30 november 2008

terug in de tijd... (1983)

in de refter van 't college met andere Latijn-Grieksers

Klasreünie in de refter van het St.- Barbaracollege te Tessenderlo met enkele klasgenoten tijdens het schoolbal. Aan de badge te zien (badge ter gelegenheid van de betoging tegen de raketten - met 400.000 waren we in Brussel present op 23 oktober 1983) moet ik toen ongeveer 22 jaar oud zijn geweest. Bij mij (2de van links) zitten: Jan Vangeel, Luc Vandeweyer en Dirk Lodewijckx, net als ik Latijn-Griekers.

Deze refter werd gebruikt voor de middagpauze, waar we altijd erg slechte koffie voorgeschoteld kregen, de avondstudie en de examens. Na het middageten werd er erg intensief gesport onder impuls van pater Jeroom Vanlandeghem. We speelden er volley, voetbal, basket, trefbal maar ook hockey.

Pas toen ik in het laatste jaar van de humaniora zat, de retorica heette dat, werden de eerste meisjes ingeschreven.

29 november 2008

een nieuwe pils: B. Beer

Brouwerij De Crem: we moeten het ijzer smeden als het heet is!
(voor een groter formaat, klik op de prent)

15 jaar zonder Zappa

Op 4 december zal het precies 15 jaar geleden zijn dat Frank Zappa de strijd tegen zijn prostaatkanker verloor. Nog heel regelmatig bezorg ik mezelf de kriebels op het lijf wanneer ik één van zijn zovele LP's of CD's beluister. Live in New York, Roxy & elsewhere en de purperen You can't do it on stage anymore (2) zijn tegenwoordig mijn favoriete platen maar het onderstaande What's new in Baltimore? vind ik ook erg prachtig en bijzonder 'Zappa-melodisch'. Geniet met mij:



Het mooiste nummer om Frank Zappa te gedenken is misschien wel Watermelon in Easter Hey (Joe's Garage). Er bestaan heel wat versies van en de deze is één van de beteren:



Zappa werd -ocharme- slechts 52 jaar oud maar hij laat een ongezien en ongeëvenaard oeuvre na dat bovendien nog jaarlijks aangroeit. Zijn zoon Dweezil houdt met de Zappa plays Zappa-tours de muziek van zijn vader op een waardige manier levendig.

27 november 2008

lange tenen

Heb jij ook dat gevoel? Dat diegenen die zichzelf het meest veroorloven, dezelfden zijn als die met de langste tenen?

Act the f*ck Now!

De videoclip van Nic Balthazar is klaar en hij mag gezien worden!



Meer info op www.thebigask.com
Nic in De Morgen.

26 november 2008

een stapje in de reclamebranche

Niet meteen een Calvin Klein maar als opstapje
is het bedrijf Koekoek zeker een van de beteren.

7.000.000.000 nieuwe bomen


De Verenigde Naties werken wereldwijd aan 7 miljard nieuwe bomen. En Vlaanderen doet mee!

Zes miljoen Vlamingen gaan voor 1 miljoen bomen!

De Vereniging voor Bos in Vlaanderen (VBV) wil iedereen aan het planten krijgen: bedrijven, landbouwers, grote steden, kleine dorpjes en iedere Vlaming met een lapje grond of enthousiaste groene vingers!

Doet u mee? Plant uw bomen, leg uw bossen aan en registreer ze op de teller!

Zo draagt u bij tot een groener en gezonder Vlaanderen.
En tellen we samen verder naar 1 miljoen bomen!

23 november 2008

avondsneeuw

10 centimer sneeuw in Tessenderlo en levensgevaarlijk op de baan

een nieuwe generatie

De voorbije week werd Ella geboren. Ella is het eerste kindje van de nieuwe generatie Rutten: mijn ouders werden overgrootouders, mijn broer is opa/vake/bompa (ik weet niet of er al iets gekozen is) en mijn neef Frank is trotse papa. Een dikke proficat aan Frank en Elke vanwege de zestallige kroost Muggenbeet. Je kan de gelukkige ouders en Ella bewonderen op de blog van mijn broer.

twee meisjes op het strand

'Twee meisjes' van Raymond van het Groenewoud is door de luisteraars van Radio 1 opnieuw gekroond als beste Belgische lied ooit.

