18 juli 2006

naar Bokrijk

Tijdens de hitsige dag van gisteren hebben we een familieuitstap naar het lommerrijke Bokrijk gemaakt. Het openluchtmuseum werd traditioneel gecombineerd met de flink uit de kluiten gewassen speeltuin.

Er wordt over Bokrijk vaak nogal spottend gedaan maar dit is onterecht. Het is een prachtig openluchtmuseum dat met veel zorg is opgebouwd. Als je wat boeiend kunt vertellen, kan je er ook de kinderen een fijne namiddag laten beleven. Bovendien zijn de landschappen en de aanplantingen (moestuinen, fruitbomen, kruidentuin, kastanjehekken,...) op zich al de moeite waard om Bokrijk een bezoekje te brengen.

Omwille van het compromis (speeltuin-museum) hebben we de wandeling beperkt tot Haspengouw en de Kempen. In de Haspengouwse herberg heb ik erg genoten van een frisse blonde Bink, nog een ambachtelijk biertje uit Kerkom. Moet je zeker ook eens proberen! In de Kempen heb ik mijn kroost laten kennismaken met het Hooghuis uit Schoot-Tessenderlo. Dit huis stond op een boogscheut van de plek waar wij nu wonen. Ik herinner me nog vaag dat het afgebroken werd.

het Hooghuis uit Schoot-Tessenderlo (16de eeuw)


"Het Hooghuis is een weerspiegeling van de status die de eertijdse bewoners genoten. De bovenverdieping, eerder een uitzondering in de landelijke bouwkunst, en het recht om duiven te houden, getuigen van een hoge standing. In tegenstelling tot de lemen boerderijen, is dit huis naar stedelijk voorbeeld in baksteen opgetrokken." - Zo, we leren zelf ook nog iedere dag bij!

Bij het naar huis gaan hebben we in het snoepwinkeltje nog een zakje neuzen en smoelentrekkers (erg zure snoepbollen) gekocht. Kennismaking met het verleden mag/moet ook via de maag gaan.

Geen opmerkingen: