31 juli 2007

opnieuw opmerkelijke uitwijzing

v.l.n.r.: Sushi, Tjenneke en Loempi


In Steenokkerzeel is momenteel een nieuw familiedrama in de maak. Een Vietnamees gezin, met een geadopteerd Belgje in de kroost, kwam vier jaar geleden zonder papieren naar België op zoek naar beter geluk. De drie kinderen zijn ondertussen perfect ingeburgerd behalve het Belgje, Tjenneke, die citeert naar verluidt te pas en te onpas Latijnse spreuken en gezegden wat door de buurt als erg hinderlijk en betweterig wordt beschouwd.

Door een anonieme klacht dreigt nu het Belgje terug naar Viëtnam te moeten verhuizen alhoewel hij -gek genoeg- oorspronkelijk in Wetteren is geboren. Zijn zusjes Sushi en Loempi mogen wél blijven maar zijn erg ontdaan nu ze te horen gekregen hebben dat hun broertje Tjennetje gerepatrieerd zal worden.

De familie hield vandaag in het kasteel van Steenokkerzeel een ontroerende persconferentie. Hierop spraken ze de (nvdr: wellicht ijdele) hoop uit dat de gerenommeerde prof-op-rust E. Vermeersch zal willen interveniëren.

Interessante link: progress lawyers network.

    muggenbeet opgepikt door De Morgen en Le Vif


    Vandaag in De Morgen: " ... maar Yves Leterme zorgt er wel voor dat andere humoristen niet ten onder gaan aan een acuut gebrek aan inspiratie. Sinds hij op onze nationale feestdag abusievelijk de Marseillaise inzette toen hem om de Brabançonne verzocht werd, circuleert bijgaande fotomontage op het internet. Met als titeltje: 'Leterme voor het atomium'. "

    Jullie allicht bekend. Ook in Wallonië verschijnt hier en daar mijn prentje (en idee) op sites en blogs. Wel jammer dat iedereen nalaat om hun bron te vermelden. Da's toch 't minste zou je denken. Le Vif spreekt zelfs van een 'anonieme internaut'.

    update: het Nederlandse NRC Handelsblad volgt ook maar hier wel een correcte link.

    actie aan Hertoginnedal


    De beslissing van de Brusselse kortgedingrechter die het uitwijzingsbevel voor de Ecuadoriaanse Angelica en Ana heeft opgeschort, heeft zich ook laten gevoelen in Hertoginnedal. Met een éénmansactie werd er geprotesteerd VOOR het gebruik van handboeien. Volgens de man in kwestie komt het erotisch en opwindend aspect van handboeien te weinig in de media en worden ze te vaak geassocieerd met kwetsuren en traumatische ervaringen.

    De actie werd gesteund door welgeteld 1 dame, die verder anoniem wenst te blijven. Ook de Dienst Vreemdelingenzaken liet weten zich door de actie gesteund te voelen bij hun Beroep tegen de opschorting.

      29 juli 2007

      Berlijn heeft smaak

      Gisteren werd in Berlijn de Frank Zappa-straat officieel ingewijd. Dit gebeurde met een muziekfestival waar 18 bands optraden waaronder de Zappacovergroep Sheik Yerbouti, versterkt met Napoleon Murphy Brock (ook onlangs in Vorst met Zappa plays Zappa).

      Iniatiefnemer van deze naamswijziging - de straat heette eerder gewoon straat nummer 13- was de 'muziekfabriek' Orwohaus. Als hoogtepunt van de avond werd om 21.45 uur het nieuwe straatnaambordje onthuld.

      Als grote Zappa-fan kan ik hier alleen maar heel tevreden over zijn. Dat is toch wel wat anders dan een zoveelste Dorpsstraat of iets in de trend van Kanunnik de Frunnikstraat.

      28 juli 2007

      Dikkie's stokje

      Enkele dagen geleden een stokje gekregen van Dikkie. Het gaat erom om enkele favoriete plekjes uit Tessenderlo aan jullie door te geven. Nu zit ik wel met huizengroot probleem want Tessenderlo is zo'n gemeente waar ik als 'gast' nooit uit vrije wil naar toe zou gaan. Geen haar aan mijn hoofd dat er aan denkt jullie aan te raden om Tessenderlo eens te komen bezoeken of de sfeer er te komen opsnuiven. Blijf er weg! Slechts één lichtpunt: het gebied vanaf ten huize Muggenbeet tot aan Averbode, ook al zijn ze daar volop bezig de boel te commercialiseren en te asfalteren.

      Voor het geval dat je vliegtuig ooit neerstort in Tessenderlo...

      Mijn favoriete “snelle hap”: ik eet altijd thuis en ga nooit in mijn gemeente ergens eten, noch traag noch snel. Iedere zaterdag gaan we wel frit halen. De dikke frit van Fritz vind ik erg lekker maar pas op: er zijn ook frituren in mijn gemeente die beter de varkens gaan voederen, al zullen die beesten wel afgekeurd worden door het Voedselagentschap.

      Mijn favoriete shop: winkelen komt mijn keel uit, ik haat het. Gelukkig doet mijn vrouw het wel redelijk graag en zorgt zij voor zowat al onze aankopen. Voor zover ik nog zicht heb op het shopaanbod in Tessenderlo kan je er niks vinden wat je ook niet elders kan kopen. Van Blokker tot Kruidvat, je vindt er alle klerezooi van overal. Bovendien kan ik ook niks opnoemen wat ik nu eigenlijk nog nodig heb. Shoppen om te shoppen -het bestaat- lijkt me te wijzen op een aangetast gen.

      Mijn favoriet restaurant: er bestaan restaurants in Tessenderlo. Naar 't schijnt zijn er enkele goede Italianen en een goede Chinees (Swatow in Diesterstraat, ooit nog door de bouwfirma Rutten rechtgetrokken!) maar 't is geleden van vorige eeuw dat ik er nog een voet binnen gezet heb. Sinds ik weet dat ik voor één tiende van de prijs zelf alles ook kan klaarmaken en meestal nog lekkerder schuif ik aan aan mijn eigen tafel. Met zessen op restaurant gaan, is iets wat we enkel op vakantie doen. Het duurt me allemaal ook veel te lang en mijn eetgewoontes zijn er meestal nog niet ingeburgerd, laat staan algemeen aanvaard.

