30 juni 2005

legaal gedownload (hoe anders :-) ?)

De gratis dowloadkaart van de Humo uiteraard ook uitgeprobeerd. Vier nummers gratis. Dat komt goed uit. Uit de Live cd van Dream Theater 'live at Budokan' de langste nummers uitgezocht en voila... meer dan 1 uur gratis muziek dankzij de Humo. Merci.

voor mijn fan(s).


eigen creatie met Adobe Elements.

opnieuw een nieuwe energieleverancier.



Deze week zijn we opnieuw overgestapt naar een andere energieleverancier. De vrije markt is er en we maken er gretig gebruik van. Zoals alle Limburgers zaten we eerst bij Interelectra. Automatisch werden we dan klant van Luminus die de energielevering in Limburg standaard voor zijn rekening ging nemen. Bij de eigenlijke marktvrijmaking kozen we meteen voor een alternatief, een kleine speler op de markt namelijk Watt Groen. De kleine vis Watt Groen werd alras opgekocht door de Nederlandse reus Essent waardoor we bij Essent Groen terechtkwamen.

Omdat de opzegtermijn naderde, zijn we bij de VREG de tarieven en de energieherkomst van alle bestaande spelers nog eens gaan vergelijken. Op enkele minuten tijd kom je op deze site online te weten wie je de beste prijs -met jou concrete verbruik- biedt. Ook kan je er aflezen in hoeverre de geleverde stroom van groene herkomst is. Op de website van Greenpeace kan je ook een 'rangschikking' vinden van de energieleveranciers. Op een lijstje kan je nagaan in hoeverre zij nu werkelijk 'groen' kunnen genoemd worden. Deze rangschikking is evenwel niet up to date en is op zijn minst voor discussie vatbaar.

Alles op een rijtje gezet hebben we de Hollandse multinational bedankt en kozen we voor Citypower. We tekenden een contract van 1 jaar. Een contract dat nota bene een Testaankoop-certificaat meekreeg.

Wat waren onze argumenten:
  1. Onze nieuwe leveranciers is volgens de VREG de goedkoopste. We besparen jaarlijks opnieuw 50 euro. Met onze zonneënergie meegerekend kunnen we door dit contract voor het eerst een positief saldo realiseren. Geen kosten maar opbrengst (groene stroomcertificaten meegeteld!).
  2. Citypower garandeert ons groene energie en investeert volop in Belgische hernieuwbare energiebronnen. Ecopower is de topspeler op dit vlak maar hier gelden wachttijden. De groene herkomst bij Essent was voor ons niet performant genoeg en stond niet uitdrukkelijk op onze facturatie. Té twijfelachtig.
  3. De topman van Essent verdient verschrikkelijk veel. Zo veel dat wij dit ethisch niet langer konden onderschrijven.
  4. De facturatie en de telefonische ondersteuning waren ondermaats bij Essent. Voor muziek luister ik liever naar mijn cd's! Dit probleem is maar al te goed gekend bij Essent maar er verandert weinig.
  5. Dat de algemene contractvoorwaarden door Testaankoop zijn goedgekeurd heeft ook een rol gespeeld.

Het is natuurlijk nog afwachten geblazen of Citypower onze verwachtingen inlost. We zullen zien. Ik hou wel al mijn hart vast voor de definitieve afrekening bij Essent, de slotfactuur zeg maar. Bij de overgang van Luminus naar Essent zijn we zo'n jaar lang bezig geweest met foute afrekeningen telefonisch te corrigeren. Dat hopelijk niet opnieuw ! God beware ons.

akkoord of niet?

Wie gaat akkoord met dit standpunt over Delphine Boël?

29 juni 2005

Milieu-inspectie controleert te weinig vervuilende bedrijven.

De Vlaamse milieu-inspectie kan nog altijd maar een fractie van de bedrijven controleren die mogelijk een risico vormen voor het milieu. Dat blijkt uit het jaarrapport dat vandaag is voorgesteld op de rondetafelconferentie over de handhaving van het milieubeleid.

'Elk jaar controleert de milieu-inspectie zo'n 5.000 van de naar schatting 40.000 tot 50.000 bedrijven', zegt inspecteur-generaal Robert Baert. De milieu-inspectie telt nu slechts 90 inspecteurs. Volgens Baert heeft de dienst driedubbel zoveel mensen nodig. Een ander probleem is dat het parket nog altijd 62 procent van de pv's die de milieu-inspectie doorstuurt, seponeert.

Rudi Daems van Groen! vindt het -luidens een persmededeling- kras dat Vlaams leefmilieuminister Peeters (CD&V) er in een handomdraai in slaagt 18 extra wegenwachters te vinden (zie ook mijn blog 'gekkekoeienziekte in de Wetstraat'), terwijl een dringende vraag om meer mensen en middelen voor de milieu-inspectie maar geen gehoor vindt.

Volgens een onderzoek van een onafhankelijk adviesbureau moet de milieu-inspectie versterkt worden met minstens 185 personeelsleden. “Dat is dan nog maar net voldoende om enkel de meest gevaarlijke ondernemingen, zoals diegenen die vallen onder de Seveso- en de IPPC-richtlijn, regelmatig te controleren,” weet Daems. En nog: “Een bedrijf loopt een gemiddelde kans om één keer op de tien jaar gecontroleerd te worden. Sommige bedrijven zijn in de twaalf jaar dat de milieu-inspectie bestaat nog nooit gecontroleerd; bij gebrek aan mankracht.”

Muggenbeet herinnert zich dat de vraag van Baert al enkele jaren oud is en dat de baas van de inspectie die verzuchting ook te kennen gaf aan gewezen minister van milieu Ludo Sannen (toen Groen!, nu Sp.a). Deze heeft die vraag toen nogal onbeschoft en tot ontsteltenis van zijn (ex-) achterban afgewimpeld. Laat ons hopen dat de milieuinspectie nu wel de manschappen krijgt die ze nodig heeft. Milieuregels zijn dode letters als ze niet gecontroleerd (kunnen) worden!

Wat een prijs ! ... of wil je een goudvis?

Voor de gein voor chipsandcookies deze banner gemaakt als 'prijs' voor het juiste antwoord op de 'hongerige-ogen-vraag' van 27 juni jl..

zaaaalig onweer!

Namens mijn bloemen, struiken en bomen: het was een zaaaaalig onweer gisterennacht. De regen was fantastisch. Nog van dat !

prijs voor de democratie.

- Blokwatch wint de Prijs voor de Democratie, die elk jaar wordt uitgereikt tijdens de Gentse Feesten, net niet. Ons onvolprezen internetinitiatief eindigt eervol derde. In haar rapport omschrijft de jury Blokwatch als “vandaag de belangrijkste informatiebron over de antidemocratische werking van uiterst-rechts, vooral nu een aantal kwaliteitskranten hun onderzoeksjournalistiek op dat domein hebben opgegeven.” Blokwatch, dat nog maar een half jaar bestaat, is bijzonder tevreden met deze symbolische erkenning en feliciteert de winnaar Georges Debunne en de tweede laureaat KifKif. -

Het hele artikel omtrent de Prijs voor de Democratie vind je op de Blokwatch-site.

Trouwe bezoekers hadden al door dat Muggenbeet ook meewerkt aan Blokwatch. Rigoureus en Thingsofhuh doen dat bvb. ook. Zelf maak ik deel uit van de groep achter "Vlaams Belahahang", zeg maar het satirische gedeelte van Blokwatch. Ieder zijn specialiteit :-)!

… en dan doet het deugd te vernemen dat het internetproject waaronder je mee je schouders zet bijzonder gewaardeerd wordt. Het spoort me zeker aan om die samenwerking verder te zetten.

Ik wil bij deze de initiatiefnemer van "laureaat" Blokwatch, Marc Spruyt, bijzonder feliciteren. En alle andere mensen die ik persoonlijk niet ken maar die achter de schermen ongetwijfeld hun best doen om van Blokwatch een prijswaardige site te maken.

28 juni 2005

primeur: het volgend lokaal VB-krantje!!!

De layout-dienst van het VB bezorgde ons in ruil voor de Playboy uit 1945 (met Eva Braun) de scoops voor het volgend lokaal Vlaams Belang-krantje dat opnieuw alleen maar de waarheid zal vertellen.
(Ook verschenen onder 'satire' bij Blokwatch. Dit stuk parodieert/refereert uiteraard naar het lokaal VB-krantje in St. Niklaas waar ten onrechte allochtonen werden beschuldigd van vernieling op het kerkhof of hoe de 'waarheid' geweld wordt aangedaan.)

27 juni 2005

"Ik ben niet klaargekomen!"

