21 september 2009

muggenbeet als weldoener

Want wat lezen we vandaag bij PW Diest:

"Op de 5de plaats deze week komen we terecht bij personen die het goed menen met onze club. Deze week konden we onze 12 prachtige elektronische scoreborden in gebruik nemen. Dat we hiervoor de nodige gelden wisten rond te halen is zeker niemand ontgaan. Na de West-Vleterenavond, wafelverkoop en badeendjesrace konden we ons doel zo goed als bereiken. Ware het niet dat een 3-tal personen/families méér deden dan hun best.

Zij zorgden o.a. persoonlijk voor de aankoop van 1 elektronisch scorebord! Hartelijk dank hiervoor !! We hebben het over :

- Ludo + Kristien Rutten + familie
- Luc Vermandel + familie
- en de Rotary-club, waarvan Piet Melotte deel uitmaakt. "

Dit was graag gedaan beste club.

op clematisbezoek

Er was gisteren in 't land zoveel te doen dat het niet zo simpel was om er een keuze uit te maken. Het autovrije Brussel en Antwerpen spraken me ook erg aan, toch koos ik ervoor om een kleinschalige clematiskwekerij in Rillaar te gaan bezoeken.

In het kader van 'op de siertoer' stelden heel wat plantenkwekers hun geleeg open voor mensen die ook geïnteresseerd zijn in de bedrijvigheid achter hun zaak. Al vaak had ik die serres van de clematiskwekerij vlakbij de carpoolparking in Rillaar (nabij Scherpenheuvel) zien liggen. De mogelijkheid om nader kennis te maken met de eigenaars en de clematisteelt liet ik nu niet aan me voorbijgaan. Als je goede, op praktijkervaring berustende uitleg wenst, moet je bij de vakman zijn.

die van ons en de kleinste voor een grote partij clematissen

We werden vriendelijk verwelkomd door een van de twee gebroeders Van Nuffelen die de clematiskwekerij runnen. Zo'n 600 sterke en rijkbloeiende soorten kunnen ze te koop aanbieden. Stekken, verzorging en inpotten doen ze allemaal zelf. Ze leveren grotendeels aan de detailhandel maar ook particulieren kunnen er op zaterdag (van tien tot vier) terecht om hun favoriete clematissen op de kop tikken.

Echt goedkoop zijn ze niet -geen opruimprijzen- maar je krijgt hier zeker waar voor je geld. Alle clematissen worden in een tweeliter pot aangeboden, de plant is gegarandeerd ziektevrij en de goedgevormde clematissen bestaan uit drie tot vier stengels. En als je op zoek bent naar deskundige uitleg kunnen de gebroeders u zeker wegwijs maken in de geheimen van de koningin der klimplanten. Zelf sukkel ik als een echte sukkel met clematissen in mijn tuin. Hooguit twee jaren en dan geven ze de geest. Wat zou er schelen?

Eén van de zes clematissen ('Anita') die thuis wacht om geplant te worden

Ondertussen heb ik een antwoord. De bosgrond is ok maar wat mijn planten missen is paardenmest of koemest. In het plantgat moet voldoende organisch materiaal gemengd worden om de clematis jaar na jaar in de bloei te krijgen. En ik geef toe, hier ben ik nogal lui in. Eens geplant denk ik dat de natuur wel zijn plan zal trekken maar bij de bosranken volstaat dat niet. Af en toe moeten de mouwen worden opgerold en moeten de clematissen in de watten gelegd worden. Een tweede fout is een tekort aan water. Ik geef ze blijkbaar in droge periodes veel te weinig water (ik giet eigenlijk nooit) zeker omdat mijn bosgrond tijdens droogteperiodes in een mum van tijd volledig uitdroogt. In fijne stiefzand groeit natuurlijk niks.

