31 juli 2006

sterk citaat

"In tegenstelling tot de beweringen van het Israëlische leger, vonden Westerse verslaggevers zondag in Kana geen sporen van Hezbollah-raketten, waren er geen aanwijzingen voor de bewering dat de sjiitische militie in de nabijheid van het flatgebouw hun katjoesja’s op Noord-Israël had afgevuurd. De voorbije dagen hadden alleen spelende kinderen de stilte in de buurt van het gebouw doorbroken.Hun stemmetjes zijn verstomd, voor eeuwig opgelost in een orgie van geweld. .... De Israëlische bombardementen effenen echter alleen maar het pad voor het terrorisme van de toekomst. De knoeiboel in het Midden-Oosten raakt niet opgelost zonder de eeuwige cirkel van haat en geweld te doorbreken." Roger Huisman - Belang van Limburg

update Muggenbeet: Wikipedia heeft de aanval van Israel reeds opgenomen! Bekijk ook dit!

levensvisie

Ben je nu Belg, Vlaming of Waal... we zijn allemaal -stuk voor stuk- bewoner van dezelfde aarde. Als de wind uit het westen waait, wappert ieder van ons naar het oosten.

vroem

Zondagnamiddag zijn we met de voltallige kroost een filmpje gaan meegraaien in de Roxy van Koersel. De kleinste dochter koos voor de nieuwe speelfilm met K3, de rest vergezelde mij naar de Vlaamse versie van Cars (Pixar/Disney).

Pixar is er opnieuw in geslaagd een hartveroverende animatiefilm te creëren. Ook de Vlaamse ploeg BV's die de eigenzinnige wagens van een stem voorzagen, leverde voortreffend werk. Ondermeer Urbanus vertolkt een van zijn betere rols uit zijn carrière.

Samengevat - grappig, oog voor details, spanning en de nodige levenswijsheden: respect voor oudere mensen, het belang van kleine leefgemeenschappen die vaak te lijden hebben onder grote infrastructuurwerken en dé grote levensles van de film: een goed mens zijn, is belangrijker dan kost wat kost altijd de eerste of de beste te willen zijn.

Ik heb er van genoten en vaak gelachen al moet ik er eerlijkheidshalve aan toevoegen dat ik in het begin, uit pure vermoeidheid, een dutje heb gedaan. Ook dat deed goed.


Fillmore, de hippie onder de Cars met de stem van Luc De Vos.

30 juli 2006

telraam

In Brussel hebben zo'n tienduizend tegenstanders van de oorlog in Libanon betoogd. Aldus VRT nieuwsnet.

Ruim vijfduizend manifestanten trekken zondagnamiddag door het centrum van Brussel om hun steun te betuigen aan de bevolking van Libanon. Ze roepen de internationale gemeenschap op om de oorlog in Zuid-Libanon een halt toe te roepen. Aldus De Standaard.

Een mens meer of minder... wie maalt er nog om?

stop ermee

Neen, Israëlische leiders. Ik heb geen enkel begrip voor jullie moorddadige akties in Libanon. Van een volk dat zelf onbeschrijfelijk te lijden heeft gehad, verwacht ik dat ze het voortouw neemt om zulke tragedies te voorkomen. Waarom doet u nu wat u zelf is aangedaan? Weet je niet meer wat angst is of hoe de dood ruikt?

Neen, Amerika. Mij maak je niet meer wijs dat jullie de vredesstichters van de wereld zijn. Of diegenen die de democratie en vrijheid wereldwijd verspreiden. Ik weet dat jullie voor Israël het licht op groen hebben gezet. Jullie handen zijn medeplichtig. Jullie ziel besmeurd. Jullie geweten ziekelijk selectief. Ik snap nu goed waarom zoveel mensen jullie haten.

De dode kinderen van Qana haten jullie niet meer. Opgelucht? De vijand uitgedund?

Neen, Europa. Je stem, je veroordeling... ik heb ze niet gehoord. Uw schoothondjesketting is nog stevig rond je nek gesnoerd. Een wurgketting, lijkt het wel. Je mag keffen, als Amerika dat wil. Je mag plassen, als Amerika dat wil. Maar nooit tegen de gevel van het baasje. Heb je wel een eigen stem? Laat ze horen, luidkeels! Klop de tafel stuk! Zoveel sterren op de blauwe vod. Het aanschijn van een dweil.

Neen, Veiligheidsraad en neen, Verenigde Naties. Ik geloof je niet meer dat je streeft naar wereldvrede of conflictvoorkoming. Ook de dode kinderen van Qana hebben je niet gezien. Ze zouden zo graag je bescherming gevoeld hebben. Je adem geroken. Maar waar was je? Aan het praten? Al stuitend op veto's aan het onderhandelen? Een traantje aan het laten voor de camera's? Je tanend geweten aan het sussen met wat zakken cement en een truweel? Is het dat wat je vermag? Een kermend of stervend kind verdient beter dan paljassen van de onmacht.

Stop ermee. Stop ermee. Ik word er kotsmisselijk van.

"Bij een Israëlische luchtaanval op het dorp Qana in het zuiden van Libanon zijn vannacht meer dan 60 mensen om het leven gekomen, onder wie 37 kinderen.Tientallen huizen en gebouwen zijn met de grond gelijkgemaakt. In een van de getroffen gebouwen zaten tientallen kinderen die naar Qana waren gekomen om te schuilen voor de oorlog."

update 31/07/06 : "De VN-Veiligheidsraad slaagt er niet in om fors te reageren op het dodelijke Israëlische bombardement op het Libanese stadje Qana. Gisteren kwamen daarbij 60 burgers om het leven, onder wie 37 kinderen. Israël heeft intussen zijn luchtaanvallen op het zuiden van Libanon voor 48 uur opgeschort."

mosseltjes en Co

Jaaaren geleden was het dat ik nog eens in Blankenberge aanspoelde. Het viel me meteen op dat de gaststad van "10 om te zien" (of, zo je verkiest, "10 om niet te aanhoren") wel wat veranderd is. Toch als ik het vergelijk met het tijdperk dat ik er mijn zomerse vakanties sleet. Alle cafés die ik destijds bezocht, zijn verdwenen. Gesaneerd wellicht. Geen hardrock meer in Blankenberge. Geen bruine cafés meer.

Hoe het met onze uitvalbasis -camping Bonanza 2- gesteld is, heb ik geen flauw benul. Verdorie, hebben we daar bij Bonanza plezier gemaakt en lekkere mosselen-frit gegeten!

Over sappige zeevruchten gesproken, op een morgen opende ik de rits van de tent en, vlak voor me, had een tweetal meisjes uit Tongeren hun tijdelijke stek geparkeerd. Geloof me of niet, maar één daarvan was een goddelijke verschijning. Zo worden ze niet meer gemaakt. Ze luisterde dagenlang naar Moonlight Shadow van Mike oldfield en dat vloekte wel een beetje met mijn Titties and beer van Zappa. Meer dan een strandwandeling en het samen eten van een pizza is er uiteindelijk niet van gekomen. Het duifje kirde al een tijdje bij een vast vriendje en ook haar geloof, de immer vervelende klojo's van Jehova's Getuigen, stond dit niet toe. Maar dat dit diertje 'lekker' zou kunnen geweest zijn, staat als een paal boven water.

Minder lovend en lyrisch ben ik over de echte schaaldieren die je deze vakantie voorgeschoteld krijgt. Ik heb er, tijdens onze daguitstap, een kilootje van besteld en ze waren stuk voor stuk piepklein. Te duur voor wat je in je maag kan schuiven tenzij je naast de ajuinen ook de schalen mee opvreet. Ook testaankoop kwam tot die bevinding: "De lekkernij is nu te duur. Beter is met de aankoop te wachten tot september of oktober, als de schelpdieren smakelijker en goedkoper zijn."

Thuis werd er altijd gezegd dat de mosselen alleen goed waren tijdens de maanden met een "R". De commercanten, altijd te vinden voor eerlijke informatieverschaffing, hebben ons evenwel wijs gemaakt dat dit een mythe is. Proefondervindelijk kan ik alleen maar beamen dat de R wel degelijk een hemelsgroot verschil maakt. Zie maar bij gRand cRu. Of TongeRen. Goedgevormde mosselen behoeven een R! Klaargemaakt met papRika heb ik ze het liefst. Al zijn lange benen en een leuk achteRste zeker ook van belang.

29 juli 2006

Pier

Groeten vanuit Blankenberge.


copyright Muggenbeet

    bruine krant

    Vandaag -haarscherp geformuleerd- in De Standaard (weekend) en geblogd op Anti-Fascistisch Front:

    "Ergert u zich ook wel eens dood aan uw krant als ze het niet met uw visie op de wereld eens is? De meeste mensen hebben er nauwelijks last van. Ze lezen selectief en pikken alleen mee wat hun eigen vooroordelen bevestigt, zo heeft sociologisch onderzoek aangetoond. Slechts zelden denkt iemand: nu is de maat vol, ik maak mijn eigen gazet. ...

    'De Freddy' (Van Gaever, VB) is het beu dat 'de linkse Vlaamse pers' zo weinig lovend over zijn Vlaams Belang spreekt. Hij wil een 'objectief dagblad', een dagblad dus dat precies schrijft wat hijzelf denkt. Dan spreekt niemand hem nog tegen. Wie al eens een van die ranzige lokale blaadjes van het Vlaams Belang in zijn bus krijgt, houdt het hart vast en de neus dicht. De rioolstank is zo doordringend, dat het begrip cordon sanitaire een onverwacht nieuwe betekenis krijgt.' "

    26 juli 2006

    de prijs van de liefde

    De wijsheidstand is eruit. Daarom, laat ons het nu even hebben over het bordeel van Marcelle Lapompe.

    Zoals je bompa wist, baatte Marcelle bij het begin van de eerste wereldoorlog een huis van lichte zeden uit in de Rue du chat-noir 69. Hoogst waarschijnlijk zal hij verteld hebben dat het door een granaatinslag kwam dat hij een onweerstaanbare dwang voelde om bij Marcelle binnen te gaan. Als dat leugentje niet aansloeg, moest hij waarschijnlijk "als chauffeur van de kolonel" zijn baas in alle omstandigheden bijstaan. Die bompa's toch.

    Een andere veel genoteerde vergoeilijking is dat 'wat er zich achter die gordijntjes afspeelde' niet veel voorstelde. Broek uit, wat zweten en de broek terug aangetrokken. De oorlog blijft niet wachten hé!

    Het thuisfront aanvaardde en geloofde ... tot bomma de kaki lompen in de week wou zetten, de broekspijpen daarom ledigde en de onderstaande 'catalogue des prix d'amour' in haar handen kreeg. Door al die gesommeerde bedorven fantasieën was het kot meteen te klein en werd de pastoor er in allerijl bijgeroepen om het huis te reinigen van alle duivelse gedachten.

    Na een stevige (gespeelde?) donderpreek en het prevelen van enkele paternosters werd alles vergeten en vergeven. Om "zeker te spelen" en om een "hervallen in doodzonde" te voorkomen, heeft de priester van dienst de prijslijst -wellicht na een knipoog met de overspelige soldaat- mee naar zijn sacristie genomen. Zo ging dat toen.

    Daarom dat het me verbaast dat het betreffende document nog in zo'n ongeschonden staat op het internet terug te vinden is. (met dank aan jimmy om zijn wetenschappelijke interesse met mij te willen delen)

    25 juli 2006

    hij moet eruit

    Net terug thuisgekomen van de tandarts. "Tandarts" is misschien niet het juiste woord want ten huize muggenbeet worden de tandjes in de watten gelegd door een groepspraktijk met enkel en alleen vrouwen. De meesten zijn nog erg jong en zo'n witte stofjas geeft hen een uitstraling die je niet meteen zou associëren met cariës of een zenuwontsteking.

    'In de watten gelegd' is echt niet cynisch bedoeld want het is ongelooflijk met wat een zachtheid zij boren, opvullen, trekken, uitharden en polijsten. En ze nemen er hun tijd voor. Een man zou gedreven door zijn instinct het tandgat met groffe hand beginnen uitboren en het in een wip terug vullen.

    Maar deze dames niet. Zij verzorgen hun klanten. Ze willen tenslotte dat je terugkomt. Een beetje gemorst, er volgt meteen een 'excuseer'. Om de haverklap wordt er even gepolst: 'doet het geen pijn?' - ze zijn nog jong, de geneugtes van pijn zijn hun nog vreemd. Ze vragen zelfs hoe het met de kinderen is. Het speekselslangetje belet me een genuanceerd antwoord te geven. Het geknipper met mijn ogen wordt steeds weer begrepen als "alles goed". Op het einde, na het spoelen van de mond, wordt je vriendelijk een papieren zakdoekje aangereikt. Wat er op de vloer gemorst werd, wordt door de assistente van dienst zonder morren schoongeveegd.

    Morgen mag ik reeds terugkomen. Of liever, moet ik terugkomen. Een van de jonge vrouwen wil nog wat aan me prutsen. Mijn linkerbovenkies -het beest heeft zelfs een nummer- moet eruit. Om 2 uur stipt zal er een grote spuit op me wachten, een sterke trektang en een met latexen handschoenen beschermde tandartse.

    Ze zal met al haar krachten, misschien wel met haar knie op mijn niet meer zo strakke buik, mijn gehavende kies uit mijn mond rukken. Als het tegenzit, zelfs verbrijzelen en stukje voor stukje met een tangetje uit mijn spreekorgaan plukken. De ziekenkas zal niet tussenkomen. Het blijft tussen ons tweeën. Ik betaal het graag uit eigen zak.

    De vraag die na het "medisch vergrijp" zeker gesteld wordt, klinkt zo: "is het wat meegevallen?" Om ze te beantwoorden, wacht ik voor alle zekerheid tot morgen. Als de kwetsuur in mijn mond me tenminste toelaat iets zinnigs te zeggen.

    24 juli 2006

    Puerto Rico levert miss universe

    Zuleyka Rivera Mendoza mag dan al verkozen zijn tot miss universe, op de foto toont ze alvast dat een slechte smaak haar niet vreemd is.

    brandende zon

    Zelfs de moedermaagd Maria zoekt de schaduw op. Als het aan haar lag, werden de dakpannen heilig verklaard. Binnenkort een nieuwe kloosterorde voor de Heilige Schaduwschenkende Dakpannen?

    bloggersoog

    Gefascineerd zijn door kleine onbenullige dingen. Dat overkomt me wel eens. Bekijk dat beertje eens en hoe ze dit bijeen gestikt gekregen hebben. Wie zou denken dat de warboel aan draden aan de achterkant zoiets fijn afgewerkt zou opleveren aan de voorkant? Bloggen lijkt ineens kinderspel.

    Zune

    Nog dit jaar komt de Zune op de markt, Microsofts versie van de populaire iPod van Apple. Het megasucces van de iPod en iTunes steekt al heel lang de ogen uit van Microsoft. Ik ben benieuwd met welk kastje Microsoft Apple wil counteren. Hoe gaat het eruit zien? Wat zijn de mogelijkheden? Kan men draadloos downloaden? Hoeveel gaat het kosten?

    Voor wie het interesseert, ik heb nog steeds geen eigen MP3-speler en dat gaat prima.

    23 juli 2006

    afkikken van de Tour

    En wie zegt daar dat de Belgen zonder prijzen naar huis gaan? Waarom toch steeds zo'n ongepast negativisme? Kijk eens goed naar het algemeen klassement! Wie wint er de definitieve rode lantaarn? Jawel, Wim Vansevenant, een échte Belg. Wim verzamelde maar liefst 4 uur 2 minuten en 1 seconde achterstand op winnaar Landis. Niemand deed beter.

    Terug ernstig nu: wie geen afscheid kan nemen van de Tour kan het ganse traject van Straatsburg tot Parijs in 3D herbeleven op Google Earth:

    "Plus rien ne pourra vous échapper : reliefs, villes étapes, résultats, départs ou lignes d'arrivées…. Si vous avez déjà téléchargé Google Earth, cliquez-ici pour visualiser le Parcours du Tour de France. Pour télécharger Google Earth, cliquez-ici."

    Mooi gedaan van Google en de Tour.

    scheiding subtiel aangekondigd.

    Over het uit mekaar gaan van Johny en Janine zijn in de media niet veel woorden vuil gemaakt en dat is maar goed ook. Uit hetgeen ik er toch over las, blijkt vooral dat niemand dit had zien aankomen. Zelfs Nicole en Hugo hadden het niet verwacht. Janine en Johny waren voor iedereen een onafscheidelijk koppel.

    Nochtans... wie de stripreeks van de kampioenen verzamelt -zoals mijn zoon- kon toch niet naast de titel van het voorlaatste album lezen (Hec Leemans 2006, album 41): "Xavier gaat vreemd". Aan duidelijkheid laat dit toch niets te wensen over? Of hoe de stripreeks het 'verschrikkelijk nieuws' al in onze oren fluisterde.

    22 juli 2006

    over haast en spoed

    Het moet zo'n twee jaar geleden zijn dat ik het behangpapier op onze slaapkamer heb afgetrokken. Het was de bedoeling om er toen ook meteen een verflaag op te zetten maar het is er nooit van gekomen. Mannen hebben het dan ook heel druk.

    Deze week heb ik dan toch enkele gaatjes vrij gevonden om de aangevatte klus verder te zetten. Omdat een muur besmeren met de verfrol nu niet echt een 'uitdaging' is, had ik me voorgenomen om een stukje natuur te evoceren boven ons bed. Ik schiep een drietal vuurvliegjes - ééntje met een hoed, ééntje met trekaccordeonbenen en ééntje met horentjes - en vanaf deze week zoemt er een hele reeks van boven onze slaapkussens.

    Uiteraard is dit tafereel onderwerp van feminien gesprek: niet dat de man creatief is geweest, wel dat het twee jaar heeft geduurd vooraleer de kale kalkmuren 'aangekleed' werden. Vrouwen willen dan ook altijd zo overhaast te werk gaan. Zo on-afrikaans opgejaagd.


    vuurvliegjes

    21 juli 2006

    eergevoel

    Naar schatting zijn er momenteel zo'n 1164 Vlamingen die hun familienaam willen wijzigen.


    willekeurige afbeelding

    nationale feestdag

    Op 21 juli, vandaag, schijnt het de nationale feestdag te zijn. De federale portaalsite leert me dat de nationale feestdag is vastgesteld op 21 juli omdat op die dag, in 1831, Leopold I, de eerste Koning der Belgen, de grondwettelijke eed aflegde.

    Voor mij is deze feestdag een dag als een ander, ik heb toch twee maanden vakantie. Behalve -en dat steekt me tegen- dat er vandaag geen krant is. Gisteren werkten de krantenredacties namelijk niet. Vandaag, op de feestdag, dan weer wel.

    Zonder krant voel ik me toch wel wat verweesd. Op het terras, met een verse kop koffie, hoort nu eenmaal ook het uitspitten van de krant. Het nieuws op papier blijft mijn favoriete bron van nieuwsgaring. Vandaag zal het dus zonder moeten. De Brabanconne is ver weg.

    20 juli 2006

    geel plus rood is oranje

    Indien ik drie jaar geleden geen tweedehands opeltje gekocht had, had ik misschien het plafond van onze badkamer kunnen verfraaien met een Klimtje of een Tuymans. Maar geen centen, geen zotte aankopen. Ook het kleurenkopieerapparaat waarmee we doorgaans onze valse biljetten aanmaken, konden we niet aanspreken want het papier met watermerk hebben we wegens gebrek aan alternatief moeten aanspreken op het toilet. Met vier kinderen in huis verdwijnt wc-papier als sneeuw voor de zon.

    Vandaar dat ik deze week wat penselen en verf heb bijeengezocht en zelf maar wat "grote kunst" uit mijn mouw heb geschud. Ik verwacht geen handgeklap of vragen of ik ook in 't zwart werk. Neen, het belangrijkste is dat de kinderen, hun moeder en ikzelf het geslaagd vinden. 8 vissen uit de losse pols geschilderd op het plafond, zoals ook Michelangelo dat deed in de sixtijnse kapel. Zorgen dat de verf niet uitloopt of op de grond smakt, dat is de grote moeilijkheid.


    vissen geven de badkamer een speels karakter.

    hahahaha (gemeend)

    Van dergelijke initiatieven wordt mijn dag goed.

    onbemande stempelmachine


    Tijdens onze uitstap naar Bokrijk viel mijn oog op nevenstaande kolom. Het bleek een onbemande stempelmachine te zijn. Wil je het museum diezelfde dag kosteloos terug binnen geraken - bvb. na enkele uurtjes speeltuin - kan je er eigenhandig een stempel nemen. Alweer een manneke uitgespaard. (We hebben er dankbaar gebruik van gemaakt.)

    gentse feesten

    Gentse feesten of niet, ik zou heel graag hebben dat het nu, stante pede, begint te regenen. Niet hevig maar zachtjes, uren aan een stuk, zodat het weer menselijk wordt en de dieren en planten kunnen bekomen. Niemand heeft er wat aan dat er alweer, een zoveelste, klimaatrecord is gebroken. In dit geval geen doping als uitleg maar ongetwijfeld een naar de kloten geholpen planeet.

    19 juli 2006

    zwaar en zweterig

    Met zo'n hitte, de ene Alpencol na de andere, een gevecht tegen jezelf, zweten als een paard, keigevaarlijke afdalingen, die klotebrommers ertussen, wegversperringen door oranje oerangoetangen, bijna een vlag in het wiel, voorbijgestoken door een tegenstrever en nog een en nog een, denken aan opgeven maar volharden, geschiedenis schrijven, rijden tot je kas leeg is, compleet uitgeput... gelukkig is er dan -net op tijd- mijn ploegleider (in casu:vrouw) die vraagt of ik nog iets wil drinken. De Tour vanuit onze zetel, niet te onderschatten. Zwaar en zweterig.

    origineel lulliger dan de satire

    Het idee heeft enkele dagen in mijn hoofd gespookt: een satirische affiche samenstellen voor het 'tegenconcert' van het Vlaams Belang dat zich, zoals je weet, door 0110 van Barman in het scrotum genepen voelt. Ben ik nu blij dat ik dit niet gedaan heb want het origineel overtreft werkelijk iedere satire.

    Ik lees zojuist met enig leedvermaak op mijn lippen dat het VB een gewéldige affiche heeft weten samen te stellen. Tom Cochez in de Morgen spreekt van 'de goedkoopste Vlaamse vedetten', een 'tiental artiesten die samen 6.000 euro moeten kosten' en Cochez noemt ook namen. Volgende "wereldsterren" werden ingehuurd: Frank Galan (top of the bill), Vanessa Chinitor (samen gatwiebelen op like the wind), Salim Seghers en om de '24 uren van het VB' helemaal vol te krijgen worden nog wat derderangsfiguren uit hun repetitiekot gesleurd waaronder Frank Valentino -als hij een snor heeft, wacht hem met zo'n artiestennaam zeker nog een carrière als pornoacteur- en Elke Taelman. Wie? Houden zo!

    Vergeleken met de affiches van 0110, waarvan bovendien iedereen gratis optreedt, is dit een zielige vertoning en wellicht ook een mooie afspiegeling van dé cultuur die het VB in onze strot wil rammen. Wervend of aantrekkelijk kan je de 24 uren (wie houdt dit zolang vol?) echt niet noemen. Daarom lijkt mij het opzetten van een aantal aanvullende workshops onafwendbaar om toch nog enig leven in de brouwerij te krijgen. Enkele vrijblijvende tips:
    1. internetspammen met Tangey Veys (hoe dring ik mij op in bloggend Vlaanderen?)
    2. hoe brei ik mijn eigen sjaal? met de tante van de burgemeester van A
    3. hoe databestanden optimaal aanwenden? door Francis Van den Eynde
    4. zuipen zonder overgeven in de praktijk door Anke Van dermeersch
    5. minuscule slipjes ook voor mannen? door Jurgen Verstrepen
    6. helpt knoflook tegen gestrekte voorarmen? door Philip Dewinter

    Kinderanimatie door Xavier Buisseret.

    Ik zal er - griezel o griezel - niet zijn!

    18 juli 2006

    Tom Boonen afgestapt.

    "Of het nu eindelijk eens gedaan mag zijn met dat gezever over die zogezegde rivaliteit tussen Davitamon - Lotto en Quick.Step - Innergetic? Die ís er, natuurlijk. Maar op een gezonde, sportieve manier. Maar zoals de media ons tegen mekaar probeert uit te spelen, dat is niet meer normaal te noemen. Na de rit van zondag heb ik Mario Aerts ‘s avonds nog opgebeld. Om één en ander uit te klaren, om te voorkomen dat domme misverstanden een streep door onze vriendschap zetten."

    Deze duidelijke taal van Tom kan je lezen op de onlinekrant van de GVA of HBVL waar de wereldkampioen een eigen dagboek bijeenschrijft. Nu Tom van de fiets is afgestapt omwille van dezelfde kwaal waarmee Muggenbeet ook al een week lang sukkelt (keelpijn, hoesten, moeilijk ademen) stelt zich de vraag of Tom zal blijven werken aan dit dagboek.

    Hopelijk wel, want dit kan - in tegenstelling tot de Tour zelf - érg spannend worden: over hoe hij Lore in de vernieling rijdt, of het met de nieuwe innergetic-matras inderdaad zo is dat Tom 's nachts zijn batterij oplaadt of over hoe hij op het grote buitenblad de brug over 't Kempisch Kanaal oprijdt ...

    (Wist je dat, volgens de Innergeticreclame althans, Tom boonen zijn matras overal mee naar toe zeult? Ook naar buitenlandse koersen? Zou dat die "grote bubbel" in zijn koersbroekje niet verklaren? Zou Tom niet sneller sprinten met een gewoon zeemvelletje in zijn broek?)

    mijn smaak niet

    Naar jaarlijkse gewoonte kunnen de lezers van het Belang van Limburg hun steentje bijdragen tot de verkiezing van Miss Limburg. Twintig jonge deernes dingen mee voor de Limburgse titel die toegang verschaft tot de verkiezing van miss België. Via de website van het Belang kan je beter kennismaken met de meisjes. Ze hebben er elk een persoonlijke website met onder andere exclusieve foto’s, een dagboek en een eigen presentatievideo. Na diepgaand onderzoek heb ik althans geconcludeerd dat het dit jaar niet veel soeps is. Mijn smaak zit er niet tussen maar het staat je vrij van mening te verschillen.


    een stukje kandidate miss Limburg

    big jump

    Hé, dit is nog eens een goeie milieuactie! En daar hoort een gesmaakt fotoreeksje bij! Er zijn dus toch nog idealisten in de wereld. Dat lucht op.

    naar Bokrijk

    Tijdens de hitsige dag van gisteren hebben we een familieuitstap naar het lommerrijke Bokrijk gemaakt. Het openluchtmuseum werd traditioneel gecombineerd met de flink uit de kluiten gewassen speeltuin.

    Er wordt over Bokrijk vaak nogal spottend gedaan maar dit is onterecht. Het is een prachtig openluchtmuseum dat met veel zorg is opgebouwd. Als je wat boeiend kunt vertellen, kan je er ook de kinderen een fijne namiddag laten beleven. Bovendien zijn de landschappen en de aanplantingen (moestuinen, fruitbomen, kruidentuin, kastanjehekken,...) op zich al de moeite waard om Bokrijk een bezoekje te brengen.

    Omwille van het compromis (speeltuin-museum) hebben we de wandeling beperkt tot Haspengouw en de Kempen. In de Haspengouwse herberg heb ik erg genoten van een frisse blonde Bink, nog een ambachtelijk biertje uit Kerkom. Moet je zeker ook eens proberen! In de Kempen heb ik mijn kroost laten kennismaken met het Hooghuis uit Schoot-Tessenderlo. Dit huis stond op een boogscheut van de plek waar wij nu wonen. Ik herinner me nog vaag dat het afgebroken werd.

    het Hooghuis uit Schoot-Tessenderlo (16de eeuw)


    "Het Hooghuis is een weerspiegeling van de status die de eertijdse bewoners genoten. De bovenverdieping, eerder een uitzondering in de landelijke bouwkunst, en het recht om duiven te houden, getuigen van een hoge standing. In tegenstelling tot de lemen boerderijen, is dit huis naar stedelijk voorbeeld in baksteen opgetrokken." - Zo, we leren zelf ook nog iedere dag bij!

    Bij het naar huis gaan hebben we in het snoepwinkeltje nog een zakje neuzen en smoelentrekkers (erg zure snoepbollen) gekocht. Kennismaking met het verleden mag/moet ook via de maag gaan.

    12 juli 2006

    geen film als een ander


    Tiany Kiriloff

    Deze week ben ik tijdens het zappen gestoten op Open en Bloot, het programma dat erop gericht is 'om je meer seksplezier te verschaffen'. Omdat we moderne, volwassen mensen zijn, ben ik bij de uitzending blijven plakken... wie weet leren we nog iets bij - voor zover dat dit nog kan, wel te verstaan!

    Naar het einde toe kwam de rubriek "Seksnieuws met een aantal leuke weetjes en filmrecensies." En daarbij was ik toch wel bijzonder verrast door de kinky, weirdo, vrouwonvriendelijke filmkeuze: "Cumswallowing Whores” van Francesca Lé en te koop voor 34,50 euro ! Ik zag Tiany tweemaal slikken toen ze deze film aanprees.

    akelig dichtbij

    "Onbekende steekt jongeman neer in Paal: in Paal, bij Beringen, is een jongeman van 20 zwaargewond geraakt nadat hij was neergestoken. De jongen was vanmorgen om 4 uur met zijn vriendin naar de scoutslokalen van Tervant aan het wandelen. Daar werd hij plots aangevallen door een onbekende man, die hem twee messteken in de zij en de bil gaf. De jongen raakte levensgevaarlijk gewond. Bovendien kreeg hij ook een klaplong."

    Het zoveelste voorval van overbodig en zinloos geweld. Je kijkt er al niet meer van op totdat men komt melden dat het slachtoffer een familielid is.

    Het gaat ondertussen al wat beter. Gelukkig. Veel sterkte aan mijn familie en hopelijk wordt de dader snel gevonden. Wat bezielt sommige mensen toch?

    update 19/7: de dader is gevat. Met mijn familielid gaat het beter.

    10 juli 2006

    gouden tip



    Vanwege een "ervaringsdeskundige"... een gouden tip voor alle huismannen: zet je vrouw regelmatig aan het werk want voor je 't weet, zijn ze het verleerd.

    eigen opium



    Zo dik als een mandarijntje waren de nog onrijpe doosvruchten van de slaapbollen (papaver somniferum) die mijn vrouw in de bloemenwinkel had gekocht. Een halve euro per stuk. Erg decoratief, dat wel, maar 't was wel de eerste keer dat ze met zoiets naar huis kwam.

    Dit maakte meteen de wetenschapper in mij wakker want waren de slaapbollen niet de natuurlijke leveranciers van opium waaruit bvb. ook morfine werd gewonnen? Jawel! Ik nam de proef op de som. Ik kerfde met een scherp patattenmes een diagonaal kruis in een van de bollen en zie daar, het kleverig witte melksap kwam tevoorschijn. Onder invloed van zuurstof wordt dit melksap harsachtig en bruin: mijn eigen opiumfabriekje.

    Wanneer je de doosvrucht bruin laat rijpen, de zaadjes inbegrepen, verdwijnt het morfinegehalte. Dan kan je er ofwel je eigen papavers mee inzaaien in je tuin ofwel kan je de zaadjes op brooddeeg strooien en het mee laten inbakken. Je verkrijgt dan de gekende maanzaadbroodjes.

    lachwekkend

    Democratie heeft volledige vrije meningsuiting nodig. "Ook al ben ik het niet eens met uw mening, ik zal strijden tot de laatste snik opdat u uw mening kan uiten" ...

    Dit kan je lezen op de weblog van VB-Vlaams Parlementslid/discjockey/liefhebber kleine bikini's/radiomaker zonder luisteraars J. Verstrepen. Hoe hypocriet kan iemand zijn? Sinds wanneer is muziek maken op 0110 géén vorm van vrije meningsuiting?

    9 juli 2006

    mijn vakantie begint ook

    Gisteren (jawel, op een zaterdag) heb ik mijn laatste dag gewerkt. Een volle maand heb ik nu vakantie. Dit betekent vooral niksen, met mijn kroost op tentvakantie in Frankrijk en terrassen met mijn vrienden. Half augustus vliegen we er terug in. Mijn collega heeft ondertussen het nieuws ontvangen dat ook zij terug kan beginnen en dat maakt het mogelijk om onze dienst samen volledig op poten te krijgen.

    Bij deze wens ik al mijn bezoekers een prettige vakantie toe.

    8 juli 2006

    Roosje supports Lotti



    in mijn mailbox van Roosje Forelleke

    Bomspotters

    Op tien verschillende plaatsen in het land zijn er bomspottingacties gehouden tegen kernwapens. Vanmorgen waren er al actievoerders aan het Amerikaanse defensiebedrijf Lockheed Martin in Brussel en ook aan een satellietbasis in Gooik.

