17 april 2009

Zappa op Canvas

Het moet geleden zijn van 1993, bij het overlijden van Frank Zappa, dat er nog eens iets deftigs over dit muzikaal genie op een Vlaamse zender werd uitgezonden. Maar deze nacht, 't was tien minuten over twaalf, kon ik op Canvas dan toch -eindelijk- nog eens genieten van Zappa's geniale composities. Bedankt daarvoor Canvas. Mijn videospeler stond klaar en heeft alles op tape vastgelegd want het was de moeite... al moet ik zeggen dat het uitgezonden Classic albums/Zappa ook grotendeels op Youtube te vinden is.


Canvas: "Frank Zappa (1940-1993) maakte 30 jaar eigenzinnige muziek die niet onder één hoedje te vangen was maar rock, jazz, funk, blues en klassieke muziek combineerde met scherpe lyrische observatie, satire en (zelf)spot. De twee platen die deze rijkdom van woord en muziek het best belichamen, kwamen kort na elkaar tot stand, in één gulp van inspiratie en creativiteit: Over-nite Sensation (1973) en Apostrophe(!) (1974). "

Overnite Sensation en Apostrophe

Beide platen worden tegenwoordig tesamen aangeboden op CD. Naast het gitaarwerk van Zappa zelf is ook het heerlijk percussiespel van Ruth Underwood prominent aanwezig. Alhoewel ze niet tot mijn Zappa-favorieten behoren, zijn beiden meer dan de moeite waard. Op sommige momenten is de term 'geniaal' niet overdreven. Een mooi voorbeeld hiervan is Saint Alphonzo's Pancake Breakfast (de titel alleen al!) waarvan ik op Youtube een uitgesponnen doch erg originele uitvoering vond.

Geen opmerkingen: