25 november 2012

Wars plantentip

Wie voor de eerste maal zijn ecologische tuin openstelt voor het publiek krijgt vooraf een bezoek van een VELT-medewerker. Hij of zij loopt dan eens door de tuin en babbelt wat met de eigenaar. De bedoeling is nogal evident: toetsen of het concept wel klopt en aansluit bij de VELT-ideeën. Secundair: vermijden dat mensen terechtkomen op plekken waar bij wijze van spreke de gifspuit klaar staat of -al even erg- waar de flora zich beperkt tot een mini-Versailles van buxussen.

Ik had het geluk de betreurde War Smeyers over de vloer te krijgen. Het klikte meteen met deze Molse pionier. Tijdens een tas koffie - het kan ook een glas wereldwinkel-fruitsap geweest zijn - bleek dat we, naast het ecologisch tuinieren, nog iets gemeen hadden: een nogal heftig en strijdlustig milieu-activisme. Voor mij zijn dat ook twee zaken die niet van mekaar te scheiden zijn. Louter ecologisch tuinieren terwijl de lucht en het water naar de kl.... geholpen worden dat is zoiets als een strobalenwoning bouwen op een industrieel stort.

Een goede milieukwaliteit is de basis van alles: een gezond leven, een rijke biodiversiteit en ... bevredigend tuinieren.

de Schizophragma hydrangeoides 'Moonlight' doet het prima

War was behoorlijk onder de indruk van het wild karakter van onze tuin en onze plantenkeuze. Het sierde hem dat hij boven alles zijn gezond boerenverstand liet spreken. Hij had geen enkel probleem met hier en daar een plant die 'niet van bij ons' komt. In je tuin moet je kunnen planten wat je mooi vindt. Over de groene Bekaertdraad die we 20 jaar geleden samen met onze buur optrokken zei hij 'als er iemand een venijnige opmerking over maakt zeg je maar dat "Bekaertdraad nu écht een product van bij ons is". Ook het snobisme dat je toch vaak in tuinmiddens ontwaart, was War volledig vreemd.

Tijdens ons gesprek sprak War me over bentoniet. Iets wat ik niet kende - en wat ik tot op heden nooit gebruikt heb - maar wat mijn snel uitdrogende Kempische zandgrond wel flink zou verbeteren. "Als je clematissen wil zetten, gooi dan een grote put vol met met bentoniet verbeterde grond." Ook gaf War me een planttip nadat hij onze flinke klimhortensia had gezien. "Probeer eens een Schizophragma", zei hij. Diafragma en schizofreen kende ik wel maar dat ding wat hij opnoemde klonk als verbasterd Chinees.

Ondertussen heb ik Wars tip al een half jaar tegen mijn Noordergevel staan. De variëteit 'Moonlight' doet het daar uitstekend en hij staat momenteel nog steeds in blad. Wat toch redelijk straf is. Op een half jaar tijd is hij bijna 3 meter hoog  geklommen. Zonder hulp, want hij heeft hechtwortels zoals de gewone klimhortensia. Klimmen doet hij met sierlijke  felrode stengels en in juli-augustus mogen we heel veel bloemen verwachten. De wintervastheid moet nog getest worden maar ik verwacht op dat vlak geen problemen. 

Ook met deze goede doch bijzondere tip bevestigde War zijn open mind. De Schizophragma komt namelijk uit China en Korea en dat hij, als gerenommeerd VELT-lesgever, deze 'vreemdeling' aanraadde, dat vind ik nog steeds klasse. Schone planten moet je verwelkomen, zonder naar hun identiteitspapieren te vragen. 

10 opmerkingen:

  1. Ik volgde een cursus moestuinieren vanuit Velt bij War. Een bevlogen, warme man. Hij wordt vast heel erg gemist.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Zijn tip over bentoniet is een zeer waardevolle. Ik gebruik dit natuurlijke product al jaren wegens eveneens een zanderige grond. Combineer het met compost en er voltrekken zich kleine wondertjes!

