9 december 2012

vrouw in de kerstboom

De glazen broccoli, de komkommers, de pinguïns en de auto's die we in het Poolse Zlotoryja kochten, hebben fijn gezelschap gekregen in de kerstboom: een matrushka.  De Oekraïense roots van mijn gezinsleden is hier natuurlijk niet vreemd aan.

Ondertussen hebben ze hier al een mooie verzameling van matrushka's of babooshka's. Oorspronkelijk stellen de in-mekaar-passende poppetjes vrouwenfiguren voor, gehuld in traditionele klederdracht. Maar tegenwoordig is zowat alles te verkrijgen. De kleinste hier heeft een set met de figuranten uit Roodkapje. In Praag vonden ze zelfs de spelers van Standaard (of Anderlecht of... maar zowat alle hoofden zagen er hetzelfde uit, alleen het tenueke verschilde). Ook de Russische presidenten worden vaak geschilderd. De schoonste poppetjes zijn handgeschilderd en kosten een flinke duit. Het zijn dan ook echte kunststukken.

onze nieuwe blikvanger in de kerstboom

Onze nieuwe matrushka was betaalbaar. Ook al komt ze van heel ver, uit China met name. Hoe dan ook, naast onze woonkamer fleurt ze nu ook deze blog op. Is ze niet schattig?

3 opmerkingen:

bentenge zei

Schattig jawel, but I am more into brown eyes :-)

SuperMasj zei

Bij mijn ouders stond er vroeg er ook zo'n babooshka met een hele reeks inpassende popjes. Ik herinner me nog levendig daar uuuuren mee gespeeld te hebben...

Linda zei

Wat een liefje!
Wij hadden vroeger thuis trouwens een serie met Amerikaanse basketballers, gekocht bij het Rode Plein door mijn vader, wel na de val van de muur uiteraard...
Maar zelf houd ik meer van zo'n traditioneel moedertje. Vrolijk kerstfeest.