30 maart 2013

zaad


Bij de Argus-tuinwedstrijd  'De Groene Verleider' hadden we een mooie prijs gekregen waaronder voor 100 euro aankoopbonnen bij Aveve. Onze konijnen en de wilde vogels zijn er al goed mee geweest. Met de laatste cheque van 25 euro heb ik deze week met en voor mijn moeder Primula's gekocht. Om onze eigen tuin op te fleuren, schafte ik me 5 pakjes zaad aan alhoewel ik geen zaaiman ben omdat ik dat te omslachtig en te traag-vooruitgaand vind. Doorgaans laat ik dat over aan de stielmannen - die moeten hun brood ook verdienen - en koop ik plantjes in bloei. Ook de wind mag hier zijn werk doen.

Kenners zullen van de foto wel kunnen afleiden dat ik toch het verstand heb om 'gemakkelijk zaad' te kopen. Normaal kan er met Oost-Indische kers, komkommerkruid, zonnebloem en bloemenweide niet veel mislopen. Het zou zo uit een pakket voor beginners kunnen komen.

Oost-Indische kers heb ik leren kennen in het openluchtmuseum van Bokrijk en de tuin van Claude Monet in Giverny. Ik zag daar met mijn eigen ogen dat deze kleurrijke bloemen prima bodembedekkers zijn en bijzonder charmante klimplanten. De rankende variëteit moet ik me nog aanschaffen (uitverkocht) maar ik heb alvast 2 laagblijvende soorten meegenomen. De bloemen en bladeren zijn eetbaar, ik weet dat, maar de kans dat ze in mijn spijsverteringsstelsel terechtkomen lijken me op dit moment verwaarloosbaar klein. Ik heb op dat vlak nog een drempel te overwinnen.

Het komkommerkruid kocht ik voor de bijen. Deze eenjarige Borago officinalis levert prima nectar en pollen en het is eens wat anders dan Phacelia. Bijkomend voordeel is dat het komkommerkruid zichzelf goed verder zaait waardoor kan verwacht worden dat eenmalig inzaaien volstaat voor meerdere jaren tuin- en bijenplezier. Het sierlijke blauwe bloempje kan vers verwerkt worden in salades.

Het bloemenweide-mengsel is samengesteld uit eenjarigen met bijzondere nectar- en pollenproducerende bloemen. Zo'n 8 weken duurt het eer het zaad de eerste bloemen voortbrengt. Door de aanhoudende vries zullen de open-tuin-bezoekers (eerste weekend juni) helaas het resultaat niet in volle pracht kunnen zien. De reuze-zonnebloemen ga ik in een potje voorzaaien en in mei uitplanten in de voortuin. Het blijven magnifieke bloemen, een wonder van de natuur. Ze geven een tuin ogenblikkelijk een natuurlijke en ecologische look.

De voorbije winterperiode heeft me ook geleerd dat wilde vogels niets liever hebben dan zonnebloempitten. Ik hoop dan ook op een goede oogst en de vele vogels te kunnen verwennen met zelfgewonnen zaad. Rest me nog ergens klimmende Oost-Indische kers te vinden om tegen een kastanjehek te laten groeien. Moest het een succes worden en passen in onze ecologische tuin - het is deze eerste keer een nogal impulsief experiment - wordt het zaaien van Tropaeolum een jaarlijks ritueel. Als het bij de kinderen in de basisschool lukt, zou het bij mij ook wel eens kunnen aanslaan.

Update: zonet heb ik nog 3 variëteiten Oost-Indische kers gevonden, 2 daarvan zijn klimmende soorten. Vooral die Black Velvet staat me wel aan. Blijkt nu dat die dingen ook Capucijnen genoemd worden. Weer wat bijgeleerd uit de zaaibranche.




16 opmerkingen:

  1. Veel vogels komen inderdaad af op zonnepitten en zonnebloemen zorgen dan ook voor veel vogels. Al zijn er vogels die helemaal geen zonnepitten lusten. Gelukkig zorgen zonnebloemen wel voor spectaculaire acties van mezen want die pikken graag de zonnepitten uit de planten zelf.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ook probeer ik het binnen zaaien wat te reduceren. Buiten moet het eigenlijk zelf regelen met de uitzaai.
    Maar bepaalde zaden, zo leert de ervaring, kan je inderdaad beter gecontroleerd voorzaaien, omdat je er anders niets van terugziet.
    Oost-indische kers geeft echt een feestje, als het bloeit.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik verwacht veel van de Oost-Indische kers. Zoals geschreven, vind ik hem zowel mooi als sloridge bodembedekker als nonchalante klimmer. Welke kleuren in onze tuin het beste passen ga ik nu proberen te ontdekken. Wel pas buiten zaaien vanaf 10°C.... lees ik. Dat is nog ver weg.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Toen ik de foto zag, dacht ik: 'Hij is voor de eetbare bloemen overstag gegaan...' Niet dus...
    Klimmende capucientjes (capucijnen zijn paters...) vind ik erg leuk, maar ik kies normaal nooit de niet-rankende soorten.
    Kanarie-kers (Tropaeolum peregrinum) is een verwante soort met mooi ingesneden blad, waarvan de gele bloempjes met wat fantasie inderdaad op een vogel lijken.

