7 april 2013

Darwin met kolibrie

Geen gedoe meer met dat omwisselen en niet meer moeten omrekenen naar Belgische franken, de invoering van de euro heeft inderdaad zo zijn voordelen gehad. Toch kan ik me niet van de indruk ontdoen dat sinds 2002 de kostprijs van het dagelijks leven flink de hoogte is gegaan. Wat ik ook betreur is dat de eurobiljetten zo verschrikkelijk saai zijn. Architectuur vind ik nochtans een heel boeiend onderwerp maar qua kleurgebruik en thematiek zijn onze huidige biljetten een stap achteruit. Er is heel wat boeiende diversiteit verloren gegaan. Hoe langer hoe meer begin ik dat te betreuren.

10 Engelse pond met een afbeelding van Charles Darwin

De Belgische briefjes van de laatste generatie mochten gezien worden. Met Adolphe Sax, James Ensor en Art Nouveau-pionier Victor Horta sla je als land geen mal figuur. De libel aan de achterkant van de Guido Gezelle (5000 frank) is naar mijn smaak de allermooiste prent die we gekend hebben, al heb ik als jonge man zelden met zo'n briefje op zak rondgelopen. 5000 frank, dat was in die tijd onwaarschijnlijk veel geld. Bijna verdacht.

Ik vind dat spijtig, dat zo'n schoon papieren uit het leven verdwenen zijn. Dat geldt zeker ook voor de Hollandse gulden (die van voor de abstracte serie), mijn  favoriete briefjes. Dat heeft allicht ook te maken met het feit dat deze guldens me terugvoeren naar mijn fijne vakantie-jeugdjaren, de Efteling en Amsterdam. Op één briefje stond een vogel met een lange bek, een watersnip zo blijkt, en dan had je ook nog dat fel geel briefje met de zonnebloem. Zoiets moois gaf je niet graag af in de winkel, een gevoel dat ik met de euro nooit heb gehad. 

onze schitterende libel

Deze nostalgische terugblik kwam in me op omdat mijn tweede dochter volgende week met Natuur en Wetenschap vzw naar Engeland reist. Ze bezoeken er ondermeer de Kew Gardens en allerlei musea waaronder het Natural History Museum met het Darwin Centre. Voor deze trip haalden we op de bank wat Engels zakgeld, pounds zoals je weet. Bij het bekijken van de briefjes ontdekte ik dat Charles Darwin op de 10 pounds staat afgebeeld. Sinds 2000 is dit het geval maar mijn eigen Londenreisjes dateren allemaal van voor deze datum. Vandaar dat het me nu pas opgevallen is.

Ook dit geldbriefje vind ik mooi. Het vertelt een heel boeiend verhaal (wetenschappelijk onderzoek, de natuurlijke variaties bij kolibries, de reis met de Beagle) en het is tegelijk een statement van erkenning en waardering. Voor biologen en natuurliefhebbers is Darwin een icoon. Eén van dé wetenschappelijke referenties om al het natuurschoon of de onmetelijke biodiversiteit op onze planeet op een zinnige manier uit te leggen. Een wetenschapper van wereldbelang. Een man die zijn beeltenis op een geldbriefje echt wel verdiend heeft. 

Wat een geluk dat Engeland een opt-out heeft voor de invoering van de euro, denk ik dan zo. Zo'n biljet als dit van Darwin verdient het om te blijven bestaan. Al was het maar om religieuze fanatici - de dwalende Adam en Eva-aanhang -  van antwoord te dienen en zo af en toe te treiteren. 


3 opmerkingen:

  1. wanneer wij een land bezoeken, sinds de invoering van de euro, zorgen we er altijd voor dat we op het einde voor we huiswaarts keren een klein beetje geld over hebben, wat we vervolgens bij thuiskomst in een grote pot bewaren. Ook wij houden wel van die eigenheid en de diversiteit ...

    BeantwoordenVerwijderen
  2. De Euro biljetten zijn inderdaad te steriel. Maar ook de belgische biljetten waren niet allemaal toonbeelden van schoonheid.
    Het biljet van 10000 BEF was zo lelijk dat ik weigerde het te gebruiken.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. @fruitberg: ik kan me niet herinneren dat ik ooit een 10000 frank in mijn handen gehad heb. Niet omdat het lelijk was maar omdat ik me er niet veilig zou mee voelen :)

    BeantwoordenVerwijderen

Dank je wel om een reactie achter te laten. Als je opteert om als 'Anoniem' te reageren omdat dit het eenvoudigst is, wil je dan je opmerking wel besluiten met je voornaam/naam? Het is plezant om te weten wie mijn blog bezoekt en reageert. Even simpel als 'Anoniem' is 'Naam/URL'. Van die URL hoef je je niks aan te trekken, je vult gewoon je naam of roepnaam of alias in en ... hopsakee, dat werkt ook. Merci.