nog wat toevoeging van fijne muziek, zijnde de niet aflatende zwartkoppen, merels en roodborstjes, wordt een bezoek aan onze tuin ongetwijfeld een uitstap waar je geen spijt gaat van krijgen. Zo niet, vraag je het entreegeld maar terug.

Opentuin op 1 en 2 juni vanaf 10.00 uur tot ongeveer 18.00 uur.
Gelieve niet te parkeren op de fietspaden.
Inkom: gratis. Geen entreegeld dus :) Allez nu, uitnodigen en dan geld vragen dat gaat toch niet!
Koffie, biertje of frisdrank worden u geserveerd door de gastvrouw.
Voor de kinderen is er een trampoline en de kikker- en paddendikkopjes in de zwemvijver. Houd de kinderen wel wat in de gaten (3 waterpartijen). Vergeet ook de kleine paadjes niet (de éénbes groeit er).

8 opmerkingen:

Tuinatelier Herman en Vermeulen zei

Mooi verhaal en inderdaad, een tuin laat zich (meestal) niet dwingen. Hier in Rotterdam zijn volgend weekend de open tuinen dagen. Spannend wat er dan in bloei staat.

aandewaterkant zei

Ik doe mijn best om er zondag te geraken!

fruitberg zei

't Zal zowiezo al meer dan de moeite zijn. De geraniums doen het hier ook goed maar staan nog niet in bloem. De Philadelphus delavayi opent nu zijn eerste bloemen, dus dat zal ook bij jou nog wel los lopen ;-)
Tot zaterdag

Ludo RUTTEN zei

Allemaal welkom en vergeet niet langs het terras te passeren.

natuurlijk-rijk zei

Jamaar, dan ga ik niet langskomen hoor ;-) denk dat we een andere richting uitgaan!

Menck zei

Juicht ende jubelt: er is een weersverbetering op komst voor dit weekend!

Ludo RUTTEN zei

Ik lees (selectief) vooral: mooi weer NA het weekend :)

de biodiverse tuinier zei

Niet zo pessimistisch Ludo. Ik lees vooral dat het zondag droog zal zijn en dat de temperatuur stijgt. Het lijkt me ideaal fietsweer te gaan worden.