2 juli 2010

houtsluipwesp

de houtsluipwesp werd met een blaadje papier buitengezet

De kleinste dochter had het insect opgemerkt in de wasplaats. Je moet eens komen kijken, riep ze, een raar beest. Precies een langpootmug met een hele lange staart. Ik kende het beest ook niet meteen van naam. In plaats van het beest dood te meppen, ongetwijfeld haar lot als ze elders verzeild geraakt was, liet ik ze op een blaadje papier kruipen om ze vervolgens te laten vliegen in de tuin. Natuurlijk werd er eerst een (overbelichte) foto van gemaakt.

In een prentjesboek werd het insect gedetermineerd als een houtsluipwesp. Met haar lange legboor deponeert ze haar eitjes in de larven van houtwespen. Hun eigen larve ontwikkelt zich dan ten koste van de houtwesplarve. De houtsluipwesp behoort tot de grootste Europese sluipwespsoorten.


2 opmerkingen:

Dank je wel om een reactie achter te laten. Als je opteert om als 'Anoniem' te reageren omdat dit het eenvoudigst is, wil je dan je opmerking wel besluiten met je voornaam/naam? Het is plezant om te weten wie mijn blog bezoekt en reageert. Even simpel als 'Anoniem' is 'Naam/URL'. Van die URL hoef je je niks aan te trekken, je vult gewoon je naam of roepnaam of alias in en ... hopsakee, dat werkt ook. Merci.