12 september 2012

bouw je eigen micro-ecokathedraal

self-made ecokathedraaltje

10m² tegels werd er uitgebroken in de douche. Mentaal evenwichtige personen voeren dit puin af naar het containerpark. Omdat ik momenteel heel even technisch werkloos ben, probeerde ik evenwel iets uit wat eerder al in 't heel groot -én veel beter- gedaan werd door Louis Le Roy in het Nederlandse Mildam: het stapelen van bouwafval tot iets 'moois'.

De tegels werden langzaamaan en met zorg gestapeld, eerst 3x3 en vervolgens 2x2. Ook de scherven werden er in verwerkt. Cement of kalk kwam er niet aan te pas. De holtes werden volgeborsteld met fijn zand. Af en toe legde ik een tegel op de voeg ("in verband") om de stabiliteit te verhogen. Een stuk betonnen boordplaat dient als afsluiting en tegelijk als voetstuk voor een kikker die ergens stond weg te kwijnen.

Wat regen en vriestemperaturen op termijn gaan aanrichten is nog afwachten. Dat er stukken gaan afspringen lijkt me onvermijdelijk. De klimop en de mos die er in de buurt groeien, zullen mijn micro-ecokathedraal hopelijk inpalmen en hiermee ook wat beschermen. Het onderhoud beperkt zich in den beginne tot het regelmatig gooien van wat zand op de tegels.

Theoretisch gezien kan dit bouwwerk goed zijn voor zand- of spleetgebonden insecten. Als de recuperatiedouchetegelpissebed of de scheveecokathedraalmetselbij bestonden zou ik er wellicht niet lang moeten op wachten. Helaas, mijn ambitie beperkt zich voorlopig tot wat mieren en duizendpoten. Moest ik me drastisch vergissen, laat ik zeker iets weten. Af en toe wat vogelpoep zit er ook nog in.

11 opmerkingen:

Hanneke zei

Wauw, en 't ziet er aardig stabiel uit.

Ludo RUTTEN zei

laat het hopen Hanneke, anders noemen we het maar 'Temporal Art', dat klinkt ook goed. :)

de biodiverse tuinier zei

En ik die dacht dat er gemetst ging worden :-) Keigoed gedaan!

Ludo RUTTEN zei

het metselwerk komt nog, dat is voor later. Als de stenen er zijn.

SuperMasj zei

Een leuke piedestal voor die kikker. Ik vermoed dat dat heel snel gaat wemelen van de beesten. Als ze tenminste niet afgeschrikt worden door de kikker ;-)

bart zei

Dat zal mooi worden als het door mos en co overgroeid raakt. Zelf zou ik er nog een paar kleine varentjes durven inpluggen. Zou niet misstaan in de Efteling denk ik (en dat is een compliment)!

SuperMasj zei

Een beetje steenbreekvaren of muurleeuwenbekje zou inderdaad erg mooi zijn

tijdtussendoor zei

Dat is kunst van de bovenste plank. Nu afwachten wat de tijd en de weersomstandigheden er mee doen. Ik volg mee!

Zem zei

Doet me goed: ode aan Louis le Roy. Ik zie dit monumentje ook al voor me: bemost met kleine varentjes enzo.
Bouw je, net als hij, ook voor 1000 jaar?

Ludo RUTTEN zei

1000 jaar? Eerst afwachten of het 1 winter overleeft. :)

An en Toon zei

Ludo, je blijft me verbazen hoe je bouwmateriaal opnieuw blijft hergebruiken om er iets moois en natuurvriendelijks van te maken. Ik kan niet wachten om het mos er te zien groeien. En dat wachten is nu net wat je wél moet doen als je het over mos hebt ;-)