5 februari 2006

Al veel langer zoutzuur met dioxine.

Uit nieuw onderzoek bij Tessenderlo Chemie blijkt dat besmet zoutzuur heel wat langer gebruikt werd dan tot nu toe was aangenomen. Dat meldt het Federaal Agentschap voor de Voedselveiligheid.

Tot nu schreef Tessenderlo Chemie de besmetting toe aan defecte filters in Tessenderlo zelf, maar nu blijkt dat in een andere productie-eenheid gewoon geen filters werden gebruikt om zoutzuur dioxinevrij te krijgen.

Woordvoerder Pascal Hoebaert van het voedselagentschap zegt dat dat men er kan van uitgaan dat er daar 'hoe dan ook dioxines moeten aanwezig geweest zijn in het zoutzuur, dat ook gedurende een bepaalde tijd gebruikt is bij de productie van gelatine.' 'Wij gaan er dus van uit dat er een gelijkaardige contaminatie in die periode is gebeurd. Nu het is natuurlijk al een tijdje geleden, we spreken van eind 2004 tot begin 2005. Dus we kunnen dat onmogelijk traceren. Wat we wel kunnen, is bij legkippen die nu de leeftijd hebben bereikt om naar het slachthuis gebracht te worden, om daar te zien of er nog iets meetbaars is', zei Hoebaert.

Geen opmerkingen: