26 juni 2010

op naar het middelbaar

Nog enkele schooldagen en ook Sara, de derde in rij, neemt afscheid van het basisonderwijs. Gisteren werden de laatstejaars van de Step uitgenodigd op een soort receptie waar hun getuigschrift werd overhandigd. Het is gebruikelijk dat bij die gelegenheid ook een boom wordt geplant als aandenken aan de schoolverlaters.

Dit jaar werd de boom evenwel niet toevertrouwd aan de grond omdat de huidige site van de Beringse Freinetschool nog slechts enkele maanden dienst zal doen. Daarom werd de boom deze keer in pot gelaten -wel een héél erg kleine pot viel me op- en werd het water eerder symbolisch aan de wortelkluit gegoten. Laat ons hopen dat deze linde nog een lang leven beschoren is. De bomen van eerdere edities staan er jammer genoeg niet al te best bij. Ofwel zijn ze verdroogd ofwel scheelt het slechts enkele dagen. Ze schreeuwen als het ware om water, veel water.

De laatstejaars en hun ouders rond de Step-boom

De nieuwbouw (zie onder) is al aardig gevorderd. Het plan om reeds in september 2010 te verhuizen is echter niet haalbaar gebleken. Het zal waarschijnlijk omstreeks de paasvakantie zijn dat de leerlingen de nieuwe school zullen inpalmen. Dit komt niets te vroeg want het huidige gebouw van het Gemeenschapsonderwijs is volledig afgeleefd. Het is dankzij de ouders, en vooral de vrijwillige klussers onder hen, dat de school nog niet onbewoonbaar is verklaard. Maar aan oplappen komt ooit een einde en blijkbaar heeft GO! dit begrepen. Goed voor de Step dat er voor hun succesvolle school een hoop geld werd vrijgemaakt.

De nieuwe school zal volgend schooljaar klaar zijn.

Sara zal haar carrière verderzetten in de Middenschool van Diest. Heleen, de jongste thuis, kan nog anderhalf jaar schoollopen in het splinternieuwe gebouw. De school ziet er prima uit, nu er nog gezellige en leerrijke klaslokalen inrichten. Laat ons hopen dat er naast de verharde speelplaats ook genoeg groene ruimte overblijft om te ravotten en te neuzen in de natuur. Moest ik er nog lange tijd ouder zijn, ik zou er meteen een strijdpunt van maken. Een paar flinke bomen, een speelweide, een grote groep struiken en een vijvertje.... voor een kindvriendelijke Freinetschool lijkt mij dat onmisbaar.

Geen opmerkingen: