30 december 2012

de betoverende toverhazelaars

Hamamelis x intermedia Westerstede
Hamamelis x intermedia 'Westerstede', een zwak geurende maar mooie gele toverhazelaar

De Prunus subhirtella 'Autumnalis Rosea', de Viburnum bodnantense 'Dawn' en de ondergewaardeerde winterjasmijn zorgen al enkele weken voor mooie bloemen in de tuin. De roodbloeiende Parrotia persica opent hier en daar zijn eerste rode kwastbloempjes. Op de heerlijk geurende Chimonanthus praecox is het nog even wachten maar de vroege toverhazelaars zijn, mede door het zachte weer, reeds paraat. Dat wordt weer genieten want hun opkrullende lintbloemen en de bijhorende zoete geuren zijn telkens weer een opbeurende en onovertroffen gebeurtenis in onze wintertuin.

Twee nieuw aangekochte toverhazelaars (vorige winterperiode) hebben evenwel de geest gegeven en dit in dezelfde omstandigheden als een al even onfortuinlijke drietandesdoorn. Pijnlijk om de al vrij grote 'Jelena' en 'Arnold Promise' te moeten verhakselen maar er zit niks anders op. Als we de komende weken de tijd vinden om nog eens naar het Arboretum van Kalmthout te rijden, kan het zijn dat ik dit verlies goedmaak met een soort die ik nergens anders kan vinden. Vorig jaar zag ik daar bijvoorbeeld de 'Spanish Spider' en die zou ik maar al te graag aan onze tuin vervoegen.

De hamalisfeesten van het arboretum gaan dit jaar door van 14 januari tot 24 februari. Echt de moeite waard want Kalmthout bezit een betoverende collectie toverhazelaars. Hun verzameling is de grootste van heel Europa. Aan de uitgang worden toverhazelaars in alle maten verkocht -evenals andere winterbloeiers- maar ze kennen er wel hun prijs. Voor de doorsnee variëteiten kan je dus beter elders rondkijken maar voor een rariteit ben je op de juiste plek. Let wel op het wortelgestel want vorig jaar zag ik er toverhazelaars waarbij de man of vrouw met de spade wel erg dicht bij de stam had toegeslagen.

(Ook betoverd door toverhazelaars? Dan zal dit artikel je zeker interesseren)


8 opmerkingen:

  1. Zó mooi, die foto van de toverhazelaarbloem!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik denk dat ik een toverhazelaar ga aanplanten in plaats van Daphne Bohlua 'Jacqueline Postill', waarvan ik overal lees dat de plant zo goed als niet houdbaar is.
    En ik ga dus een poging ondernemen om in het Arbortetum te gaan kijken. Ik heb ooit een hele mooie variëteit gezien met bont blad, eens kijken of ik daar nog wat info over terug kan vinden, en dan eens kijken of ze die ook in het Arboretum aanbieden ...

    BeantwoordenVerwijderen
  3. succes met de zoektocht. Arboretum is ook zonder aankoop de moeite om er eens rond te wandelen. Voor ons wel erg ver.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wat zonde dat je twee toverhazelaars dood zijn. Is dat door de vorst vorig jaar gekomen? Ik heb genoten van de foto's, hier zal er wel nooit één komen te staan, omdat ze nogal de breedte ingaan, is mijn ervaring. Maar betoverend zijn ze zeker.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Net als de esdoorn hebben de twee de bijzondere winter niet overleefd ondanks goede zorgen. Wat er is misgelopen weet ik niet maar om een of andere reden is de sapstroom volledig stilgevallen en zijn ze verdroogd.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. heb ze nog nooit zo bekeken. Mooi!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Mijn Jelena bloeit ook al een tweetal weken, de foto's zwier ik er straks op! Ik heb hem zelf in het arboretum gekocht, idd een prachtige plaats om ze te bewonderen, en ze kennen er hun prijzen. Dat je nog plaats hebt voor zoveel struiken!? je zet het daar helemaal vol. Winterbloeiers zijn inderdaad heerlijk en hun bloemen betoverend tegen de vaak grijze achtergrond van deze tijd!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Er komt soms plek vrij zoals wanneer de trampoline verhuist of wanneer ik enkele wijzigingen (verplaatsingen of vervangingen) doorvoer. Maar veel plaats is er jammer genoeg niet meer.

    BeantwoordenVerwijderen

Dank je wel om een reactie achter te laten. Als je opteert om als 'Anoniem' te reageren omdat dit het eenvoudigst is, wil je dan je opmerking wel besluiten met je voornaam/naam? Het is plezant om te weten wie mijn blog bezoekt en reageert. Even simpel als 'Anoniem' is 'Naam/URL'. Van die URL hoef je je niks aan te trekken, je vult gewoon je naam of roepnaam of alias in en ... hopsakee, dat werkt ook. Merci.