31 mei 2005

Felgroen ontwerp valt in de smaak.

Het personeel van de Kamer krijgt binnenkort een nieuwe outfit. Na dertig jaar is het donkerblauwe uniform dringend aan vervanging toe. Tijdens een défilé kreeg de elfkoppige jury van modeontwerpers en personeelsleden gisteren de vier ontwerpen te zien waaruit de uiteindelijke keuze zal worden gemaakt.

De namen van de ontwerpers blijven geheim, ook voor de jury, om de objectiviteit van de procedure te garanderen. Eind juni neemt de jury een beslissing.


Kamervoorzitter De Croo maakt van zijn favoriete pakje geen geheim.

30 mei 2005

"links én rechts stemden neen"

Meer dan 70 % van de stemgerechtigden heeft in Frankrijk deelgenomen aan het referendum over de Europese grondwet. 55% stemde NON. Het Franse referendum is bindend.

zwartwit in het water.


Zwartje en Witje zwemmen het Kanaal over om volgende week
een nieuwe poging te ondernemen om digitale radio uit
te zenden. Vastberaden om "Vlaanderen te bevrijden". Kuch.

28 mei 2005

eerste communie met strikje.

Nu mijn dochtertje morgen voor de tweede maal een ijslammetje gaat aansnijden denk ik eraan dat ik ooit hetzelfde heb gedaan. In 1968 heb ik mijn eerste communie gedaan en ook toen bestond er al een ijslammetje. In mijn fotoalbum vond ik deze foto. In het bijzijn van mijn peter/bompa en twee van mijn broers hanteer ik nogal onwennig het mes. In Parijs was het volop flowerpower maar daar was in Tessenderlo niks van te merken. Let ook op de stoelen, het behangpapier, de sanseveria's, de klak en het feestelijk strikje.


Ik in 1968 met mijn overleden bompa in de fleur van zijn leven.

kleur op tafel.

Je kan je geld met de kruiwagen naar de bloemenwinkels dragen of je kan zelf een fleurig boeketje samenstellen. Even de tuin in, wat complementaire kleuren bijeengezocht en hop de vaas in. Drie weken plezier op enkele minuten tijd.


boeket van weigela, ossentong en akeleien.

hout.

Dieven zijn vooruitziend. Zij denken niet aan de nakende vakantie of de zomerse maanden. In hun hoofd zijn ze al volop bezig met de winter en de hoge mazoutprijzen. Dat leidt dan tot een toch wel heel ongewone diefstal hier in de geburen. Tien meter van de straat staat er een krakkemikkig opbergkot. De eigenaar stockeert er zijn netjes op maat gezaagd stoofhout. En dan 's morgens: het kot zo goed als leeg! De buurvrouw had inderdaad een auto met aanhangwagen opgemerkt maar was zich van geen kwaad bewust. Hout met goudwaarde. Ook dat is de 21ste eeuw.

27 mei 2005

digitale radio

Er bestaat ook digitale radio mét kwaliteit. Wat ik zelf interessant vind, is Nieuws +. Hier hoor je op elk moment van de dag het meest recente nieuwsbulletin, aangevuld met actuele verkeersinformatie. Maar Studio Brussel, Radio 1, Radio Vlaanderen Internationaal, Donna,... enzomeer,... ze zijn allemaal digitaal te beluisteren. Voor elk wat wils, tenzij je de slaap niet kunt vatten vooraleer je Coveliers, Dewinter en Co hebt horen kankeren over België, de corrupte politiek en de 'rode' media... dan is er voor jou vb6015 dat in 'DRM' uitgezonden wordt vanuit Duitsland. Waarom deze keer Vlaanderen en niet Polen de primeur krijgt, werd in de perstekst van het Belang niet duidelijk gemaakt.

update: waarom uitzenden vanuit Duitsland? Omdat het Vlaams Belang op die manier de Vlaamse mediadecreten kan omzeilen. Dat dit gebeurt door de partij die onlangs (via haar vzw's) nog veroordeeld werd voor het overtreden van de antiracismewet is geen toeval. Verstrepen is er zelfs fier op. Op zijn nieuwe weblog -nu op typepad- klinkt het stoer: (doorstreept:follow) 'Forget the rules'. En zo iemand is Vlaams parlementslid! Wat is het de volgende keer Jurgen? Doorrijden bij het rood licht? Afval in de bos kieperen? Zuipen voor je rijdt? Rekeningen niet betalen? ... Een straatje zonder eind.

26 mei 2005

jockey op Wagner.

Verstrepen, gekend als testbeeld met micro, gaat terug 'radio' maken. Zou Jürgen, het heil VB-zandmanneke, het toch niet heel erg betreuren dat hij geen blote borsten mee de ether kan insturen? Of de catalogus van Wicked Weasel? Is hij echt content met alleen maar geluid? Wedden dat hij bij het beroeren van de knopjes op het mengpaneel aan héél andere dingen denkt? "Zwart op wit" en hopsasa... jaja, dat zou hij wel willen hé? Serena of Beyoncé op -ocharme- Jürgen. Als daar maar geen breuken van komen... wie weet in de vorm van een swastika?!

sneller heilig.

