28 februari 2006

weer of geen weer.

Ik had me de krokusvakantie zo voorgesteld: in een deugddoend lentezonnetje en aangemoedigd door een koortje mussen en merels al werkend genieten van onze wilde tuin. En dan is het zo'n kloteweer.

Maar dan kennen ze mij nog niet. Een gewezen bouwvakker laat zich niet intimideren door sneeuw of regen. Ik had plannen en deze plannen zullen uitgevoerd worden. Nat worden of verkleumd geraken mag dan nog niet aan honden besteed zijn, mij geeft het een kick. En ik spreek nu uit ervaring: een teljoor warme soep of een dampende hete douche doet nooit zo'n deugd als na een modderploeterdag zoals vandaag.

Mijn botten en mijn schup staan klaar. Mijn PC nog afsluiten en ... . Leve de vakantie!

27 februari 2006

wat heet muziek?


Twee nieuwe muziekcd's deze week aan mijn collectie toegevoegd: 'Suspended Animation' van John Petrucci, de Musicmantovenaar van Dream Theater en 'Hotel New York' van Anouk.

Deze heerlijke muziek doet mij bekomen van de indigestie die ik vorige zaterdag opgelopen heb tijdens een lokale quizavond. De 'muziekronde' bestond uit maar liefst 15 vragen (voor 30 punten) maar je moogt me per raket naar de hel sturen als ik lieg: het waren stuk voor eurosongliedjes. Kijk, daar kreeg ik terplekke het schijt van. En 'Ein bisschen Frieden' van de Duitse Nicole kon daaraan niks verhelpen.

cyberpesten.

Vorige week meldde een vrouwelijke collega dat er onrust was in haar klas. Een groepje jongens spande samen tegen één klasgenoot. Ze vroeg of eens niet kon kijken wat er aan de hand was want ze leefde toch zo mee met de gepeste jongen.

Omdat het nu eenmaal mijn job is om gespannen situaties te ontmijnen, riep ik de bende pubers bij me. Al vrij snel bleek dat ze de avond ervoor via MSN (het chatprogramma) mekaar hadden zitten uitschelden en uitdagen. Het ging over 'het lief', 'een hoer' en 'neuken'. Dit rondje stoerdoen kreeg uiteindelijk een staartje op school.

Het is vrij snel allemaal weer goed gekomen maar dit voorval toont aan dat Klasse geen moment te vroeg komt met haar informatiecampagne over cyberpesten:

"Beledigende of bedreigende mails of sms'jes sturen, zich als iemand anders voordoen in cyber-space, roddels verspreiden, inbreken in een computer, iemand uitsluiten in chatgroepen (msn). Cyberpesten is stevig doorgedrongen in het leven van de Vlaamse tieners en jongeren. De daders zien het vaak als een grap en schatten de kans klein in dat ze gevat worden. De slachtoffers krimpen. Ze zijn nergens veilig, ook thuis niet. Cyberpesten is hard en heeft een grotere impact dan het klassieke pesten. De meeste slachtoffers zwijgen, uit angst voor nog meer pesterijen. Hun ouders en leerkrachten weten en zien niets. Toch gebeurt cyberpesten in nagenoeg elke klas...".

Alle 150.000 leerkrachten, 700.000 gezinnen en 300.000 leerlingen in Vlaanderen krijgen deze week tips om het fenomeen cyberpesten aan te pakken.

Hellebaut.


Tia Hellebaut als medaille-uitreikster in Tessenderlo. Links mijn dochtertje,
rechts een nichtje.

Als er naast Kim Gevaert één atlete is die het verdient in de onbenullige schijnwerpers van Muggenbeet te staan dan is het wel Tia Hellebaut. Deze 28-jarige beroepsatlete bij BLOSO sprong gisteren in Gent een nieuw Belgisch record Hoogspringen: 1,96 meter.

Vorig jaar vestigde Tia al het beste individuele Belgische resultaat ooit op een wereldkampioenschap: een knappe zesde plaats met een sprong van 1,93 meter. Jammer genoeg voor haar valt er met deze knappe atletische prestatie minder eer en minder geld te behalen dan onze dames die met hun tennisracket balletjes over een net kloppen.

Toch zijn de prestaties van Gevaert en Hellebaut puur atletisch bekeken ongetwijfeld van een heel andere orde dan die van Justine en Kim. Daarom deze blijk van waardering.

update 1.3.06: Tia Hellebaut blijft maar records springen. De 28-jarige atlete van AT84 ging dinsdagavond tijdens het Jumping Gala indoor in de Estse hoofdstad Tallinn over 1m97.

19 februari 2006

Kempisch konijn.

De afrit Geel Oost van de autosnelwel E313 moet het voortaan stellen zonder parking. Dit is vooral slecht nieuws voor de parkingsex-beoefenaars die deze parking als place-to-be uitverkoren hadden.

De maatregel om de toegangsweg met betonblokken te barricaderen komt niet helemaal uit de lucht gevallen. De fauna en flora in het Eindhouts bosje nabij de parking was al lange tijd niet meer bestemd voor kinderoogjes. Wie op zoek ging naar bospaddestoelen vond vooral vuile zakdoekjes. Wie zich waagde aan een dauw- of avondtrip met kindjes kreeg steevast de vraag "welke beestjes zijn dat daar?". En zeg nu zelf, "Oh, dàt zijn nu Kempische konijnen'" is niet erg geloofwaardig.

de flikken gaan er op vooruit.



De wereld is niet meer wat ze geweest is. Twintig jaar geleden zou de politie -en zeker de rijkswacht- met pek en drek overgoten geweest zijn. De dag van vandaag is de mening over de politie in het voordeel van de ordehandhavers gekeerd. Zo'n 51 % heeft thans een positieve kijk op de politie. Britt en Merel van 'Flikken' zullen daar wel voor iets tussen zitten. Al denk ik dat ook het opdoeken van de oubollige en militaristische rijkswacht door de burgers gesmaakt wordt.

Toch vindt 35% de flikken nog steeds aanstellerig, betweterig en eerder dom. 11% heeft ervaren dat met de matrakdragers, behalve het verkeer, ook altijd wel iets anders te regelen valt. Dat is zeker zo als de overtreder/zatlap zelf agent is (en dit is niet van horen zeggen!). Slechts 3% (1 bezoeker) verkiest een wereld zonder flikken. Utopia leeft niet meer onder de mensen.

Doe je ook mee met de nieuwe poll?

Keet Raaien

Tessenderlo was een tijdje geleden internationaal nieuws. De dioxine, weet je nog wel. Wat me hierbij opviel, was dat dat de voltallige gemeenteraad, burgemeester en schepenen incluis, blijkbaar met stomheid geslagen was. Geen letter opinie, geen zin standpunt viel er ergens te rapen. De heilige koe, die luistert naar de naam Tessenderlo Chemie, kon andermaal rekenen op de doofpotten van 't gemeentehuis.

Ze maken daar hun keuzes en ze leggen hun eigen prioriteiten, daar op de Looise Markt. Gezondheid of leefmilieu, dat zijn thema's voor intellectuelen en die zijn er in onze gemeente nauwelijks, zullen ze gedacht hebben. Tessenderlo wil feesten, ambiance, vuurwerk... met een luchtigheid van een kuikendonsje. Kate Ryan, DAAR is tijd en geld voor!

De lokale Evenementencel, getrokken door een gemeentelijk ambtenaar, heeft ieder huisgezin een folder in de bus bezorgd waarin opgeroepen wordt massaal voor Kate Ryan te stemmen: "Stem Kate naar het eurosongfestival in Athene en het is feest in Looi!". De schepen Verwimp stelt zelfs: " als Looienaars kunnen we niet anders dan Kate Ryan ondersteunen na haar prachtig optreden op Looi Feest vorig jaar". Verwimp is op papier ook schepen van leefmilieu.

Zou het kunnen dat hij alle krantenknipseltjes over Kate -en in het bijzonder die met foto's- in een mapje verzamelt op zijn bureau? En dat die over de dioxine reeds versnipperd zijn?

12 februari 2006

baby muggenbeet



Omdat ik de vraag "was je vroeger ook zo ne knappe?" - zoals dertien jaar geleden gesteld op het strand van Sint Idesbald - nu wel stillekesaan moe gehoord ben, krijg je hier de jongste muggenbeet die nog intact gebleven is.

strontvliegen.



Waar koeientaarten liggen, vind je strontvliegen! Dit Oosters gezegde dat ik zonet uit mijn neus peuterde, bleek eens te meer grond van waarheid te bezitten. Want wie verscheen er op de persconferentie waar Dedecker zijn boek voorstelde ? Vlaams Belanger Verstrepen, Vlaams Belanger Veys en Lonely Loser Coveliers! Zelf zou ik er mijn voordeur voor sluiten maar Dedecker sprak over 'mijn vrienden'. Waarmee meteen ook het spreekwoord "wie bij de hond slaapt, krijgt zijn vlooien" haar bestaansrecht heeft bewezen.

11 februari 2006

geldig excuus.



Het Vlaamse Gewest voert een affichecampagne (watisuwexcuus.be) langs de Vlaamse autosnelwegen om chauffeurs die "zonder reden links of op de middenstrook rijden" het inzicht te geven dat dit asociaal en gevaarlijk is.

In België zijn we immers wettelijk verplicht om op de meest rechtse rijstrook te rijden op een autosnelweg. Volgens de politie verzinnen de niet-rechtsrijders meestal ook excuses om hun rijpositie goed te praten. Vandaar de url www.watisuwexcuus.be!

Met een deel van de campagne ga ik wel akkoord: tegen een slakkengangetje aan de linkerkant van de autoweg de toerist uithangen, is inderdaad hemeltergend. Maar op de middenbaan blijven rijden om je leven niet op het spel te zetten tussen een sliert gekgeslagen camions op de rechterrijstrook is GEEN "excuus". Niks is belangrijker dan in levende lijve op je bestemming aankomen. Wat mij betreft: een wijze keuze! Liever asociaal dan van het wegdek afgeschraapt te moeten worden.

6 februari 2006

goed om weten.


Dierenopvangcentra Heusden en Opglabbeek meldpunt illegale jacht

Mensen kunnen voortaan illegale jachtpraktijken melden bij het Vogel -en Zoogdierenopvangcentrum van Heusden-Zolder en bij het Natuurhulpcentrum in Opglabbeek. Ze slaan daarvoor de handen in elkaar.

"We willen een schakel zijn tussen de bevolking en de verbaliserende overheid. Voor velen is de drempel om naar de centra te stappen veel lager dan om naar de politie of bos- en natuurwachters te gaan. We roepen de mensen op te melden wanneer ze vallen of stroppen opmerken of wanneer ze iemand zien schieten op roofvogels of beschermde dieren", zegt Rudi Oyen van het Vogel -en Zoogdierenopvangcentrum in Heusden-Zolder. Ook het aantreffen van kadavers of vergiftigde huisdieren kan gemeld worden.

"Het initiatief is er gekomen naar aanleiding van het stijgend aantal jachtinbreuken de afgelopen maanden, waarbij beschermde roofvogels en houtsnippen geschoten werden. Meermaals zijn stroppen voor vossen gevonden. In Beringen lagen vier vergiftigde buizerds langs de E313", aldus Oyen. "We zullen er alles aan doen opdat de overtreders geverbaliseerd worden. De vzw Vogelbescherming Vlaanderen zal zich in al deze zaken burgerlijke partij stellen", voegt hij er aan toe.

Het centrum in Heusden-Zolder is te bereiken op het nummer 011/43.70.89, het Natuurhulpcentrum in Opglabbeek op 089/85.49.06.

5 februari 2006

Holle Zwolle Anke

Wat vooraf ging:

-MR Morel verhuisde onlangs naar Schoten waar ze een huis vond dat haar aan de Efteling deed denken;
-MR Morel verheef zichzelf even boven de wet bij de werken aan het bijhorende zwembad.

Wat nieuw is:

Morel heeft nog een illegaal bouwsel laten optrekken in de buurt van haar zwembad. Nogal voorspelbaar zocht ze haar inspiratie in de Efteling. Met Holle Bolle Gijs, de man van "papier hier!", in haar achterhoofd liet ze Holle Zwolle Anke in haar achtertuintje bouwen. Gek genoeg dient het optrekje niet om het zwerfvuil van haar gazon te houden maar verwacht Morelleke met al haar bronstige collega's accidentjes in het zwembad. Ik volg haar in deze wel een beetje: een chloorfilter is inderdaad minder sprookjesachtig dan Holle Zwolle Anke! Alhoewel.

WAWASDA?

Wat was dat allemaal bij Blogger gisteren? Het scheelde niet veel of ik had heel mijn Blog van ergernis gedeleted. 'Had dat maar gedaan', hoor ik velen denken, 'dan waren we van je rotzooi verlost'. Excuseer mij, maar zover is het uiteindelijk niet gekomen. Al heb ik wel degelijk driemaal op de knop Delete-this-Blog gedrukt. "Wij kunnen je verzoek niet inwilligen wegens technische stoornissen", was telkens het antwoord.

Voor mijn nageslacht had ik veiligheidshalve al heel mijn blog uitgeprint (zo'n 500 vellen kringlooppapier!) want Blogger leek gaan te crashen. Wat gebeurde er? Iedere nieuwe post vrat de vorige op. Zelfs wijzigingen in het sjabloon die gesaved werden moesten er aan geloven als je iets nieuws toevoegde. Op welke manier ik het ook probeerde, via Hello, via Blog This! of rechtstreeks via het Dashboard, het resultaat was altijd het zelfde: het marcheerde langs geen kanten.

Deze morgen blijkt het ziek mannetje genezen te zijn. Alles werkt weer naar behoren. Toch ben ik er van geschrokken dat een rustig man als ik toch kennisgemaakt heeft met het kookpunt van ergernis. Het straffe is dat het juist aan de aanhoudende technische stoornis, die me zo kwaad maakte, te danken is dat Muggenbeet nog in de ether is.

Al veel langer zoutzuur met dioxine.

Uit nieuw onderzoek bij Tessenderlo Chemie blijkt dat besmet zoutzuur heel wat langer gebruikt werd dan tot nu toe was aangenomen. Dat meldt het Federaal Agentschap voor de Voedselveiligheid.

Tot nu schreef Tessenderlo Chemie de besmetting toe aan defecte filters in Tessenderlo zelf, maar nu blijkt dat in een andere productie-eenheid gewoon geen filters werden gebruikt om zoutzuur dioxinevrij te krijgen.

Woordvoerder Pascal Hoebaert van het voedselagentschap zegt dat dat men er kan van uitgaan dat er daar 'hoe dan ook dioxines moeten aanwezig geweest zijn in het zoutzuur, dat ook gedurende een bepaalde tijd gebruikt is bij de productie van gelatine.' 'Wij gaan er dus van uit dat er een gelijkaardige contaminatie in die periode is gebeurd. Nu het is natuurlijk al een tijdje geleden, we spreken van eind 2004 tot begin 2005. Dus we kunnen dat onmogelijk traceren. Wat we wel kunnen, is bij legkippen die nu de leeftijd hebben bereikt om naar het slachthuis gebracht te worden, om daar te zien of er nog iets meetbaars is', zei Hoebaert.

mensenvlees

Zelf ben ik ook niet vies van enige sociale actie daarom misschien dat ik met een speciaal oog de media uitvlooi op zoek naar originele beelden. Onderstaande foto - toegegeven, met een hoog Tunickgehalte- vind ik erg geslaagd. Vlees in een schaaltje is zo gewoon geworden dat de link met het afgeslacht dier ver weg is. Met een mensenlichaam onder de folie is dat toch wel wat anders.

In Punta Del Este in Uruguay wordt geprotesteerd tegen de vleesindustrie en voor meer dierenrechten. (Geplukt uit de VRT-mediatheek)

1000 naakten.

Mijn nieuwste boekenaanwinst: 1000 Nudes uit de periode 1839-1939. Gekregen voor Valentijn. De kalender stipt opvolgen doen we niet.

Dit fotoboek kadert in de reeks jubileumuitgaves naar aanleiding van het 25-jarig bestaan van uitgeverij Taschen. Echt grondig heb ik het prentenboek nog niet bestudeerd maar ik heb wel al vastgesteld dat het schoonheidsideaal intussen toch wel fel veranderd is. Het gros van de afgebeelde modellen lijkt me eerder circusattracties te zijn. Of het moet zijn dat de echt knappe vrouwen in die tijd nog niet uit de kleren durfden te gaan.

Wie een boek verwacht waardoor een zekere honger opstijgt, blijft met een slap gevoel achter. Voor mensen die in zwart-witfotografie geïnteresseerd zijn, is het zeker wel de moeite.

3 februari 2006

Waarom satire moet kunnen.

Ondermeer hierom.

de maagden zijn op.

Omdat ik van mening ben dat satire ten alle tijden moet kunnen, ook als het over kindeke Jezus gaat of Mohammed, publiceer ik mijn favoriete cartoon uit de twaalf 'ophefmakende' Deense cartoons. Ik vind dit grappig en tegelijkertijd een geslaagde aanklacht tegen geweldadige godsdienstfanatici.

1 februari 2006