Beluisteren kan hier. Mijn favoriet fragment start op 3:41, één van de vetste gitaarsolo's ooit, zonder enige twijfel.

De toptien:
1. Raymond van het Groenewoud - 'Twee meisjes'
2. Jacques Brel - 'Ne me quitte pas'
3. Gorki (Gorky) - 'Mia'
4. dEUS - 'Nothing really ends'
5. Jan De Wilde - 'De fanfare van honger en dorst'
6. Absynthe Minded - 'My heroics pt. 1'
7. Wim De Craene - 'Tim'
8. Arno - 'Les yeux de ma mère'
9. Jan De Wilde - 'Eerste sneeuw'
10. Wannes Van de Velde - 'Ik wil deze nacht in de straten verdwalen'

Georgië op speed



Bzikebi in actie

Neem een 33-toeren LP van Arbeid Adelt, zet uw pickup in overdrive op 78-toeren, stoot tijdens het afspelen af en toe eens goed tegen de naald, maak er een tape van en speel deze vervolgens achterstevoren af en .... je hebt de winnaar van junior Eurosong 2008.

Bzikebi noemt het drietal en blijkbaar hebben deze drie Georgische hyperkenetische snottebellen de Europese kinderharten gestolen. Ongetwijfeld moeilijk om uit te voeren maar echt muzikaal vind ik het nummer niet. Ook onze kinderen vonden het niet echt geweldig.

Maar originaliteit en positief 'uit de toon vallen' blijven blijkbaar een succesvol recept voor Europese liedjeswedstrijden. Of ben je Lordi al vergeten? Jammer voor België en in het bijzonder voor Walter Verdin dat deze ballon ten tijde van Pas de Deux nog niet opging.



Rendez-vous, tijdens de preselectie van het grote-mensen-festival in 1983. De blazers blijf ik erg goed vinden. Net als de danspasjes. Let op het lauwe applaus :)

het tuinboek van het jaar

Geschenktip: geef eens een goed tuinboek kado

Het Velt-boek Stappen naar een ecologische tuin kreeg de Beervelde Award 2008, een prijs voor het ‘Belgische tuinboek van het jaar’. De jury prijst het boek omwille van zijn toegankelijke karakter. Absolute beginners kunnen met dit boek hun tuin van nul opstarten en meer ervaren tuiniers leren hoe ze een klassieke tuin beter kunnen openstellen voor de natuur. De jury heeft het over ‘een ecologische bijbel voor het Nederlandstalige tuingebied’. De prijs (1250 euro) werd geschonken door het tijdschrift Bloemen en Planten.

Het boek bevat 288 pagina's en werd gedrukt op A4 liggend. 
Boekhandelsprijs: € 38,50. Ledenprijs: € 31,50 (+ €  5,00 verzendkosten)

Bestellen kan door storting van het volledige bedrag op rek.nr. 001-0990550-62 van Velt vzw met vermelding 'stappen naar een ecotuin'. 

19 november 2008

prima zo

De correctionele rechtbank van Hasselt heeft twee Nederlandse neonazi's een geldboete opgelegd van elk 1.100 euro. Beide heren hadden in maart 2007 de Hitlergroet uitgebracht op een Duits militair kerkhof in Lommel.

Het gaat om Hitlerlookalike Stefaan Wijkamp, ook wel bekend als de 'Hitler van Kerkrade', en de extreem-rechtse politicus Joop Glimmerveen (79). Wijkamp en Glimmerveen brachten de groet op een bijeenkomst van de neonazistische groepering 'Blood and Honour' waar ongeveer 300 sympathisanten aanwezig waren. (HBvLimburg)

16 november 2008

prentjes voor Google Earth

De Zelemse Tutterkapel toegevoegd aan Google Earth

Sinds kort hou ik me op vrije momenten bezig met mijn 'betere' foto's toe te voegen aan Google Earth. Hiervoor maak ik gebruik van Panoramia, ooit begonnen als een onafhankelijke website maar in 2007 aangekocht door Google. Het opzet van Panoramio was om foto's te delen met de extra mogelijkheid deze ook geografisch te lokaliseren. Thans worden de goedgekeurde foto's uit Panoramio in Google Earth gebruik als standaard fotolaag.

Naast het uploaden van eigen foto's kan je ook meewerken aan een nog beter Google Earth door foute lokaliseringen of ronduit verkeerde foto's te melden en door meteen een correctie te suggereren. Zo plaatste iemand een geotag voor een kasteeltje op mini-Europa bij ons eigenste Koninklijk Paleis en kreeg de Lummense duizendjarige eik plots het postuur van een honderdjarige eik.

15 foto's heb ik ondertussen geüpload maar ik heb er nog een heel pak klaarliggen. Favoriete vakantiebestemmingen, heb ik gemerkt, staan er al genoeg op Google Earth. De meest interessante bijdrage die je kan leveren zijn foto's van plekjes die jij of slechts weinig mensen kennen. Zoals de Tutterkapel uit Zelem bijvoorbeeld. 

15 november 2008

ik had nog zo gezegd

herfstkleuren in Ossegempark

Op de foto: Ossegempark in herfsttooi, het Groentheater, 
het Amerikaans Theater en het Atomium.

11 vrouwelijke collega's

De voorbije woensdag werd er op het witte zand van het Zilvermeer te Mol een veldloop gehouden voor leerlingen en leerkrachten. Onze school is een sportieve school en stuurde alweer een flinke delegatie richting startlijn. Aloïs, één van onze leerkrachten L.O., schoot er wat foto's en heeft ze online geplaatst op Flickr. 

Zo af en toe schrijf ik hier een stukje waarin ook vrouwelijke collega's figureren. Moest je je graag daar iets bij willen voorstellen, elf daarvan poseren bezweet en uitgeput op deze foto (ga eerst zitten eer je de link opent aub). De nummer 1 en 3 bij de leerkrachten kwamen tussen haakjes van onze school. Proficiat Kevin en Dieter.

Zelf kwam ik niet aan de start. Zoals voor alle grote competitiespelers geldt, kan ik het me niet veroorloven om een kwetsuur op te lopen. Het terrein ligt er altijd erg hobbelig bij en de geslagen kraters waren ook dit jaar weer enorm diep. Te gevaarlijk voor mijn elegante, doch tere voetjes.

nageslacht

vlnr: Heleen, Sara, Loes en Jo (75% Vlaams - 25% Oekraïens)

11 november 2008

wapen-stilstand

"Geweld brengt nooit vrede"
 Willem Vermandere, Diksmuide

Vandaag, precies 90 jaar geleden, sloten Duitsers, Engelsen en Fransen een Wapenstilstand af. Na 1.568 dagen gruwelijke strijd kwam er eindelijk een einde aan Den Grooten Oorlog.

10 november 2008

Wannes

Wannes Van de Velde is overleden. Dedju. Tegen zijn schone liedjes kon de verzuring niet op. Bedankt daarvoor Wannes.
    Radio 1 over Wannes.

    uitstapje naar het Atomium

    Eén van de bollen vanuit een kijkvenstertje in het atomium.

    Deze namiddag maakten we gebruik van onze oververdiende brugdag om het gerenoveerd Atomium te bezoeken. Weinig kleur in de wolken vandaag behalve wat grijstinten. Zelfs geen ministraaltje zon. Prima omstandigheden om Waterkeyns zilverkleurig kunstwerk te fotograferen. Een blauwe lucht heeft natuurlijk ook wel iets maar naar mijn bescheiden mening komt ons nationaal pronkstuk van Expo '58 beter tot zijn recht bij somber weer. Het atomium lijkt dan majestueuzer en het kermisattractie-achtige is er dan ook wat af.

