7 maart 2012

Vallei van de Zwarte Beek

In de late namiddag tot bijna valavond hebben we gewandeld in de roemrijke Vallei van de Zwarte Beek. We vertrokken aan de kerk en de mooi opgemaakte oude Pastorij van Zelem, een deelgemeente van Halen. Hier volgden we de "rode pijl", een lusvormig parcours van zo'n 9 km. Deze wandeling gaat voor ongeveer de helft door zompige weiden, de andere helft stap je door het groot naaldbos op de Heuvel van Hees die Zelem en Schaffen-Diest van mekaar scheidt. Hier kom je tevens aan het hoogste punt van Zelem, zo'n 52 meter boven de zeespiegel.

Behalve regen -zelfs een vlaag ijsregen- en een blauwe reiger zijn we niet zoveel 'natuurschoon' tegengekomen. Te koud allicht en nog iets te vroeg op het jaar. De werkgroep Hyla van Natuurpunt houdt in het wandelgebied momenteel een paddenoverzetactie. Ik heb van die afspanningen naast de weg wat foto's genomen om te bekijken of zoiets in mijn eigen gemeente ook te realiseren valt. Hieronder nog enkele foto's van de vallei om de sfeer van vanmiddag weer te geven.

brug over de Zwarte beek nabij kasteel Lobos

knotwilgen die nog onder handen moeten genomen worden

grote lisdodde in de buurt waar een blauwe reiger moeizaam opvloog

prachtig pad tussen de weilanden maar jammer genoeg
nog geen weidevogels gespot 

de vallei van de Zwarte Beek, enkele kilometers voor de 
samenvloeiing met de Demer in Diest

2 opmerkingen:

  1. Hallo, wij gaan binnenkort op kamp in Zelem en zouden met zo'n 48 kids misschien deze wandeling willen doen. Is dit aan te raden? Is de wandeling goed bewegwijzert of best toch de wandelroute aanschaffen?
    Alvast bedankt!
    Groetjes,
    Juf Jes

    BeantwoordenVerwijderen
  2. de wandeling is prima aangegeven en gemakkelijk te doen zonder kaart. Vertrek aan opgesmukte pastorie is ideaal (WC, drankje, parking), wel polsen naar openingsuren. Gemakkelijk te stappen voor leerlingen.

    BeantwoordenVerwijderen

Dank je wel om een reactie achter te laten. Als je opteert om als 'Anoniem' te reageren omdat dit het eenvoudigst is, wil je dan je opmerking wel besluiten met je voornaam/naam? Het is plezant om te weten wie mijn blog bezoekt en reageert. Even simpel als 'Anoniem' is 'Naam/URL'. Van die URL hoef je je niks aan te trekken, je vult gewoon je naam of roepnaam of alias in en ... hopsakee, dat werkt ook. Merci.