31 december 2006

muggenbeets oudejaarswens

de juiste prioriteiten leggen, relativeren en op tijd eens lachen
let's do it in 2007 !

"suikerfeest"


Na drie uren zingen, wandelen, een klapke hier en daar en schuilen voor de regen wordt de snoepbuit op tafel gekapt. Het is een hele berg (zie foto) per man. Hier en daar wordt er fruit gegeven of schrijfgerei. Of het idealisme is of omdat de grote mensen het fruit zelf niet lusten, weet ik niet. Maar in 't algemeen houdt men zich aan snoepgoed, al rukt de chips ook op. Nu nog allemaal een hete douche nemen of het bad in want ze zijn stuk voor stuk doornat en bibberen van de kou. Daarna, zo zal je zien, zal de berg beetje bij beetje opgepeuzeld worden.

de snoepbende

vlnr: Heleen, Rani, Loes, Sara, Jo en Jarne

laat me niet te lang staan

Binnen enkele minuten start het nieuwjaarszingen in Tessenderlo. De kinderen uit de buurt komen een heel korte nieuwsjaarswens aan de voordeur 'zingen' en in ruil krijgen ze dan een snoepje. Ik weet niet of dit gebruik in veel gemeentes bestaat. Ik hoor dat elders iets gelijkaardigs geschiedt bij Driekoningen (voor geld) en Sint Maarten.

Het meest gebruikte liedje gaat als volgt:

"nieuwjaarke zoete, 'k heb kouw voete, laat me niet te lang staan want ik moet nog op een ander gaan". De klemtoon ligt mijn inziens op 'laat me niet te lang staan' meer dan op de nieuwjaarsgroet. De bedoeling is immers om binnen beperkte tijd zoveel mogelijk snoep te verzamelen, niet om de geburen een écht gemeend vrolijk 2007 te wensen. Wie zijn trouwens die ouwe zakken die de deur komen opendoen?

Onze kinderen zingen tegenwoordig volgend deuntje:

"wij wensen met vreugde u ahallemaal, een zalig en gelukkig nieuwjaar". Het zijn nog altijd dezelfde liedjes als in mijn jonge jaren. Ze worden als cultureel erfgoed doorgegeven van generatie op generatie. De oudere kinderen begeleiden ook de kleinsten. In 't begin doen de kleine dropkes alsof ze zingen maar op het einde van de dag kennen ze het liedje ook echt.

Alhoewel het slecht is voor hun tandjes, wens ik de Looise kinderen toch een prettige dag en een heel goed gevulde snoepzak.

    30 december 2006

    5 dinges over muggenbeet

    Als een trouwe hond neem ik de stokjes op van Goya en Schoefske. 't Gaat over dat stokje waarmee je vijf minder of niet gekende dingen over jezelf dient te vertellen. En het zou nog interessant moeten zijn zeker? En voor iedereens ogen bestemd? Wel, ik doe een poging. Eigenlijk een tweede poging want mijn eerste schrijfsels zijn bij Blogger ergens tussen de patatten terechtgekomen.

    1. Uit mijn kindertijd herinner ik me dat ik geen spruitjes, gestoofd witloof en gebakken lever lustte. Dat laatste vies bruin bloedzuiveringsorgaan blijf ik walgelijk vinden. Witloof en spruitjes eet ik daarentegen tegenwoordig heel graag. Spruitjes zijn zelfs mijn favoriete groente geworden. Niet zomaar afgekookte spruitjes maar wel de restjes die de dag erna met een kwak boter opgewarmd worden en dan dat onderste laagje half aangebrande spruitjes, mmmm. Of hoe het kan keren.

    2. Ik rook niet, ik drink nauwelijks, ik ga niet vreemd, ik hou niet van voetbal en wagens interesseren me ook geen zier. Ik ben, wat men noemt, een abnormale man. Ik compenseer dit 'gemis' met wat onnozelheden en fantasiën, zoals je op deze blog wel kunt merken. Wat ik wel heel graag doe, is zo af en toe een glasje cognac of Cubaanse rum (zie foto - lekkerder dan een vrouw en 't zaagt niet) tot mij nemen. Hoe ouder, hoe liever. Daar kan ik intens van genieten, evenwel niet in combinatie met mijn lievelingsgroente.

    3. Op mijn leeftijd niks speciaals maar ik heb, behalve op mijn ziel, al heel wat littekens opgelopen. Tijdens het eerste leerjaar in de lagere school ben ik tijdens het sjotten met mijn kop frontaal tegen een regenpijp gevallen. De arts heeft de gapende wonde nogal veterinairs opgelapt waardoor ik er nu een snapke heb. Wat later ben ik tijdens mijn op-het-dak-en-in-de-boom-klimmen-periode eens van een schuin dak afgeschoven met mijn been recht in de schrikkeldraad (pinnekesdraad). Een litteken van zowat 10 cm wild vlees vindt u sindsdien aan de achterkant van één van mijn benen. Een derde litteken dateert uit mijn bouwvakkerscarrière. Onoplettend liep ik tegen een betonijzer dat nogal diep in mijn vlees drong. En bloeden dat dat deed. Mannen mét littekens zijn hot.

    4. Onze familie is een atletiekfamilie. Ik heb dan ook al heel wat afgelopen, gekogelstoot en gespeerwerpt. Ooit, in Mol nota bene, won ik een jeugdveldloop. Niet omdat ik de snelste was, wel omdat de jongen die voor mij uitliep de verkeerde weg inliep. Stommerik, haha. Op het podium kreeg ik een mooi aandenken. Bij de prijsuitreiking, waar ik als winnaar een ruime keuze aan ramsjgoederen en onbenulligheden had, koos ik mijn eerste vinylsingle. Het probleem was wel dat wij thuis nog geen platendraaier hadden. Dat kwam pas jaren later wanneer ik mijn eigen centjes mocht investeren.

    5. Ik lach graag en provoceer graag. In die mate dat mijn vrouw gewoonlijk preventief de tafelgenoten inlicht over mijn dirty gewoontes. Ik kan bvb. met vuur een stelling innemen en verdedigen alhoewel ik zelf er absoluut niet mee eens ben. Gewoon om te zien hoe de mensen (en vooral vrouwen dan die met een half oor aan 't meeluisteren zijn) hierop reageren. Vooral mijn historisch inzicht dat "alles beginnen fout lopen is sinds de vrouwen denken dat ze een eigen mening mogen hebben" is een kaskraker. Ook aan nepblondines vragen waarom ze hun haar in 't midden zwart verven (in feite de zgn. uitgroei) doe ik graag en dat met zichtbaar leedvermaak. Wat een rare kwast, zie ik ze zo denken en ik kan ze geen ongelijk geven. Ik ben een slechte mens met slechts één positieve kant nl. dat ook ik ooit eens mijn kopke neerleg.

    29 december 2006

    Laïs huppeldepup

    Uit de reizende fototenstoonstelling van de Gazet van Antwerpen. Bezocht, bekeken en ingeblikt in het Centraal Station van Antwerpen.

    Samson denkt aan de papa's


    Na een onderbreking van twee jaren zijn we gisteren terug naar de Gert en Samson kerstshow gaan kijken. Ondanks dat we rot-zitplaatsen hadden op een zijbalkon, waar het zicht erg beperkt werd door schijnwerpers, vonden de kinderen het toch een amusante voorstelling. Het scenario stelt nooit veel voor maar de combinatie van het toneelstukje, de live-uitvoering van gekende meezingers (de Samsonrock blijft een klassieker) én de prima danspartijen werkt wonderwel en mag gezien worden. Voor die prijs mag dat trouwens ook wel.

    Dit jaar had Samson -al denk ik dat het vooral Gert is- ook aan de papa's in de zaal gedacht door drie missen in een badpak op te voeren. Ik zag een aantal halfwakkere vaders die plots rechtveerden en hun volledige aandacht herwonnen. De rosse van K3, die nochtans de perfecte keuze zou geweest zijn voor miss Schotland, was er -gek genoeg- niet bij. Maar toch bedankt Samson.

    Voor én na de kerstshow slenterden we ook wat rond in de dierentuin (zie foto). Het grauwe en koude weer was niet aangenaam maar dat kon ons niet deren om er zowel voor als na de show een flinke wandeling te maken. De apen en de pinguins zijn en blijven de favorieten van onze kinderen. Zelf genoot ik vooral van de vernieuwde aquaria en de prachtige silhouetten van de majestueuze bomen (klik op de foto). De verzameling bomen is, wat mij betreft, indrukwekkender dan de vele opgehokte dieren.

    Net voor we met de trein Antwerpen-Hasselt-Luik terug naar Diest reisden, zijn we in het centraal station nog even langsgelopen bij de fototentoonstelling van de Gazet van Antwerpen. Dit was een waardige afsluiter voor een onvergetelijke dag met grote cultuur. De afgevaardigde van de minister zal het zeker met me eens zijn.

    27 december 2006

    als bloggen niet lukt


    Er zijn van die avonden dat ik er niet toe kom om iets te bloggen. Déze avond bijvoorbeeld. Eén of andere troela zit me al de hele tijd af te leiden. Eerst zit ze met haar kont op mijn klavier, dan hindert ze mijn zicht door met haar "meisjes" te wiebelen, dan zeurt ze weer over haar nieren en -enkele seconden geleden nog- ontnam ze me mijn adem door met haar bleke en naar jasmijn ruikende dijen mijn hoofd in een klemgreep te houden. Blogt dan maar eens iets!

    En volgens mij is ze nog van alles van plan.

    26 december 2006

    een kleine quiz

    Het is me pas vandaag opgevallen dat nevenstaande drie profielfoto's erg op mekaar gelijken. Weten jullie welke drie bloggers hier afgebeeld worden?

    Wat ik me als beroepsafvrager wel afvraag: hebben ze toevallig hetzelfde idee gehad, is hier sprake van familie of vrienden of werden ze alle drie door dezelfde fotograaf onder handen genomen?

    avondgenot


    Voor een stomende nacht heb je twee opties: ofwel wind je je vrouw op, maar vermits de doorsnee vrouw bij haar geboorte geen veer heeft meegekregen, is het beter om haar remmingen te verminderen. Het triootje van hierboven verricht hierbij wonderen. Mijn buurvrouw verkoos mint-chocolate, mijn eigen vrouw is momenteel verlekkerd op de crème-caramel.

    het 'verschrikkelijk' resultaat

    Bij het kandelaberen (zie hieronder) van bomen moet je twee jaren verder denken anders is de pijn aan de ogen ondraaglijk.

    tuinwerk

    Onze zonnepanelen dreigden overschaduwd te worden door de twee alsmaar hoger worden solitaire haagbeuken in de voortuin. Zoiets kan fataal aflopen voor de fotovoltaïsche cellen dus moest er een oplossing worden gezocht. Net zoals ik eerder deed met de valse acacia (Robinia) aan de voordeur, zat er niks anders op dan deze bomen heel sterk in te snoeien, ook wel kandelaberen genoemd. Dit was een hele klus -uitsluitend aan de slag met een scherpe gebogen handzaag- waar ik toch een 5-tal uren zoet mee geweest ben.

    Het is een verschrikkelijk zicht nu, zeker als 't je vergelijkt met de mooie silhouetten van deze morgen. Het doet pijn aan mijn ogen maar het is draaglijk omdat ik er zeker van ben dat het mottig "kapstokuitzicht" binnen een jaar of twee door de nieuwe uitlopers helemaal weggewerkt zal zijn.

    In een wilde, ecologische tuin is kandelaberen ook een operatie die nooit nodig is omdat je bij het aanplanten van bomen rekening houdt met hun groeiwijze en de standplaats. Maar het idee om onze stroom met behulp van de zon te maken, rijpte pas jaren nadat onze voortuin was aangelegd. Er zat dus niks anders op. Rooien was momenteel geen optie. Moest er toch geen esthetisch aanvaardbaar herstel zijn, kan ik nog andere en kleinere bomen aanplanten.

    Tijdens deze noeste arbeid heb ik toch kunnen genieten van de bloeiende winterjasmijn (zie foto), de geurende Viburnum bodnantense Dawn en de roze winterbloemetjes van de Prunus subhirtella autumnalis rosea. Alhoewel er geen sprake is van 'winter', liggen deze planten toch op schema. Zelf lig ik ook op schema. Ik ga nu douchen, me omkleden, nog wat eten en dan ga ik samen met 't vrouwke eindelijk ook eens naar Borat kijken.

    25 december 2006

    DVD onder de boom


    Het scheelde geen haar of er waren dit jaar GEEN geschenken onder de kerstboom. De kerstman geraakte bij zijn overkomst naar België in een hels avontuur betrokken maar gelukkig bereikte hij het Europese vasteland zonder veel kleerscheuren. Het is uitsluitend dankzij zijn stuurmanskunst en eindeloze moed dat ik vandaag een DVD rijker ben: King Kong ! Eerder deze week ontving ik ook de DVD-box van Monty Python waardoor ik momenteel nog een grotere fan van Terry Gilliam's animaties geworden ben dan ik ooit geweest ben.

    bescheiden eskimo

    De gebruikelijke kerststronk werd dit jaar ingeruild voor een kerstiglo met marsepeinen eskimo. De eskimo, die aan zijn rode neus te zien al redelijk veel vodka tot zich genomen had, liet, net voor hij doormidden werd gesneden, duidelijk verstaan dat de paus niet op hém moest rekenen om gaan te redden. Ik ben benieuwd welk alternatief de paus achter de hand heeft.

    kerststal een mythe?


    Dat Jezus, wiens verjaardag we trouwens vandaag vieren, geen blanke langharige knaap was, is alom geweten. Maar hoe langer, hoe meer mensen beginnen aan te nemen dat ook de kerststal een mythe is. Nieuw wetenschappelijk onderzoek, zoals dat alleen kan gevoerd worden door échte wetenschappers, toont aan dat de geboorte van Jezus moet hebben plaatsgevonden in een autogarage. Onze eigenste kerstgarage bevestigt deze thesis. Maar wat maakt het uit? Een prettig en warm kerstfeest voor alle muggenbeet-lezers!

    24 december 2006

    Ebay ziet spoken

    Ook het weekblad Knack wou haar steentje bijdragen aan het landmijnenprogramma van het Rode Kruis. Daartoe bood Knack op Ebay een originele Gal (zie prent) te koop aan. Maar dit was buiten de hallucinaties van Ebay gerekend. Ebay beschouwde het als een aanstootgevend object en haalde de tekening van het net. Knack biedt de originele cartoon nu maar te koop aan op haar eigen site. Je kan bieden tot 28 december 18.00 uur via webmaster_knack@roularta.be.

    Ondertussen is ook de eindbalans van Music for life -het glazen huis van Studio Brussel aan het Leuvens station - bekend. Het werd een 'enorm succes' met 2.419.426 euro mede dankzij de verdubbeling van het verzamelde geld door de federale regering.

    Als afsluiter zou er nu, volgens mij, een paginagrote advertentie in alle kranten moeten komen waarin alle bedrijven, die betrokken zijn bij de productie van die verschrikkelijke landmijnen, én hun financiers aan de schandpaal worden genageld. Geld geven om die mijnen op te ruimen is prima. Maar ik weet ook graag welke criminelen zich verrijken met deze verwerpelijke bussiness. Zou het niet beter zijn als deze klootzaken verplicht worden al die rotzooi zelf -met eigen handen- op te ruimen?

    veiligheid in de kerstperiode

    Of je nu een plastieken of een echte kerstboom in huis gehaald hebt, maakt niet zo veel verschil uit. Beide bomen zijn in combinatie met lichtjes, het kerststalletje en kaarsen een extra veiligheidsrisico. Daarom gelden ook dit jaar dezelfde tips als vorige jaren:

    Plaats nooit brandende kaarsen in de nabijheid van de kerstboom, doof de lichtjes als je het huis verlaat of gaat slapen, zet Jozef ver genoeg van Maria en nodig nooit een eenzame Al Qaida-strijder met nitroglycerine uit op het diner. Of je kan, zoals Muggenbeet dit jaar deed, een beroep doen op Billy, één van 's lands meest bekwame brandweerlui. Billy geeft beginnende brandjes geen schijn van kans. Zijn slang blust alles.


    bronsttijd


    Ondertussen in de dierentuin. Ondanks dat het nog maar eind december is, zijn de dieren toch in de waan dat het reeds bronsttijd is. De beesten zijn daarbij compleet in de war. Het nijlpaard is vergeten dat hij in het water dient te liggen, de bizon maakt het niet meer uit wie er aan zijn hol ruikt en voor de pinguins kan het ijs de pot op. Nooit geziene taferelen! Ongetwijfeld zullen er ook nu weer critici opstaan die gaan beweren dat alles in scène is gezet.

    omschakeling


    Muggenbeet werd zopas omgeschakeld van de oude Blogger naar de nieuwe Blogger. Alles heeft natuurlijk te maken met het feit dat Blogger is opgekocht door Google. Inloggen gebeurt voortaan met het Gmail-account. Er zijn een aantal nieuwigheden mogelijk met de nieuwe versie van Blogger waaronder ook het gebruik van tags of labels. Het grote voordeel lijkt me evenwel dat je bij aanpassingen aan het template niet langer enerverend lang moet wachten voor het opladen van het nieuwe template. Alle veranderingen worden ogenblikkelijk doorgevoerd. Voor de rest verwacht ik niet dat jij, als lezer, veel verschil zal merken. Moest dit toch zo zijn, laat dan iets weten via de comments.

    we zijn besmet

    In het gratis magazine Vacature, dat wekelijks bij De Morgen wordt gestoken, wordt er deze week een selectie van nieuwe woorden uit Van Dale Jaarboek Taal 2007 van commentaar voorzien. Wat lees ik bij BLOGONOMIE?