    Bij somber weer kom je dicht in de buurt van zwart-witfotografie

    Natuurlijk zijn we met ons zessen ook binnen gegaan. Goedkoop is dat niet maar net zoals bij de Sagrada Familia in Barcelona, kan je die investering beschouwen als een persoonlijke bijdrage tot de instandhouding van ons erfgoed. Bovendien, architecturaal is het atomium een prachtstuk. Van ijzer een ronde vorm maken is geen lachertje (en dat 102 meter hoog!) en van binnen kan je prima bestuderen hoe ze dat voor mekaar hebben gekregen. Hoedje af daarvoor.

    Bewondering is ook gepast voor de immens lange roltrappen, de supersnelle lift en de wijdse uitzichten over onze hoofdstad. Maar verwacht voor de rest niet te veel van het aanbod binnenin het atomium. Eén van de bollen is "very low-profile" ingekleed als tenstoonstellingsruimte over de Expo '58, in de middenste bol kan je wat drinken of van een ijsje of wafel smullen en helemaal boven kan je -mits reservatie- eten in het restaurant. En dan heb je het zowat gehad.

    Het atomium schittert zelfs in een achterruit

    Na twee uurtjes rondkijken hadden we zowat alles gezien. Het dreigde gaan te regenen, het werd behoorlijk donker en zin om in een file verzeild te geraken had ik niet. Daarom vertrokken we terug richting Tessenderlo maar niet zonder de afspraak te maken om in de zomer Brussel terug een goeiedag te komen zeggen. Het Eeuwfeestpaleis, de koninklijke serres, de basiliek van Koekelberg, Horta, het justitiepaleis, de Marollen,... er is nog zoveel te zien. Eén mensenleven is toch echt te weinig.


    al bij al toch plezant!

    Wat is dat toch met De Morgen?

    101 abonnees heeft De Morgen in het dorp waar ik woon en alweer 101 ontevreden klanten vandaag. Voor de zoveelste keer geen krant in de brievenbus. Gebeld met de Post: geen DM's toegekomen. Gebeld naar De Morgen: minuuuuutenlang muziekjes, geen menselijke stem. Dan maar gemaild. Puf.

    Essentieel toch voor een "kwaliteitskrant": zorg dat je abonnees je krant ontvangen! Wat ben je met goede redacteurs, goede opmakers en goede drukkers als het eindproduct niet gezien en gelezen kan worden? Nada. Malcontentie.

    Iedereen laat wel eens een steekje vallen maar wat de voorbije maanden met De Morgen aan de hand is, is er serieus over. En ik ben het niet alleen die hierover aan het zeuren is. Op het voorbije wereldwinkelfeest bleek dat het een algemene klacht was en dat er al dorpsgenoten daarom hun abonnement hadden opgezegd.

    Werk aan de winkel dus. Als je elke dag verscheide pagina's gevuld krijgt met de Amerikaanse verkiezingen dan moet een krant bezorgen in Tessenderlo toch ook wel lukken, denk ik zo.

    9 november 2008

    op naar de duizendjarige eik


    fotomontage van "de duizendjarige eik" te Lummen

    Het was vandaag een prachtdag om nog eens de natuur in te trekken. Ik had het idee opgevat om vandaag de "duizendjarige eik" van Lummen gaan op te zoeken. De luie zetel verlaten om naar een boom gaan te kijken, dat is niet iets waar iedereen meteen warm van liep. Maar eens aangekomen vonden de dochters het toch zo'n slecht idee nog niet.

