8 april 2007

klokkenwerpsels

Om 8 uur deze morgen vertrok de speurtocht naar alle eitjes en paashazen die de klokken naar beneden hadden gegooid. Hoe ze dat ieder jaar weer doen, zo zonder stukken en brokken, is me een raadsel. Je zou denken dat er ergens een geheime truk bestaat. Misschien gooien de klokken helemaal niks naar beneden maar klimmen er paashazen via touwladdertjes uit de klokken naar beneden en zijn zij het die onze kinderen blij maken.

Ook interessant, zeker in dit Kyoto-al-wat-de-klok-slaat-periode, is de vraag op welke energiebron die klokken van Rome nu eigenlijk vliegen. Alvast geen verbrandingsmotoren...maar wat dan wel? Trekt de paus ergens aan een onzichtbaar koordje of windt hij, als opwindend figuur bij uitstek, een veertje op? Hier schuilt, dunkt me, het ware ei van Columbus.

Het was overigens erg frisjes deze morgen om 6 uur.

4 opmerkingen:

  1. Ik heb ze ooit net gemist; ik was op m'n kamer en hoorde buiten een luid gekletter (net een lepel op een pan?) en m'n papa die riep dat de klokken kwamen aanvliegen.

    Tegen dat ik aan het raam stond waren ze al vertrokken natuurlijk :(

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het is altijd leuk om te zien hoe mensen opgaan in die paasklok-verhalen. Als mensen iets niet kunnen verklaren dan gebruiken ze veelal hun eigen ongebreidelde fantasie.

    Vandaag de dag heeft de wetenschap reeds bewezen dat dit helemaal niks met paashazen en klokken te maken heeft.

    Het gaat om een natuurlijk fenomeen waarbij de dauwdruppels van de cacaoboom (Theobroma cacao) opgenomen worden in de atmosfeer en daar tot middelgrote gelei-achtige druppels samenvloeien. Als deze druppels te zwaar worden krijgt de zwaartekracht meer vat op ze en worden zo, als ze boven West-Europa zijn (daar heb je koude luchtstromingen), naar beneden gezogen. Door de luchtwrijving stolt de chocolade-schaal van deze druppels en krijgen ze hun typische vorm. Ze zijn bijna nooit gebroken omdat ze meestal in zachte struikjes landen, wat echt pùùr toeval is.

    Aan de andere kant is het waar dat de paashaas ooit bestaan heeft, maar die is in 1974 overleden tijdens een klimongeval in de Andes.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. grapjassen zijn van alle (leef)tijden :)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. het doet me terugdenken aan de jaren 7O (inderdaad lang geleden) ... de paasklokken hadden traditioneel de paaseitjes in de tuin verstopt ... maar ze waren blijkbaar vergeten dat de hond van de buren graag chocolade lustte ... en de buurman was vegeten het hekken dicht te doen ...

    BeantwoordenVerwijderen

Dank je wel om een reactie achter te laten. Als je opteert om als 'Anoniem' te reageren omdat dit het eenvoudigst is, wil je dan je opmerking wel besluiten met je voornaam/naam? Het is plezant om te weten wie mijn blog bezoekt en reageert. Even simpel als 'Anoniem' is 'Naam/URL'. Van die URL hoef je je niks aan te trekken, je vult gewoon je naam of roepnaam of alias in en ... hopsakee, dat werkt ook. Merci.