25 september 2007

frisse wind door de klas

Het merendeel van de Belgische scholen heeft geen gezond binnenmilieu. Dat blijkt uit een onderzoek van Test-Aankoop. Vooral het CO2-gehalte in de lucht is in de meeste lokalen veel te hoog. Volgens de consumentenorganisatie is het probleem te wijten aan een slechte staat van de schoolgebouwen en/of een gebrek aan voldoende verse lucht door een inefficiënt ventilatiesysteem of een overbevolking van de klassen.

Test-Aankoop onderzocht begin dit jaar telkens drie lokalen in 20 scholen verspreid over ons land. Het belangrijkste probleem dat daarbij opdook, was een te hoog CO2-gehalte in de lucht. "In 47 van de 60 lokalen werden waarden opgemeten die wijzen op luchtvervuiling en onvoldoende ventilatie", luidt het. "Kinderen worden daar moe van en hun aandacht en concentratievermogen vermindert er sterk door".

3 opmerkingen:

  1. Test aankoop kan gelijk hebben. Maar in mijn jeugdjaren was het nog een pak slechter, toen temidden het kleine klaslokaal een kachel vaak méér rook de klas inspoot, dan dat er rook door de schoorsteen verdween!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Testaankoop heeft er wel lang over moeten doen om tot deze bevindingen te komen. Als je 20 jaar geleden de klaslokalen binnenkwam botste je al terug en vermoedelijk is dit niet veel verbeterd.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik was slimmer. Door een verminderde consentratie gedroeg ik me nogal eens alsof ik in een andere sfeer was waardoor ik buiten een frisse lucht mocht gaan happen tijdens de les. Moet je ook eens doen. Doet goed.

    BeantwoordenVerwijderen

Dank je wel om een reactie achter te laten. Als je opteert om als 'Anoniem' te reageren omdat dit het eenvoudigst is, wil je dan je opmerking wel besluiten met je voornaam/naam? Het is plezant om te weten wie mijn blog bezoekt en reageert. Even simpel als 'Anoniem' is 'Naam/URL'. Van die URL hoef je je niks aan te trekken, je vult gewoon je naam of roepnaam of alias in en ... hopsakee, dat werkt ook. Merci.