9 november 2008

BP-building van Stynen

BP-building, Antwerpen

Wie een bezoek brengt aan de boekenbeurs te Antwerpen of in de buurt is van de Expohallen doet er goed aan eens naar de overkant van de straat te kijken. Op het eerste zicht lijkt daar een eenzaam en heel gewoon appartementsblok te staan. Toch is dat niet zo. Wat je ziet is de zogenaamde BP-building van architect Léon Stynen (1899-1990), één van onze voornaamste Belgische modernistische architecten. Het gebouw is een beschermd monument sinds 2001.

Het bijzondere aan dit gebouw is dat de gevels en de vloeren niet gesteund worden door betonnen of ijzeren pilaren maar wel gedragen worden door metalen kabels die vertrekken vanuit de zichtbare betonnen balken bovenop het dak. De twee hoofdbalken (55 meter lang!) steunen op een centrale koker waarin ook de liften, trappen, lucht- en ventilatiekokers bevinden.

Léon Stynen tekende ook de casino's van Oostende en Knokke, deSingel en het Crest-hotel, beiden eveneens vlakbij de boekenbeurs.

2 opmerkingen:

  1. Beste mug,helemaal tegen mijn gevoel en mijn principes in: ik heb je getagged...(zie blog) dus als het zijne doorluchtigheid belieft...? groetjes Heidi

    BeantwoordenVerwijderen
  2. @heidi: ik dacht dat jij gestopt was met bloggen, niet dus. Ik bekijk het stokje vandaag nog.

    BeantwoordenVerwijderen

Dank je wel om een reactie achter te laten. Als je opteert om als 'Anoniem' te reageren omdat dit het eenvoudigst is, wil je dan je opmerking wel besluiten met je voornaam/naam? Het is plezant om te weten wie mijn blog bezoekt en reageert. Even simpel als 'Anoniem' is 'Naam/URL'. Van die URL hoef je je niks aan te trekken, je vult gewoon je naam of roepnaam of alias in en ... hopsakee, dat werkt ook. Merci.