    Daarna kwamen de bomspotters samen aan het NAVO-hoofdkwartier in Brussel. Ook aan de ministeries van Buitenlandse Zaken en Defensie werd er geprotesteerd. Ook aan de luchtmachtbasis van Kleine Brogel in Limburg voerde een dertigtal vredesmilitanten actie tegen de aanwezigheid van kernwapens. Ze sloten de basis symbolisch met een spandoek. Later hielden actievoerders een zogenoemde 'burgerinspectie' en probeerden ze over de draad te kruipen.

    Vandaag precies tien jaar geleden verklaarde het Internationaal Gerechtshof in Den Haag dat alle kernwapens in strijd zijn met het internationale recht."

    Op welke rechtsregels baseerde het Internationaal hof z'n uitspraak?

    Het Internationaal Gerechtshof wees 3 regels aan die van toepassing zijn op kernwapens en verduidelijkte de interpretatie ervan:

    Ten eerste moet een onderscheid gemaakt worden tussen burgers en militairen en zijn wapens waarmee dit niet kan illegaal.

    Ten tweede mag geen onnodig lijden toegebracht worden. Dit betekent dat enkel geweld mag gebruikt worden om iemand buiten gevecht te stellen en niet om extra lijden toe te brengen. Wapens die dergelijk extra lijden toebrengen, bijvoorbeeld door iemands dood onvermijdelijk te maken ook al is deze buiten gevecht gesteld, zijn verboden.

    Ten derde moet het neutraliteitsrecht gerespecteerd blijven. Dit betekent dat geen derde, neutrale landen mogen getroffen worden door het oorlogsgeweld. Met kernwapens is het onmogelijk deze regels te respecteren.

    deus versus kakofonie

    Muggenbeet op de weblog van het AFF :

    Kijk, dit is nu het échte vlaamse Drama: dat wanneer diegenen die het luidst "vlaanderen onafhankelijk!" roepen aan de macht komen, de vlaamse mensen pas echt de pineut zijn. Wat we nu te zien en te horen krijgen (van het vlaams belang), is nog maar een voorsmaakje van de facistische samenleving waar we met rassen schreden naartoe zullen evolueren als 't vlaams belang iets te zeggen krijgt. Een nachtmerrie voor alle weldenkende mensen. Een smaakloze, zwarte samenleving waar ieder kleurtje hardhandig zal worden verwijderd. Het zijn niet de artiesten die zich "onwetend voor de linkse kar" laten spannen, het zijn "de miljoen kiezers" die niet beseffen dat ze een monster voeden waardoor ze ooit zelf opgevreten worden.

    Pocket Revolution

    Geplukt van Pocket Revolution - The unauthorized and controversial blog that strips dEUS naked:

    "The Belgian blogosphere is filled with posts about 0110. I'm not gonna translate everything, but here's an overview: Aaiboek, Webpalet, Clubcircuit, Michel Vuijlsteke (+/-), Gypsy Eyes, The Plan, One Down, Three to go, The Shelter Tapes, Kevin Major, I Wish, Luisterblog, Nathan, Offerandum Records, De Rode Bietjes, Pietel, Brigand, Blitzkrieg.noise (also about the open letter), Instant Stuff, 14k, Volume 12, Antwerpen Blogt, Muggenbeet, Yet Another Blog, Ladyslave Bobsled, Luidspreker, Tom Bogman, Hotblog, Dominiek, Jeroen Sleurs, Bart Cabanier."

    7 juli 2006

    nuages

    Als je, net als ik, vol bewondering staat voor Django Reinhardts gypsymuziek zal deze uitvoering je zeker ook bevallen. Enjoy it!

    6 juli 2006

    tegenstander

    Voor wie suïcidale neigingen heeft maar nog dat laatste duwtje in de rug nodig heeft, bestaat er al jarenlang de weblog van LVB. Van Braekel houdt zo'n geschift lijstje bij van mensen die hij indeelt bij 'voorstander' of 'tegenstander'. Schuimbekkend schuimt hij daarvoor allerhande weblogs af en -bibber o bibber- als je iets negatiefs over hem zegt. Gegarandeerd kom je op zijn erelijst. De waarheid kwetst.

    Zopas ontdekte ik dat ikzelf ook één van zijn tegenstanders ben. Liefst van al ben ik niks van hem. Ik ben vies van al wat plakt. Maar goed, hij mag zo zijn pleziertjes hebben. De quote waaraan hij zich stoorde vond hij op rigoureus.be:

    "LVB is een over het paard getilde rechtse rukker. Daar gaat het om!
    Zogezegd liberaal, maar reeds besmet door het schurft van 't vlaams belang.

    Roosje Forelleke in een reactie op Rigoureus.be, 15 januari 2006"

    En voor zo'n pruts word je al tegenstander! Flauw... maar een zalig gevoel.

    Steeds meer strafbare feiten op internet

    Het aantal misdrijven via het internet is vorig jaar met 45 procent gestegen. Dat blijkt uit cijfers van de dienst financiële criminaliteit van de federale politie. De afdelingen die zich bezighouden met computercriminaliteit hebben vorig jaar 17.490 strafbare feiten vastgesteld. In 2004 waren dat er nog 12.000. (bron: VRT)

    Zelf was ik enkele weken geleden ook het slachtoffer van een bizar gebeuren. Iemand heeft in mijn naam en gebruikmakend van mijn mailadres op marktplaza.nl een cabrio voor mij gekocht. Kostprijs: 12.500 euro! Gelukkig moest ik mijn bod nog per mail bevestigen via een binnengekomen link en - nogmaals geluk - hebben mijn kinderen deze link niet geopend.