Met de aankoop van 6 nieuwe planten ga ik nog eens een nieuwe kans wagen. Ik heb me voorgenomen om deze keer alles volgens de regels der kunst uit te voeren (een groot plantgat, veel water, paardenmest, goede potgrond) en eens zien wat dat op termijn geeft. Als het nu niet lukt dan zal het "de laatste keer" zijn dat ik me een partij clematissen aanschaf. Al weet iedere tuinliefhebber dat het verdorie moeilijk is om een elegante bosrank als de clematis montana of tangutica in bloei uit je winkelkar te houden.

16 september 2009

Dina steunt protest van de boeren

Zo'n 2.000 melkboeren zijn vandaag naar het Waalse Ciney getrokken en hebben er uit protest tegen de lage melkprijzen 3 miljoen liter melk, ter waarde van 600.000 euro, uitgegoten. Een opmerkelijke aanwezigheid was er van 'boer zoekt vrouw' Dina. Haar steun was meer dan welkom want volgens deurwaarder Van Melkebeke werd dankzij Dina de kaap van 3 miljoen liter net overschreden.

Dina laat de boeren niet in de steek.

15 september 2009

Kim is mama

Wist u het al? Kim Clijsters is mama! Je moet potdoof, stekeblind en als wortelknol door het leven gaan als je het ondertussen geen miljoen keren hebt gelezen en gehoord. Mama Kim krijgt buitensporig veel aandacht. Zoveel aandacht dat een veel interessanter verhaal verschrompelt tot een voetnoot.

Fawziya, een twaaljarig meisje uit Jemen, was bijna mama. Helaas bloedde ze dood. Geen beker voor haar, geen interviews, geen fotoshoots, geen burgemeester die een fontein gaat oprichten. Zelfs geen kind om in de armen te sluiten. Een klein kadertje in een beperkt aantal kranten. Meer zit er niet in voor Fawziya. Aan een tenniscarrière had het kind niet gedacht. Meer dan minuut holle woorden kan er voor haar niet worden uitgetrokken.

7 september 2009

Clouseau strikt topmuzikant

Op de nieuwe CD zal de Vlaamse invloed prominent aanwezig zijn.

2 september 2009

Bhumibol heeft me liggen

Na een bezoek aan een cafetaria in een Hasseltse sporthal stak er ineens een vreemde munt in mijn portefeuille. Het was een 2 euro lookalike die door mijn veel te groot vertrouwen in de rest van de mensheid rechtstreeks van de toog in mijn geldbeugel belandde. De grootte, de metalic kleuren en het gewicht kloppen maar het gebrild mannetje, de tempel en het geschrift zijn bij nader toezien hoegenaamd niet Europees. Kijk maar:

het vreemde muntstuk

Sommigen zouden kwaad reageren en spreken van bedrog en afzetterij -dat is het ook- maar ik vond het muntstuk vooral intrigerend en 'de toren' van een prachtige architectuur. Niettegenstaande het muntstuk door weinige automaten als vals wordt erkend, heb ik het omwille van zijn schoonheid nog steeds in mijn bezit. Ook al blijkt het na enig speurwerk slechts 0,21 euro waard te zijn.

Al heel wat vrienden en collega's hebben het stuk bestudeerd. De meesten denken dat het die 'Turkse valse' is waarover de pers enkele jaren geleden berichtte. Maar dat klopt niet. Het gebrild figuurtje is namelijk Rama IX, de koning van Thailand die we beter kennen als Bhumibol Adulyadej (°1927), de langstzittende monarch van de wereld. En die toren is natuurlijk Wat Arun Ratchawararam, ook wel “The Temple of Dawn” genoemd. Deze 79-meter hoge pagode is gebouwd in de Khmer-stijl en is één van de grote toeristische trekpleisters in Thailand.

Deze tempel aan de Chao Phraya River wordt veel bezocht. De inkom is er slechts 10 Thaise Baht.... oftewel het mysterieuze muntstuk. Geef toe, er zijn lelijkere manieren om opgelicht te worden.