6 februari 2006

goed om weten.


Dierenopvangcentra Heusden en Opglabbeek meldpunt illegale jacht

Mensen kunnen voortaan illegale jachtpraktijken melden bij het Vogel -en Zoogdierenopvangcentrum van Heusden-Zolder en bij het Natuurhulpcentrum in Opglabbeek. Ze slaan daarvoor de handen in elkaar.

"We willen een schakel zijn tussen de bevolking en de verbaliserende overheid. Voor velen is de drempel om naar de centra te stappen veel lager dan om naar de politie of bos- en natuurwachters te gaan. We roepen de mensen op te melden wanneer ze vallen of stroppen opmerken of wanneer ze iemand zien schieten op roofvogels of beschermde dieren", zegt Rudi Oyen van het Vogel -en Zoogdierenopvangcentrum in Heusden-Zolder. Ook het aantreffen van kadavers of vergiftigde huisdieren kan gemeld worden.

"Het initiatief is er gekomen naar aanleiding van het stijgend aantal jachtinbreuken de afgelopen maanden, waarbij beschermde roofvogels en houtsnippen geschoten werden. Meermaals zijn stroppen voor vossen gevonden. In Beringen lagen vier vergiftigde buizerds langs de E313", aldus Oyen. "We zullen er alles aan doen opdat de overtreders geverbaliseerd worden. De vzw Vogelbescherming Vlaanderen zal zich in al deze zaken burgerlijke partij stellen", voegt hij er aan toe.

Het centrum in Heusden-Zolder is te bereiken op het nummer 011/43.70.89, het Natuurhulpcentrum in Opglabbeek op 089/85.49.06.

Geen opmerkingen: