27 november 2007

bijnamen op school

Toen ik op 't college van Tessenderlo mijn broek zat te verslijten, hadden wij voor zowat alle leerkrachten een bijnaam. Een aantal "troetelnaampjes" waren gewoon een verbastering van de echte familienaam (de Nuits, de Vanhuit, den detjé) maar anderen waren eigen sappige vondsten die het bijzonder uiterlijk of karakter moesten onderstrepen: de Spin, de Blabber, de Boenga, zwette Jezus, kuifke petet, en nog van dat.

Eén van de dingen die mij opviel bij de start in mijn huidige school (als leerlingenbegeleider) was dat er niemand een bijnaam had. De leerlingen spreken iedereen aan met mijnheer dit of mevrouw dat. Ongelooflijk maar waar.

Toch begint er verandering te komen. Voorlopig ben ik nog mijnheer Rutten maar onder impuls van de new director vindt De Cock stilaan wijde verspreiding. Naar 't schijnt kan ik nogal veel misdaadjes op schoolniveau oplossen. Voor mij valt het dus nog mee.

De voorbije dagen duiken evenwel ook nieuwe bijnamen op. Het zijn er nog niet veel , ik weet begot niet wie ze uitgevonden heeft en ze zijn zeker nog niet algemeen gekend maar ik vind ze ergens wel origineel gekozen. We hebben al 'de sprinkhaan', 'de lampenkap', 'de streepkestrekkers' en 'de vuurtoren'.

Behalve 'de lampenkap' - volgens mij doelend op haar opvallend lichtgevend kapsel - zijn het allemaal heren. Neen, namen noem ik niet. Dat moet iedereen zelf maar uitzoeken. Ik vind het alvast een aardige tendens. Zolang het leuk bedoeld is, kan ik het alleen maar toejuichen.

12 opmerkingen:

  1. den djoen! de Rus! Nonius! Visooge! Pipo! Pietje! den SS! Zwiebel! de Plakker! Den bruin'n! broeder chinees! Den Djap!
    wie in Kortrijk school liep tussen '80 en '90 weet op welke school ik zat :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Op onze school werd de leraar muziek Trees pickup genoemd.
    Goed hé.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. @duvel: onze generatie was precies toch spitsvondiger dan nu, vind je niet?

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Pietje Potlood, Tante Sidonia, den bleiter, pipo, dikkertjedap, poedel, de weerman, karton.
    En ik heb al ferm moeten nadenken...

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Oei, graaft in geheugen:
    "Pitou, zwammie, de zulle, koffiezak, monkey, roste markie, hitler (=turnleerkracht), miss anderlecht, miss piggy, ..
    allemaal uit 't college in Oudenaarde

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Bij ons hadden alleen de oudere leerkrachten een bijnaam: Den bokser, de fiffy, de pedo (echt), de flap, de pens (afkorting van de achternaam), de snor. Die laatste was een vrouw :-)

    @Pierre: Wij hadden ook nen Hitler! :-) Liep heel de tijd stijf over de speelplaats, met snorretje en al!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. de rosse microob (bio), babiefees, den dizje, de koe, puiloogske, de stijvemans (verbastering van de achternaam), moustachke (ook een vrouw/non), 'we-n-ebben-een-probleem', gestapo...
    verdorie, ik ben er veel vergeten

    BeantwoordenVerwijderen
  8. het zou zonde zijn als al die prachtige namen verloren gingen.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. er kwamen heel wat bekende namen voor in uw lijstje, tof was ze al vergeten !

    BeantwoordenVerwijderen
  10. er schieten me er nog een paar te binnen: de vlieg, de drek, de war en de rabuit.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. den detjé, was dat den dethier van scheikunde? en dan had je nog 'de stratier (Truyen, Duits) den duzze (Schoofs); enz, enz

    BeantwoordenVerwijderen

Dank je wel om een reactie achter te laten. Als je opteert om als 'Anoniem' te reageren omdat dit het eenvoudigst is, wil je dan je opmerking wel besluiten met je voornaam/naam? Het is plezant om te weten wie mijn blog bezoekt en reageert. Even simpel als 'Anoniem' is 'Naam/URL'. Van die URL hoef je je niks aan te trekken, je vult gewoon je naam of roepnaam of alias in en ... hopsakee, dat werkt ook. Merci.