19 november 2012

dé ontdekking van de dag

zicht op Antwerpen van op de overkant

De Antwerpenaren onder jullie gaan zich een breuk lachen maar dat neem ik er graag bij: wij hebben tijdens ons dagje Antwerpen voor 't eerst kennisgemaakt met de Sint-Annatunnel, beter bekend als de voetgangerstunnel onder de Schelde. Het was meteen dé ontdekking van de dag om niet te zeggen van de voorbije maanden. Schoon en charmant dat die tunnel is! Hoe is ' t mogelijk dat ik nog maar van vorig jaar - dankzij een toeristisch programma op de TV - weet dat je te voet naar de overkant kan? Maar we hebben dit wijd gat in onze cultuur nu dus ruimschoots goedgemaakt met een stevige wandeling en een haast kinderlijke bewondering van de binnen- en buitenkant.

unieke houten roltrappen, heel charmant

De werken aan deze tunnel begonnen in 1931. Acht maanden vroeger dan voorzien, op 14 augustus 1933, was het huzarenstukje al geklaard. Op kleurrijke muurtegels zijn de belangrijkste gegevens weergegeven: de lengte van de tunnel is 572 meter, het voetpad bevindt zich 31,57 meter onder de deksteen van de kaaimuur en de inwendige diameter bedraagt 4,30 meter. De tunnel, de beide toegangsgebouwen en de volledige technische uitrusting werden in 1997 als monument beschermd.

de voetgangerstunnel onder de Schelde, sfeer in overvloed

De netheid van de ganse tunnel valt ons meteen op. Het zou de properste straat van gans Antwerpen zijn. Elke dag wordt de Sint-Annatunnel droog gepoetst en iedere week 'met nat'. De duizenden gele muurtegels worden om de 5 weken met de hand schoongemaakt. Een hele klus, lijkt me. Zou hier GSM-bereik zijn, vroegen we ons af. Tegen de verwachting is er een vlekkeloos bereik. Ik lees ergens dat fietsers sinds 1995 toegelaten zijn mits ze zich houden aan voetgangerssnelheid ('stapvoets'). Blijkbaar wordt dat niet ernstig genomen met heel wat belgerinkel tot gevolg. Bijna 20 jaar lang werd er tol geheven: een halve Frank voor een gewone voetganger en een kwartje erbij voor een fiets. 

met de houten roltrappen de diepte in

Naast de ronduit prachtige authentieke roltrappen is er aan beide kanten ook een lift voor zo'n 40 personen. De meeste fietsers dalen af via deze liften maar de sportievelingen onder hen, of zij die geen geduld hebben om te wachten op de lift, zetten hun fiets gewoon op de roltrappen. De wandeling naar de linkeroever duurt wel even. Het lijkt me nu, na onze ontdekking, een verplicht nummer voor elke toerist. Het zicht op Antwerpen vanaf Sint-Anneke is daarenboven heel bijzonder. Het grijze, nevelige weer beperkt de kleurenintensiteit van de stad maar plaatst de kathedraal en de Boerentoren in een fotogeniek kader. Het MAS is niet veel meer dan een schim, iets wat in de nabijheid van de Schelde sprookjesachtige, wat griezelige kiekjes kan opleveren.

De toegangsgebouwen zijn van de hand van Emiel Van Averbeke

Over de Boerentoren gesproken, de eerste schetsen ervan waren van de hand van Emiel Van Averbeke die toen hoofdbouwmeester van de stad was. Van Averbeke ontwierp ook de beide toegangsgebouwen van de Sint-Annatunnel. Ze misstaan niet in zijn schitterend oeuvre. 

Thuisgekomen lees ik op Wikipedia dat de Black Box Revelation een clip hebben opgenomen in de tunnel. Mijn jongste broer wist dan weer dat er op de albumhoes van de Kreuners' 's Nachts Kouder dan Buiten ook een foto van de tunnel staat. Heel wat Antwerpenaren zouden er ook hun trouwfoto's laten nemen. Het verrast me niet. De sfeer in en rondom de Sint-Annatunnel is heel apart. 

Toen we -in familiekring- kond deden van onze "grote ontdekking" bleek dat zowat iedereen de voetgangerstunnel al lang kende. Sommigen waren er met de school al geweest, iemand was er zelfs al doorgefietst richting zee. Ons enthousiasme werd er alleszins door getemperd. Het blijft -voor mij en die van ons- een ontdekking van formaat. 

9 opmerkingen:

de biodiverse tuinier zei

Als kind was dit een verplicht deel van een schooluitstap naar Antwerpen.
Schoon hé?

Menck zei

Blij dat jij ontdekt en ik op die manier kan mee-ontdekken. Ik ken Antwerpen namelijk hoegenaamd niet, hoe wereldvreemd dat misschien ook moge klinken.

SuperMasj zei

Heel mooi inderdaad, ik hou erg van de architectuur.
Ook gekend als locatie van de eerste clip van The Blackbox Revelation ('I Think I Like You') : http://www.youtube.com/watch?v=nZzknLiIFho

hilda zei

schoon hé, dien tunnel. was je ook in de vlaaikesgang? anders snel nog eens terug naar de koekestad.

Ludo RUTTEN zei

@Menck: dat is graag gedaan jongen :) Heb dezelfde dag ook nog het Antwerps begijnhof ontdekt.
@Hilda: de wat? :) Nooit van gehoord. Ben eigenlijk nu pas begonnen met het bewust Antwerpen ontdekken, moet nog héél veel zien en vinden.

natuurlijk-rijk zei

Toen wij nog in Antwerpen woonden, op 't Zuid nota bene, was dit een looproute van mij; door deze naar de overkant en verder stroomopwaarts door die tussen de kennedytunnel terug! Oooo nostalgie!

hilda zei

zet u schrap Ludo, voor u speciaal een paar tips voor als ge nog eens gaat. de vlaaikesgang en daar dan naar de klokken luisteren (is op wandelafstand van de kathedraal) de carolus boromeuskerk (gevel door rubens ontworpen) mosselen eten op st anneke, petroleum zuid (een industriele ruine, wel niet te voet te doen, maar in antwerpen hebben ze van die handige huurfietsjes) museum mayer van den berg, eten en drinken in de roskam (op de vrijdagsmarkt) bekende vlamingen spotten in café hopper of op 't mechelseplein, een bolleke drinken in één van de cafeetjes over de coninck (ook weer met de fietskes) en de mooiste straat ter wereld is de cogels osylei en die ligt vlak aan berchem station. en voor uw vrouw een bloemetje kopen bij bloemen baltimore, want wat goed genoeg is voor de catwalk van dior, is dat ook wel voor haar zeker?

Ludo RUTTEN zei

De Carolus Borromeuskerk hadden we dat weekend ook gedaan, de Cogels Osylei staat al langer gepland maar er is nog niet van gekomen. Alvast bedankt voor de vele tips Hilda. Je bent duidelijk een kenner, nog geen spijt dat je er weg bent?

madame boerenerf zei

Onlangs ook voor de eerste keer doorgelopen. Konden toen de roltrap niet nemen, enkel de lift. Verder ken ik Antwerpen ook niet zo goed. Zeker de tips van Hilda eens uitproberen als ik er ooit nog eens kom.