    "de economie die voortvloeit uit weblogs" - ons (dat van vacature) verdict: gevaarlijke virtuele aandoening, ook wel bekend als het 'eenzame hartenbureau-virus', waar vooral nietsnuttigere twixters en geenzinners heel ontvankelijk voor zijn.

    VACATURE? ons (dat van mij) verdict: een stelletje zeikerds dat parasiteert op andermans zoektocht naar jobtevredenheid.

    23 december 2006

    verlaat me niet

    Vier keer op rij won Gorky's Mia de 100 op 1. Zopas stootte Brel Gorky van de troon met zijn 'ne me quitte pas'. Mia blijft wel op de tweede plaats staan. 'Twee meisjes' van Raymond van het Groenewoud-met die fantastische gitaarsolo- sleepte de derde plaats in de wacht. Dat Wim De Craene nog niet is vergeten door de radio 1-luisteraars doet me veel plezier want 'Tim' blijft een heel knap nummer.

    Op 20 december vorig jaar, verkozen onze Waalse landgenoten Brel eveneens tot de grootste Belg. Brel staat met maar liefst 5 liedjes in het lijstje van de 100 op 1. Jan de Wilde en Deus hebben beiden twee nummers in de top 10.

    loopschema

    Het eerste mailtje van onze trainer voor de start-to-run ontvangen:

    "Proficiat! U hebt de goede keuze gemaakt. Het TISP - loopteam bestaat uit 10 atleten in spe. Het succes van deze sportieve aktiviteit ligt volledig in uw handen. Ik ben er alleen maar om te begeleiden. Uzelf moet de kilometers (meters in het begin) lopen. U zal stijve benen hebben in het begin; u zal al uw moed moeten samen rapen om in regen en wind te vertrekken; u zal soms einde adem zijn maar de voldoening zal groot zijn. Het gevoel van fysische tevredenheid zal groot zijn onder de douche na de inspanning. U zal zich beter voelen na enkele keren. Maar denk eraan .... voor wat, hoort wat!".

    In bijlage het loopschema voor de eerste maal (9 oktober - als u het hoort donderen, 't komt misschien uit Mol):

    2 maal 30 seconden lopen, 45 seconden rust
    2 maal 45 seconden lopen, 1 minuut rust
    2 maal 1 minuut lopen, 2 minuten rust
    2 maal 1,5 minuten lopen, 2 minuten rust

    Dit lijkt me haalbaar maar op het eerste zicht nogal saai. Ik hoop dat er onderweg tijd is om even aan de toog te hangen, ergens een crockske te eten, op zoek te gaan naar een wild roofdier en wat vandalisme te plegen.

    20 december 2006

    wijtschate



    De jonge deerne Annelien Coorevits is zopas verkozen tot de nieuwe miss België. Het pleit is beslecht, maar waar ze nu precies woont, daar is niet iedereen het over eens. Het Belang van Limburg heeft het éénmaal over Wijtschate en tweemaal over Wijnschaete. De website van Miss België zelf spreekt dan weer over Wijtschaete. De VRT-mediasite kan ook niet kiezen tussen Wijtschaete en Wijtschate. Google maps leidt ons tot bij Wijtschate. Wikipedia kent ook alleen maar Wijtschate maar vermeldt wel Wijtschaete als 'oude spelling'. Bij "bekende Wijtschatenaren" noemt Wikipedia enkel en alleen ... Annelien Coorevits.

    bite back



    Een tiental activisten van de dierenrechtenorganisatie Bite Back heeft vandaag actie gevoerd aan het kalverslachthuis aan de Havenstraat in Hasselt. Met haar kerstactie wil Bite Back de uitbuiting van jonge dieren voor overmatige vleesconsumptie aanklagen.

    De dierenrechtenorganisatie klaagt de "schizofrene houding" van de maatschappij tegen bepaalde diersoorten aan. "Het is gemakkelijk om alleen de rituele slacht of de walvisjacht met de vinger te wijzen, terwijl er jaarlijks miljoenen dieren voor eigen consumptie worden geslacht", zei woordvoerster Marianne Huiberts van Bite Back. Bite Back vraagt de bevolking haar eigen consumptiepatroon onder de loep te nemen en te stoppen met het eten van dieren.

    19 december 2006

    burgermanitube

    De premier die youtubed! Gezien de prijs van Time-Magazine, een ultieme poging om ook "persoonlijkheid van het jaar" te worden?

    brrrrr, effe bekomen nu!

    Opmerkelijke vaststelling bij een Flair-lezeres:

    handel met voorkennis?

    De Philips-kerstreclame van het moment doet me vermoeden dat hier gehandeld wordt met voorkennis (zie volgende post):

    "Kerstmis komt alweer met rasse schreden dichterbij en met de eindejaarsfeesten in ’t verschiet is het de hoogste tijd om uw glimlach op te poetsen! ....Philips Sonicare Elite, de tandenborstel die van de poetsbeurt een totaal andere, dynamische beleving maakt. ... Dankzij de combinatie van zijn gepatenteerde sonische technologie van de volgende generatie en zijn ergonomisch design, zorgt de Sonicare Elite er gegarandeerd voor dat u met Kerst uw tanden bloot lacht!"

    Flair trilt er op los

    Het damesblad Flair is niet vergeten dat het op 22 december de dag van "the global orgasm" is. Ze vinden het idee zelfs zo aanstekelijk dat ze er meteen een ganse week van de zelfbevrediging van maken. Om te bewijzen dat ze het menen, krijgt iedere Flairlezer een "minivibrator voor maxi-genot" als bijlage in de schoot geworpen.

    Vibrator is eigenlijk een te groot woord. Het is in feite een onding -celebrator, heet het- dat op de elektrische tandenborstel moet geschoven worden. Tandpasta is niet nodig tenzij je ook daar uit je bek stinkt, denk ik er zo bij.