Als het een zoontje was, zou het 'Freddy' kunnen heten. Bij een dochtertje maakte 'Suzy' veel kans. Helaas strooiden erectie- en relatieproblemen roet in hun eten. Van wie zijn deze hongerige ogen? Welke Blogger kent zijn klassiekers?


getekend, Gerolf Annemans.

Over Creutsfeld-Jakob gesproken (zie onder). "Wolf" Gerolf Annemans heeft nog eens een 'vlammende' perstekst de wereld ingestuurd. Welk onheil hangt er nu weeral boven Vlaanderen?, denk je dan. Wel, kamervoorzitter Decroo heeft gesuggereerd dat hij ook gesluierde moslimvrouwen toegang wenst te verlenen tot de publiekstribune van de Kamer. STEL je voor! Gesluierde vrouwen die een kijkje komen nemen naar de bezigheden van de volksvertegenwoordigers van ons landje. En dit terwijl hun Vlaamse seksgenoten de parlementairen zodanig vertrouwen dat ze in hun leven geen voet binnen zetten in datzelfde parlement. Tenzij de Boerinnenbond 's namiddags pannenkoeken op de agenda zet.

"Het Vlaams Belang verzet zich ten stelligste tegen deze nieuwe interpretatie van het reglement", laat Annemans weten over deze "aanpassing ten voordele van de islam". Want zegt Annemans: "de regel dat bezoekers op de publieke tribune in stilte, gezeten en met ongedekt hoofd plaatsnemen, is ingegeven om reden van respect voor de instelling van de Kamer en om een strikte neutraliteit te handhaven".

En zoiets komt dan uit de mond van iemand die recentelijk zelf nog de rechters van dit land bedreigde. Iemand van die partij die met haar navelstreng vergroeid blijft met het fascisme. Hilarisch is het: zelf als het verzwegen summum van hun ideologische dwaasheid de parlementen willen afschaffen maar tegelijkertijd een bezoekje door een gesluierde vrouw niet willen toelaten omwille van "respect voor de instellingen".

Annemans is loslopend wild. En een mislukt prins carnaval, zo blijkt uit zijn vervolg: "het Vlaams Belang zal zich met alle mogelijke middelen verzetten. Indien zou blijken dat het plan De Croo ingang vindt, dan zal de Kamervoorzitter opschrikken van de creatieve wijze waarop de Vlaams Belang Kamerfractie zal aantonen dat een strikte toepassing van het reglement gericht is op de noodzaak van rust en het vermijden van opschudding in het halfrond." Oei, nu worden we bang. Annemans en zijn troepen gaan show opvoeren. Hebben we ooit anders meegemaakt?

Uit respect voor de Kamer (uiteraard!) gaan ze de Kamer dus nog eens op stelten zetten. Opschudding in het halfrond voor het vermijden van ... 'opschudding in het halfrond'. Het zal voor 't Belang een gemakkelijke bevalling zijn want amok maken zit in hun zwarte genen. Op parlementair amok hebben ze zelfs een patent. Owee de moslima die met haar hoofddoekje dat patentrecht schendt!

Ik ben razend benieuwd wat ze uit hun carnavalkoffer gaan tevoorschijn halen. Als hun hoofddeksel ook een getrouwe belijdenis is van hun geloof of overtuiging dan heb ik zo al wel een vermoeden.


Annemans ZONDER vernis.

gekkekoeienziekte in de Wetstraat.

Terwijl in mijn eigen gemeente dagelijks miljoenen liters industrieel afvalwater in de rivieren worden geloosd, kondigt minister Peeters nu een campagne aan om 'de vervuiling tegen te gaan'. Zwerfvuil!18 extra wegenwachters zullen deze vorm van vervuiling verbaliseren.

Ferm denk ik dan... maar de échte milieuinspectie schreeuwt al jaren tevergeefs om meer inspecteurs. Waar blijft hun versterking?
Goed voor de straten geef ik toe... zij zullen in het beste geval bijdragen tot een ogenschijnlijk net Vlaanderen. Voor de passerende toeristen. Maar ondertussen blijven onze lucht, onze rivieren, beken en gronden mét vergunning van diezelfde overheid onaanvaardbaar vervuild. In het achterland weliswaar, uit het oog van de autorijdende toeristen en dus niet schadelijk voor ons imago!?! Het imago, vanzelfsprekend belangrijker dan het leefmilieu. Een lachend masker op een triest mens.

Begrijp me niet verkeerd: het aanpakken van zwerfvuil is nodig. Tijdens mijn wandelingen vind ik ook vaak rotzooi in de grachten. Meestal blikjes en plastic flessen. Af en toe een GB-zakje dat 'per ongeluk' van het fietsstuur is gegleden. Het lijkt nergens op. Maar Peeters' campagne krijgt net vandaag toch wel een heel bizarre start. De hogere milieuheffing op wegwerpverpakking (die plastic flessen dus!) is vanaf vandaag de facto afgeschaft. Van de ene kant met Vlaamse tongval zeggen dat het wegwerpen van afval bestreden zal worden en van de andere kant op zijn Belgisch de aankoop van weggooiverpakkingen interessanter maken.

Te belachelijk voor woorden. Kamagurkistan in Brussel. Creutzfeld-Jakob in de Wetstraat.

26 juni 2005

"onafhankelijk schnabbelen" mag!

Naar aanleiding van de 'zaak Bracke' waarbij de VRT-journalist zich liet strikken om tegen een flinke vergoeding een Vlaams Belang-debat te modereren, had de Vlaamse Vereniging van Beroepsjournalisten een adies gevraagd aan de Raad voor de Journalistiek. Dit advies is nu klaar.

"Er zijn geen beroepsethische regels die beletten dat journalisten activiteiten zoals het modereren van debatten, het afnemen van interviews of het geven van lezingen, al dan niet vergoed, uitoefenen buiten het kader van hun gebruikelijke journalistieke opdracht. Uit artikel 11 van de Code van journalistieke beginselen volgt wel als voorwaarde dat journalisten daarbij hun onafhankelijkheid en die van hun redactie niet in het gedrang brengen."

In het advies speelt de Raad de bal tenslotte terug aan de redacties:

"Elke redactie kan voor de toepassing van deze gedragsregel bijkomende afspraken en/of regelingen uitwerken en ook werk- of opdrachtgevers kunnen met hun journalisten bijkomende en meer expliciete afspraken en/of regelingen over nevenactiviteiten uitwerken."

Samengevat betekent dit advies dat journalisten mogen bijschnabbelen zolang ze dat in alle onafhankelijkheid doen. Redacties kunnen evenwel met interne afspraken of regels de zijstapjes van hun journalisten in goede banen leiden.

25 juni 2005

geen katje om zonder...

Sybille de Sélys-Longchamps, de mama van Delphine Boël (toch gek dat ze die naam draagt, niet?) heeft deze week het heft in eigen handen genomen. Ze neemt het niet langer dat haar gewezen lief -dé Belgische koning-hun gezamenlijke dochter blijft negeren. Erger nog, Delphine zou hierdoor vaak worden gediscrimineerd. En dat 'moet stoppen', in het Frans dan.

Sybille heeft niet direct een familienaam die in ieders telefoonboekje staat geschreven. Daarom dat deze week bij mij een belletje ging rinkelen want was ik al eens geen de Sélys-Longchamps tegengekomen tijdens één van mijn vrijetijdsspeurtochten naar de collaboratie en het verzet tijdens de tweede wereldoorlog? En heeft 'the piano' (Hugo Van Minnebruggen) daarover geen stuk geschreven op zijn website?

Inderdaad. Baron Jean de Sélys-Longchamps viel op 20 januari 1943 op zijn eentje met zijn gevechtsvliegtuig het hoofdkwartier aan van de Gestapo in Brussel! Met deze daden behoort de baron, volgens "the Piano", tot de 'ware helden' van de tweede wereldoorlog. Maar is deze piloot-baron dan familie van Sybille, die nu ten strijde trekt tegen Albert II? Hugo was zo goed mij hierover per e-mail uitsluitsel te geven:


"Goed opgemerkt van je: Delphine is inderdaad een achternicht van de Baron Jean de Sélys-Longchamps. De broer van de Baron is namelijk de vader van Sybille de Sélys-Longchamps, de moeder van Delphine en dochter van Albert II. Interessant toeval niet? "

Als Sybille dus wat bloed in haar aders heeft van haar nonkel dan is Albert nog niet klaar met zijn ex. Ze is wellicht geen katje om zonder handschoenen aan te pakken. Wat me daar bovenop NOG intrigeert is dat onze heldhaftige vliegenier zelf ook al "een achterneef van de Belgische Koning Leopold III" was.

Mijn kennis over stamboomkwesties is eerder beperkt maar dit betekent toch dat onze lieve Delphine langs twee kanten familie is van de Saksen-Coburgs?

Standbeeld van de baron vlakbij het voormalig Gestapogebouw.

Delphine schopt boel.

Sinds Marc Verwilghens ijsblokje zogezegd abusievelijk in haar balkon terechtkwam, werden de plooien niet meer gladgestreken. Gelukkig maar.

24 juni 2005

niet schrikken!

Deze blog is niet gehackt. Maak je geen zorgen. Ik ben bezig geweest met wat andere Bloggersjablonen uit te testen en deze wat te 'customizen'. Ik was redelijk uitgekeken op het vorige sjabloon alhoewel het 'blauw met bollekes' door Bloggers erg weinig gebruikt werd. De meeste alternatieven die Blogger aanbiedt, vind ik evenwel lelijk tot érg lelijk behalve twee. Het huidige sjabloon is er één van en voldoet aan mijn vormvereisten. Vermits ik ook geen nerd ben of internetfetisjist ga ik het bij de huidige stand van mijn geklungel laten en de volgende maanden verder aan de slag met hetgeen nu op je scherm staat. Sowieso bedankt dat je toevallig passeert of dat je -tegen alle redelijkheid in- Muggenbeet blijft lezen. Je bent té goed voor deze wereld!

hallo babes, ik ben er... 't is de Jurgen!

"Verdomme, het verkeerde schilderij van Delvaux gekozen!"

zoektocht naar échte grapjas.

Slechts één van de vijf volgende 'grapjassen' is/was een échte professionele komiek. Kan je hem vinden? Tip: foto's 1,2 en 5 zijn wel degelijk drie verschillende personen.

23 juni 2005

Dorst.

Mededeling van Vogelbescherming Vlaanderen:

Vogelbescherming vraagt iedereen die een tuin(tje) heeft om een ondiep schaaltje met zuiver en fris water buiten te zetten (liefst gewoon regenwater) en het verschillende keren per dag te verversen. Personen die over een tuin met vijvertje (met of zonder fonteintje) beschikken, zullen zeker al genoten hebben van de vele vogels die er hun dorst komen lessen of er een bad nemen. Zorg ervoor dat het bad niet te diep is of leg er anders enkele dikke keien in zodat zowel kleine als grote vogels gemakkelijk aan het water kunnen geraken. Het is een kleine moeite, maar het plezier is wederzijds: de mensen kunnen genieten van het vogelleven in hun tuin en de vogels kunnen op die manier de hoge temperaturen doorstaan…

Miss België echt te koop?

"Miss België te koop" stond in zowat alle kranten. Principieel ben ik tegen vrouwenhandel maar af en toe is hulp bij de afwas meer dan welkom.... bij Hebbes niks, bij Kapaza niks maar bij E-bay dan toch iets gevonden:

nieuwsflash (2) vanuit Wimbledon.

De muggenbeetredacteur in Wimbledon heeft opnieuw interessante onbenulligheden mee te delen:

1. Sharapova heeft haar kreunrecord scherper gesteld. Het Nieuwsblad bevestigt dat Maria's record thans 101,2 decibel bedraagt. De pijngrens is bereikt.

2. Jürgen Verstrepen heeft ook in de gaten dat Wimbledon gestart is. De tennis interesseert hem geen fluit, neen, bij Jürgen gaat het om de 'babes' die ten tonele verschijnen. Op zijn blog stelt hij dan ook dat het "tijd is om de mannen te laten opwarmen met beachbabes en wimbledonbabes". Belanger Verstrepen zou uiteraard geen goede politieker zijn als hij 'by the way' zich bij zoveel babes geen vraag zou stellen: "Kim en Justin staan er niet bij... hoe zou dat komen?". Een parlementaire vraag van hoog niveau!

3. Er is meer aan de hand dan liefde alleen tussen Kim en Brian Lynch. De 26-jarige nummer 8 van het Breese basketbalteam zou omwille van zijn 1,98 meter door Lei aangetrokken zijn om zijn dochter op een speelse manier te laten oefenen op 'hoge ballen'.

4. Voor wie zijn geld zelf drukt nog volgende afsluiter: voor 3.750 euro (ongeveer 150.000 frank) mag je in Wimbledon een lunch gebruiken samen met Mc Enroe of Boris Becker. Je krijgt er wel een kribbel en een fotosessie bij.

bloggen bij Netwerk.

Ook goesting om te starten met een eenvoudige eigen weblog? Sedert kort kan je dit ook gratis doen op de webstek van het computertijdschrift Netwerk (www.netwerk.be/blogs). De URL van je blog wordt dan (in mijn fictief geval): www.netwerk.be/blogs/muggenbeet. Een heleboel mensen hebben zich er al ingeschreven maar velen onder hen hebben evenwel nog geen posts. Als je met een blog begint, vergeet dan niet dit aan je vrienden, familie en kennissen te laten weten. Want de kans dat zij er per toeval bij uitkomen is heel klein! Simpele tip: vermeld je url op je uitgaande e-mails (automatisch via 'handtekening').

Freemail (tiscali) stopt ermee.

Freemail, de gratis webmaildienst van Tiscali stopt ermee. Alle inschrijvers ontvingen gisteren van Tiscali volgend bericht:

"Tot onze spijt moeten wij u mededelen dat de gratis e-mail service van Freemail België (www.freemail.be) ophoudt te bestaan per 23 juli 2005. Dit betekent voor u dat uw Freemail.be-adres binnenkort wordt opgeheven. Wij raden u aan opgeslagen mail die u wilt bewaren door te sturen naar een andere-mailadres. Uw huidige mailbox is hiertoe nog tot 23 juli 2005 toegankelijk. Wij bieden u onze excuses aan voor het ongemak."

22 juni 2005

moeder aarde op stap.


Deze zomer organiseert Voor Moeder Aarde een internationale voettocht waar honderden stappers worden verwacht in het kader van de 60ste verjaardag van het atoombombardement van Hiroshima en Nagasaki. Voor Moeder Aarde vraagt dat de kernmachten en de NAVO lidstaten werk maken van een verdrag voor een wereldwijd verbod op kernwapens zoals vastgelegd in het Non-Proliferatie verdrag.

Voor Moeder Aarde vertrekt op dinsdag 26 juli in de vredesstad Ieper en stapt via het NAVO hoofdkwartier in Brussel naar de geheime NAVO kernwapenbasis van Kleine Brogel. Langs de route zullen de stappers de burgemeesters om hun actieve steun vragen voor de internationale noodoproep van de 'Mayors for Peace'. Met de Hiroshima-herdenking op 6 augustus start in Kleine Brogel een vredeskamp tot 9 augustus, de dag waarop het Nagasaki atoombombardement wordt herdacht.

De voettocht krijgt reeds de steun van de Abolition 2000 België, het Belgisch netwerk voor de afschaffing van alle kernwapens. Ook de Vlaamse Vredesweek geeft steun aan het initiatief.

Voor meer informatie en de concrete wandelagenda mét route kan je hier terecht. Je kan je er ook inschrijven om mee te wandelen.

nieuwsflash vanuit wimbledon.

Het allernieuwste tennisnieuws:

1. Henin heeft zopas in Monaco haar wedstrijd gewonnen tegen rijzende ster Pierre -Yves Hardenne.

2. De geruchten als zou Sharapova een creatie zijn van een obscuur Russisch laboratorium winnen alsmaar aan kracht (zie foto).

21 juni 2005

Mississippi burning...gerechtigheid geschiedt.



In 1964 werden deze drie jonge mensenrechtenactivisten van 20, 21 en 24 jaar oud gruwelijk vermoord door de Ku-Klux-Klan. De drie waren in Mississippi om zwarte burgers te helpen om zich in te schrijven voor de verkiezingen. Op een avond werden ze door de plaatselijke hulp-sheriff, een lid van de Klan, opgepakt voor overdreven snelheid. Voor hij ze vrijliet, verwittigde de hulp-sheriff andere Klan-leden. De jongens werden door hen achtervolgd, klemgereden en van dichtbij neergeschoten.

Op het proces achteraf werden er van de achttien aangeklaagde mannen acht vrijgesproken. Zeven mannen, waaronder de hulpsheriff, werden wel veroordeeld. Over drie personen waarover twijfel bestond, velde de rechtbank geen vonnis. Onder hen was ook de zopas voor moord veroordeelde 81-jarige Killen. Dat Killen nu -meer dan 40 jaar na de feiten- opnieuw voor de rechter verscheen, komt door de hulpsheriff. Die praatte zijn mond voorbij in een interview. Volgens de aanklager was Killen zelfs de leider van de Klan en ronselde hij de bende om de moordaanslag te plegen.

In 1988 werd deze moord verfilmd als "Mississippi burning" met Gene Hackman en Willem Dafoe in de rol van twee FBI-agenten. De KKK bestaat momenteel nog steeds in de V.S. en ijvert voor een "wit en christelijk Amerika". De KKK is nog steeds sterk racistisch geïnspireerd en onderhoudt contacten met neonazistische groeperingen. Op hun website worden alle misdrijven van niet-blanken uitvergroot (waar hebben we dat nog gezien?) en worden een multiculturele samenleving, homosexualiteit, globalisering en abortus als een bedreiging voorgesteld voor "our children's minds". Ook dat komt erg bekend voor. Waar was het weer dat Dewinter tegenwoordig zijn 'inspiratie' vandaan haalde? Kwam dat niet van over de Grote Plas?

.... Killen... sommigen hebben hun naam toch echt niet gestolen!

stagiair op de redactie.

"Telkens wanneer Fourniret door de gerechtelijke politie uit zijn cel wordt opgehaald, rekent hij erop getuige te kunnen zijn van een zeldzame zonsverduistering. Tot zijn spijt was het deze keer weer mis."


het leeft nog.

Vlaams Belang senatrice Anke Van dermeersch leeft nog! Anke, wiens belangrijkste politiek wapenfeit is dat ze ooit poepeloerezat in de goot werd teruggevonden, heeft op de weblog van haar partijgenoot Verstrepen een teken van leven gegeven. Gisteren heeft ze op de blog over -hoe kan het anders?- zwartwit, aflevering4 een 'interessante' comment geplaatst:

"Schone blog lieverd. Tot straks. Kusjes xxxxxxx"

Of zit hier een jaloerse VB'er achter die in zijn pik gebeten is omdat Anke gisterochtend samen met Jürgen en Filip Deman ("moslims kunnen geen democraten zijn") in Rotterdam is gaan lunchen? LPF'er Nawijn en Filip Dewinter stelden er namelijk in het huis van Pim Fortuyn, die nota bene geen hoge dunk had van Dewinter en Co, de nieuwe "denktank" voor tussen Nederland en Vlaanderen. Van een contradictio in terminis gesproken!

Verstrepen laat hierover informatief weten: "De Nederlandse pers was correct, kritisch massaal aanwezig. De ontvangst was correct, vriendelijk. De lunch was perfect." Wat moet een Vlaams parlementslid meer hebben? Wat Van dermeersch er heeft uitgericht, is niet geweten.

De Telegraaf leert ons dan weer dat de oorspronkelijke naam van de bruine denktank "Willem van Oranje" onder druk van koningin Beatrix werd afgevoerd en net voor de persconferentie vervangen werd door -hou je vast- 'Marnix van St. Aldegonde'. Deze Marnix was 'buitenburgemeester' van Antwerpen (1583-1585) en tevens secretaris van Willem van Oranje. Hij zou ook het Wilhelminus hebben geschreven.

Het is "tijd voor de échte as van de toekomst, Antwerpen - Rotterdam (of Amsterdam)", vindt ook Verstrepen. Wie denkt dat het hierbij gaat over het havenbeleid of het teveel aan Hollanders in Antwerpen, heeft het goed mis. Dewinter windt er geen burka om. Zichzelf in 'automatische piloot' geschakeld stelt hij dat "de samenwerking onder andere bedoeld is om de problematiek inzake vreemdelingenbeleid en integratie in Nederland en België verder te onderzoeken". Ook "zijn de sterke banden van Nederland met Nederland nodig als we een Europa willen waar minderheden hun eigen cultuur kunnen behouden".

Het gezamenlijk persbericht hierover van Nawijn en Dewinter sluit af met volgende veelbelovende woorden: "er is nog geen datum gepland waarop de eerste onderzoeksresultaten gaan worden gepresenteerd...". Het zal Van dermeersch worst wezen. Als er maar gezopen, geluncht en ge-xxxxxxx wordt! Leve Vlaanderen, oei sorry, leve de 'echte as van de toekomst Antwerpen- Rotterdam'!

.... Gouverneur Stevaert zal toch eerder aan Hasselt-Maastricht denken. Maar dit terzijde.



Tip: lees ook dit.

Was het nu Rad of Rat?

Televisiemaker en presentator Rob Vanoudenhoven gaat vanaf 1 juli aan de slag bij VTM. Zoë Van Gastel heeft -in het beste geval alluderend op woestijnvis- meteen een programmavoorstel ingediend waarbij Rob haar mag assisteren bij het volgend seizoen van "De Rat van Fortuin".



VTM houdt het voorlopig bij Rad.

20 juni 2005

faken of niet: kreunen brengt op.

Het is u ongetwijfeld ook al opgevallen bij het vrouwentennis: Maria Sharapova kreunt er niet naast. Met de ogen dicht is het niet altijd even duidelijk of Sharapova nu een buitengewone krachtinspanning bij haar opslag doet of dat zij zich met hevige weeën bevindt op één of andere arbeidskamer.

Volgens sportmedewerker Hugo De Greef van Het Nieuwsblad is Sharapova "nummer één op de WTA-kreunlijst". Hugo had de decibelmeting wellicht graag in één of ander hotel op een watermatras uitgevoerd maar helaas moest hij zich baseren op het gekreun uitgebracht op het tennisveld. Veel privacy is hier doorgaans niet. Toch weet Hugo ons enkele interessante cijfers mee te geven. "Mooie Maria (ondanks dat zijn hoofd oververhit is, vloeit hier toch maar een mooie allitteratie uit zijn pen!) produceert maar liefst 100 decibel en laat daarmee Serena Williams (88 db), haar zus Venus (85 db) en Lindsey Davenport (84 db) ruim achter zich".

Geconfronteerd met haar eigen lawaaihinder stelt Sharapova: "Het is voor mij moeilijk om niet te kreunen. Ik doe dit al vanaf mijn vierde." Het zal je dan ook niet verbazen dat een gans leger sponsors Sharapova heeft weten te strikken als goed geschapen uithangbord voor hun producten. Dat ze ook tennist, is enkel 'meegenomen'. Motorola, Canon, Colgate, Nike, Honda, Pepsi,... betalen voor hun sponsorcontracten op jaarbasis 15 miljoen dollar aan de 18-jarige Sharapova. Haar officieel vergaard prijzengeld tot nu toe bedraagt 3.764.789 dollar of zowat één vierde van het jaarlijks sponsorgeld. Het is dan ook maar een akkefietje dat het paar schoenen waarmee 'sprinkhaan' Maria in Wimbledon aantreedt gouden spatten heeft en zo'n 900 dollar per paar kosten.

Sharapova bevestigt hiermee het recept van de kortste weg naar het succes: blond zijn, lange benen bezitten en bijtijds flink tekeergaan. Feministen wijzen er evenwel op dat een goed diploma toch ook een hulpmiddel kan zijn.



Het geld is welkom maar het gekreun baart Maria's mama grote zorgen.

waterschaarste.

Het is menens met de droogte. Ik vernam deze middag op het nieuws dat de brandweer van Scherpenheuvel drinkzakjes van 1 liter gaat uitdelen aan de inwoners van de gemeente. Ook onze burgemeester heeft maatregelen genomen blijkens het zonet verspreid e-nieuws :

"Van heden af tot nader te bepalen datum is het verboden zonder duidelijke noodzaak drinkwater uit het waterleidingsnet te gebruiken. Elke waterverspilling zal bestraft worden."

Zo is het onder andere verboden drinkwater uit het waterleidingsnet te gebruiken voor:

1. het besproeien en/of reinigen met gebruikmaking van buisleidingen en/of slangen van:
• opritten, grasperken, siertuinen en groentetuinen met uitzondering van sportvelden beheerd door publieke rechtspersonen of verenigingen;
• stoepen, voetpaden, straten en straatgreppels;
• daken, gevels, tenten en luifels;
• motorvoertuigen, aanhangwagens en opleggers;
2. het vullen van particuliere zwembaden met een inhoud van meer dan 3000 liter;
3. het vullen van vijvers met een inhoud van meer dan 3000 liter.

De verbodsbepalingen gelden NIET in geval van drinkwaterverbruik voor beroepsdoeleinden, voorzover het drinkwaterverbruik absoluut noodzakelijk is voor het productieproces of het personeel van de bedrijven.

"Elke overtreding zal worden gestraft met gevangenisstraf van 1 tot 7 dagen en/of een geldboete van 1 euro tot 25 euro."

