21 maart 2010

bijenhotel

Samen met de twee jongste dochters heb ik gisteren een bijenhotel in mekaar geknutseld. Al verschillende malen las ik in tijdschriften dat de solitaire bijen aan het uitsterven zijn, ondermeer door gebrek aan nestgelegenheid. "Onze tuinen zijn veel te proper, de natuurlijke nestgelegenheden worden weggesnoeid, opgeruimd of vernield."

Dat valt in mijn eigen ecologische tuin best wel mee, wat niet betekent dat we de wilde bijen geen handje mogen toesteken. Temeer daar het bouwen van een bijenhotel een plezante doe-activiteit is waar de kinderen prima aan kunnen meehelpen.

ons bijenhotelletje (foto Sara)

Een houten kist die aan het wegrotten was in het 'kamp' van de kinderen, nagelden we vast aan het fietsberghok. Deze kist vulden we met bamboestengels. Meestal steek ik deze in de hakselaar wat eigenlijk zonde is voor zo'n mooi materiaal. De stokjes werden op zicht op lengte geknipt zodat er wat variatie in zit. In het midden verwerkten we een snelbouw van gebakken klei. Als dak gebruikten we twee muurtegels die verzwaard werden met een viertal kleurige bloempotjes. De bedoeling is om hier in de toekomst een brede zode huislook te laten bloeien.

De hotelgasten kunnen in ruil voor hun bestuivingswerk in de tuin heel wat voedsel vinden. Wie werkt, moet ook eten. In onze tuin zorgen o.m. de wilde bramen, een aantal wilgen, het hartgespan, het boerenwormkruid, bieslook, de witte dovenetel en verbascums voor de nodige nectar en stuifmeel. Nu afwachten of het hotel ook gasten mag ontvangen. Voor de prijs moeten ze het niet laten.

3 opmerkingen:

bart zei

mooie constructie. Het weer werkt alvast mee, de eerste bijtjes zijn al op pad dus veel kans dat er binnen enkele dagen/weken al bezoek is!

Menck zei

Zeg maar gerust: een vijfsterrenhotel. Eentje dat navolging verdient bovendien.

Duvel zei

Bijen hotel? Ik heb in mijn tuin een muggenhotel. In de zomermaanden elke dag helemaal volzet. Ik overweeg om een tweede complex te openen. Ik zoek nog investeerders. Interesse?