    Volgens de redactievrouwen, de Apple-sletjes voor een week, werkt het toestelletje prima. Ze hebben het allemaal uitgeprobeerd en ze kwamen stuk voor stuk klaar, zelfs nog voor het tijdsignaal van de tandenborstel piepte. Ik zou jorisclitoris niet bij de poetsploeg willen zitten die daar achteraf de boel moest schoonvegen.

    Maar het blijft niet bij die celebrator. Er is ook nog een redactieblog waar wat stoute verhalen over vreemde geluiden en blozende mannen te lezen vallen. Een zekere Eva beweert er zelfverzekerd dat 'tegen het einde van de week iedereen een tenenkrullend orgasme heeft beleefd'. En het houdt niet op. Flair houdt ook een grote masturbatie-enquête. Zin om intieme vragen te beantwoorden? Hou je dan vooral niet in. Het duurt slechts een kwartiertje. Met de celebrator in de hand, zo voorbij. Wel opletten voor typfouten hé dames!

    Via de kom-klair-met-Flairwebsite kan je ook nog passende kerscadeautjes voor onder de kerstboom bestellen (zie illustratie). Allemaal in het teken van de moeder-maagd Maria. Een schattig vibrerend visje, massage-olie, chocolade-bodypaint, eetbare handboeien of de werkelijk fantastische G-plek stimulerende dinky digger... zeg nu zelf, wat zou het kerststalletje zijn zonder deze attributen?

    Laat wel ergens nog een plekje vrij, lieve Flair-lezertjes, want de drie Koningen moeten ook nog langskomen. Of kunnen ze de boom in met hun goud, wierook en mirre? Wat hoor ik daar? Ja...Ja...Ja...JAjajaja? Ketters!

    18 december 2006

    Wablieft-prijs voor overheid

    Mijn kinderen hebben een abonnement op de Wablieft, "de duidelijkste krant van het land". Wablieft is een wekelijkse krant en brengt een selectie uit het nieuws in een eenvoudige taal.

    Ieder jaar reikt de redactie van de krant de Wablieft-prijs uit aan iemand of een vereniging die zich het afgelopen jaar heeft ingezet voor een helder en een eenvoudig taalgebruik.

    Dit jaar gaat de prijs naar de overheid, meer bepaald Vincent van Quickenborne én Geert Bourgeois. Staatssecretaris Q omdat hij "de regels en de papieren van de overheid eenvoudiger maakt " (met Franz Kafka als inspiratiebron) en Vlaams Minister Bourgeois voor het opzetten van de website "formulieren Vlaanderen".

    Beiden laten weten dat ze heel blij zijn met de prijs.

    opruimactie

    De voorbije week heb ik grote kuis gehouden op mijn blog. Trefwoord bij dit alles: soberheid. Alle overbodigheden, alhoewel knap genoeg op hun eigen, heb ik uit mijn template gegooid: zoomclouds, WIE, google-ads (Google domineert nu al genoeg) en een hele reeks links van bloggers bij wie de 'liefde' van één kant kwam. Ik weet nu dat zélfs ik die dingen aan de praat krijg en dat volstaat.

    Ondanks dat uit blog-verkiezingen (Clickx, bwards) blijkt dat het mannelijk oerinstinct blijft hunkeren naar blote borsten, slipjes en bij voorkeur TWEE stoeiende meisjes, blijft u, wat dat betreft, ook nu nog op uw honger zitten bij Muggenbeet. Ter compensatie heb ik de voorbije dagen wel heel wat taarten op je scherm gegooid. Met de slagroom of crème fraîche kan je nu nog doen wat je wil!

    17 december 2006

    Person of the Year: You

    Time Magazine heeft dit jaar als "Person of the Year" verkozen: You, wij dus !!?? Wij?? Yes, you. You control the Information Age. Welcome to your world.

    de verjaardagstaarten


    Ariël, de kleine zeemeermin en Diddl. Oftewel computergestuurd gebak.

    Voila, het feesten zit er op... tot Kerstmis en Nieuwjaar. En in januari verjaart de zoon dan weer. De start to run op school komt als geroepen, al moet ik zeggen dat ik -in tegenstelling tot bloggers die hier wel eens passeren- geen schrokker ben. Veel feesten maar met mate eten.

    Hier wordt het kaarsje van Ariël uitgeblazen.

    neven en nichtjes op het feest



    Vandaag was het het allerlaatste feest voor de verjaardag van Sara en Heleen. Deze keer was het de beurt aan de grote familie Rutten (Muggenbeets kant). Op de foto al de neven en nichten behalve Frank en Steven, de twee oudsten. Zij zitten in de blok en konden dus moeilijk komen. Een vrolijke bende.

    rijstpapvlaai



    Rijstpapvlaai, een klassieker tijdens de feestjes bij Muggenbeet. Weinig bakkers slagen er in om deze taart écht lekker te maken. In Beringen hebben we er één gevonden die de stiel onder de knie heeft. Voor rijstpapvlaai maken we dan ook een speciaal ritje van Tessenderlo naar Beringen. Een beetje gek zijn, kan geen kwaad.

    16 december 2006

    Rik Poot


    Rik Poot (°1924), vandaag overleden.

    - "de natuur is voor mij het allerbelangrijkste,
    en wij zijn bezig de natuur te vernietigen;
    daar lig ik soms wakker van" -

    kers op de taart



    Ik zou zeggen 'eet een stukje mee' maar ze is ondertussen al helemaal opgepeuzeld. En ze was lekker. Volgende keer beter.

    misdrijven op school

    Jaarlijks worden er in België meer dan 20.000 aangiften gedaan van misdrijven die in scholen gebeurd zijn. Daar zijn gemiddeld 50 verkrachtingen bij. Dat blijkt uit cijfers van de databank van de geïntegreerde politie.

    De cijfers voor de periode 2000-2005 vertonen een lichtjes dalende trend. Ze hebben betrekking op alle vormen van diefstal, op misdrijven tegen de lichamelijke integriteit, en bedreigingen. Moord en doodslag kwamen in de voorbije zes jaar tien keer voor, marteling en mishandeling vier keer.

