5 januari 2012

ja, lach maar!

Lach me maar uit! Geen probleem. Alle begin is moeilijk. Vandaag heb ik voor de allereerste keer geprobeerd een prei-quiche te maken, deeg inclusief. Koken doe ik al jaren maar van bakken heb ik in feite nog geen verstand. Daar gaat verandering in komen maar geef me wat tijd. Mijn eerste poging (zie foto) was niet slecht maar het kan beter. De smaak zat goed, aldus mijn disgenoten, maar het deeg mag iets dikker en het prei-ui-kaasvulsel moet wat compacter.

mijn allereerste quiche-poging

Het deeg heb ik gemaakt zoals het  kookboek het voorschrijft. Goed gekneed, een half uurtje in de koelkast, met de deegrol uitrollen (bij gebrek aan zo'n deegrol gebruikte ik een glazen fles) en in de geoliede bakvorm gelegd. Volgende keer moet ik evenwel meer deeg kneden want blijkbaar is de ingrediëntenlijst voor 2 minitaartjes. Ook iets minder water toevoegen want de brij plakte toch wel wat veel. Het voorbakken met bakpapier op het deeg is dan wel weer prima verlopen. 

De dikke ajuin en de preiringen stoofde ik goed gaar. Daarna voegde ik een ei, kaas en een beetje melk toe. Alles goed door mekaar geroerd en op het voorgebakken deeg gekwakt waarna het nog een kwartiertje in de oven op 200°C gestoken werd. Blijkbaar moet ik de prei-ui beter laten uitlekken of er een eitje extra bijdoen want het geheel was niet compact genoeg. Iets te nat, iets te papperig. Volgende keer wat details aanpassen.

Maar zoals gezegd was het best te eten om niet te zeggen dat de try-out lekker bevonden werd. De presentatie kan zeker beter maar vooral de boom in. Dankzij de positieve commentaren (toch minstens één) heb ik me voorgenomen de komende dagen nog wat bakavonturen aan te gaan. Brood, taart, koekjes, .... mmm. Ik hou je op de hoogte.

(Quichegerechten zijn altijd welkom, vooral van een goed deeg)


13 opmerkingen:

  1. Het was heeeeeeell lekker ! :)


    Sara

    BeantwoordenVerwijderen
  2. quiche maak ik zelden (mijn madam kan dat veel te goed, dus de dagen dat ik kook staat dat zelden op het menu), maar we gebruiken altijd kant-en-klare deeg. Vooral alles met geitenkaas of feta is my cup of tea, maar zelden of nooit een slechte quiche geproefd, eigenlijk.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. @Bart: het deeg is natuurlijk voor mij als oerbeginner-in-de-bakkunsten net de uitdaging. Recepten verschillen echt heel veel maar ik probeer wel wat van alles uit. Geitenkaas ga ik ook zeker eens proberen.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. hier iets bruikbaars gevonden: http://www.een.be/programmas/dagelijkse-kost/recepten/quiche-met-witloof-ham-en-cheddar De ham laat ik er natuurlijk uit.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Wij hebben een ovenstand die ideaal is voor hartige taarten: een combinatie van bovenwarmte en warme lucht (blazen). Zorgt er voor dat je deeg goed droog bakt.
    Nog een lekker vegetarisch recept: aubergine, mozzarella, look en oregano.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Het was
    zeer lekker en dus mag het vanaf nu een keer meer op het menu

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Je hebt het zelf al geschreven hierboven...zeker eens bij Jeroen Meeus gaan kijken!
    Ik vind een kokende man heel fijn ;)
    (En zwaait naar de huisgenoot die op kookles zit vanavond)

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ik gebruik altijd kant-en-klare schilferdeeg uit de colruyt. Normaliter is het aangewezen om de deeg even blind te bakken. Dat doe ik echter nooit. Je moet wel je groenten op voorhand stoven, laten uitlekken én ook volledig laten afkoelen (dit laatste is naar het schijnt een must!). Ik gebruik ook room, eieren en kaas.
    Veel succes met je volgende quiche

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Wat ook (een beetje) kan helpen tegen de nattigheid, is op de bodem (op het deeg, maar onder de vulling) wat chapelure strooien... Die zuigt het teveel aan nattigheid wat op.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. alcyon: dat lijkt me een simpel en accuraat idee, merci.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Je kan van alles en nog wat in een quiche doen. Probeer ook eens met een mengsel van paddestoelen of met broccoli. Ik doe er een mengsel van melk, room en eieren bij, 1 ei lijkt me wel weinig om alles goed te binden. Ik neem wel altijd kant en klaar bladerdeeg. Weet niet welk deeg je gemaakt hebt maar als je zelf deeg maakt kan je best bloem bijdoen tot het deeg niet meer kleeft.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Hoe komt het dat de linken in je reactieluik niet aanklikbaar zijn?

    Ik maak quiche met diepvriesspinazie en kruidenkaas. (recept van de Colruyt) Ook eetbaar.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. @zapnimf: een tekortkoming van Blogger, één van de weinigen.

    BeantwoordenVerwijderen

Dank je wel om een reactie achter te laten. Als je opteert om als 'Anoniem' te reageren omdat dit het eenvoudigst is, wil je dan je opmerking wel besluiten met je voornaam/naam? Het is plezant om te weten wie mijn blog bezoekt en reageert. Even simpel als 'Anoniem' is 'Naam/URL'. Van die URL hoef je je niks aan te trekken, je vult gewoon je naam of roepnaam of alias in en ... hopsakee, dat werkt ook. Merci.