      Mijn favoriete plaats om bezoekende vrienden mee naar toe te sleuren: wie van slechte ruimtelijke ordening houdt, interesse heeft in afvalwaterlozingen, verwaarloosde historische gebouwen wil fotograferen, smakeloze monumenten wil aanschouwen, ... die zijn in Tessenderlo op hun plaats. Voor hen kan ik wel een daguitstapje regelen.

      Maar toegegeven, we hebben ook een mooie, groene kant in Tessenderlo. Het gebied Gerhagen is al bij al wel best te doen maar hoe meer de 'gemeente' er zich mee moeit, hoe meer de authenticiteit en de rust verloren gaan. Gelukkig is de Vlaamse gemeenschap (afdeling natuur) er zich wat mee gaan moeien waardoor de natuurzorg toch op niveau begint te geraken.

      Een favoriete plek die ik écht wil laten zien aan de vrienden is er niet. De Rode Berg en de Houterenberg (getuigenheuvels uit ijzerzandsteen) zijn wel plekken die mooi zijn maar mijn vrienden zien liever een pint bier en schoon vrouwen en die liggen meestal niet te wachten op een 'getuigenheuvel'.

      Tot slot vijf noemenswaardige dingen: het doksaal in de Sint Martinuskerk is 'noemanswaardig'. Dit is wel iets bijzonders, 't is te zeggen ik zou het zelf niet kunnen maken. De ijskarren in de dreef nabij de abdij van Averbode (de dreef is half Tessenderlo-half Scherpenheuvel) verkopen ook erg lekkere ijs aan een zeer goede prijs. Zeker de moeite om er eens te stoppen en je hoeft er zelfs niet voor in Tessenderlo zelf te komen wat toch een geruststellende gedachte is. De wereldwinkel op de Vismarkt vind ik ook het vermelden waard. Dit is zowat het laatste restant van de progressieve beweging in mijn gemeente en de vrijwilligers zijn er actief en gedreven. Er zijn ten vierde ook nog wat 'bekende Looienaars': Minus van Looi, Louis Verbeeck, Tia Hellebaut (ingeweken), de zingende Kniezwengel,... maar ieder strontdorp heeft wel van die figuren.

      Om aan vijf te geraken moet ik heel diep nadenken en kies ik voor Het oude Kerkhof op de Schoterweg (mijn straat). Twee van mijn grootouders en wat vrienden liggen er begraven en ze laten me beseffen dat iedereen maar 1 keer leeft en er het beste moet van maken. Uiteindelijk is dit niemands favoriete plekje maar wel iedereens laatste bestemming.

      Dit stokje staat iedereen vrij op te nemen.

      24 juli 2007

      Frankrijk, een mooi land

      Laat ons van de Tour maar een toeristisch programma maken. Da's toch al de voornaamste reden waarom er ten huize Muggenbeet naar de Ronde wordt gekeken. Michel Wuyts mag op post blijven. Met de nodige steekkaarten en draaiboeken kan hij ons aardig entertainen over de gorges, de rivieren, de kastelen, de kloosters en abdijen. Hij doet dat goed en weet steeds de nodige superlatieven en poëtische omschrijvingen uit de kast te halen. De helikopterpiloten leveren ook fraai werk: zelfs de gemzen en de gieren worden mooi in beeld gebracht. Prima werk! Ook met de routes is niks mis. Albi, Arles, Carcassone, de pyreneeën, Parijs...mooier bestaat niet.

      Frankrijk is een mooi land. Ook zonder de coureurs. Tenslotte zijn dat maar fietsers die zich moe maken. Over die hordes wegversperrende en TV-geile bergflanktoeristen zullen we maar zwijgen zeker? Tussen ons gezegd, ik heb nooit begrepen dat er in de Tour geen elektroshok-toedienende brommerkes rondrijden of gevechtshelikopters met scherpschutters of van die genadeloze sneeuwruimers. Die ellendelingen zouden rap terug in hun motorhomes zitten! Schone televisie zou dat opleveren!

      Mooie beelden zijn immers maar een kwestie van fantasie en keuzes maken. Horror is in... een beetje bloed kan geen kwaad, nietwaar Vinokourov?

      megacheque voor Tessenderlo Chemie

      Vlaams minister Fientje Moerman heeft met brio nog eens aangetoond waarvoor de (open) VLD staat: de rijken nog rijker maken en de grote multinationals in de watten leggen. Onder het mom van 'steun voor ecologische projecten' sluist Moerman 12,5 miljoen euro (een half miljard Belgische franken) gemeenschapsgeld door naar de rekening van Tessenderlo Chemie.

      De lobbyisten van het bedrijf hebben de minister blijkbaar doen geloven dat de recente uitbreiding van de chloorchemie -in het centrum van onze gemeente nota bene!- het etiket "ecologie-investeringsproject" verdient. Of heeft TC-bestuurslid Jaak Gabriëls, partijgenoot van Moerman, ook een handje geholpen?

      De officiële uitleg voor de megasteun luidt opmerkelijk klakkeloos hetzelfde als het verhaal dat opgehangen werd door het bedrijf bij de de aanvraag van de betreffende milieuvergunning. Een beetje kritische benadering was blijkbaar te veel gevraagd:

      " De investering van TC en LVM strekt ertoe de huidige milieubelastende en energie-intensieve elektrolyse met kwikcellen voor de productie van chloor grotendeels te vervangen door een membraanelektrolyse-installatie. Daarnaast zullen de wegtransporten van natriumchloride worden afgeschaft en vervangen door de aanleg van een pijpleiding over een afstand van bijna 6 km. Hierdoor worden dagelijks 75 vrachtwagentransporten vermeden. De bouw van een nieuwe chloratie-reactor zorgt voor een superieure energierecuperatie. "

      Heel kort toch wat commentaar op Moermans manoeuvre:

      - Haar steun heeft betrekking op de uitbreiding van de chloorchemie die werd vergund door toenmalige minister van (ahum) leefmilieu Ludo Sannen. De pers sprak toen van "een kerstgeschenk van Sannen aan TC" en de milieubeweging was hierover érg ontgoocheld.

      - De steun zou aannemelijker zijn als TC verplicht werd om de kwikcellen af te bouwen maar dit is NIET het geval. De nieuwe membraamafdeling komt er surplus extra bij. TC lobbyt bovendien nog volop bij Europa om de kwikelektrolyse te mogen behouden. Van "een grotendeelse vervanging" is geen sprake! Hier liegt Moerman gewoon. Het wegvallen van een deel van het wegtransport betaalt zichzelf terug, dit moet dus niet gesubsidieerd worden.

      - Vanuit veiligheidsoogpunt en zin voor goede ruimtelijke ordening zouden de Seveso-activiteiten (chloorchemie en LVM) uit het wooncentrum van Tessenderlo moeten verdwijnen. Een herlokalisatiebeleid is op zijn plaats en hiervoor een financiële tegemoetkoming voorzien, zou redelijk zijn. Een cheque geven daarentegen, omdat een bedrijf net het tegenovergestelde doet, m.n. de bedoelde gevaarlijke en hinderlijke activiteiten uitbreiden, getuigt van geen enkele langetermijnsvisie en domheid.

      - Tessenderlo Chemie maakt al jarenlang miljoenen winst. Dit gebeurt op kap van het leefmilieu. Het bedrijf heeft nog geen frank uitgetrokken voor de sanering van de Laak en Winterbeek. De geraamde sociale kost bedraagt hier 1 miljard euro! De overheid sluit in dit dossier haar ogen maar weet datzelfde bedrijf wel te vinden als er cadeautjes kunnen uitgedeeld worden. Voor "open" VLD stond de kas deze keer opmerkelijk "open".

      - Waarom een rijke multinational geld moet gegeven worden omdat hij nog rijker wil worden -en hierbij niets meer doet dan het toepassen van de huidige stand van technologische kennis en Europese richtlijnen- is mij een compleet raadsel. De extra tewerkstelling die gepaard gaat met de omstreden uitbreiding is daarenboven NUL! Met dat geld konden in ieder geval heel wat échte ecologische projecten gesteund worden van mensen of bedrijfjes die niet over het kapitaal beschikken dat TC in overvloed heeft.

      Samengevat: foei Moerman, foei Vlaamse Regering. Andermaal ben ik beschaamd in uw plaats. Het lobbyisme blijft de plak zwaaien. Nadat Sannen ingepakt werd, kreeg nu ook Moerman een flinke strik omgedaan. De aandeelhouders danken u Fientje. En Jaak natuurlijk ook; die mag als directielid een bank vooruit.

        23 juli 2007

        dan toch iets goed vanuit de USA

        Ik zeg altijd 'van de Amerikanen kunnen we niks goed leren' maar af en toe sijpelt er toch iets van over de grote oceaan binnen waarvan ik zeg 'laat maar komen'.

        Het Laatste Nieuws (wie anders?) meldt het bestaan van een soort tuinonderhoudscentrum dat vrouwen in bikini uitstuurt om je gras af te rijden. Je betaalt er wel iets extra voor maar wat is er leuker dan naar de Tour te kijken of op je terras van de zon (en billen?) te genieten of te bloggen terwijl een rollenpatroondoorbrekende meid het te lange gras kortwiekt?

        De meiden zelf die vinden het niet erg want "ondertussen wordt hun huid mooi bruin". Zijn wij, Vlaamse mannen, geen sukkelaars?

        22 juli 2007

        Leterme voor het atomium

        copyright: muggenbeet

        de minst overbodige


        Je hebt niet alleen Muggenbeet, de meest overbodige blogger van Vlaanderen, maar ook Hanenwürger, de minst overbodige weblog van voor de Derde Wereldoorlog. Zeker de moeite waard om op te nemen in je blogroll. Tenminste als je openstaat voor wat conceptuele kierewieterij. Ik amuseer me er wel, misschien gij ook?

        vlinderstruik met atalanta

        vlaanderen vakantieland

        Nationale feestdag, de Tour, Tom Boonen in 't groen, rijpe pruimen in de tuin, allemaal goed en wel maar .... ondertussen boekte de extreemrechtse groepering Vlaams Belang in België een belangrijke stap vooruit richting onafhankelijk vlaanderen: reclameborden van pretpark Bellewaerde werden voorzien … van een affiche! Als de groepering er nu ook nog in lukt om Plopsaland te beplakken, staat een apart vlaanderen voor de deur! Die militanten zijn toch erg moedig, vindt u niet?

        Tijdens de nabespreking van hun heldhaftige actie op de draaimolen van Bellewaerde, blikten de militanten uiteraard tevreden terug op de geleverde strijd. Toen iemand van de groepering ook nog de pluis van de draaimolen wist te bemachtigen én dus een gratis ritje mocht doen, kon de dag niet meer stuk.

          21 juli 2007

          Albi

          Albi, 2005 - voor de tweede maal op vakantie in deze prachtige stad.

          Wie momenteel naar de tijdrit van de Tour zit te kijken, zal het zeker opgevallen zijn dat het decor van de dag -Albi- een juweeltje van een stad is. Tweemaal ben ik er tijdens de vakantie geweest en ik was telkens serieus onder de indruk. Zijn zeker de moeite waard om in Albi te bewonderen: de rivier Tarn, gekend van zijn Gorges, de vele gemetselde bruggen (zie foto), het museum van Toulouse-Lautrec, de immens grote Kathedraal Sainte-Cecile (gotisch en genoemd als het grootste bakstenen gebouw ter wereld) en het oude stadscentrum waar je tevens tegen heel schappelijke prijzen hartelijk kan eten. Vlakbij ligt het sprookjesachtige Cordes-sur-Ciel, waarover ik reeds eerder in lovende taal heb bericht. Wie richting het zuiden van Frankrijk reist, kan ik stevig aanraden om beiden niet links te laten liggen.

          vlindertijd

          het oranje zandoogje genietend van de nectar van de rode zonnehoed.

          Belgische tricolore

          Er is geen zekerheid waarom de Belgische tricolore precies de kleuren zwart, geel en rood bevat. Volgens eigen onderzoek, meer dan een hypothese is het evenwel niet, zouden de Belgicisten gewoon de kleuren van in die tijd vaak voorkomende lichaamssappen gekozen hebben. Het zou Leopold de eerste zijn die geëist heeft dat zwart vooraan stond.

          hofleverancier ijsboerke

          hoorntje vanille-pistache van IJsboerke

          België onafhankelijk...

          Bitter weinig Belgen kennen, volgens een telefonische enquête geciteerd in De Morgen, nog de geschiedenis van 21 juli. Negen op de tien Belgen weten wel dat het op 21 juli nationale feestdag is maar de historiek erachter is veel minder bekend.

          Nog niet de helft weet dat we de onafhankelijkheid van België vieren sinds 1830. Dat Leopold I op 21 juli 1831 de eed aflegde, weet zelfs maar 1 op de 5 Belgen. Opvallend: mannen zijn beter ingelicht dan vrouwen. Zo wist 53 pct van de mannen en "slechts" 37 pct van de vrouwen dat België in 1830 onafhankelijk werd. Bij de jongeren weet één op de 5 niet eens wat we vieren op 21 juli en slechts 30 pct weet dat België onafhankelijk is geworden in 1830.

          Een vingerhoedje vaderlandsche geschiedenis dan maar: nadat op 4 oktober België zich van Nederland onafhankelijk had verklaard, werd Leopold door het Nationaal Congres gevraagd koning te worden van het nieuwe land. Leopold aanvaardde de uitnodiging en op 26 juni 1831 werd hij de eerste Koning der Belgen. De koning kwam per boot van Engeland en kwam aan in Calais. Vanuit Calais werd hij met de koets naar De Panne gebracht, waarna hij in Veurne een maaltijd kreeg. Via Oostende, Brugge en Gent trok hij naar Laken. Op 21 juli legde hij op het Koningsplein in Brussel de eed af.

          De Belgische vlag, die werd aangenomen op 23 januari 1831. De drie kleurenbanden stonden eerst horizontaal maar werden, wellicht naar Frans voorbeeld, later verticaal geschikt.

          pars pro toto

          Dikke darm laat zich onderzoeken.

          20 juli 2007

          Henin als topmodel

          De wonderen zijn de wereld nog niet uit. In de nieuwe Le Soir Magazine wordt Henin geportretteerd als een ware babe. Verschillende lagen maquillage, uren werk van stylisten, extensions, wat Armanispulletjes en wellicht ook nog stevig digitaal uitblutswerk maken van sjebedezeke Justine een vrouwelijk wezen dat gezien mag worden. What you see is what you get ?

          kleur brengt leven


          Meer nieuwe foto's op FlickR.

            firefox

            Een vijfde van de Belgische internetgebruikers kiest voor Mozilla's webbrowser Firefox. Momenteel bedraagt het marktaandeel van Firefox binnen Europa 27,8 procent. Internet Explorer mag op een marktaandeel van 66,5 procent rekenen en behoudt daarmee voorlopig wel nog een flinke voorsprong. (belga/dm)

            update: volgens google analytics komt 28% van mijn bezoekers binnen met Firefox. 720 bezoekers komen regelmatig eens terug piepen. Waarvoor dank.

            19 juli 2007

            Tanja gaat voor 69

            Echt subtiel kan je deze reclame niet meer noemen. Tanja Dexters, hier ingehuurd door een bekende Kempense meubelverkoper, staat in deze komkommertijd de solden in de slaapkamerij en de keukentafels aan te kondigen. Ze doet dit in haar gebruikelijke outfit maar dan zonder een Marie Jo-pakje aan en ook zonder komkommer wat voor de tijd van het jaar toch niet zo vanzelfsprekend is.

            Het enigste kledingstuk is een billen- en borstbedekkend bordje. Hierop de wel heel bijzondere korting: geen 30 %, geen halve prijs, geen 60% of 70%. Neen, Tanja biedt 69% afslag aan. 69! Stout hé? En wij, kenners van de Molse vrouwen, maar 'uit ervaring' doorvertellen dat Tanja het uitsluitend op zijn hondjes wil! Hadden we dat geweten, hadden we haar kussen wel eens aan de andere kant van het bed neergelegd. Al zal dat kussen tegenwoordig wel gereserveerd zijn voor Paris, haar luizige chiwawagriezel. Die "ratten" hebben naar 't schijnt een erg ruw tongske.

            Iemand geïnteresseerd in een stevige keukentafel? Vandaag aan 31% van de prijs.

              18 juli 2007

              Harry Potter uitgelekt.

              Ondanks een "nooit geziene superbeveiliging" is het laatste boek van Potter al uitgelekt op het internet. "De relieken des Doods", dat pas zaterdag verschijnt, is al in verschillende versies downloadbaar. Zelf vind ik die Potter maar een irritant ventje en voor mijn part mag hij die vliegende bezemsteel een tochtje laten maken in zijn ingewanden, laat staan dat ik zou er mijn tijd zou aan verprutsen om zo'n boek te downloaden. Er zijn schoner dingen te vinden in cyberspace.

              Bovendien, waarom al die moeite als het Belang van Limburg vandaag de samenvatting prijsgeeft. Jawel, een wel heel opmerkelijk artikel op pagina 3: dé samenvatting van het boek! Grote titel: "WAARSCHUWING! Lees hoe het boek eindigt..."; wat volgt is de samenvatting van The Deathly Hallows maar dan wel op zijn kop afgedrukt én in spiegelschrift.

              Kijk, dat vind ik dus flauw en discriminerend. Wat met de spiegellozen in onze maatschappij? Wat met de simpelen der geest die er niet uitgeraken hoe ze zo'n tekst toch kunnen lezen?

              Muggenbeet, altijd in dienst voor de grote nobele zaak, helpt deze mensen een handje en drukt het artikel af zoals het hoort. Puzzels horen thuis in een puzzelboek, niet in een krant. Toch 's morgens niet.

              16 juli 2007

              Gerolf Annemans dolgelukkig in Afrika

              copyright: muggenbeet

                de kapster


                Eén krant zou geen foto krijgen van de trouw van Kim. Je kon er vergif op innemen dat Lei hiermee De Morgen bedoelde, de krant waarin Hugo Camps het eens over het menstruatiebloed van zijn dochter had. En jawel.

                Deze morgen geen foto van de trouw in De Morgen. Niet dat de krant er rouwig om is. Integendeel, de redactie weet best wel hoe om te gaan met de lachwekkende kuren van de Clijsters. Getuige hiervan, een grote foto van de kapster van Kim.

                In schril contrast hiermee, de advertenties van Dag Allemaal (ook in De Morgen!), hét kwaliteitspapier om je gat mee af te vegen. Dag Allemaal kondigt EXCLUSIEVE foto's aan van de trouw: "de allermooiste foto's van hun huwelijksdag". Het boekje ziet zelfs "eindeloze liefde en grenzeloos geluk". Maar het kan snel verkeren want ook deze week in Dag Allemaal over Rob De Nijs: "schandalig wat Rob haar aandoet!"

