26 augustus 2012

herfst in de tuin

Ik heb gekregen waarom ik gevraagd heb: regen, eindelijk. Daar waar 't gisteren bij wat muggenpis bleef (een bodempje van een emmer), is er vandaag een hartverwarmende hoeveelheid uitgeklotst. Moest de regen niet zo nat zijn, ik had er staan in dansen op het gevaar af dat het nooit meer zou ophouden.

Op dit eigenste moment, terwijl ik de letters aan het typen ben, lost alweer een prachtige donkergrijze wolk haar volle lading levensvocht op mijn eigendom. Het vervult me met grote vreugde. Het moet een van de opbeurendste momenten van de laatste weken zijn.

Neen, ik ben op vakantie niet van een rots gevallen. Maar ik kreeg wel bijna een hartinfarct toen ik bij thuiskomst mijn tuin haast niet meer herkende. Het leek alsof het al een jaar niet meer geregend had of dat een maniak met een vlammenwerper zich flink had uitgeleefd. De dader was niet ver te zoeken: de combinatie van extreme droogte en hitte.

De lijsterbes heeft op het zitterras al veel van zijn 'pluimen' verloren.

Het tuinpad ligt vol bladeren van esdoorns en krentenboompjes.

De kleur van het weinige gazon dat nog rest, interesseert me geen fluit. Maar dat de tulpenboom, de krentenboompjes, een Magnolia, zowat alle Persicaria's en kersenbomen, nieuwe Hortensia's, zelfs dennen en frambozen erbij liggen alsof de herfst op zijn  einde loopt, laat de tuinman in mij niet onberoerd. Bij recent aangeplante vaste planten is het nog afwachten of de wortelkuit niet te lang zonder vocht is gebleven. Het merendeel herstelt zich volgend jaar wel -de bladerval is nu eenmaal een verdedigingsmechanisme- maar ik zou er niet van versteld staan als er toch slachtoffers zijn gevallen. 

evenveel rosse als groene naalden

Hoedanook de trieste aanblik van heel wat plantgoed zal dit jaar niet meer keren. Jammer want heel wat herfstbloeiers moeten normaliter nog maanden voor kleur en sfeer zorgen. Zoals het het voorbije decennium wel meer voorkwam, waren de klimatologische condities weer (kortstondig) té extreem. Vandaar dat het hoogstnoodzakelijk is dat het hier op de droge Kempische zandgrond nog eens flink en hopelijk ook lang regent. De natuur, toch mijn en ieders biotoop, heeft dorst. Haar tong is al nat maar maag en darmen staan nog kurkdroog. Laat de brouwer in de hemel maar los.

11 opmerkingen:

  1. Op onze leemgrond hebben we iets meer buffer, maar toch lieten ook al enkele planten duidelijk merken dat het toch wel droog begon te worden. De voorbije dagen is er bijna 20 mm gevallen, voldoende om de ergste schade te vermijden

    BeantwoordenVerwijderen
  2. De grote bomen zuigen hier de bodem in sneltempo volledig droog als het niet regelmatig regent. Mulchen heeft maar een kortstondig effect.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Krentenboompjes zijn de traditionele eerste slachtoffers. Ook te onzent. Voor de rest was de regen méér dan welkom!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Was ook zeer blij met de regen en onze plantjes ook :)

    BeantwoordenVerwijderen
  5. wij hier ook blij met de langverwachte regen na die dagen van extreme hitte en droogte. eindelijk beginnen de eerste grassprietjes in onze reeds begin van de maand aangelegde tuin te schieten. hallelujah!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Je hebt vanuit je frustratie en teleurstelling wel een heel mooi stukje geschreven.
    Maar het is wel erg jammer, zo'n voortijdige bladval, zodat de nazomer en de herfst haast wordt overgeslagen. Op zandgrond is een tuin extra kwetsbaar in periodes van grote droogte.
    Hier in zuid-oost Friesland vielen we net in een "groene zone" van redelijk voldoende regenval. Daarbij natuurlijk het veenpakket, waarop we zitten: dus geen problemen.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. een aantal mensen zegt me dat ik een grondwaterput moet laten maken maar ik weet het nog niet goed. Toen wij bouwden was een regenput van 3000 liter zowat gebruikelijk, heb ik nu natuurlijk spijt van want veel te weinig in droogteperiodes. We will see.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. de regen was ok, maar de timing kon beter... ('t is ook nooit goed ;-) )

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Trek je bij een grondwaterput net niet de bodem droog? (Naar verluidt zelfs tot in een straal van 30 meter.)
    Ik vind een afdoende grote regenput (15.000 liter en meer) dan toch een aannemelijkere optie. Kost wat, maar dan heb je ook wat. En vooral: je laat de bodem (en ook die van je buren, dus) ongemoeid.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Neem dan beter twee regenwaterputten, is goedkoper dan één grote. Een té grote inhoud ten opzichte van het verharde oppervlak heeft ook geen/weinig zin...Ik ga 12000 l installeren voor 200m² verharding

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Onze tuin ziet er ook niet zo fris meer uit, maar zoveel blaadjes zijn hier gelukkig nog niet gevallen!

    BeantwoordenVerwijderen

Dank je wel om een reactie achter te laten. Als je opteert om als 'Anoniem' te reageren omdat dit het eenvoudigst is, wil je dan je opmerking wel besluiten met je voornaam/naam? Het is plezant om te weten wie mijn blog bezoekt en reageert. Even simpel als 'Anoniem' is 'Naam/URL'. Van die URL hoef je je niks aan te trekken, je vult gewoon je naam of roepnaam of alias in en ... hopsakee, dat werkt ook. Merci.