9 januari 2011

mooie gevels

Ook gisteren trok ik weer naar Diest. De dreigende regenvlagen en kille wind konden me niet tegenhouden. Op het programma: de stadswallenwandeling, de 2 refugehuizen en een ontdekkingstocht naar mooie gevels. 150 foto's blikte ik in op 2 uren tijd. In Diest is het digitale fototijdperk een zegen. In mijn eigen gemeente, Tessenderlo, breken ze alles van architectonische waarde af. Onze bouwgeschiedenis wordt verpulverd en vermalen tot steengruis.

Ik zou geen goede blogger zijn als ik jullie niet zou laten meegenieten van al dat Hagelands schoons. Deze keer beperk ik me tot 4 foto's uit mijn gevelcollectie. Gevels boeien me enorm, als gewezen 'bouwvakker' maar ook als architectuurliefhebber. Ik let op de vormgeving, op de uitstraling, de bouwperiode, de gebruikte bouwmaterialen maar ook op de moeilijkheidsgraad om de gevels te metsen.

En het mag gezegd, in Diest, het stadje aan de Demer, is toch wel een en 't ander te vinden, ook buiten de bewonderenswaardige Grote Markt (Hier staan de mooiste gevels). Toch valt het me op dat niemand er de moeite doet om zijn kop eens omhoog te draaien en stil te staan bij zoveel, gratis te bewonderen, bouwKUNST.

Wat vindt ge er nu zelf van?

De Minderbroederspoort met het St.-Jansbeeld

Alhoewel er voor de poort een parkeerverbod geldt, stond er natuurlijk toch weer een auto duchtig in de let om een mooie foto van het geheel te maken. Gelukkig was het geen dubbeldekbus zodat ik toch het mooiste gedeelte kon inblikken. Deze poort (1762) verleende toegang tot het gesloopte Minderbroedersklooster. Het St.-Jansbeeldje dateert van rond 1500.

2 gevels vlakbij de St.-Sulpitiuskerk

De St.-Barbarakerk of Kruisherenkerk

Deze kerk werd voltooid in de periode 1664-1667. Voor het bouwen van deze sobere barokkerk werd naast de ijzerzandsteen (een lokaal product dat gehouwen werd uit de zgn. getuigenheuvels) ook gewone gebakken baksteen gebruikt. Boven het indrukwekkende glasraam prijkt het wapenschild van de Augustijnen, de opdrachtgevers van deze kerk.

België op zijn 'best'

Vlakbij de Kruisherenkerk van hierboven staan heel wat fraaie woningen. Hun sierlijke gevels passen perfect bij de voorgevel van de kerk. Ze lijken er wel nazaten van. Toch heeft ooit iemand de toestemming gegeven om tussen de barokke kerk en deze woningen een appartementsblok neer te poten (zie foto). Zonde. Ons landje van 1001 regeltjes en voorschriften kan op sommige momenten toch pokkeblind zijn voor hetgeen er echt toedoen: sfeer, karakter en eenheid. Op zo'n moment kan ik me inwendig heel kwaad maken.

Maar zo'n kemel doet natuurlijk geen afbreuk aan de schoonheid van Diest. Alleen moet je het kunnen verdragen dat je soms het idee hebt dat je in Tessenderlo rondloopt.

2 opmerkingen:

  1. Wil je ook een keer een reportage maken over "balkons" i.p.v. over gevels. Zo van die grote zie ik het liefst.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. @duvel: we zullen volgende afspraak maken: jij zorgt voor het beeldmateriaal en ik zorg voor een bijhorende tekst.

    BeantwoordenVerwijderen

Dank je wel om een reactie achter te laten. Als je opteert om als 'Anoniem' te reageren omdat dit het eenvoudigst is, wil je dan je opmerking wel besluiten met je voornaam/naam? Het is plezant om te weten wie mijn blog bezoekt en reageert. Even simpel als 'Anoniem' is 'Naam/URL'. Van die URL hoef je je niks aan te trekken, je vult gewoon je naam of roepnaam of alias in en ... hopsakee, dat werkt ook. Merci.