27 februari 2006

cyberpesten.

Vorige week meldde een vrouwelijke collega dat er onrust was in haar klas. Een groepje jongens spande samen tegen één klasgenoot. Ze vroeg of eens niet kon kijken wat er aan de hand was want ze leefde toch zo mee met de gepeste jongen.

Omdat het nu eenmaal mijn job is om gespannen situaties te ontmijnen, riep ik de bende pubers bij me. Al vrij snel bleek dat ze de avond ervoor via MSN (het chatprogramma) mekaar hadden zitten uitschelden en uitdagen. Het ging over 'het lief', 'een hoer' en 'neuken'. Dit rondje stoerdoen kreeg uiteindelijk een staartje op school.

Het is vrij snel allemaal weer goed gekomen maar dit voorval toont aan dat Klasse geen moment te vroeg komt met haar informatiecampagne over cyberpesten:

"Beledigende of bedreigende mails of sms'jes sturen, zich als iemand anders voordoen in cyber-space, roddels verspreiden, inbreken in een computer, iemand uitsluiten in chatgroepen (msn). Cyberpesten is stevig doorgedrongen in het leven van de Vlaamse tieners en jongeren. De daders zien het vaak als een grap en schatten de kans klein in dat ze gevat worden. De slachtoffers krimpen. Ze zijn nergens veilig, ook thuis niet. Cyberpesten is hard en heeft een grotere impact dan het klassieke pesten. De meeste slachtoffers zwijgen, uit angst voor nog meer pesterijen. Hun ouders en leerkrachten weten en zien niets. Toch gebeurt cyberpesten in nagenoeg elke klas...".

Alle 150.000 leerkrachten, 700.000 gezinnen en 300.000 leerlingen in Vlaanderen krijgen deze week tips om het fenomeen cyberpesten aan te pakken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank je wel om een reactie achter te laten. Als je opteert om als 'Anoniem' te reageren omdat dit het eenvoudigst is, wil je dan je opmerking wel besluiten met je voornaam/naam? Het is plezant om te weten wie mijn blog bezoekt en reageert. Even simpel als 'Anoniem' is 'Naam/URL'. Van die URL hoef je je niks aan te trekken, je vult gewoon je naam of roepnaam of alias in en ... hopsakee, dat werkt ook. Merci.