                Hoelang gaat het duren eer Dag Allemaal titelt "new balls voor Kim"?

                  15 juli 2007

                  enigste trouwfoto Clijsters

                  De pers en in het bijzonder de fotografen zijn boos op de clan Clijsters omdat ze geen inkijk mochten krijgen in het huwelijksfeest van Kim en Brian. De pers moet het, naar eigen zeggen, stellen met één trouwfoto, te bewonderen op de website van Kim. "Een prachtig wit kleed", weet het Nieuwsblad. Kan best zijn maar de resolutie van de foto is beschamend klein en bovendien is er een copyright op de foto. Da's zoiets als een betonnen been gooien naar een tandloze hond.

                  Maar... wie zijn ogen dit weekend open heeft gehouden, zag een uit de vergetelput gehesen glunderende burgemeester Jaak Gabriëls. Hij mocht niet alleen om 6 uur 's morgens Kim met Brian laten trouwen, hij mocht raar maar waar ook aanschuiven aan de eetdis. Muggenbeet moest dan ook niet lang twijfelen bij wie er best een microwebcam moest worden ingeplant. De doorgeseinde foto's hebben ons van onze stoel laten tuimelen. Meteen werd duidelijk waarom er geen pottenkijkers geduld werden op de trouw en het feest. Nog meer werd duidelijk waarom de burgemeester zo door en door gelukkig was. Wat een kleed! De officiële trouwfoto blijkt gewoon gephotoshopt te zijn. Typisch Lei.

                  sfeerbeeld


                  small is beautifull

                  Iets groter dan mijn vingertop. De tere bloem van de dwergwaterlelie fleurt het rum-terrasje op. Rum is er nog niet gedronken maar wel al bakken koffie. Wie in de buurt van Tessenderlo komt, is altijd welkom.

                  13 juli 2007

                  Pownce-invitaties

                  Dankzij een invitatie van Lasania ben ik enkele dagen aan het aanzien of Pownce iets voor mij is. Wie Pownce ook eens wil uitproberen (verwacht er geen wonderen van!) mag komen knabbelen aan mijn stock van 6 invitaties. Stuur een mailtje naar mijn Gmail (zie rechts) en 't komt in orde.

                  de rode zonnehoed

                  echinacea purperea

                    Gelukkig is Dr. Vogel dood, anders was de bloem al geplukt. De rode zonnehoed is namelijk de basis voor het homeopatisch middel Echinaforce, een miljoenenbussines tegen griep en verkoudheden. Wetenschappers geloven geen snars van de werking van Vogels middeltjes. Ik heb het ooit ook al ingenomen en ik kan met zekerheid zeggen dat als je van het flesje drinkt, het flesje leger en leger wordt.

                    Wat wel zeker is, is dat de rode zonnehoed een prachtige bloem is. (Snotvallingvrije?)Vlinders zijn er ook verlekkerd op. Wat ik eigenaardig vind, is dat ik, net als bij de blauwe campanula's, nooit exact dezelfde kleur op de foto krijg dan die ik met mijn ogen waarneem. Ik heb het idee dat daar de digitale techniek wat faalt...ofwel moet ik uitkijken naar een duurder toestel.

                    12 juli 2007

                    wie niks doet, doet niks verkeerd


                    Zelf de bio-erwten uit hun peulen gehaald. Op een zacht vuurtje willen gaar koken maar dan met iets anders begonnen en die erwten toch wel rats vergeten zeker. Tot er een sigarengeur in huis hing. Die van ons vlugvlug naar de keuken gestuurd maar 't was te laat. Ze was te traag! Al mijn werk voor niks. Een hoopje ellende bleef er over. De brei leek al eens gegeten te zijn en door middel van de tovertruk -vinger in de keel en hopla!- terug in de stoofpot te zijn beland. Ik heb de zwartverbrande erwtjes nog niet weggekapt. Iemand zin?

                    En 't is niet omdat mannen geen twee dingen tegelijk kunnen doen.

                      tryout

                      lukt dit of niet?

                      update: jawel 't is gelukt. Rechtstreeks posten op mijn blog door gewoon een mailtje te sturen vanuit outlook express. Handig.

                      nieuwe baas

                      Ik weet dat ook dit je geen fluit interesseert maar voor die éne bezoeker uit Oceanië die muggenbeet ontdekt heeft (info:Google analytics) volgende mededeling:

                      De nieuwe adjunct voor ons instituut is bekend. 't Is de P. geworden, geen onbekende voor ons en ik denk dat hij gaat meevallen. De adjunct is dé persoon die leiding dient te geven aan de dienst waar ik zit. Hij komt meestal iedere dag langs en hakt de knoop door in al die gevallen waar nog enige twijfel rijst. En passant drinkt hij ook onze thermos koffie leeg. Hij is de baas van alle leerlingengebonden zaken. Een héél belangrijke job dus.

                      Er waren ook twee vrouwen voor de job geïnteresseerd. Een eerlijke procedure heeft ze evenwel niet weerhouden.

                      verrassend statement

                      11 juli was een dag als een ander. Uiteraard niet voor de mannen in 't geel en 't zwart. Traditioneel preken ze op die dag in eigen kerk voor de onafhankelijkheid van vlaanderen, dat lapje grond dat enkel vanop de maan van een opvallende "verlichting" getuigt.

                      Het Vlaams Belang, een groepering waar het zwart overheerst, tapte dit jaar gek genoeg en totaal onverwacht uit een volledig ander vaatje. Niks 'eigen staat' deze keer, geen gezeur over 'natie' en 'vlaamsche eisen'. Neen, 't was één en al kulineir (vlaamse spelling) wat de klok sloeg.

                      Wellicht om de opmars van de kebab, falafel en couscous op de vlaamse tafels te counteren, startte de partijtop op 11 juli een campagne voor de ware vlaamse keuken. Het varken speelt daarbij de "hoofddrol" en daarmee zette de partijtop subtiel ook zichzelf weer in de kijker.