    Oef, dan lijkt het bij ons op het werk nog mee te vallen.

    Bao Xishun

    De langste man ter wereld, Bao Xishun, heeft met zijn lange armen twee dolfijnen weten te redden die plastic hadden ingeslikt dat in hun bassin dreef.

    Nadat verschillende pogingen van dierenartsen om het plastic eruit te krijgen mislukten, werd de hulp ingeroepen van de 2,36 meter lange herder uit Mongolië. Met zijn armlengte van 1,06 meter kon hij ver genoeg in de dolfijnen reiken om het plastic eruit te trekken. De dolfijnen stellen het momenteel goed.

    Nu maar hopen dat deze stunt Dennis Black Magic niet op ongezonde gedachten brengt als hij terug aan 't filmen slaat. Want in plaats van een paar stukken plastic zouden er wel eens delen slokdarm en luchtpijp mee uitgetrokken kunnen worden. Zijn actrices gaan daar niet kunnen mee lachen.

    15 december 2006

    lui in 't gras



    Gisteren zijn er twee verantwoordelijken voor de nakende verfraaiingswerken op ons bureel langsgekomen met de kleurenstalen. Omdat we eerder aangaven dat de verfpartijen liefst een jeugdige uitstraling hadden, waren ze in het bezit van de Spring-catalogus van Bosspaints.

    Samen met mijn vrouwelijke collega koos ik voor het kleurenpalet "lui in 't gras". Het bijschrift in de catalogus is mij op het lijf geschreven maar jammer genoeg niet in de verste verte toepasbaar op ons werk: "Hou je van ravotten in het hoge gras of een leuke boswandeling? Dan is het groene thema lui in 't gras zeker jouw ding!".

    Het thema bestaat uit vier kleuren: boomschaduw, lui in 't gras (gelijkt erg op de kleur van mijn living), klavertje vier en madeliefje. Ik denk dat het mooi gaat worden en, naar ik verneem, is de directie gisteren akkoord gegaan om zelfs de immense inkomhal aan te pakken met ons kleurenpalet. Dat gaat een grote verandering worden!

    Betekent dit dat er binnenkort ook een poster van Jelle op ons bureel gaat hangen? Neen, in geen geval. De scholieren die de verfborstels gaan hanteren, mogen van ons een grote, kleurrijke graffiti op de muur spuiten. Als blikvanger ( en gespreksonderwerp) volstaat dat.

    14 december 2006

    collage van gelezen onzekerheden

    Van al die onzekerheden bij VW in Vorst zou een mens nog.... euh... onzeker worden:

    - De fabriek gaat fel afslanken. Er heerst grote onzekerheid onder de werknemers of ze al dan niet mogen blijven;
    - De fabriek belooft heel hoge vertrekpremies. Er heerst onzekerheid onder de talrijke vrijwilligers of ze al dan niet op de vertrek-lijst zullen terechtkomen;
    - Sommige vrijwilligers hebben spijt dat ze op de vertrek-lijst staan. Ze zijn onzeker of ze nog van de lijst kunnen geschrapt worden.

    Duidelijk is dat heel veel werknemers het zekere voor het onzekere kiezen. De vakbonden laten weten dat het hierdoor niet zeker is dat de fabriek nog kan opstarten.

    Vers van de pers

    VB-voorman Filip Dewinter is formeel: "onze partij laat haar naziverleden en het racistisch discours voor goed achter zich; voortaan schudden we de democratie -welgemeend- de hand!"

    11 december 2006

    overal lichtjes



    Vandaag hebben we onze kerstboom binnengezet. De blauwe spar, die hiervoor dienst moet doen, hebben we aangekocht bij één van onze buren. Mijn jaarlijks weerkerende taak bestaat er in om het wortelgestel er af te zagen en de stam met een bijl bij te hakken zodat de boom mooi past in de stalen voet van onze tuinparasol. Als ik dan ook nog de lichtjes mooi over de ganse boom verdeeld heb, is het aan de kinderen om de kerstboom verder te versieren. Het gros van de versieringen zijn zelfgemaakte prulletjes van papier, karton en strijkparels. Dit jaar hebben we zelfs chocoladen kerstballen. Ieder jaar, op nieuwjaarsdag, trekken we bij de kerstboom een groepsfoto, die in ieders kind fotoboek geplakt wordt.

    gedoogd plagiaat

    In gans mijn leven heb ik nog maar 1 P.V. voor te snel rijden in mijn brievenbus gekregen. De verstrekte info leerde me dat de snelheidsmeter in de beruchte witte Ford Fiesta van onze politiezone me had geflitst aan 65 km per uur. Plaats van het misdrijf: de Processieweg van Tessenderlo waar maar 50 mag getreuzeld worden. Ik had er niks van gemerkt. Blijkbaar was de flikkenwagen te goed verstopt tussen de kastanjebomen ofwel was dat net toen ik vol ongeloof dat sardineblikje voorbijgestoken had, dat tergend traag wagentje waarvan ik dacht dat het aangedreven werd met een stel pedalen. Zoals de treintjes in de Efteling.

    Juist is juist en mij hoor je dan ook niet zeuren over de boete. Voor dat geld had ik ongetwijfeld een stomende avond kunnen beleven in een sauna- en massagesalon maar ik had maar beter moeten weten. Té snel rijden mag niet al blijf ik vinden dat de snelheidsbeperking op die plek even logisch is als een zandkasteelverbod op het strand. Ik heb het toch met de glimlach betaald.

    'Met de glimlach' omdat ik en mijn vrouw nog altijd moeten lachen met hetgeen ik op het PV heb geschreven als verklaring voor mijn te snel rijden. De precieze vraag herinner ik me niet meer maar de flikken (of was het het parket?) vroegen of er verzachtende omstandigheden waren. Zoiets moeten ze net aan mij vragen. "Ja", antwoordde ik schriftelijk, "ik reed te snel omdat ik achtervolgd werd door een politiecombi".

