19 januari 2013

wat rest: één boom

boom in weiland

Half in de gracht en de andere helft in de wei. Zo breekt deze alleenstaande boom de leegte van de kaalkapping. Ooit stoeiden hier in struwelen en heggen patrijzen en konijnen. Vogeltjes vonden er hun nestgelegenheid of onderduikadres wanneer de sperwer in de buurt was. Tegen beter weten in komt de kievit er nog wat eieren leggen. Uitbroeden zit er niet in, alleen wat geklutst gebroed en ondergeploegde kalkschalen. Kleine natuurrijke percelen herwerkt tot productieve ééngewas-vlaktes. De boom redt de eer. Voor hoelang? De winters zijn koud en de mazout onbetaalbaar. Ik noem hem een boom. Maar mag hij meer zijn dan zoveel kubieke meters hout?

(Gelijkaardige mijmeringen over hetzelfde gebied: "mooi op 't eerste gezicht")


3 opmerkingen:

Linda zei

Zonde inderdaad.... Ik moet eerlijk zeggen dat bij jullie in Vlaanderen er vaak nog meer ruimte is voor die ene boom of dat stukje kreupelhout dan hier in Nederland. Hier moet werkelijk alles aangeharkt worden, al is er wel wat verandering gaande.

SuperMasj zei

Niet zolang geleden nog gelezen dat meer dan de helft van onze open ruimte ingenomen wordt door landbouw, en dat 2/3 daarvan veetelt én dierenvoerteelt is...

de biodiverse tuinier zei

Supermasj heeft gelijk - het is in het behoud van de open ruimte dat vegetariërs en natuurbeschermers elkaar vinden.