    Over knolcapucientjes (Tr. tuberosum) met hun eetbare knollen zal ik maar zwijgen...

    BeantwoordenVerwijderen
  5. @annetanne: "hoge Capucijnen", zo staat het toch op het pakje (onder midden)? Deze keer is het een uitprobeersel met de bedoeling om de komende keren met de mooiste, beste (en lekkerste???)verder te doen. Dit jaar selecteren en er zaad van nemen want ik schrok van de prijs van sommige zaden (tot 4,5 euro/pakje).

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Oost-Indische kers ligt hier ook klaar om te zaaien. Evenals zonnebloem. Ik ben wel fan van eetbare bloemen en niet alleen omdat ze er mooi uitzien :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  7. @madameboerenerf: hoe maak je ze klaar en naar wat smaakt het? Of eet je ze rauw?

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Alleen al voor een slaatje met daarop zo'n fleurig bloemetje moet je oost indische kers zetten! Ik heb ook eens ergen gezien dat je ze met een kaasmengsel kan vullen. En van zonnebloemen heb je wel 4 keer plezier; de mooie bloemen in de tuin, binnen in een vaas, de vogels die met de pitten gaan lopen en dan oogst ik ook nog altijd wat zaad voor volgend jaar.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. @ludo: dat pakje mag beweren wat het wil... Google eens op capucien en op capucijn ;-)

    Zaadpakjes van Aveve blinken over het algemeen niet uit in correcte naamgeving, zeker niet in correcte Nederlandse naamgeving.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. het betreffende pakje is van Somers, maar soit. Als ze maar mooi zijn, ik ga ze deze week binnen toch al maar voorzaaien.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Je hoeft geen haast met die Oostindische kers denk ik. Als die eenmaal beginnen, exploderen ze bijna, in onze tuin altans.
    Bij mij komen ze aan de voorkant, in het zonnetje, ook gewoon uit gevallen zaad terug.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Ludo, je zal heel tevreden zijn over de Oost-Indische kers. De weelderige groei en bloei geeft je een zomergevoel tot aan de eerste vorst in de herfst. Met de late vorst van dit seizoen is dat meegenomen! ;-)

    De plant zorgt ook dat de tweede generatie van de koolwitrupsen niet op je kolen komt maar van de Oost-Indische kersbladeren begint te eten. Door de explosieve groei van de kers valt het dan zelfs niet eens op dat er van de bladeren gegeten wordt.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Gisteren schafte ik me 14 potjes bloemenzaad aan in 'denaldi'. Veel waar voor weinig geld. De voorgaande jaren hebben de deugdelijkheid van deze jaarlijks weerkerende aanbieding ruimschoots bewezen. Voor dit jaar staat er een grote bloemenweide op til.
    Alvast veel zaaisucces, Ludo.

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Ik ken het gevoel dat je beschrijft ivm zaaien: veel rompslomp.
    Ik heb hier vorig jaar heel wat zaad verzameld en ga dat binnenkort in theorie ook beginnen uitzaaien

    BeantwoordenVerwijderen
  15. die groene vingers van jou hebben er duidelijk zin in!

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Zelf zaad oogsten is inderdaad lonend. Zelf heb ik wat zonnebloemzaden uit het vogelvoer achtergehouden om dit jaar wat extra zonnebloemen te zaaien.
    Oost-Indische kers smaakt naar .... kers ofte cresson.

    BeantwoordenVerwijderen

Dank je wel om een reactie achter te laten. Als je opteert om als 'Anoniem' te reageren omdat dit het eenvoudigst is, wil je dan je opmerking wel besluiten met je voornaam/naam? Het is plezant om te weten wie mijn blog bezoekt en reageert. Even simpel als 'Anoniem' is 'Naam/URL'. Van die URL hoef je je niks aan te trekken, je vult gewoon je naam of roepnaam of alias in en ... hopsakee, dat werkt ook. Merci.