                      Ruk je prikbord van de keukenmuur en maak plaats voor de bijhorende affiche:

                        11 juli 2007

                        suprematie

                        In een dinsdag verspreid document heeft de Congregatie van de Geloofsleer gepreciseerd dat de katholieke kerk de enige echte kerk van Christus is. Volgens het document "bevindt de volheid van de kerk van Christus zich in de katholieke kerk, die door de opvolger van Petrus en de met hem verenigde bisschoppen wordt geleid", zo verduidelijkt woordvoerder Hans Geybels van het Belgische episcopaat.

                        De katholieke kerk is er dus, op grond van de "apostolische successie" van overtuigd de enige kerk van Christus te zijn.

                        Ik denk persoonlijk als jezus nog op één of andere manier zijn stem kon verheffen, hij zeker te keer zou gaan tegen de koppensnellerijen en de vele discriminaties die zgz. in zijn naam plaatsvonden en plaatsvinden. Ik geloof nooit dat van het circus dat thans door het Vaticaan opgevoerd wordt ook maar iets in de lijn ligt van wat die zonderlinge man voor ogen had. Ik denk dat hij eerder dacht aan zoiets als een jeugdvereniging, een bierproefvereniging of de vierdewereldbeweging. Hij zou zijn ogen en oren gegarandeerd dichtknijpen als hij de paus en Co bezig zag. Moest god echt bestaan en almachtig zijn, dan had jezus al lang op zijn blote knieën aan hem gevraagd om dat boeltje op te ruimen.

                        "Suprematie".... ik geloof nooit dat jezus zo'n extreem geval van hoogmoed zou tolereren. Hij zou op de grond tuffen en de ogen van al de kristenen eens goed inwrijven. Van grote schaamte zou hij naar het gemeentehuis stappen en een andere naam aanvragen, Jul of zo.

                        anti-muggenbeet downloads


                        je m'en fous

                        10 juli 2007

                        oproep aan alle Gentse blogsters

                        Wat hebben jullie de voorbije nacht uitgericht?

                        Nog nooit hebben de renners een stad zo "leeg gereden" verlaten als vandaag. Er zat geen sikkepit fut meer in. Al het kruit leek al verschoten. Wat moet de wereld nu wel niet denken?

                          Lei blogt, Brian schiet raak

                          Op aanraden van de zaakvoerder van Octagon-cis, Bob Verbeeck, is Lei Clijsters met een blog begonnen. Aller-lei heet de blog en het minste wat je kan zeggen is dat de blog zijn start niet gemist heeft. Na wat gezeur over de pers en een leugentje om bestwil over het nakende huwelijk tussen dochter Kim en Brian pakt Lei uit met de HOT NEWS-zwangerschap van zijn dochter:

                          ".... dus deze positieve noot om te eindigen: als alles goed verloopt wordt Kim volgend jaar mama en ik bompa! Joepie: babysitten, pampers verversen,... Allemaal geen probleem zolang ik maar geen borstvoeding moet geven :-) "

                          Voor de media en in het bijzonder het Belang van Limburg is de Clijsters-saga een geschenk uit de hemel: de vele tennissuccessen, de talrijke kwetsuren, de spreidstand -zou hiermee ook de kleine verwekt zijn?-, Kims natte avonturen in Australië, de verloving met de basketter, het aanstaande huwelijk en het voorhuwelijkse rake schot van Lynch,.... stof te over om de gazet te vullen. Op de online-editie kan je zelfs je gelukwensen kwijt in het virtuele gastenboek van Kim.

                          Lei omschrijft ondertussen zijn blog als volgt: "soms kritisch, soms humoristisch en af en toe een serieuze noot". Beste Lei, mag ik, vanuit mijn aangeboren behulpzaamheid, alvast volgende titels suggereren?
                          - spreidstand voorkomt labiale inscheuring;
                          - DNA wijst andere vader aan;
                          - Pierre-Yves Hardenne noemt DNA-onderzoek 'ridicule';
                          - kleine Lynch zeikt Lei kletsnat;
                          - verwekking van tweede kind voorkomen: Lei lag in't midden;
                          - na bompa ook terug papa, joepie!;
                          - vieze pamper valt op laptop: Lei stopt met bloggen.

                          In Limburg valt uiteindelijk alles in de plooi.

                            op ieder potje past een dekseltje


                            voor en na de intrede van Ivan De Vadder op de persconferentie

                            9 juli 2007

                            de 2 muisjes


                            In mijn jonge tijd was de rit van de ronde van Frankrijk nog maar enkele uren afgelopen of je kon al voor een habbekrats een rittenverslag lezen in een speciale editie van Het Volk (voor zover ik me dat herinner toch). Met dat gazetteke kwamen ze ook langs onze straat. De tekst was voor de grote mensen, ik hield me bezig met het zoeken van de piepkleine muisjes of was het er maar één? De knaagdiertjes zaten ergens verscholen in de "tekening van de dag". Maar gemakkelijk was dat niet. Als jongeling was ik daar toch enige tijd zoet mee.

                            Nostalgie alom toen ik zonet merkte dat de online editie van Het Volk en Het Nieuwsblad terug met die muisjes voor de dag is gekomen. Ontdek je de muisjes en ben je geregistreerd (dit is gratis), dan kan je deelnemen aan een wedstrijd en prijzen winnen. De Gandaham kunnen ze in hun *** steken maar die Daskalides-geschenkmand mogen ze altijd thuis afleveren.

                            De twee muisjes van vandaag heb ik al gevonden. Ze zijn nog altijd even klein maar oefening baart kunst.

                              8 juli 2007

                              die van 't onderwijs

                              "Die van 't onderwijs, dat zijn heren. Twee maanden vakantie en dat op ons kosten!" Voor mij gaat dit alvast niet op. Vorige week twee halve dagen gaan werken en morgen maandag én de dinsdag een ganse dag. Nieuwe leerlingen inschrijven. En daar mekker ik niet om want wat zouden we doen zonder leerlingen? Ik weet het wel, er bestaan opvoeders en leerkrachten die dromen van een leerlingvrije school: alles gaat goed op school maar die ambetante leerlingen, die zijn er teveel aan!

                              Bovendien zijn die inschrijvingen voor mij, als deel van de leerlingenbegeleiding, erg boeiend en leerrijk. Als ge de ouders gezien en gesproken hebt dan weet ge vaak ook al hoe de leerling zich zal gedragen op school. De kuren hebben ze meestal niet van een vreemde. De goeie manieren ook niet hoor.

