27 juli 2012

lantaarntjes aan het water

2 lantaarntjes op wateraardbei

Ik sprak er enkele dagen geleden nog over. De lantaarntjes zijn op bezoek en vandaag heb ik ze vanuit het water goed kunnen gadeslaan en er enkele foto's kunnen van nemen. Het was na een verfrissende duik dat ik het groene en paarse lantaarntje in de motten kreeg. Met enkel mijn kop boven water kon ik ze bijzonder goed benaderen. Ze zaten allebei op de wateraardbei vlakbij de plek waar het gezuiverd water terug in de zwemvijver loopt. 

Ze hoorden duidelijk bij mekaar maar van enige seksuele activiteit was niets te bespeuren. Evenmin zag ik het vrouwtje eitjes deponeren. In tegenstelling tot vele andere juffers doet het lantaartje dat op haar eentje, zonder dat het mannetje haar bij de nek heeft gegrepen. Af en toe doet het vrouwtje dat zelfs onder water. 

Om er foto's van te nemen moest ik bovengronds zo dicht mogelijk naar de beide beestjes sluipen. Dat viel goed mee, ze lieten me erg dichtbij komen. Bij sommige foto's was de afstand tussen mijn kodak en het beest slechts 10 centimeter. Daar ik met één voet op de vijverrand stond, met de andere op een losliggende kassei in de moeraszone en mijn bovenlijf boven het water bengelde liep het scherpstellen niet van een leien dakje. Echts iets voor verborgen camera. Misschien daarom ook dat die lantaarntjes zo lang bleven zitten; hoe lang is het misschien geleden dat ze nog zo'n klungel hebben bezig gezien?

Alhoewel de lantaarntjes erg kleine beestjes zijn, zo'n 3 centimeter schat ik, vallen ze vooral op door dat felblauw stukje in hun achterlijf. Precies een LED. Als ik ze uit het oog verloor, was het telkens dat blauw 'lantaarntje' (het 8ste segment) dat het eerst opviel en hierdoor hun positie aanwees. Zowel het groen als het paars van de borststukken vind ik mooie kleuren, let er maar eens op. Meteen bruikbaar als kleurenlijn in de Gamma. 

3 opmerkingen:

  1. Dat moet leuk zijn - zo die beestjes vanuit het water kunnen observeren! ... misschien de volgende keer u kodakske meenemen bij het zwemmen?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. dat ding is niet waterdicht en is me toch iets te kostbaar om mee in 't water te nemen.

    BeantwoordenVerwijderen

Dank je wel om een reactie achter te laten. Als je opteert om als 'Anoniem' te reageren omdat dit het eenvoudigst is, wil je dan je opmerking wel besluiten met je voornaam/naam? Het is plezant om te weten wie mijn blog bezoekt en reageert. Even simpel als 'Anoniem' is 'Naam/URL'. Van die URL hoef je je niks aan te trekken, je vult gewoon je naam of roepnaam of alias in en ... hopsakee, dat werkt ook. Merci.