27 maart 2012

gele fladderaar

citroenvlinder op kleine maagdenpalm (Vinca minor)

Meestal is de citroenvlinder de allereerste vlinder die ik in onze tuin opmerk. Deze knalgele fladderaar overwintert hier -vaak in hulst, klimop of bramen- en bij de eerste zonnestralen komen ze weer tevoorschijn. Dit jaar werd de loef evenwel afgestoken door de gehakkelde aurelia's maar veel voorsprong was er niet. Met de voorbije prille maar bijzonder warme lentedagen zijn er verscheidene citroenvlinders in actie gekomen, op zoek naar hun eerste nectar. 

Vandaag zag ik ze opvallend vaak neerstrijken op de kleine maagdenpalm. Zit daar ook iets in, vroeg ik me af. Blijkbaar wel. Wanneer een mannetje en een vrouwtje mekaar vinden, kan er worden gepaard. Deze liefdesdaad wordt voorafgegaan door een baltsvlucht. De eitjes worden afgelegd op wegedoorn of sporkehout. 

Dit is meteen ook de reden waarom we enkele jaren geleden een tiental zaailingen van sporkehout hebben laten staan in de tuin. Sierwaarde hebben deze boompjes niet maar behalve als waardplant voor de citroenvlinder en de boomblauwtjes zijn de onopvallende bloemen ook erg belangrijk voor de honingbijen. 

4 opmerkingen:

  1. Hier vooral veel dagpauwogen en gehakkelde aurelias (zondag zaten van die laatste soort op een bepaald moment vijf te zonnen in een appelboom). Eén citroentje, één boomblauwtje en een grote vos...

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Die grot vos is wel zeer bijzonder. Zelfs de kleine vossen zie ik hier niet meer. Dat blauwe randje in de vleugels al jaren niet meer te bespeuren.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. In 2010 en 2011 heb ik wel kleine vossen gezien, maar daarvoor enkele jaren niet.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. niets wat kruipt, vliegt, fladdert of ontluikt ontgaat aan jouw getrainde oog! ik hoop vele vlindertjes te zien deze lente/zomer! ;-)))

    BeantwoordenVerwijderen

Dank je wel om een reactie achter te laten. Als je opteert om als 'Anoniem' te reageren omdat dit het eenvoudigst is, wil je dan je opmerking wel besluiten met je voornaam/naam? Het is plezant om te weten wie mijn blog bezoekt en reageert. Even simpel als 'Anoniem' is 'Naam/URL'. Van die URL hoef je je niks aan te trekken, je vult gewoon je naam of roepnaam of alias in en ... hopsakee, dat werkt ook. Merci.