                              Het technische aspect, da's een ander paar mouwen. Voor de eerste keer schrijven we rechtstreeks in via WISA, een erg uitgebreid softwarepakket voor de schooladministratie. Niet zo mijn ding maar met wat oefening vond ik uiteindelijk toch de juiste weg in dat complexe doolhof. De eerste vier gingen -eerlijkheidshalve-gedeeltelijk de mist in. Maar de kunst bestaat er dan in om aan de mensen die voor je zitten niet te laten merken dat je aan 't knoeien bent. Gelukkig zijn er op school mensen die WISA wel onder de knie hadden en die voor de nodige verbeteringen konden zorgen. Morgen gaat het me ongetwijfeld wél lukken!

                              eerste waterlelie


                              Zo'n eerste waterlelie die zichzelf openplooit om te kunnen genieten van de heerlijke stralen van de zon... dat doet je toch wel iets. De vijver heeft er meteen een pronkstukje bij.

                                roofvogels zijn geen huisdieren

                                Omdat Sil het zo mooi gevraagd heeft én hij overschot van gelijk heeft !

                                7 juli 2007

                                vier warme wafels

                                4 Brusselse wafels met bloemsuiker waarvan 2 met slagroom

                                Mag ik bij deze zee-verslaggeving toch deze foto eens aanbevelen? Uiterst links zie je mij staan.

                                Kunst aan zee

                                Searching for Utopia, Jan Fabre - Nieuwpoort

                                Vanuit Oostduinkerke ben je in een wip in Nieuwpoort. Op het strand aangekomen trof ik daar onverwacht de opgeknapte schildpad van Jan Fabre aan. Ik was rats vergeten dat 'Searching For Utopia' door Nieuwpoort was aangekocht nadat het beeld in het kader van het Kunstproject 2003 Beaufort op het strand was neergepoot. 315.000 euro had Nieuwpoort er voor over. Geen slechte investering als je 't mij vraagt.

                                Er is sprake van dat dit bronzen beeld omwille van de gure weersomstandigheden aan het strand en de beschadigingen door toeristen van plaats gaat veranderen. Dit is jammer want de schilpad komt ongetwijfeld het meeste tot zijn recht vlakbij de zee. Wie ‘Searching for Utopia’ nog eens wil bekijken in zijn originele omgeving -op de zeedijk van Nieuwpoort- kan dit dan ook best nog dit jaar doen.

                                (Meer foto's op FlickR)

                                6 juli 2007

                                staketsel nieuwpoort

                                staketsel Nieuwpoort (1865), 5 juli 2007. Copyright muggenbeet.

                                Voor de liefhebbers van de zee: de pier van blankenberge.

                                  amai mijn ogen!


                                  Op vakantie geef ik mijn ogen altijd de kost. Dat had ik beter niet gedaan toen ik in Oostduinkerke op dit misbaksel stootte. De tuinaannemer of de verantwoordelijke van de gemeentelijke groendienst die dit in mekaar flanste, moet dringend ander werk zoeken. Veel erger dan dit, kan niet. Een hoop zand zou in dit duinengebied nog heel wat beter ogen dan dit smakeloos gedrocht. Rooien en de composthoop op!

                                  Tyne Cot Cemetery

                                  Tyne Cot Cemetery te Passendale.

                                  In de plaats van in een snelvaart naar Oostende te hollen, verkoos ik om tijdens de heenreis van onze minivakantie aan zee langs Passendale (in de buurt van Ieper) te rijden. De eerste wereldoorlog heeft hier lelijk toegeslagen en het was eigenlijk een schande dat ik nog nooit een bezoek bracht aan het wereldberoemde Tyne Cot Cemetery, toch de grootste begraafplaats van de Commonwealth ter wereld.

                                  Tyne Cot was oorspronkelijk een versterkte positie (bunker) van de Duitse troepen maar op 4 oktober 1917 veroverden de Australische troepen de stellingen en richtten er een veldhospitaal in. Soldaten die er stierven werden terplekke begraven en zo ontstond een kleine begraafplaats. In de jaren na de oorlog werden bijna 12.000 gesneuvelde soldaten, waarvan de meesten niet geïdentificeerd konden worden, hier samengebracht. "Passchendaele 1917" is de geschiedenis ingegaan als de grootste slachting van de Eerste Wereldoorlog.

                                  Het kerkhof wordt prachtig onderhouden door de Commonwealth War Graves Commission. Tijdens ons bezoek was een tiental tuinmannen en natuursteenwerkers volop bezig met het verfraaien van de graven met kleurrijke vaste planten en de renovatie van de Memorial of the Missing, een indrukwekkende muur met 35.000 namen van vermiste Britten en Nieuw-Zeelanders die in de omgeving stierven. Bussen met honderden Britse mensen, waaronder opvallend veel scholieren, kwamen op en afgereden. Passchendaele ligt de Britten nauw aan het hart, dat zie je zo.

                                  Mooie aanplantingen op Tyne Cot Cemetery

                                  Op 12 juli, binnen enkele dagen dus, wordt naar aanleiding van 90 jaar Passchendaele, het nieuwe bezoekerscentrum officieel ingehuldigd. Deze huldiging kadert in een hele reeks initiatieven waarvan je hier een prima brochure kan downloaden. Meer foto's van ons bezoek op FlickR.

                                    leve de rode vlag

                                    De rode vlag... het moment om van de zee te genieten.

                                    Onze minivakantie aan zee zit er op. En zoals gewoonlijk heb ik ook dit jaar weer enkele erg interessante dingen gezien. Ik zal dezer dagen wat miniverslagjes posten hierover. Maar hét hoogtepunt van de reis was -alweer- het moment dat ik weer thuiskwam.

                                    Je eigen voordeur opendoen, in je eigen zetel neervallen, op je eigen toilet gaan zitten, het hete water uit je eigen douche laten stromen, een frisse adem halen in je vertrouwde tuin en slapen op een naar je lichaam gevormde matras... hmm. Als vakanties me iets leren dan wel dat je thuis pas echt tot rust kunt komen en dat je batterijen nergens zo goed opladen dan wanneer je rustig thuis blijft.

                                    Vakanties geven altijd kortsluitingen: files, mottige hoogbouw aan de kust, beperkte toegemeten ruimtes, te dure ijsjes en drankjes, de weinige kindvriendelijke eetgelegenheden, gelei en choco in een piepklein plastieken potje, zonnig weer als je dik aangekleed bent en nat weer als je enkel een T-shirt aanhebt, de stront die vanuit de Ijzermonding het strand opschuimt,... . De grote opdracht tijdens iedere vakantie is dan, telkens weer, de schade aan mijn humeur en goede smaak proberen te beperken door een eigenzinnige koers te varen, wars van alle toeristische havetodo's en idiotieën.

