30 mei 2011

weekend dankzij Dieren in Nesten


Samen met de twee jongste kinderen hebben we een aantal keren ingespeeld op de tips van Dieren in Nesten om mee te bouwen aan een nieuw natuurgebied. Zo hingen we een vleermuizenkast op en bouwden we een flinke amfibiepoel vlakbij ons bos. Ook de bijen en de vlinders vergaten we niet: extra bloemen en struiken geplant, het bijenhotel hadden we al. Deze week werden we gecontacteerd door De Mensen, het productiehuis achter Dieren in Nesten. We vielen in de prijzen, een weekendje Nationaal Park Hoge Kempen. Tof! En merci aan De Mensen en Toerisme Limburg.

Visloze amfibiepoel met warme zone in aanleg

In totaal werd er 631.329 m² in Vlaanderen bijgebouwd. Natuurpunt heeft zich geëngageerd om het resultaat te verdubbelen, dat maakt 126 ha nieuw natuurgebied. In Tessenderlo, waar ik woon, werd 174 m² gebouwd..... gerealiseerd door (bij mijn weten) 1 gezin. Jammer toch. Proficiat ook aan de Middenschool van Diest.

26 mei 2011

straataffiche

uitnodiging voor iedereen die passeert

De buren waren vorig jaar goed vertegenwoordigd op onze eerste opentuin. Maar het mogen er altijd meer zijn, iedereen is welkom. Voor diegenen die het programmaboekje van VELT vzw niet ontvangen hebben of geen internet hebben, heb ik aan onze brievenbus een opvallende aandachtstrekker geplaatst. Het is een gewezen verkiezingsbord dat overschilderd is met een aanstekelijk flowerpowerig kleurtje en in het midden ervan duimspijkerde ik een geplastificeerde blote kabouter met kruiwagen. Hét figuur -of gezicht zo je wil-van het ecotuinenweekend van VELT.

Omwille van de stevige wind van de laatste dagen werd het bord aan de straatkant stevig verankerd met palen en latten. Daar tussen onze perenboom "dubbele Flip" en onze rode beukenhaag staat het goed.

Ook jij bent welkom. De tuin is zaterdag en zondag opengesteld van 10 uur tot 18 uur. Geen inkom. Wie met de auto komt, plaatst zijn wagen best aan de overkant van de weg (plaats genoeg) maar denk aan de fietsers en onze attente verkeersagenten.

25 mei 2011

platbuik

platbuikmannetje
(op de foto klikken voor een groot formaat)

Waren ze me enkele dagen geleden nog te snel af, vandaag kon ik eindelijk een platbuikmannetje in mijn vizier krijgen. Hij liet zich na enkele mislukte pogingen vrij goed benaderen. Het vrouwtje (met een goudkleurig achterlijf) was op dat moment al ribbedebie. Even daarvoor vlogen ze nog nerveus samen boven de waterleliepoel. Het vrouwtje wierp hierbij haar eitjes af in het water. Na twee jaar zijn de larven volgroeid tot nieuwe platbuiken. De platbuik behoort tot de zeillibellen.


stamper en meeldraden

Het blijft toch bijzonder hoe iedere plant voor zijn voortplanting zorgt. Alhoewel ik al heel wat jaren met bomen, struiken en bloemen bezig ben, sta ik nog steeds versteld van de oneindige diversiteit van de fauna. Van de bestuiving der planten alleen al kan je een levenswerk maken: bijen, motten, hommels, kevers, slakken, de wind, water, kolibri's, het penseeltje (bij veredeling),... ze doen allemaal hun werk. Zonder hen geen bestuiving en dus geen bevruchting.

de bloemen van de Cephalaria gigantea, de gele plomp en de tulpenboom (Liriodendron)

Bijzonder boeiend is het bestuderen van de bloemen van de planten. Waar zit het stuifmeel en waar bevindt zich de stamper? Is zelfbestuiving mogelijk of is kruisbestuiving noodzakelijk? Onvermijdelijk kom je tot de ontdekking dat insecten, bijen tot zelfs zweefvliegen, onmisbaar zijn en een onzichtbare en onbetaalbare krachttoer verrichten. Dat het met de bijen slecht gaat lijkt misschien een onbenullige wetenschap, maar dat is het niet. De honingbij bestuift ongeveer 80 % van alle geteelde voedselgewassen. De 'economische waarde' van die bestuiving wordt in Nederland op een miljard euro per jaar geschat. We hebben er dus alle belang bij om te zorgen voor een proper en gifvrij milieu. In de tuin kunnen we een belangrijke bijdrage leveren door te zorgen voor nectardragende planten.

Deze week heb ik naast de geurende klimroosjes en de Knautia macedonica de bloemen van de Cephalaria, de gele plomp en de tulpenboom eens onder de loep genomen. Een mooiere bloem als die van de tulpenboom kom je zelden tegen. Heb je die lange meeldraden al eens bekeken? En die oranje band in de als plastic aanvoelende bloemblaadjes? De Cephalaria is dan weer erg geliefd bij de penseelkevers. Als de zon schijnt, zit er altijd wel een insect op. De gele plomp lijkt van ver op een boterbloem in het water maar heb je die knoert van stamper al gezien? En ook hier stel ik vast dat er altijd wel vliegen voor gezelschap zorgen. Toch stel ik me de vraag waarom hier bestuiving nodig is, als je weet dat de gele plomp zichzelf uitbreidt met een reuzewortelstok.

Wie de natuur bestudeert, stelt vast dat de mens bijlange geen superieur wezen is. In geen enkele dicipline is de mens beter dan de dierenwereld, behalve dwaasheid dan. Over schoonheid en elegantie zwijg ik dan nog.



22 mei 2011

Beker voor Standard

Om 13.00 uur vertrok de delegatie van Laakdal naar Brussel om de match Standard-Westerlo bij te wonen. De aftrap om 20.30 uur was het begin van een magere match met 2 flutgoals ten voordele van Standard. Genoeg om de Beker van België te winnen en het verlies tegen Genk voor competitiewinst weg te spoelen. Mijn wederhelft was er ook bij samen met de drie oudsten, volledig in rood-wit tenue. Om 3.00 uur 's nachts hoorde ik ze langs de voordeur binnensluipen. De uitstap van de supportersclub naar het Koning Boudewijnstadion had 14 uur geduurd en dat voor anderhalf uur voetbal of toch een poging daartoe. Bij het plezier van anderen mag je je geen vragen stellen.

En ze waren er wel degelijk, want wat bleek deze morgen: op de opnames met de digicorder staan een aantal van de Laakdalse hooligans tussen de supporters. Ook Jo en Loes werden close gefilmd. Voor Jo is het al de tweede keer dat hij in beeld verschijnt. Bij de aanslag op Carcela zat hij met zijn schoolkameraad vlakbij.

De supporters van Laakdal in beeld, rechts Jo en Loes

de rest van de familie (bovenaan)

De voetbal voor dit speelseizoen zit er nu op. Die van ons probeert 5 abonnementen voor volgend seizoen vast te krijgen. De sfeer op Sclessin is geweldig vinden ze hier thuis en daar willen ze bij zijn. Voor mij zijn het rustige avonden, zeldzame momenten van stilte.

19 mei 2011

het ecotuinenweekend komt eraan


meer informatie hier.

laatste dagen voor wereldfietser Marc

Marc Testelmans, mijn schoonbroer die per fiets een "wereldreis" onderneemt, is terug in België. Vandaag fietst hij vanuit Ieper naar Mechelen. Vrijdag zal hij in het gezelschap van enkele vrienden aankomen op de tennisterreinen van Laakdal.

Marc zal dan een jaar onderweg geweest zijn. In Kroatië werd hij door ons opgezocht en gevonden. We trokken een aantal dagen samen met hem op aan de meren van Plitvice. In Turkije ontmoette hij de TV-ploeg van TV-Limburg. Een ander hoogtepunt was de aanwezigheid in Egypte tijdens de opstanden tegen het regime. Marc was toen genoodzaakt te 'ontsnappen' met het vliegtuig naar Berlijn. Ook in Spanje en Portugal werd hij door vrienden in de watten gelegd.

Eén van de vele kaartjes die we ontvingen.

Op zijn blog, die hij zo goed als mogelijk bijhield tijdens zijn reis, kan je zijn avonturen nalezen. Nog 2 dagen trappen Marc en je bent er!