Aldus beslist te Tessenderlo op 20 juni 2005.
de burgemeester

geknakt en verwelkt.

'Sfeerbeeld' 20 juni 2005.

verschroeiende hitte.

De aanhoudende droogte wordt nu wel echt funest voor de siertuin. Ik heb het verwelken van mijn droogtegevoelige planten wat kunnen uitstellen met het water uit mijn regenput maar deze is nu volkomen leeg! Net zoals dat bij vele andere hobbyisten het geval is. Leidingwater geven aan mijn planten of gazon, dat doe ik in normale omstandigheden niet. Maar nu de soms vervloekte maar momenteel erg gewenste regen uitblijft, moet ik voor sommige wegkwijnende planten een uitzondering maken. Ik heb het in mijn leven nog niet vaak moeten doen. Nu dus wel maar met mate!

Ik reken er op dat er op het einde van deze week een hels onweder losbarst. Het zou de hele nacht moeten regenen, zonder ophouden. De natuur zal ervan genieten zoals een frisse kriek mij bekoort na een hitsige werkdag.

Heb je er overigens al eens bij stilgestaan dat de tuincentra en de bloemenwinkels ondertussen ook in de gaten hebben dat echt strenge winters in onze contreien uitblijven? En dat we langzaam afstevenen op een mediterraan klimaat? Let maar eens op hun aanbod: de vijgebomen, de palmen en zelfs de olijfbomen zijn er niet meer weg te denken. De commercie heeft vaak een erg goede neus voor dergelijke evoluties. Toch hoop ik dat ze ongelijk hebben. Want als de Spaanse zuidkust naar hier oprukt, betekent dat ook dat de Afrikaanse woestijn Portugal en Spanje zal inpalmen. Voor het Europa-in-crisis zal de hel dan echt losbarsten.

16 juni 2005

gekroond varken.

Omdat heel wat blogs werken met een Gravatar-illustratie in hun comments heb ik voor Muggenbeet ook een illustratie gemaakt. Zo'n leeg vakje of een vraagteken naast je naam is ook maar zielig. Gravatar heeft me zo net laten weten dat mijn lekstok-likkend gekroond varkentje vanaf deze avond werkt! Uit een bliksemtest bij lvb en struikgewas blijkt het nog te kloppen ook. Rappe mannen die van Gravatar want de "aanvaarding" gebeurt manueel en was op enkele uren geflikt.


lekker zo'n lekstok.

verpleging per paard.

Omdat het blijkbaar zo belangrijk is dat het ook op Radio 1 kwam:

Jo Puls en Petra Lieckens uit Herentals, twee ervaren ambulanciers, willen tijdens de zomermaanden te paard op evenementen aanwezig zijn. ,,Bedoeling is snel eerste hulp te kunnen bieden op plaatsen die door de omstandigheden moeilijk bereikbaar zijn voor een ziekenwagen of medisch teams'', zeggen Jos en Petra. Meer info hier.

De paarden bieden enorme hulp al moeten ze nog de juiste prioriteiten leren leggen.
(fotomontage:muggenbeet)

't Kuipke krijgt gezelschap.


BMX-competitie tijdens nieuwe Lotto-6daagse in Hasselt

Gisteren werd in Hasselt de eerste editie van de Lotto 6-daagse voorgesteld. Deze Lotto 6-daagse wordt de tweede Belgische zesdaagse, naast die van Vlaanderen-Gent. Behalve de traditionele wielerkoers wordt er tegelijkertijd een BMX-competitie georganiseerd.

De Lotto 6-daagse vindt plaats van 9 tot 14 februari 2006 in de Hasseltse Grenslandhallen. De organisatie van het evenement is in handen van Octagon cis in samenwerking met Sercu Global Consulting en Stad Hasselt.

In tegenstelling tot de organisatie in het Kuipke in Gent, wordt er in Hasselt geopteerd voor een mobiele piste van 200m. De demontabele piste, een kunststukje van de Nederlander Sjoerd Douma, is binnen drie dagen volledig klaar voor competitie. Er zal een tribune geplaatst worden met 3000 zitplaatsen en het middenplein zal natuurlijk ook niet ontbreken.

gedwongen aankoop.


staal zonder waarde.

Zonet volgende oproep in mijn brievenbus gekregen: "Gelieve u voor 5/7/2005 op de bevolkingsdienst te melden voor de uitreiking van de nieuwe identiteitskaart". "U dient zich te voorzien van:
- deze oproeping
- uw huidige indentiteitskaart
- de som van 10 euro
- een recente foto in de vereiste afmetingen in mm (zie hiernaast) in zwart-wit of in kleur met heldere achtergrond."

Ik wil nu geen boom opzetten over een 'politiestaat' maar ik vind wel dat België aan zijn onderdanen, die -zacht gezegd- toch een fikse bijdrage leveren aan de schatkist, een gratis paspoort kan 'uitreiken'. Het geeft tenminste de indruk dat ze ons er graag bij hebben.

15 juni 2005

tessenderlo.be



De gemeente Tessenderlo heeft nu ook een presenteerbare website. De site is flink verbeterd en in een modern jasje gestoken. Eindelijk zijn we ook verlost van die vervelende intro (zo snel mogelijk op skip duwen!). De aangeboden informatie is omvangrijker en sneller vindbaar. Ook het digitale loket is in ontwikkeling en dat is een goede zaak. Pluspunt is ook dat er duidelijke e-mailadressen van de medewerkers zijn opgenomen zodat je gericht contact kan leggen of vragen stellen. Het luik natuur en milieu is evenwel nog heel prematuur. Toch is de webstek een grote stap in de goede richting. Eindelijk de moeite waard om bij mijn favorieten te plaatsen.

Voor alle duidelijkheid: een goede website betekent nog niet een goed beleid. Daarvoor gelden andere criteria. Tip: inwoners van Tessenderlo (maar ook andere geïnteresseerden) kunnen zich op de website abonneren op de nieuwsbrief van de gemeente.

14 juni 2005

universiteit Hasselt

Vanaf morgen woensdag heet het LUC officieel Universiteit Hasselt. De raad van bestuur van het LUC (Limburgs universitair centrum) keurde de naamsverandering in Universiteit Hasselt, met als ondertitel campus Diepenbeek, unaniem goed. De naamswijziging drong zich volgens de raad van bestuur op om ook studenten van buiten de provincie warm te maken voor een opleiding in Diepenbeek en Hasselt. De mensen van Diepenbeek vinden dan weer dat die van Hasselt ten onrechte hun universiteit inpalmen.

de kleine wereld.


Ieder bezoek op Muggenbeet is welkom.

parasiteren.


De ratelaar met succes geïntroduceerd in onze tuin.

Deze plant is een halfparasiet wat betekent dat hij een deel van zijn energie (water en zouten) onttrekt uit de wortels van zijn gastheerplanten. Dit gebeurt door speciale opgezwollen worteluiteinden die binnendringen in de wortels van de gastheer. De plant werd gezaaid in de wortels van een Engelwortel. Hij is niet bijzonder mooi maar wordt wel alsmaar zeldzamer. De naam 'ratelaar' heeft hij te danken aan het klepperend geluid dat de rijpe zaden in de vrucht maken.

graag gedaan.

Gisteravond was het de "première" van ons filmpje over zonneënergie bij 'Graag gedaan' op TVLimburg. Ons gezin stelt er de 'vraag van de kijker' over het besparen van energie. Gegeven: wij hebben reeds elektriciteit uit zonneënergie maar we willen -nu de mazoutprijzen erg hoog zijn- nieuwe toepassingen van zonneënergie in onze woning integreren. Presentator Hans Vanhamel zoekt vervolgens samen met een expert naar de energievriendelijkste oplossing.

Het filmpje kadert in "Energietips op TV Limburg". De boodschap die meegegeven wordt, is dat energie besparen niet alleen goed is voor het milieu, maar ook voor u zelf. Zo kan u op jaarbasis heel wat euro's besparen! En daar kunnen we over meespreken. Onze elektriciteitsfactuur (waarde van de groenestroomcertificaten afgetrokken van de resterende rekening) bedraagt momenteel NUL euro. Wanneer we ook ons water gaan verwarmen met de zon zou dit ons ongeveer 700/800 euro per jaar aan verwarmingskosten besparen. Als we voldoende geld gespaard hebben gaan we deze zinvolle investering zeker doen. Hopelijk volgend jaar.

We waren erg tevreden over het filmpje. Uitgezonderd een kleine hapering van mijnentwege bij de inleiding was alles dik in orde. De kinderen hebben het uiteraard op video opgenomen want ze komen zelf ook in beeld. Toch doet het raar wanneer je jezelf bezig hoort. Maar dat wist ik al van in de sociale hogeschool waar af en toe van die praatsessies op video werden opgenomen, gevolgd door een erg "leerrijke" (zelf-) evaluatie. Mijn buik keert nog om!

Bij het filmpje hoort ook een prijsvraag waarmee je één jaar gratis elektriciteit kunt winnen. De vraag luidt: 'Hoeveel bedraagt de elektriciteitsfactuur bij het gezin...?" Het wedstrijdreglement vind je als pdf op de website van TVL. Wat houd je tegen?

13 juni 2005

leerkrachtendatabank.

Vandaag startte de VDAB met de zogenaamde leerkrachtendatabank ter vervanging van de vervangingspool. En het moet enorm druk geweest zijn voor de server en het telefoonpersoneel van de VDAB want ik hoorde lange wachtmuziekjes en ondervond aanhoudende internetproblemen. Alle (tijdelijk) werkloze leerkrachten bleken wel op hetzelfde moment hun dossier in orde te willen maken.

Ik had zelf verschillende sessies nodig om mijn persoonlijk dossier iets of wat te updaten. Ook moest ik nog een speciaal formuliertje downloaden (Van Quickenborne... waar zit ge?) om op te sturen naar het ministerie van onderwijs. Dit formuliertje moet samen met een kopie van mijn diploma van de GPB ervoor zorgen dat het ministerie aan de VDAB mijn juiste lesbevoegdheden doorspeelt. Blijkens hetgeen op het scherm verscheen, is men nog steeds niet op de hoogte van het feit dat ik in februari mijn D-cursus heb afgerond. Het leek nog juni 2004??!!

Ik ga nu enkele dagen wachten tot dat mijn 'formuliertje' door het ministerie is verwerkt en zal dan een nieuwe poging ondernemen om via mijn "dossiermanager" mijn dossier op de leerkrachtendatabank in orde te krijgen. Er zijn, volgens de minister, op dit ogenblik meer dan 10.000 werkloze leerkrachten en nog eens 30.000 met een tijdelijke opdracht. Vooraleer al deze mensen de VDAB-server met succes zijn gepasseerd en het ministerie van onderwijs er de juiste lesbevoegdheden bijgeplaatst heeft, zullen er nog heel wat weken overheen gaan. En als het dossiertje uiteindelijk dan toch in orde geraakt is, dan is het nog wachten op scholen die net jouw kwalificaties kunnen gebruiken.

Toen ik met de D-cursus begon, heette het officieel dat men nog veel leraren tekortkwam. Amper twee jaar later zit men al met een ferm overschot. Zo snel kan het keren. Ik heb het gevoel dat ik thans in een grote loterijtrommel terechtgekomen ben en enkel kan hopen op een gelukkig toeval. Of ik moet voorlezer worden in de kerk en via de pastoor of iemand van het kerkfabriek die allicht iemand kent van de inrichtende macht of het bisdom die op zijn beurt...

Neen, daar begin ik niet aan. Dan nog liever een jobke zoals Van Quickenborne. Gewoon een paraplu kopen en op een ongepast moment bij Tobback aanbellen en hopsakee... ik ben staatssecretaris. Ja, dat is eventueel nog een noodoplossing. Een hele geruststelling is dat.

bloglines-loodgieter.


Bloglines houdt zijn klanten op de hoogte van zijn werkzaamheden.

12 juni 2005

onemanshow zonder publiek.


Zwart-Wit wacht nog steeds op zijn succes.

wat kost gebakken lucht?

Minister Kris Peeters bevoegd voor .... ja voor wat eigenlijk? ... denkt eraan om de Kyoto-norm te halen via het aankopen van uitstootrechten (lees: gebakken lucht) in landen die weinig vervuilen. Het aankopen van die gebakken lucht kost heel wat geld. Maar sommigen vinden deze klucht blijkbaar beter dan dat de vervuilers verplicht worden wat te doen aan hun schadelijke uitstoot. Hoeveel geld Peeters precies veil heeft voor deze 'aankoop' ... daarover verschilt de VRT ferm van Het Belang van Limburg.

VRT-nieuwsnet: "In elk geval blijven we met zijn allen steeds meer fossiele brandstoffen verbruiken, wat de schadelijke CO2-uitstoot nog verder doet toenemen. Daarom heeft Peeters 25 miljoen euro opzijgezet om uitstootrechten te kopen in de ontwikkelingslanden. Volgens het Kyoto-protocol mag elk land een bepaald percentage CO2 uitstoten. Ontwikkelingslanden, die vaak onder die norm zitten, kunnen eventueel uitstootrechten verkopen aan industrielanden die boven de norm zitten."

Website Belang van Limburg: "Peeters sloot niet uit dat Vlaanderen in ontwikkelingslanden zogenaamde uitstootrechten gaat kopen om tegen 2012 de Kyoto-doelstellingen te halen. Hij heeft daarvoor een bedrag opzijgezet van 168 miljoen euro. "

Wat het ook moge zijn, ik betreur dat Peeters die weg bewandelt. Toegepast op de verkeersregels zou die redenering betekenen dat hardrijders veel te snel mogen blijven rijden indien zij bij tragere automobilisten resterende kilometers (die zij onder de maximum-snelheid blijven) zouden kunnen opkopen. Ik vind het te gek voor woorden. En dan heb ik het nog niet over de merkwaardige liefde van deze minister ( én de CDU in Duitsland) voor kernenergie. Christelijke partijen hand in hand met kerncentrales. Zouden zij dan toch geloven in the Big Bang en niet in God?

middelvingers op vadertjesdag.

Vandaag is het vadertjesdag. Ook de advertentieruimtes van de kranten en reclamebladen spelen er op in. De gebruikelijke boormachines krijgen gezelschap van crèmes voor gelaatsverzorging. Ook de mannen moeten blijkbaar geld uitgeven aan schoonheidsproducten. Ook onze huid moet glad en zacht zijn. Omdat het toch vadertjesdag is, veroorloof ik me hierbij eens goed mijn middelvinger te tonen. Voor een metroman moet je bij Beckham zijn, niet bij Muggenbeet.

Dan nog liever de kleine attenties van mijn kinderen. Ze hebben op school flink geknutseld om mij vandaag te verrassen. De kleinste heeft een sleutelhanger ontworpen, Sara heeft een ronde kei geschilderd en de twee oudsten hebben met stukjes scherven van tegels een kleurrijke mozaïek gecreëerd. Op zijn Hundertwassers dus en je weet dat ik daar een grote fan van ben. Ook mijn vrouw is vadertjesdag niet vergeten. Andersom durft dit wel al eens te gebeuren want ik volg zo niet echt de "kalender der feestdagen". Van haar kreeg ik een fotoboek met historische duiding over het Adelaarsnest van Hitler. Gekken interesseren mij. Zeker hoe zij het gedaan krijgen dat ze door honderdduizenden, zelfs miljoenen mensen geadoreerd worden terwijl ook hier een stevige middelvinger meer op zijn plaats was.

Ook mijn kinderen durven meer en meer die vinger tonen. Ze worden groter en dan willen ze wel eens stoer doen. Maar op zo'n dag als vadertjesdag, als ze fier hun pakjes komen afgeven, blijkt toch dat het -uiteraard- allemaal niet gemeend is en dat ze hun papa heel graag zien. "Supernanny" kan hier echt niks komen doen. En dat geldt uitdrukkelijk ook voor "de heren maken de man". Dat ze hun zalfkes en crèmekes in hun je-weet-wel steken!

10 juni 2005

belastingen.

Zonet heb ik eindelijk onze belastingsaangifte ingevuld. Ik doe het nog op de ouderwetse manier. Behalve voor de optimalisatie van de kapitaalaflossing van onze hypothecaire lening, daar gebruik ik een online programma van een verzekeringsmaatschappij voor.

Dit programma berekent ook hoeveel belastingen er zullen moeten betaald worden of -en dit is interessanter- hoeveel de staat je gaat terugbetalen. Wij vallen gelukkig onder de laatste categorie. Wat me wel een beetje wringt, is dat onze 'inkomsten van 2004' zonder interest geparkeerd staan bij de staat en dit tot eind juli 2006 wanneer de terugbetaling uitgevoerd wordt. Hoeveel zou de staat op die manier niet extra verdienen? Het is in wezen niks anders dan een verplichte renteloze lening aan de staat. Hopelijk doen ze er geen zotte dingen mee!

9 juni 2005

hopen op kikkers.