                                    Het is me ook deze keer weer aardig gelukt mede dankzij het uitstekende kutweer waardoor er erg weinig mensen voor mijn voeten liepen. De kust is veruit op zijn mooist zonder toeristen, wanneer een stevige wind voor hoge golven zorgt en derhalve de rode vlag uithangt. Wanneer het stuifzand over het strand geblazen wordt en de strandzetels met kussens voor de ingesmeerde braadkiekens opgeborgen blijven. Wanneer de toeters van de redders hun bek houden en de Johnnies met hun gouden kettingen en geëpileerde scrotums op hun appartement naar een pornofilm kijken. Als alleen de magnifieke zee het strand inpalmt en er bij eb een heel arsenaal wulken, tepelhoorntjes, kokkels, zaagjes, tafelmesheften en nonnetjes achterblijft. Zonder peuken en doorweekte pampers.

                                    Het was - met de rug naar de mismeesterde dijk- best een mooie kust dit jaar. Toch ben ik blij terug thuis te zijn. De vakantieplek bij uitstek!

                                      2 juli 2007

                                      koken met warmoes

                                      Als kok van dienst waagde ik me vandaag nog eens aan een recept met warmoes of snijbiet als hoofdingrediënt. Volgens de boekjes bevat warmoes veel ijzer, vitamine C en calcium. Dit zou best kunnen, al vind ik het voornaamste dat de groente erg lekker smaakt. Klaargemaakt gelijkt de groente nog het meest op spinazie. Je kan het daarom prima gebruiken in 'groene' lasagne, puree of groentetaart.

                                      Dit was mijn zelf verzonnen recept voor vandaag: warmoes met champignonroomsaus- gekookte aardappelen - quornburgers.

                                      Blancheer de fijngesneden warmoes en gebruik hierbij zowel de groene bladen als de steeltjes. Maak ondertussen een witte saus: breng melk aan de kook (boter hoeft niet) en voeg er fijngesneden champignons aan toe. Kook deze heel even mee. Kruid met wat groentebouillon, peper (pak maar genoeg) en een beetje zout. Dik aan met bloem en maak een homogene saus. Doof het vuur en voeg een half klein brikje room toe en roer goed. Meng de afgegoten warmoes met de saus en zet meteen van het vuur op tafel.

                                      Zelfs de kinderen vonden het erg lekker en deze zijn anders de eersten om hun kieskeurige neus op te halen. (Warmoes vind je bij de bioboer, natuurvoedingswinkels of de betere groentezaak.)

                                        help haar even

                                        Het meisje achter In Balans is op zoek naar Limburgse blogs. Meld je even aan want straks gaan de mensen nog denken dat zowat alle blogs uit Gent of Leuven komen.

                                        Toeval: precies een jaar geleden deed ik ook zo een poging.

                                        net op tijd

                                        Gelukkig zag ik dat klein tekstvakje in de krant: "géén uitstel dit jaar!" Voor 4 juli moeten de belastingsbrieven binnen zijn! Dat deed me eraan denken dat daar, onderin de schuif, die bruine envelop nog ergens stak. Ja, ik vul de papieren versie nog steeds in.

                                        Na de online-optimalisatie van onze terugbetaling van de bouwlening en een betrouwbare berekening van de te verwachten aanslag (taxweb van DVV vind ik hiervoor erg handig en gebruiksvriendelijk) heb ik zonet ons pakje gedeponeerd in de breed uitgevallen brievenbus van de belastingsdienst in Beringen. Alhoewel we nu, sinds lang, terug twee fulltime-inkomens dienden aan te geven, zouden we toch nog wat geld teruggestort krijgen. Laat maar komen. Met vier hongerige kindjes kan je best wat spaarcentjes gebruiken zeker met de vakantie voor de deur.

                                        Deze week gaan we heel even naar zee en in augustus trekken we opnieuw met de tent naar Frankrijk. Waar precies weten we nog niet. De brug van Millau hebben we vorig jaar overgeslagen en wil ik toch gezien hebben. Ook de Pyreneën staan nog op het lijstje. We zien wel.

                                        harige rupsen

                                        Nu er nauwelijks nog over de eikenprocessierups gesproken wordt omdat ondertussen al deze harige lieve beestjes geroosterd werden met een vlammenwerper kan het eens geen kwaad om de puntjes op de i te zetten. Niet alle rupsen met haar op zijn gevaarlijk!

                                        In feite zijn er, aldus deze prima uitleg van Natuurpunt, maar drie waarbij voorzichtigheid geboden is: naast de eikenprocessierups hebben ook de rupsen van de bastaardsatijnvlinder en de donsvlinder brandharen. Dus als ge een rups ziet met stekels of haar op, bel dan niet meteen de brandweer op of steek het beestje niet blind van de schrik in de fik. Wie weet is het gewoon je vriend die zich in de struiken schuchter voorbereidt op het komende naturistenseizoen en niet voor lul wil staan met een bleek rupsje.

                                        Mag ik, ter afronding van deze groenevingers-intermezzo, het nog even hebben over de vrij onbekende pseudo-reuzekastanjebloesemrups (zie foto)? Een heel interessant natuurexperiment gaat zo: slik het jonge rupsje in, eet een drietal weken hoofdzakelijk kattenbrokjes uit blik en de volwassen harige rups (toch zo'n 15 cm to 20 cm lang) kruipt al kietelend langs je neusgaten naar buiten. Dit geeft een heerlijk gevoel dat met niets vergelijkbaar is tenzij je ooit je testikels hebt laten amputeren in deze speeltuin. Zeker eens proberen. Maak iets van je vakantie!

                                        groene elektronica

                                        Greenpeace heeft de vierde editie van 'Guide to greener electronics' uitgebracht. In deze gids worden 14 topmerken vergeleken en gerangschikt op basis van hun gebruik van giftige stoffen en de manier waarop zij hun producten recycleren. Nokia (mijn mobieltje) blijft aan de leiding als beste, Dell (mijn laptop) staat samen met Lenovo op de tweede plaats. Sony bengelt aan de staart.