18 mei 2011

eitjes leggen

Vuurjuffers vinden de nieuwe waterleliepoel ok voor hun eitjes

Oorspronkelijk was het de bedoeling om een koppeltje platbuiken te fotograferen. Natuurlijk, als ik terugkwam met het fototoestel, hadden ze de biezen gepakt. Gelukkig was de moeite niet voor niets, een viertal koppeltjes vuurjuffers was druk in de weer met het leggen van hun eitjes. Het mannetje houdt hierbij het vrouwtje stevig bij de nek.

(noot: om deze foto te maken heb ik minutenlang 'plat op de buik gelegen'. De echte platbuiken lagen allicht plat van 't lachen)


17 mei 2011

omlaag en omhoog

Vandaag uit de losse pols getrokken met mijn kleine Canon Powershot in het bos van mijn ouders:

Een boomklever op zoek naar insecten
(Een koppeltje boomklevers zit er met kleintjes in een bijgemetseld nestkastje)

Tegen de boomstam van diezelfde grove den spelen 2 jonge eekhoorns


spannende dag (Genk-Standard)

Voor voetbalsupporters is het vandaag een bijzonder spannende dag. Genk en Standard sjotten voor de titel. Ik heb thuis 5 stuks hooligan rondlopen. Die van ons en de 4 kinderen zijn hevige supporters van Standard. De thuismatchen op Sclessin worden bijna allemaal live gevolgd. Zaterdag, voor de bekerfinale tegen Westerlo zijn ze weer weg. Voor deze avond, hét duel van het seizoen, konden helaas geen tickets bemachtigd worden. Alleen de zoon zal er zijn, via een vriend en dan nog met een soort VIP-arrangement. Het zal dus een helse TV-avond worden vandaag.

De dochters in tenue voor de match Standard-Anderlecht (2-1)

De keuze voor Standard is nogal vreemd want als Looienaars zijn ze echte Limburgers. Toch blijkt het zo te zijn dat er altijd al een grote migratie vanuit Limburg naar Standard is geweest. De E313 is een heuse boulevard naar Luik, in een mum van tijd ben je er. Bij die van ons heeft het ook veel te maken met het feit dat haar broer, die deze week n.b. zijn laatste dagen klopt als fietsende wereldreiziger, een trouwe Standardfan is. Moest hij pakweg voor Eupen supporteren, zat die van ons allicht ook in Eupen. Dat er in Luik een aantal schoon 'negers' opgesteld staan, is voor mijn vrouwtje uiteraard meegenomen. Al lacht ze deze opmerking altijd weg met " met ene vent heb ik al meéér dan genoeg!".

Iedereen heeft zo zijn eigen voorkeur.

Mijn 4 vrouwelijke standarders hebben allemaal hun eigen favoriet. Heleen is nogal wild voor Bolat, de keeper. Zij is er dan ook niet over te spreken dat hij volgend seizoen in Turkije gaat spelen. Sara heeft de kriebelgenen van mijn wederhelft geërfd vandaar haar adoratie voor de Burundees Mémé Tchité. Loes vindt Defour de beste en officieel is dat ook de keuze van die van ons, al weten we dat hij officieus, in haar onderbewustzijn, nogal aan de bleke kant is. Witsel vindt ze ook een knappe...voetballer. De zoon zijn maat was niet meer voorradig in de Club-winkel vandaar dat hij geen officieel T-shirt heeft gekocht. Wie hij de beste vindt, weet ik eigenlijk niet.

Het hoopje ongeregeld hoopt uiteraard dat hun club, Royal Standard de Liège, gaat winnen. De meeste neven uit de familie dromen dan weer van een titel voor Genk. Mij maakt het niet uit. Als het maar een mooie en sportieve match wordt. Dat de beste mag winnen. Wist je trouwens dat Zhang Jike WERELDKAMPIOEN tafeltennis is geworden?

14 mei 2011

Katja doet een Dinake

Wereldwinkelklanten en vrijwilligers herinneren zich allicht nog dat Dina Tersago ooit eens uit de kleren ging om zich neer te vlijen tussen de chocoladen snoepjes van de wereldwinkel. Die snoepjes, je weet wel, die nog het meest gelijken op de muizekes van Côte d' Or. Voor wie het gemist heeft, zo zag de Oxfam Fatale er uit:


"Niet slecht, maar ik kan beter" moet Katja Retsin gedacht hebben. Voor de feesteditie van Nina, het magazine van het Laatste Nieuws, doet Katja een Dinake. Geen snoepjes op de ribbenkas bij Katja en onder de navel slechts 7 stuks. Welke snoepjes het precies zijn, weet ik niet, maar ze trekken op die hosties gevuld met zuur poeder. Behalve de Venus van Gillette lijkt ook Photoshop van stal gehaald. Maar toch... gedurfder dan ik van mevrouw 'Retsin' verwacht had.


Bij nader toezien zijn het 2 suggestieve roze koekjes met een vulling

11 mei 2011

copulatie

op zijn hondjes in openlucht
(klikken op de foto voor een groter formaat, van de foto)


3 mei 2011

Beker van Vlaanderen voor Diest


De damesploeg van Diest heeft het voorbije weekend in Hoboken de Beker van Vlaanderen voor de tweede keer op haar naam geschreven. De nog jonge ploeg van Marie Maesen, Celien Vangelder en onze oudste dochter Loes wonnen in de finale van Meulebeke. In de halve finale werden de favorieten uit Schulen al opzij gezet. In de voorronde bleek Diest eerder al de sterkste van haar provincie. Dankzij deze overwinning mag de Diestse damesploeg zich een jaar lang Kampioen van Vlaanderen noemen. Een zeer mooie prestatie van de dames en trainer-tacticus Marc.

De officiële uitslag vindt u op de site van de VTTL. Meer tafeltennisnieuws uit Diest vind je steeds op de blog van de club.

2 mei 2011

Dream Theater terug compleet

De 1ste foto van de nieuwe Dream Theater

Met de aanwerving van nieuwe drummer Mike Mangini (op de foto uiterst links) is de beste progrock-groep van het moment -Dream Theater- terug compleet. De groep is momenteel al volop aan het sleutelen aan een nieuwe CD en alle fans zijn razend benieuwd welk effect Mangini zal hebben op geluid en compositie van Dream Theater. Mike Portnoy vervangen is geen sinecure maar de groep is niet over één nacht ijs gegaan bij de keuze van Mangini.

Fans van Dream Theater konden de afgelopen dagen genieten van de audities van 7 steengoede drummers en dit via 3 filmpjes op het Youtube-kanaal van Roadrunner Records. De uiteindelijke keuze voor Mangini en zijn dolgelukkige reactie hierop kan je zien op het laatste filmpje. De auditie van Mangini was de allereerste van de 7 drummers. Best de moeite om hem hier (vanaf 13:09 begint hij te drummen) eens te bewonderen.

Fans waren het erover eens: Mangini en Marco Minneman kwamen het beste uit de verf. Zelf opteerde ik het meest voor 'de absoluut fenomenale' (dixit zanger LaBrie) Minneman (filmpje 2 vanaf 16:00), maar ik kan best vrede nemen met Mangini (speelde ook al met Steve Vai).


Marco Minneman haalde het net niet, ook al noemde Petrucci hem 'incredible'

lijk Bin Laden gephotoshopped?

Het beeld dat werd vrijgegeven van het lijk van Osama Bin Laden is gephotoshopped. Dat lees ik op De Standaard. Het lijk van de leider van Al Qaeda, toch hét grote bewijsstuk, werd meteen op zee 'begraven'. De door de Amerikanen uitgevoerde executie was niet volgens het internationaal recht, maar niemand zal het hen kwalijk nemen, zegt Rik Coolsaet op Studio Brussel. "Gans de wereld viert feest" .... "De Verenigde Staten gaan gefeliciteerd worden". Een happy end? De toekomst zal het uitwijzen. Ondertussen zijn er al 'terreurgroepen' die de dood van Osama ontkennen. Wat is waar, wat is niet waar? Welke foto is echt, welke is trucage? Als zelfs de nonnetjes al beginnen te verklaren dat ze miraculeus genezen zijn om een zaligverklaring mogelijk te maken, wie moeten we dan nog geloven? Je zou versteld staan van de hoeveelheid gemanipuleerde verhalen en beelden die als geloofwaardig nieuws gepresenteerd worden. Een kritische ingesteldheid is vandaag meer dan ooit noodzakelijk.


de nieuwe Al Qaedaleider waarschuwt Amerika dat de strijd nog niet gestreden is.