Dankzij een vriend van mij (danke Luc!) heb ik eindelijk enkele dikkopjes (kikkervisjes) op mijn natuurvijver kunnen zetten. Jarenlang heb ik gewacht op kikkers uit de wijde omgeving die de weg naar mijn tuin zouden vinden maar dit was tevergeefs. Er zitten gewoonweg nergens kikkers op een overbrugbare afstand. En dan kunnen ze ook niet komen.

Nu is het wachten tot de dikkopjes zijn getransformeerd tot kikkers. Dit duurt zo'n twee/drie maanden. Ik ben er zeker van dat ze het naar hun zin gaan hebben. Niet dat ik voor hen frit met mosselen ga klaarmaken, maar het helder water met water- en oeverplanten biedt voldoende lekker eten.

Vermits er wellicht zowel mannetjes als vrouwtjes gaan van voortkomen, hoef ik ook niet te vrezen dat hetzelfde gebeurt als enkele jaren geleden. Ik had één kikker gekregen maar vermits er niet te paren viel, was hij/zij vlug met de noorderzon verdwenen. Ook de mens komt oorspronkelijk vanuit het water.

onrust bij Tessenderlo Chemie.

De aankondiging dat er ten huize TC vier slechtvalkjes geboren zijn, heeft niet kunnen voorkomen dat er thans grote onrust heerst bij chemiereus Tessenderlo Chemie. De vlam schoot in de pijp toen Gérard Marchand, de voorzitter van de Raad van Bestuur, eergisteren op de algemene vergadering zijn traditionele 'donkerewolkenspeech' uitsprak. Naar 'goeie' gewoonte van het bedrijf werden de vakbonden, de overheid en de milieuwetgeving gekapitteld omdat zij de toekomst van het bedrijf in het gedrang zouden brengen. Hij sloot niet uit dat bepaalde afdelingen op termijn dicht moeten.

De dreiging van Marchand was vooral gericht aan de vakbonden. Dat de algemene vergadering gehouden werd net op het moment dat er CAO-onderhandelingen bezig waren, is daar uiteraard niet vreemd aan. "Met onredelijke looneisen zal men de fabrieken niet kunnen behouden", poneerde de voorzitter nogal plat. Vandaag hangt er een staking in de lucht want de arbeiders hebben met grote meerderheid het CAO-voorstel afgeschoten. Marchand heeft blijkbaar weinig indruk gemaakt.

Ook de overheid werd er nog maar eens aan herinnerd dat teveel milieueisen en de 'hoge elektriciteitsprijzen' niet goed zijn voor Tessenderlo Chemie. Alhoewel TC momenteel -dankzij een betwiste vergunning van Ludo Sannen- een nieuwe chloorfabriek van 150 miljoen euro in het centrum van Tessenderlo neerplant, declareerde Marchand: "Eigenlijk is West-Limburg de slechtst mogelijke plaats om chloor te produceren. Moesten we herbeginnen, dan zouden we hier niet meer van start gaan." Is hier dan niet eerder sprake van een slecht investeringsbeleid i.p.v. een moeilijke overheid?

Ook van een té streng milieubeleid kan volgens de milieubeweging geen sprake zijn. De milieuwetten zijn er voor alle bedrijven en dus niet uitsluitend voor TC. Bovendien is het wel het bedrijf zelf dat er voor gekozen heeft om sulfaten en de erg vervuilende fosfaten te produceren temidden van zoetwaterrivieren en om Seveso-activiteiten te ontplooien vlakbij het wooncentrum van Tessenderlo. Het is dan ook niet meer dan evident dat er ernstige inspanningen worden gevraagd voor leefmilieu en veiligheid. Hierover moet niet worden gezaagd en geklaagd, dat is de logica zelf.

Wat Marchand ook gemakshalve vergeet, is dat een openstaande rekening van zo'n 1 miljard euro voor bodemsanering nog steeds niet aan het bedrijf werd gepresenteerd. En dat het bedrijf onnoemelijk veel uitstel heeft gekregen om hun zoutlozingen te conformeren aan de wetgeving. De overheid is dus eerder te laks dan te streng.

De bedrijfsleiding van TC zou er toch eens goed aan doen hun eigen "doen en laten" tegen het licht te houden. Bangmakerij, dreigementen en het in vraag stellen van de milieuwetgeving getuigen van een arrogante mentaliteit die veronderstelt dat grote bedrijven, met bestuursleden die zichzelf enorm belangrijk achten, moeten kunnen doen wat ze zelf willen. En dit in de eerste plaats met het doel zoveel mogelijk winsten te incasseren. Het is die mentaliteit die landen zoals China voor de TC-directie zo interessant maken: erg lage lonen, goedkopere investeringen, zwakke milieuregels,... ze watertanden ervan.

Het is alleen maar de vraag hoelang zij nog aan de Aziatische verlokking kunnen weerstaan. De vakbonden en de overheid zijn ondertussen prima zondebokken om bij een eventuele verhuis met de vinger te wijzen. Dat Marchand en Co stinkend rijk willen worden in de nieuwe Chinese speeltuin, dat willen zij immers niet gezegd hebben. Officieel zal niet hun liefde voor het geld hen weggedreven hebben maar wel al diegenen die het aandurfden deze chanterende lieden iets in de weg te leggen.


Onrust achter het maïsveld in Tessenderlo.

8 juni 2005

penseelkever.

Vers uit de tuin: penseelkever op cephalaria gigantea. Dit wollig behaard vliegend kevertje heb ik vandaag voor de eerste maal in mijn wilde tuin opgemerkt. Op het eerste zicht was het een hommel maar bij nader toezien -en met behulp van een natuurgids- toch weer iets nieuws ontdekt.


kleurensaturatie met Adobe Elements.

7 juni 2005

waanzinnig.

Vorig jaar is wereldwijd meer dan duizend miljard dollar (ongeveer 841 miljard euro) besteed aan militaire uitgaven. Dat staat in het jaarverslag van het Zweeds onderzoeksinstituut voor de Vrede. Het bedrag dat vorig jaar naar wapens ging, komt neer op 162 dollar (ongeveer 132 euro) per persoon op onze planeet. De Amerikanen zijn met bijna de helft van de uitgaven koploper.

Eén lichtpuntje in het rapport is dat er minder wordt uitgegeven aan echte kernwapens. De stijging van het aantal conventionele wapens gaat wel onverminderd voort. Vooral de wapenfabrikanten varen daar wel bij. Volgens het Zweedse onderzoeksinstituut worden die steeds groter en machtiger. Het zakencijfer van de honderd grootste wapenfabrikanten samen komt overeen met het brutonationaal inkomen van de 61 armste landen ter wereld.

octavarium.



De nieuwe cd van Dream Theater, Octavarium, is vandaag uitgebracht. Track Listings:
1. Root Of All Evil
2. Answer Lies Within
3. These Walls
4. I Walk Beside You
5. Panic Attack
6. Never Enough
7. Sacrificed Sons
8. Octavarium

update: ik heb de echte nummers van Octavarium voor de aardigheid eens vergeleken met de nummers die aangeboden worden op Kazaa. De meeste nummers dragen wel de juiste titel maar zijn helemaal niet van Dream Theater. Ze komen uit Labries (zanger van DT) laatste solo-album. Een kat in een zak kan ook gratis zijn.

error

Het is eens iets anders.

Ratzinger goes Supernanny.

VTM gaat voor het tweede seizoen van "Supernanny" op zoek naar nieuwe gezinnen, die pedagogische hulp kunnen gebruiken bij de opvoeding van hun peuters, kleuters, schoolgaande kids en pubers.

"... Hebben jullie nood aan een leidraad om met een weerbarstige puber om te gaan? Hebben jullie het gevoel dat junior als een dictator in huis is ...? Willen jullie terug op een leuke manier kunnen omgaan met jullie oncontroleerbare kroost? Kortom, snakken jullie naar de dag dat de onhandelbare bengels terug engeltjes zijn? ... Stuur dan een recente foto en korte voorstelling van het hele gezin naar supernanny@vtm.be.

Volgens de verse paus Benedictus zijn "kinderen de vrucht van het huwelijk en weerspiegelen zij de liefde van God voor de mens". Zit daar geen leuke format in? Mijn voorstel aan VTM is dan ook om Ratzinger in een extra aflevering eens 'Supernanny' te laten spelen. Het mag van mij zelfs een kerkelijk gehuwd, hetero- en dus niet-anarchistisch gezin zijn. Een beloningssysteem met knikkers of lekstokken is oké zolang de lekstok maar uit de snoepdoos komt. Ook een hulplijn met de liefdevolle God is toegelaten.

Voorstel trailer: "Zal superpopy het er levend van afbrengen? En komen de kinderen er ongehavend uit?" ... Ik zou kijken, en gij?

6 juni 2005

jongen wordt man.

