30 mei 2010

morgenster

Nog een kleine week en dan worden zo'n 112 VELT-tuinen opengesteld voor het publiek. Zoals je weet, is voor de allereerste keer ook onze siertuin hierbij. Al heel wat bloemen en struiken zijn ondertussen uitgebloeid, anderen zullen hun bloemen pas openen na de open tuindagen. Toch ligt de tuin er fris en kleurig bij, mooi genoeg om plantenliefhebbers aan hun trekken te laten komen.

de blauwe en gele morgensterren

De blauwe regen die tientallen meters langs verscheidene gevels overspant, is jammer genoeg volledig uitgebloemd. Hetzelfde geldt voor alle fruitbomen waaronder de ongeveer 40 jaar oude mispel die dit jaar bijzonder rijkelijk heeft gebloemd en dit tot groot jolijt van een hele zwerm bijen. Ook de sierlijke elfenbloemen, de krentenboompjes, de wilde rododendrons en -uiteraard- de verzameling toverhazelaars hebben hun mooiste periode achter zich.

Nét niet op tijd open, al hoop ik toch nog van wel, zijn de talrijke clematissen, de waterlelies, de ramblers en acanthussen. Zij zijn nogal bepalend in ons tuinontwerp maar ik ben ook weer niet zo zot en hypocriet om er stiekem warmtelampen op te zetten.

Wel van de partij zijn de cornus kousa (2x), de rode pavia, de gele en blauwe lissen, de gele plomp (voor het eerst), de echte koekoeksbloemen, de adderwortel, de welriekende boerenjasmijnen, de wateraardbei, valerianen, akeleien en tientallen andere vaste planten. De vele regen heeft ze allemaal in topconditie gezet. Toch hoop ik dat het komend weekend de zon terug van de partij is. Als het warm genoeg is, staat het iedereen vrij om een duikje te nemen in de zwemvijver. Het water ervan blijft, na drie jaar gebruik, kristalhelder. En dit zonder een milliliter chloor of zelfs maar een microgram "bacteriën".

2 opmerkingen:

AnneTanne zei

Wij komen alvast een kijkje nemen...
('De vele regen'... Maakt die provinciegrens nu echt zoveel verschil? Vandaag is er hier inderdaad wel wat regen gevallen, maar dat was dan wel de uitzondering die de regel van heel wat weken bevestigde, hier in Olmen.)

chelone zei

Niet panikeren, het komt wel goed. Onderschat de bezoekers niet, die weten ook wat gebloeid heeft en nog moet komen. Je zal wel merken dat tuinbezoekers een heel dankbaar publiek zijn.
En zoals je schrijft, de regen heeft jouw tuin in topconditie gebracht en volgende week doet de zon de rest.
Veel succes!