10 januari 2013

1001 bloemen

Nog nooit verschenen zoveel bloemen in onze twee Parrotia's persica (Perzisch Ijzerhout). 't Zijn er zoveel dat tellen onbegonnen werk is. Als ik zeg 'meer dan 1000' dan is dat niet overdreven. De rode kwastjes, die wel wat weg hebben van rode klaver, zitten echt overal (zie foto 1). Geuren doen ze niet maar dat hoeft ook niet want op het kale hout heeft deze winterbloeier -ook zonder parfum- uitstraling te over. Subtiel maar onmiskenbaar aantrekkelijk.

1001 bloemen in Parrotia
Ieder bolletje in de boom is een bloempje. Wat ingezoomd ziet het er zo uit:

rode bloemen in Parrotia persica
 De Parrotia bloeit dit jaar samen met enkele toverhazelaars en dit al zo'n 4 meter de hoogte in.

Het blijft vreemd dat deze gemakkelijke struik of boom zo weinig aangeplant wordt want behalve de bijzondere winterbloemen  is hij ook één van de allermooiste herfstverkleurders die ik ken. Deze beide kenmerken heeft hij gemeen met de toverhazelaars. Niet verwonderlijk want de Parrotia behoort tot dezelfde familie (Hamamelidaceae).

Het is het eerste jaar dat hij zo massaal bloeit. Er zijn jaren geweest dat het eerder povertjes was.  Ik heb er geen notities van maar ik denk dat hij dit jaar enkele weken vroeger bloemt dan normaal. Meegenomen is ook dat er niet gesnoeid hoeft te worden. Slechts eenmaal heb ik moeten ingrijpen. Een hop had zich in een van de twee Parrotia's geslingerd waardoor de kruin dreigde af te sterven. Na volledige verwijdering van de klimplant herstelde de struik snel.

Zoals heel wat van onze winterbloeiers (toverhazelaars, Helleborussen, Prunus subhirtella) heb ik beide Parrotia's kort bij het huis geplant zodat ze ook van binnenuit bewonderd kunnen worden. Je kunt wel aannemen dat ik nog nooit spijt heb gehad van deze aankoop. De gele kornoelje (Cornus mas) zorgt hier voor de aansluitende bloei. Nog zo'n gemakkelijke plant. Een goed duo voor wie ook vroeg op 't jaar bloemen in zijn tuin wil.

(Ook een bijzonder interessante winterbloeier is de winterzoet.)

7 opmerkingen:

SuperMasj zei

Ook al zijn de bloemen klein, als ik op fietstocht trek vallen die winterbloeiers toch echt op.
Deze ken ik niet, dus weeral iets bijgeleerd hier

natuurlijk-rijk zei

Dat is een hele mooie, kende hem ook niet. Bijzondere bloemen zijn het!

madame boerenerf zei

Allée, weer eentje voor op mijn lijstje. Onze tuin gaat nog te klein zijn voor alles wat ik er in wil.

Ludo RUTTEN zei

minder goed nieuws is er ook: vorig seizoen 3 pas aangeplante (en goed verzorgde) toverhazelaars kapotgegaan. Nooit meegemaakt. Hieronder een zeer mooie "Aphrodite".

Zem zei

Ook ik kende deze prachtige struik / boom niet. Ik heb intussen niet genoeg tuin voor alles wat ik wel zou willen.

Menck zei

Parrotia persica vind ik eveneens prachtig. Hij wordt mettertijd wel behoorlijk breed, wat vaak als reden wordt opgegeven waarom hij niet zo veel in privétuinen voorkomt.

De Zandeik zei

Prachtige struik/boom. Kende hem ook niet.