Niet De Gucht maar Balkenende heeft zijn conclusie getrokken.

de Henin-krab.

Zaterdag heeft Pierre-Yves Hardenne dankzij zijn vrouw Justine Henin Roland Garros gewonnen. Veel moeite heeft Justine er niet moeten voor doen. Mary Pierce was zo zwak dat het wel leek of ze een piercing op de verkeerde plaats-op het verkeerde moment had laten inbrengen. Vele sportliefhebbers -die Nadal nog niet aan het werk gezien hebben- vragen zich af of Henins spierontwikkeling van de slagarm wel 'normaal' is. Als autodidactisch bioloog wil ik die criticasters er wel op wijzen dat zulke disproportionele ontwikkeling wel meer voor komt. Kijk maar naar de Henin-krab hieronder! Het is allemaal puur natuur!

mag ik je eens wat vragen?

Ik zou al mijn bezoekers eens wat willen vragen:

1. Ben je al alleen naar de tandarts geweest?
2. Ben je nog steeds tevreden van je laatst gekochte schoenen?
3. Staat je GSM wel eens uit?
4. Wat doe je als iemand je voorbijsteekt aan de kassa?
5. Vind je Bambi ontroerend?

Je antwoorden interesseren me eigenlijk niet maar ze kunnen jezelf wel voor een stuk verlossen van de vraag of je klaar bent "voor de eerste keer", voor zover dat nog nodig moest zijn. Hoezo? De bovenstaande vijf vragen maken gek genoeg deel uit van de 25 vragen van Jeugd en Seksualiteit vzw in hun online-test: "Is seks voor jou nog steeds een oerwoud? Of ken je reeds de gevaren? Doe hier de test! ".

Een meer relevante vraag lijkt me toch: als je sex wilt met je tandarts, doe je dan je nieuwe schoenen en je Bambi-tshirt aan en eis je dan een korting aan de kassa onder de bedreiging dat je zijn/haar partner een sms zal sturen met je GSM?

glaasje op... debatteer in het parlement!

Vandaag beraadt het uitgebreid bureau van het Vlaams Parlement zich over zijn eigen meerjarenbegroting. Uit het voorstel blijkt dat:
1. De begroting voor 2005 82.327.300 euro bedraagt. Voor 2009 worden de uitgaven al geraamd op 91,7 miljoen euro.
2. Er een derde gebouw zou moeten worden gekocht voor de administratie. Kostprijs, naargelang de keuze, 6 of 12 miljoen euro.
3. Er 750.000 euro extra wordt ingeschreven voor "de financiering van de politieke werking".
4. Er 1,5 miljoen nodig is voor de renovatie van de befaamde Koepelzaal.
5. EN ... echt waar, er gedurende vier jaar een wijnkelder van 120.000 euro opgebouwd wordt, die vanaf 2010 kan worden genuttigd.

Hier passen enkele spreekwoorden: Als de wijn is in de man, is de wijsheid in de kan. Of: de wijn in de maag, het hart in de mond. En voor diegenen die in 2010 niet meer verkozen zijn: als het wijn regent, staat mijn glas net omgekeerd.

wat leeg is, moet worden gevuld.

Het moet zijn dat de Vlaams geschreven pers dit weekend nog met behoorlijk veel witruimte verlegen zat, want het non-item Karel De Gucht is vandaag hét nieuws in de kranten. Er is sprake van een "diplomatieke rel", "een uitschuiver", een "misbegrepen" en er komen parlementaire interpellaties en de NVA wil zelfs het ontslag. Ook de Belgische ambassadeur wordt "op het matje geroepen" bij de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken. Laat ons maar gerust aannemen dat zij uit het zicht van de camera's en bij het ingieten van een stevige genever er samen eens goed mee lachen. Maar het hoort zo. Politiek is cinema.

Over de kern van de zaak. De Gucht had de Nederlandse premier (Balkenende) een mix van Harry Potter en brave stijfburgerlijkheid genoemd. Twee typeringen die al duizenden keren door anderen werden genoemd en weelderig uitgezaaid liggen op het internet. Ik zie er niks fout in en vind het zeker geen beledigingen. Als Karel nu gezegd had dat Balkenende een uitgescheten hoopje drop was of een mislukt pastoor met pedofiele trekjes dan spraken we tenminste over "iets". Een overdrijving of zoiets.

Wat wel vragen oproept, is dat De Gucht zijn uitspraakje ontkende. Dit leugentje om bestwil was nergens voor nodig. Karel hoefde zijn 'kak niet in te trekken'. Annemans is een mestkever en Gerolf bleef voor Karel een mestkever. Zo zien we het liever. Juist is juist. Balkenende is Potterig en voor de rest een zielig figuur zonder charisma. Dit mag hardop worden gezegd en herhaald tot in de eeuwigheid amen.

Laat het me zo stellen: ik heb liever politici die zeggen zoals het is (parler vrai heet dat zeker?) dan van die afgeborstelde, ieder woord wikkende diplomatische figuren die bang hebben iets verkeerd te zeggen maar ondertussen wel ongegeneerd poseren met witteboordcriminelen zoals Berlusconi. Politiek is cinema en Karel De Guchts improvisaties hebben het saaie scenario tenminste toch een 'spanningsboog' meegegeven. Leven in de keet dient te worden aangemoedigd. Ontslag zou zonde zijn.

4 juni 2005

lange arm.

De vervangingspool voor leerkrachten is definitief en volledig afgevoerd. Pas afgestudeerden, laatstejaars of mensen die zoals ik net hun D-cursus (GPB-opleiding) afgerond hebben dienen zich nu in te schrijven op de "databank voor leerkrachten" van de VDAB. Half juni zou deze databank online staan. Ik zal dit dan ook maar doen zeker? Mijn curriculum vitae heb ik al geactualiseerd en ik heb hem ook een frisse layout meegegeven. Hoop doet leven, al komt zowat iedereen mij moed inspreken met het gezegde dat een lange arm en een goede kruiwagen meer zoden aan de dijk brengen.

lokmiddelen.

Het computertijdschrift Netwerk heeft een aantal Vlaamse bloggers aangezocht om 'nieuwkomers' tips aan te reiken over hoe zij meer bezoekers naar hun blog kunnen lokken. Ook Muggenbeet werd gevraagd wat tips door te mailen. In totaal had ik er in een mum van tijd 13 bijeengeraapt. De medewerker van Netwerk heeft ondertussen al laten weten dat hij met al de tips van de bloggers maar liefst 4 pagina's kan vullen en dat hij maar beschikt over 2 bladzijden. Hij zal dus moeten schrappen. Geen enkel probleem voor mij.

Mijn laatste tip was misschien wel de belangrijkste: "laat je niet tiranniseren door cijfers (bezoekersaantallen) maar enjoy yourself." Ook goed vind ik: "Je mag zeker je onvrede over iets beschrijven maar denk eraan dat de lezers nooit je psychiater kunnen vervangen." Goed en wel, we zullen zien in Netwerk welke wijze raad er allemaal weerhouden werd en dit allemaal met het besef dat ikzelf ook nog heel wat kan bijleren. Al staat het nu al vast dat de lokmiddeltjes van Verstrepen en de Blonde Blogger, te weten borsten en billen, niet op Muggenbeet terechtkomen tenzij "bijzonder functioneel". Liever wat minder bezoekers dan een nest gefrustreerden op mijn dak.

camera draait...1,2,3!

Deze voormiddag is er een uitgebreide filmploeg langs geweest om een mini-reportage te draaien omtrent zonneënergie. Omdat we van plan zijn om onze fotovoltaïsche zonnepanelen gezelschap te geven van een warmwatersysteem (zonneboiler) waren wij blijkbaar 'geknipt' voor deze reportage. Ook Julien Beerten van de firma AEC-SMT was van de partij.

De boodschap die ik heb willen overbrengen was dat zonneënergie niet enkel goed is voor het milieu maar ook voor je portemonnee. Er is bij mijn weten momenteel geen enkele belegging die zo rendabel is als zonnetoepassingen en dit dankzij de subsidies die voor je klaar liggen. We hebben voor de gelegenheid de rekening nog eens gemaakt. Voor elektriciteit hebben we een jaarlijkse rekening van 0 euro doordat onze resterende lage factuur volledig wordt terugbetaald door de groenestroomcertificaten. De geplande zonneboiler zou ons aan de huidige mazoutprijs (aardgas ligt hier nog niet) jaarlijks 700 euro besparen en zichzelf terugverdienen op 6 jaar tijd. Toch prachtig, niet?

De reportage wordt waarschijnlijk vanaf 12 juni uitgezonden op TVL.


Toffe gasten, die mannen van de filmploeg.