    Ik heb meteen het e-mailadres ongedaan gemaakt en me een nieuw aangemaakt. Volgende keer misschien toch ook maar bovenvermelde dienst van de politie op de hoogte brengen. Eikels.

    klein gebaar



    "Om de racistische moorden in Antwerpen niet te vergeten. Maar ook om een duidelijk signaal te geven" - hebben een elftal verenigingen (11.11.11., Oxfam, ACW,...) een affichecampagne opgestart waaraan we ten huize Muggenbeet graag meedoen. Op deze manier werken we een heel klein beetje mee aan een stad of gemeente waar mensen respect hebben voor elkaar, waar verschillen mogen bestaan, zonder racisme en zonder haat.

    4 juli 2006

    verjaardag van 't vrouwke

    Vandaag verjaart Kristien, mijn vrouwke. Ik heb ze uiteraard proficiat gewenst. Wel vroeg ik haar en passant ervoor te zorgen dat ze mij qua leeftijd niet inhaalt. Ik heb ze liever jonger dan mezelf. Afgezaagde mop, krijg ik dan te horen.

    Ouder worden gaat snel. Net nog gemerkt toen ik een reeks foto's uit mijn albums ingescand heb. Kijk maar eens op flickr hoe een mens kan veranderen. 20 jaren lijken een bliksemschicht.

    Ik word geroepen... subiet pizza's gaan bakken voor de genodigden.

    3 juli 2006

    100%?

    Deus en 0110



    Ik word niet echt wild van de muziek van Deus (de gustibus etcetera) maar ik vind het het wel een ferme geste van Tom Barman en Co dat zij iets ondernemen tegen de onverdraagzaamheid en het toenemend racisme in onze samenleving. Natuurlijk gaan de geplande concerten de wereld niet verbeteren of kunnen verhinderen dat de heren en dames met hun gestrekte arm veel te veel stemmen halen bij de komende verkiezingen MAAR niks doen helpt zeker niet.

    2 juli 2006

    flickr

    Om te voldoen aan een denkbeeldige vraag heb ik vandaag een Yahoo ID aangemaakt en vervolgens een free flickr-account. Dit biedt me de mogelijkheid om wat meer foto's met jullie te delen. Ik ben vooral in de ban van de 'dynamic badge' die je op je blog kan plaatsen. Knap gemaakt van flickr!

    Ontdek nu reeds de 25 jaar oude foto van mezelf en wat vrienden van de KSA op kamp in Baal -Tremelo. Van de tijd dat ik nog Jezus genoemd werd. Amen.

    Limburgse blogs

    Heel wat bloggers zitten anoniem op het net. Aan de inhoud te zien is dit niet zo onverstandig(flauw grapke). Maar dit maakt het me wel moeilijk om de zoektocht naar authentieke Limburgse blogs te volbrengen. Daarom: ben jij de eigenaar van een Limburgse blog -ééntje waarvan de lezers wel begrijpen waarover het gaat -, laat dan iets weten!

    muggenbeetatgmailcom.

    voetbal en hygiëne

    Alsof het nog niet volstond dat Tampax de vrouwelijke voetbalcompetitie sponsorde en Van Elsen en Kelly Pfaff in de weg lopen op het WK-voetbal meende ook Adidas een flinke duit bij te dragen tot de frivole feminisering van het voetbal. Heb je die nieuwe officiële WK-voetbal al eens goed bekeken?

    'Teamgeist' werd de lederen bal gedoopt. Spitstechnologie! Als je 't mij vraagt... gewoon aan mekaar genaaide maandverbanden. Zou het voetbal nu veiliger zijn? En wordt het natte gras nu beter geabsorbeerd? En kan je deze bal ook gebruiken buiten de WK-periode? Allemaal vragen waarop enkel Carl Huybrechts, volgens sommigen voetbalzeikerd bij uitstek, het antwoord kent.

    de teamgeist van Adidas

    dagje A

    Volgens het tijdschrift Klasse konden we gisteren, omdat het de eerste zaterdag van de maand was, gratis met onze koters binnen bij Aquatopia. Dat bleek ook te kloppen... behalve tijdens de vakantiemaanden. Afdokken dus. Toch blijven lachen want het is vakantie.

    Nu we toch in Antwerpen waren, hebben we onze kinderen voor de eerste maal kennis laten maken met de stad. Tot gisteren bleef hun horizon beperkt tot de Samson en Gert Kerstshow en de Zoo. Omdat het verschrikkelijk heet was - het fontein op De Wapper bracht welgekome verfrissing - en omdat we jammer genoeg beland waren tussen een meute koopjesjagers, was het een drukke, vermoeiende dag. Logisch gevolg: de kinderen waren nogal lastig en niet echt bereid tot een té grote inspanning. Ook niet na ijsjes, fritten en AA-drink.

    Daarom hebben we onze stadswandeling beperkt tot de grote clichés waarover ze waarschijnlijk ook tijdens hun schoolperiode nog zullen horen:
    • de kathedraal en het standbeeld van P.P. Rubens
    • Lange Wapper, het Steen en de loopbrug naar het Zuiderterras
    • de Meir, jammerlijk ontsierd door de bruine campagne '100% voor Antwerpen'
    • de Schelde, vandaag rozig aangekleed met naviGAYtion
    • en het vernieuwde station, met het eenzame tafeltje voor het rouwregister van Guido Demoor

    Mijn vrouw en ik waren het erover eens: de stad Antwerpen heeft heel wat te bieden, dé ideale blogbiotoop. Maar voor de Art Nouveau-gebouwen, de boekenwinkeltjes, een rustig kopje koffie in de Nieuwe Linde (van ZonderZever en Polskaya), de vele musea,... komen we best eens terug zonder de kinderen. Hopelijk is de stad op dat moment niet bezet door die gefrustreerde fascistoïde bende. Want dan moeten we er toch nog eens goed over nadenken.


    Antwerpen floreert maar je moet het willen zien.