    De eik is aan de oosterzijde zwaar toegetakeld maar al bij al blijft het een mooie boom. Zeker op een herfstdag al de deze is een bezoek aan de vroegere rechtspraak-boom zeker de moeite waard: de bladeren zijn dan mooi kopergekleurd en het takkengestel is goed zichtbaar. Vooral de stamomtrek is indrukwekkend, ongeveer 6,30 meter las ik ergens. Hand in hand kwamen de dochters nog niet halverwege (foto rechtsboven).

    De boom bevindt zich op de baan Meldert-Lummen. Momenteel is men de omgeving van de boom aan het opwaarderen en wordt er een natuurvriendelijke parking aangelegd evenals een kronkelige wandelpad tot aan de boom. Voor wie tot daar gaat toch even dit meegeven: de eerste grote eik die je tegenkomt, is NIET de duizendjarige eik. Die staat nog een eindje verder. Je kan het bezoek, net zoals wij deden, prima combineren (op zondag) met een bezoek aan het Sint Jansbergklooster in Zelem. Het bijhorend café is opgenomend in het boek 100 straffe cafés in Vlaanderen en heeft o.m. alle trappisten op de kaart staan.

    BP-building van Stynen

    BP-building, Antwerpen

    Wie een bezoek brengt aan de boekenbeurs te Antwerpen of in de buurt is van de Expohallen doet er goed aan eens naar de overkant van de straat te kijken. Op het eerste zicht lijkt daar een eenzaam en heel gewoon appartementsblok te staan. Toch is dat niet zo. Wat je ziet is de zogenaamde BP-building van architect Léon Stynen (1899-1990), één van onze voornaamste Belgische modernistische architecten. Het gebouw is een beschermd monument sinds 2001.

    Het bijzondere aan dit gebouw is dat de gevels en de vloeren niet gesteund worden door betonnen of ijzeren pilaren maar wel gedragen worden door metalen kabels die vertrekken vanuit de zichtbare betonnen balken bovenop het dak. De twee hoofdbalken (55 meter lang!) steunen op een centrale koker waarin ook de liften, trappen, lucht- en ventilatiekokers bevinden.

    Léon Stynen tekende ook de casino's van Oostende en Knokke, deSingel en het Crest-hotel, beiden eveneens vlakbij de boekenbeurs.

    8 november 2008

    BV-spotting op boekenbeurs

    Met de ganse kroost bezochten we vandaag de boekenbeurs. Voor mij was dat lang geleden -ik schat toch zo'n 20 jaar- en ik wou wel eens kijken hoe er 't tegenwoordig aan toegaat. De kinderen stonden heviger dan ik want zij wisten te vertellen dat Urbanus en Ben van de Kampioenen kwamen signeren.

    Het krioelde in de expohal gewoon van de BV's. En de mensen, waaronder veel kinderen, schoven geduldig aan om een handtekening of een originele schets vast te krijgen. Zeer opmerkelijk was dat de langste rijen aanschoven bij SOS Piet, de Planckaerts en Urbanus. Een hele reutemeteut 'betere' jeugdschrijvers moest het stellen met hun buurman/buurvrouw en ook Hot Marijke kreeg geen boek verkocht. De televisie blijkt overduidelijk de belangrijkste gangmaker voor de boekenverkoop.

    Enkele sfeerbeelden:

    Jo bij zijn favoriet Urbanus. Hij heeft bijna alle strips.

    Ianka Fleerackers signeerde samen met Martin Heylen en Steph Goossens.

    Evy zag ik niet maar Piet heerste vandaag: zijn boeken vlogen voorbij de kassa.

    Een blij weerzien met Dina die gezelschap had van haar vriendje Wim en Marc Eyskens

    Als scheurkalender voor 2009 kozen we voor die van Marec die er een mooie tekening extra bijgaf.