    Lang heb ik gedacht dat daar nog smaad aan de politie ging van komen maar blijkbaar -en gelukkig maar- moeten we de zin voor humor bij de politie nu ook weer niet onderschatten. Meer nog, ze moeten er flink mee gelachen hebben want mijn antwoord blijkt geselecteerd geweest te zijn voor de watisuwexcuus?-campagne naast de Vlaamse autosnelwegen. Want was las ik deze week in reuzeletters lang de snelweg Lummen-Leuven?

    U rijdt wild want... u wordt achtervolgd?

    Omdat agenten toch zo'n lieve mensen zijn, zullen we ze maar geen proces voor plagiaat aan hun broek doen. Maar een tweede maal gaan ze me niet liggen hebben. "Want ... de politiecommissaris is mijn vrouw langs achteren aan 't nemen" zie ik niet zo meteen in het straatbeeld verschijnen.

    10 december 2006

    feestje voor peters en meters


    de verjaardagstaart van de twee jongste dochters.

    J.M. de Dekker

    Jean-Marie Dedecker is alweer partijloos. Niettegenstaande Jean-Marie vorige week liet weten dat 90% van zijn ideeën gelijk waren aan die van de NVA, luidt het nu 'dat hij zich alweer vergist heeft' en dat 'De Wever hem verraden heeft'. Wat nu met ons rechts populistje? Op VRT-nieuwsnet staat te lezen "wat hij nu gaat doen, wou hij nog niet kwijt, maar hij liet doorschemeren dat hij zich niet uit de politiek wil laten drummen."

    Ik wil JM niks opdringen maar zijn naam leent zich tot een interessante woordspeling waarmee campagnematig wel wat te doen valt. JM kan zijn licht misschien eens opsteken bij Mary Carey, die niet zonder succes deelnam aan de Californische gouverneurschapsverkiezing. Met de slogan "finally a politician you want to be screwed by", behaalde ze meer dan 10000 stemmen door alleen haar welgevormde billen en borsten in de strijd te gooien.

    Zou dat niks voor JM zijn, zo'n affiche waar hij getooid in een spannende string vooroverbuigt en zijn testikels in close-up pijnlijk geprangd worden? En De Dekker heeft ballen! als slogan? Of wordt hiermee te zeer in de verf gezet dat aan JM een bruingetint geurtje hangt?

    Mijn vorige post sluit hier ongewild naadloos op aan.

    Pigs in pain

    Dear Friends,

    I have just read and signed the petition: "Pigs in Pain"

    Please take a moment to read about this important issue, and join me in signing the petition. It takes just 30 seconds, but can truly make a difference. We are trying to reach 10,000 signatures. Once you have signed, you can help even more by asking your friends and family to sign as well.

    Thank you!

    muggenbeet oftewel ludo rutten

    website Pigs in Pain

    9 december 2006

    brandalarm

    Een toffe leerkracht natuurwetenschappen moet kunnen toveren. Op mijn werk lukt dit aardig. Een proefje met magnesium schiep niet alleen een oogverblindend licht maar ook zoveel rook dat een oorverdovend brandalarm onze school in rep en roer zette. Heel onze blok moest voor de derde maal op korte tijd volledig ontruimd worden en al de leerlingen dienden zich in de gietende regen op de speelplaats te verzamelen. Aan ons de taak om na te tellen dat er niemand in "de brand" was gebleven. Dit was jammer genoeg niet het geval (smiley).

    De Indische slurf

    Voor 90 procent van de mannen in India is een doorsnee condoom tot 5,5 cm te lang. Dat blijkt uit een onderzoek van de Indiase Raad voor Medisch Onderzoek (ICMR), waarvan de resultaten vrijdag werden gepubliceerd in de krant Times of India. Maar de vrouwen klagen niet hoor...

    zotten gevraagd

    Hallo, hou je ervan met rotte eieren, lege flessen, muntstukken en graszoden bekogeld te worden? Word je graag uitgescholden voor 'vuile zwette' en 'gestapo'? Vind je het helemaal niet erg om een dikke fluim rochel in je gezicht te krijgen? Pomp je graag je banden op na je werk? Kick je op politiebescherming en steek je graag een fluit in je mond? En wil je en passant ook alle voetbalmatchen gratis bijwonen... dan is dit misschien iets voor jou!

    Beckham of Tiffany?



    "Een oerwoud vol wilde dieren waar je met een kapmes een weg moet banen wil je de lavende bron bereiken" is vreemd genoeg geen keuzemogelijkheid bij vraag 9 van de hoestoutbenjij-test van de erotische keten Christine Le Duc. Met deze test wil de stijlvolle pornobazar meten hoe ondeugend onze vrouwtjes zijn. (Alle-mannen-in-koor: onze vrouwen ondeugend????)

    Nieuwsgierig naar de precieze vragen deed ik de test ook tweemaal, éénmaal als de fictieve brave huisvrouw Els en éénmaal als de even fictieve frigide Barbara. Els was voor 60% stout alhoewel ze haar schaamhaar nooit scheerde en nooit stoute berichtjes verstuurde. Barbara werd erg mild beoordeeld want ze was nog 40% stout alhoewel ik een popup verwachtte met het bericht 'je bent overleden'. Dat viel dus nog mee.

    De ware bedoeling van de test komt al snel als een trillend eendje uit het zeepsop bovendrijven als je klikt op "hoe word je stouter?". De deur van de hete winkel gaat wagenwijd open en je hebt maar te kiezen en te bestellen. Als je aan het shoppen slaat en van enige netheid getuigt, vergeet dan niet aan het minder leuke naspel te denken.

    Laat me zeker eens weten hoe stout jij was! (de test is for women only)

    3 december 2006

    Muggenbeet in Hent.



    Onze twee oudsten hebben vandaag voor de eerste maal deelgenomen aan een tafeltennistornooi. Loes en Jo zijn beiden lid van de tafeltennisclub van Diest. Met een vijftal 'beloftevolle' spelertjes trok de club vandaag naar Gent waar in de zaal van de Rooigemse TTC het Vlaams jeugdcriterium georganiseerd werd.

