7 maart 2013

alles op zijn tijd

Een selectie van 5 kerstrozen uit de tuin 

De hunker naar de lente en hele dagen warmte is zo groot dat men vergeet dat het volgens de schoolboekjes nog minstens 2 weken winter is. Alles komt op zijn tijd. Geniet van wat de natuur nog aan winterpracht te bieden heeft. De lentebloesems komen wel maar eerst nog wat vries en wie weet... een laag sneeuw. 

In onze tuin zou het plaatje van bibber en bevroren grond nog steeds kloppen. De winterakonieten bloeien nog, de krokussen staan nog maar pas open, de toverhazelaars hebben nog voor enkele weken bloemknoppen, de sneeuwklokjes zijn nu op hun hoogtepunt en ook de kerstrozen hebben het maximum aan schoonheid deze week bereikt. Er zijn nauwelijks verdwenen vaste planten die al komen piepen, al is de gele monnikskap ook dit jaar weer de spitsenloper. Dat aconitumgif werkt als EPO, dat kan niet anders.

De lenteschoonmaak kan hier nog wat wachten. Ik ga het voorbeeld van het takjesrapende vogelvolk nog niet volgen. Intussen heb ik wel een aantal nestkastjes gerenoveerd en het merendeel proper gemaakt. Ook een nieuw halfopen kastje van betonhout werd tegen de oostergevel geschroefd. Het is mooi om zien hoe snel de mezen op verkenning gaan. Ze zouden in de gaten kruipen terwijl je nog aan 't nagelen bent. Voor wie het zich afvraagt: de kepen zijn al geruime tijd weg en van de knappe sijsjes is slechts een handjevol blijven plakken.


7 opmerkingen:

AnneTanne zei

Helleborussen, die hebben er hier niet echt zin in. Aan kerstrozen (H. niger) ga ik niet beginnen, de H. orientalis die laat wel blad zien, maar bloeien, ho maar...
Het stinkend nieskruid (H. foetidus), die lijkt nog het meest 'mee te willen', maar die heeft wat moeite gehad om zich door de 10 cm 'gele grond' te werken die ze vorig jaar na het uitgraven van de regenput over zich heen heeft gekregen.
De H. argutifolius, daar is zelfs helemaal niks meer van te zien.

Sinds gisteren hier ook geen kepen meer...

Ludo RUTTEN zei

De H. niger zet ik hier niet. Heb het ooit geprobeerd maar dat was van korte duur. Ook een tweede poging liep slecht af. De H. orientalis is duidelijk de beste voor mijn grond en zoals je weet kunnen de zaailingen voor mooie verrassingen zorgen qua kleur. Kalkminnende soorten zijn niets voor hier.

Zem zei

Prachtige fotocollage van hele mooie helleborussen. Die hier nooit willen.
Ik ga ook nog geen takjes rapen, de grond heeft nog wel wat bescherming nodig gezien de vorst van de komende week. Maar het kriebelde deze week wel om té veel op de lente vooruit te lopen.

fruitberg zei

Mooie planten. Ik heb er ook net twee gekocht, wordt tijd dat ik die ook eens ter aarde laat

Hilde zei

hoe prachtig die helleborussen!!!

De Zandeik zei

Mooi, mooi... Die linksonder lijkt sterk op een van mijn lievelingshelleborussen. Die blauwe is ook goed gelukt. Op foto ziet die van mij er altijd paarsrood uit.

Linda zei

Je hebt gelijk ook, ik ben wel zo'n enthousiasteling die al aan het opruimen was maar we vergeten dat het officieel nog winter is...
Wat zijn je kerstrozen toch mooi.