    Wie zag ik nog allemaal : papa en dochter Planckaert, Marc de Bel, cartoniste Ilah, Dirk Draulans, Louis van Dievel, kabouter Klus, Rudi Vranckx, Bart Moeyaert, Ben Rottiers, Hec Leemans, Fons Oerlemans, Lieve Blancquaert, Eric Wijmeersch, Mark Tijsmans, Luc Alloo, Liliane Versluys, Kelly Pfaff, Kathy Pauwels, Willy Linthout, Dirk Stallaert, Paul D'Hoore, Alain Grootaers ... en dat ging zo maar door.

    onze grondwet

    Art. 25

    De drukpers is vrij; de censuur kan nooit worden ingevoerd; geen borgstelling kan worden geëist van de schrijvers, uitgevers of drukkers. 

    Wanneer de schrijver bekend is en zijn woonplaats in België heeft, kan de uitgever, de drukker of de verspreider niet worden vervolgd.


    t.a.v. mevrouw Hayez

    5 november 2008

    een liedje voor McCain

    mag er nog gelachen worden eigenlijk?


    Natuurlijk mag er nog gelachen worden! En hoe meer, hoe liever. En daar zal een wereldvreemde rechter niets kunnen aan veranderen. Leve de satire.

    1 november 2008

    Cynthia

    Cynthia McKinney

    Kennen jullie Cynthia al? Zo ja, straf is dat! Zo neen, heel logisch! Nochtans is Cynthia ook een kandidaat voor de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten van Amerika. McKinney is de kandidate van de Green Party.

    Maar hoe vaak kwam ze aan bod in onze media, hoe vaak heb je ze al ergens gezien of gehoord? 't Is al Obama en McCain (en Palin) wat de klok slaagt. Zelfs Schwarzenegger, de republikeinse anabolica-gouverneur, krijgt tegenwoordig meer aandacht dan Cynthia en dat alleen omdat hij uit zijn nek gekletst heeft dat Obama te weinig spiertjes heeft om president te worden. Hoe stoer!

    Cynthia heeft veel meer te zeggen dan dat maar om hierover iets te weten te komen moet je ofwel de heeel kleine lettertjes in speciale bijlages van de kranten gaan opzoeken ofwel doelgericht het internet afschuimen. Zonde vind ik dat en oneerlijk!

    Volgende keer ook maar een peperdure 'new look' laten aanmeten met een brilletje en een rode mantel? Of een Vietnamees inhuren om haar enige tijd in een kelder op te sluiten?

    onze boeiende wereld

    30/10/2008.

    Psychologen kunnen uit gaan maken of een priesterkandidaat geschikt is voor het priesterschap en kunnen kandidaten uitsluiten die seksueel afwijkend gedrag vertonen. Dat schrijft het Vaticaan in een vandaag gepubliceerd document.

    Het Vaticaan betreurt dat in veel gevallen, "psychologische defecten" pas na de priesterwijding aan het licht komen. Tests om die defecten eerder op te sporen, kunnen helpen veel tragische ervaringen te voorkomen.

    Het document, waaraan al zes jaar gewerkt werd, draagt de goedkeuring van paus Benedictus XVI. Volgens het Vaticaan zijn psychologen nuttig omdat zij een diagnose kunnen stellen en bij afwijkend gedrag een eventuele therapie kunnen opstellen.

    Aanleiding tot het opstellen van het document zijn de gevallen van seksueel misbruik door geestelijken die de laatste jaren in verschillende landen aan het licht kwamen. (uit editspace.net)

    31/10/2008. 

    Een dominee uit het Britse Sheffield is op de spoedafdeling van een ziekenhuis beland... nadat er een aardappel kwam vast te zitten in zijn achterste. De man vertelde de verpleegsters met het schaamrood op de wangen dat hij bij het ophangen van zijn gordijnen gevallen was. Hierbij zou hij op de keukentafel geland zijn, waarbij de aardappel in zijn anus zou geschoten zijn.

    De verpleegsters hechtten niet veel geloof aan het gordijnen-verhaal. Toch onkent de dominee dat hij de aardappel als seksspeeltje gebruikte. De dominee moest uiteindelijk een delicate operatie ondergaan om verlost te raken van de aardappel. (uit hbvl.be)