5 april 2011

AVE Maria

Kapelletje Groenpoort Tessenderlo

Enkele maanden geleden liet ik je al kennismaken met het tandpijnkapelletje nabij de Bierhoeve in de buurt van de abdij van Averbode. De heilige Appolonia hangt daar in een gerenoveerd kapelletje tegen een linde en dat in het prachtig kader van Averbode bos & heide.

Tessenderlo heeft nog heel wat andere mooie kapelletjes. De meesten daarvan zijn met bakstenen gemetselde bidhuisjes maar hier en daar vinden we toch nog voorbeelden van het basic concept 'kapelletje tegen een boom', zoals het ooit in Scherpenheuvel ook begonnen is.

Erg mooi vind ik het kapelletje aan de Groenpoort, op de weg van de Biesdelle/Schans naar de Wetsberg. Temidden de weilanden hangt daar moederke Maria tegen een linde waarvan de kroon mooi is opgeschoren. Aan de voet werden enkele narcissen in het zand geplant. Een houten stoeltje -een plank op 2 palen- nodigt je uit om even halt te houden. Het kapelletje hing er al in mijn vaders jonge tijd, toch al zo'n 70 jaar geleden. Gelovig of niet, waardering voor de familie die dit cultureel of religieus erfgoed onderhoudt, is zeker op zijn plaats.

Moest je er ooit passeren en niet meteen weten waarvoor een gebedje te placeren, doe dan maar een weesjegroetje voor de "beschermde" tiendenschuur, die in de achtergond als maar meer de contouren krijgt van een ruïne. Echt zonde is dat!

(Deze foto wordt via Panoramio geplaatst op Google earth, zoals ik dat ook deed voor de Zelemse tutterkapel.)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank je wel om een reactie achter te laten. Als je opteert om als 'Anoniem' te reageren omdat dit het eenvoudigst is, wil je dan je opmerking wel besluiten met je voornaam/naam? Het is plezant om te weten wie mijn blog bezoekt en reageert. Even simpel als 'Anoniem' is 'Naam/URL'. Van die URL hoef je je niks aan te trekken, je vult gewoon je naam of roepnaam of alias in en ... hopsakee, dat werkt ook. Merci.