    Dat een plant immer inlands zou moeten zijn, vind ik eveneens onzin. Je laatste zin is in dat verband zalig.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. In mijn vorige tuin had ik een muur begroeid met Hydrangea petiolaris, de andere kant met Schizophragma hydrangeoides. Terwijl ze ongeveer evengoed groeiden, was de Schizophragma toch mooier.

    Dat examen zal ik dan volgend jaar ook moeten afleggen (ik zou willen meedoen in 2014).

    En die laatste zin klopt, al maak ik er één uitzondering op: invasieve exoten krijgen van mij geen plaats in de tuin.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. beschouw het niet als een examen, het gaat (ging) er heel gemoedelijk aan toe. Zeker doen.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Van je laatste zin knap ik helemaal op!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. volledig met je eens, op het laatste na. sommige 'vreemde' planten kunnen de plaatste flora gaan overheersen en zodanig gaan woekeren dat ze een plaag worden. hetzelfde gebeurt met uitheemse diersoorten die de habitat van de inheemse innemen. toch goed opletten welke vreemde 'eendjes' je binnen haalt. Da's mijn gedacht natuurlijk ;-)!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. @Hilde: dat is inderdaad een gegeven om goed te bewaken. In onze tuin staat evenwel geen enkele "exoot" met een agressief -anderen verdringend- karakter. De woekeraars zijn hier de klimop, Geranium macrorrhizum en de hop, beiden inheems. Woekeren betekent vooral dat de planten het naar hun zin hebben en daar kan je je voordeel uit halen. Ik heb ook nog niemand horen treuren omdat er hier en daar een wilde vlinderstruik uitschiet. Ook een exoot. Een goede (ecologische) tuinier plant verstandig en grijpt in indien nodig. Dat blijkt in de praktijk slechts zelden nodig te zijn. Mijn idee is: klemtoon op inheems plantgoed maar durf ook iets anders te planten als je 't mooi vindt. (soms zou ik willen dat mijn Japanse esdoorn woekerde)

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Veel tuiniers dénken met inheems plantengoed te maken te hebben, terwijl dit helemaal niet zo is. Zo is het gros van onze vaste planten vooral van Amerikaanse oorsprong. Geranium komt oorspronkelijk uit Zuid-Europa maar wordt heden quasi uitsluitend vanuit China ingevoerd. Ook hop is van oorsprong een Chinese plant. Klimop is dan weer wél inheems.
    Ter staving: zowat 95 % van de 750 plantensoorten in mijn tuin zijn uitheems. Het lijkt alleen niet zo omdat ze in ons land vaak al heel lang zijn ingeburgerd.
    Dit geheel terzijde, uiteraard.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Inheems, uitheems.... de vraag stelt zich natuur hoever je terug gaat in de tijd om uit te maken welk etiket er gekleefd wordt. Je zou zelfs zover kunnen gaan om te zeggen dat uiteindelijk elk leven begonnen is met één en dezelfde oerknal. Voor de tuinier vind ik interessanter: is het een mooie plant, hebben de insecten en vogels er ook iets aan, laat hij ook andere planten toe of ontneemt hij het licht of de grond? De tuin is een gesuperviseerde ruimte. Zelfs "invasieve planten" kan de tuinier (gemakkelijk) in toom houden als hij tenminste bereid is om ene poot uit te steken. Iets anders is de vrije natuur. Dat is een ander verhaal.

    BeantwoordenVerwijderen

Dank je wel om een reactie achter te laten. Als je opteert om als 'Anoniem' te reageren omdat dit het eenvoudigst is, wil je dan je opmerking wel besluiten met je voornaam/naam? Het is plezant om te weten wie mijn blog bezoekt en reageert. Even simpel als 'Anoniem' is 'Naam/URL'. Van die URL hoef je je niks aan te trekken, je vult gewoon je naam of roepnaam of alias in en ... hopsakee, dat werkt ook. Merci.