    Het was een ervaringsrijke dag en volgens de trainer is het duidelijk dat de Diestse jeugdspelers een mooie sportieve toekomst voor zich hebben. Jo won 5 van de 8 matchen en mits wat verbetering van de backhand zit hij bij de top 5 van Vlaanderen. Loes' haar tegenstanders waren stuk voor stuk erg getrainde meiden en dan kom je uiteraard wat tekort als je slechts een paar maanden bezig bent. Volgende test binnen enkele maanden (25 februari) in Herckenrode bij Kuringen-Hasselt. Ik ben benieuwd.

    2 december 2006

    gewonnen met tombola

    Nu we ook eens een prijs gewonnen hebben met de tombola op het sinterklaasfeest van mijn school moet ik jullie zeker wel onze prijs verklappen? Wel, wij wonnen -val niet achterover- 1 boekje uit de reeks Vlaamse Filmpjes. Niet zomaar een nummer, maar "de buldog en het dubbele raadsel van Almeria" van Jos Verhogen, uitgegeven in juli 1993!

    Het voelt een beetje aan als een stylo zonder vulling maar niet getreurd want onze dag kan niet meer stuk: als enige van de omstreek zijn wij erin geslaagd om de échte sinterklaas naar ons feest te krijgen. Hij vroeg er wel 2 Duvels voor.... maar so what?

    test

    Via Goya, één van mijn favoriete bloggers, terechtgekomen op de gay-test van Channel 4. Moet je zeker ook eens doen. Mijn resultaat: 23% gay, wat ik als katjesvriend aan de hoge kant vind. Volgens de bijhorende commentaar zou mijn moeder altijd gedacht moeten hebben dat ik homo was ???

    Wellicht lag het aan enkele stomme vragen waar ik 'geen van beiden' wilde antwoorden maar er toch één moest aanvinken zoals "was je je met zeep of gebruik je soms wel eens een schoonheidsproduct?". Als ik me was, was ik me altijd alleen met water. Behalve in de douche, daar gebruik ik wel een haarshampoo. En het graag kijken naar lesbische sexvideo's is dat eerder hetero of eerder gay?

    getuige



    In Nederland woont een familie van Veldhuizen. In de gang hebben zij een landkaart van Holland ophangen. Hun zoon duidde alle gekke plaatsnamen aan. De familie kreeg het originele idee om al deze plekken op twee dagen tijd te gaan opzoeken en er een kiekje van te maken. Muggenbeet, recent nog verkozen als tweede mooiste Nederlandse plaatsnaam, kon uiteraard niet ontbreken.

    1 december 2006

    vloeibare drugs

    Daarstraks was er op het werk even een mini-drugalarm: er werd een leerling betrapt met "een raar flesje met een cannabistekening op het etiket en met stinkende inhoud. Misschien wel een wiet-drankje, een soort drug! "

    Het flesje werd tijdelijk in beslag genomen en de leerling werd naar ons bureau gebracht. Met behulp van het internet werd meteen duidelijk dat het om een flesje Cannabiabier ging. Een onschuldig biobiertje met een laag alcoholgehalte (minder dan een gewoon pilsje) waaraan naast de traditionele hop ook hennep toegevoegd is. Hop en hennep zijn trouwens broer en zus in de kleine cannabisfamilie der planten. Het THC-gehalte (de actieve stof van marihuana) van het biertje bedraagt amper 0,002% wat betekent dat er van drugs geen sprake is.

    De discussie die overblijft is of het biertje al dan niet op school geledigd werd... .

    scherpe tanden

    De winterkoude blijft uit, dat wel, maar de avonden blijven als een klok langer en langer worden. Traditiegetrouw hét topmoment voor inbrekers om in actie te schieten. Nu onze hond zachtjes geëuthanaseerd werd en daardoor zijn waakfunctie niet meer kan uitoefenen, hebben we een alternatief veiligheidssysteem op poten moeten zetten.

    Na een aflevering op National Geografic over héél gevaarlijke dieren hebben we beslist om een haai en een krokodil aan te werven om ons tegen inbrekers te beschermen. Met die twee valt echt niet te spotten, al viel het me tegen dat de krokodil in zijn arbeidsovereenkomst eiste dat hij oorverwarmers cadeau zou krijgen.

    Of de inbrekers van de schrik dan wel van zich een breuk te lachen gaan wegblijven, zal nog moeten blijken. Ik voel me alvast heel veilig.

    lichtjes overdreven

    Onze kinderen waren tijdens onze voorbije zomervakantie zozeer onder de indruk van het bouwwerk van facteur Cheval dat ze er een spreekbeurt gingen over houden. Gisteren was het zover. De twee oudsten gingen de leraar en hun klasgenoten alles vertellen over Hauterives, Cheval en het 'ideale paleis'.

    De oudste dochter die zowat de regie van de spreekbeurt in handen had, vroeg of ze wat foto's mocht printen met onze inktjet. Natuurlijk mocht ze dat. Nu, ze had keuze zat. Ik denk dat ik er zo'n 200 getrokken had, goeie en minder goeie.

    Aan tafel gezeten voor het avondeten, vroeg ik welke foto's ze nu uitgekozen had. Bleek dat de dochter of beter gezegd mijn inktspuitende canon bezig was met alle 200 foto's op A4-formaat af te printen. Uiteraard heb ik deze lichtjes overdreven printopdracht na een dertigtal foto's 'onderbroken' maar de dochter kon er niet mee lachen en noemde me een gierigaard. Ik heb haar dan maar uitgelegd dat heel veel foto's niet altijd beter is dan een paar heel mooie exemplaren. Eveneens heb ik haar het bestaan en de werking van een usb-stick uit de doeken gedaan. Vandaag was er dan een geslaagde - papier- en inktsparende - diavoorstelling op de PC. Iedereen tevree.