Als Limburger heb ik natuurlijk ook zo mijn mening over de nieuwe gouverneur Stevaert. Als ik al de kranten eens grondig bekijk, stoot ik op zoveel superlatieven over Steve dat ik er zeker van ben dat Hij nog sneller heilig zal verklaard worden dan Johannus Paulus de Tweede.

Zo katholiek lijkt me deze terugkeer naar Limburg evenwel toch niet. Het gaat mijns inziens om een zuivere politieke benoeming, meer nog, een politieke zelfbenoeming. Dit leid ik af uit de 'procedure tot het gouverneurschap' die heel wat kranten publiceerden. In de perscommentaren zelf is een kritische kijk ver te zoeken. Een gouverneur omhelsen geeft wellicht een aardige return. Het Belang van Limburg en TVLimburg hebben deze dagen geen Viagra nodig.

zo moeilijk?

Debiliseert Vlaanderen?

Bij het zappen van de Ronde van België naar Roland Garros kwam ik terecht op een Vlaamse commerciële zender waar er een telefonisch woordenspelletje aan de gang was. Hoe werkt het? Je moet een duur telefoonnummer bellen als je met opgegeven letters het juiste antwoord kunt vormen en... bijna altijd kan je fluiten naar de geldprijs die je voorgespiegeld wordt. Het basisidee is: goedgelovige tvkijkers maken samen de commerciële omroep rijk!

De opdracht deze keer was zo moeilijk dat ik jullie mee aan het denken wil zetten... wie het vindt, mag het antwoord op comments zetten. Wat we zoeken is "een beroep". Het juiste antwoord vorm je met volgende letters: S M O T E N L A K E R.

Verbieden deze goktent aub!

lekker ijslam.

Vorige zondag was ik kok voor het grootwordenfeest van éen van mijn dochters. Het 'grootwordenfeest' is een lokale variant van het 'lentefeest' of de 'eerste communie' voor kerkgangers. Als ongebruikelijk hoofdgerecht koos ik voor gebakken oesterzwammen (met veel peper) en "holopski's", een Oekraïens recept op basis van rijst en witte kool. Voor het ijsje net voor de pauze koos mijn dochter voor een ijslammetje, iets wat 35 jaar geleden in mijn kindertijd ook al bestond. Als je het hoofdje er afsnijdt ('t is maar een crème hé!) vloeit er wat grenadine uit het lammetje. De kinderen vinden het een heel gebeuren.

Volgend weekend is het terug werkendag. Dan komt de andere helft van de familie (de Oekraïense kant) eten en feestvieren. Ter voorbereiding heb ik vandaag al het zwembad opgesteld en gevuld met water uit mijn regenput zodat het water goed kan opwarmen. Bij thuiskomst van school hadden mijn kinderen evenwel zo weinig geduld dat ze er al meteen indoken. Kinderen hebben blijkbaar geen kou.


het ijslam net voor het opgepeuzeld wordt.

nou moe.

Kan het nog zotter? Vandaag belandde er via een omweg een hele vracht plastic zakjes "plukverse appelsnack" bij ons thuis. Volgens het zakje is deze snack "gezond en lekker". Allemaal goed en wel maar in concreto gaat het om een doodgewone appel die in stukken werd gesneden en ontpit werd. 90 gram appelschijfjes om precies te zijn. Bij zo'n verschrikking komt de criticus in mij boven. Zijn de mensen nu ook al te lui om hun appel in stukken te snijden? En hebben we nog geen plastic verpakkingen genoeg? Moet nu echt iedere appel individueel in een plastic zakje gestoken worden? Fruit of the day... of zottigheid van de dag?


te koop voor 68 eurocent.

niets te vroeg.

Voortaan zijn de videofragmenten van vrtnieuws.net en sporza.be beschikbaar voor álle Belgische breedbandgebruikers. De VRT gaat zijn nieuwssites vanaf vandaag immers zelf hosten. Tot nu toe konden enkel abonnees bij Skynet en Telenet de video bekijken. Abonnees bij andere internetproviders kregen een diashow met stilstaande beelden. Dat onderscheid valt nu weg: álle abonnees bij Belgische providers krijgen voortaan de video in al zijn glorie.

Je kan op de VRT-site de werking ervan testen met een videofragment uit "alles kan beter" met Wim Opbrouck.

19 mei 2005

Brusselse rand 2020.

Jos Stassen (groen!) vat BHV goed samen.

Uit het Vlaams Parlement:

"Wat is het resultaat van de Vlaamse regeringspolitiek inzake BHV?

- De splitsing van BHV is verder dan ooit.
- De geloofwaardigheid van de politiek ligt compleet aan diggelen.
- Extreem rechts krijgt van jullie de kans om -godbetert- zich op te werpen als de verdedigers van de parlementaire democratie.
- Jullie hebben eens te meer de scepsis van mensen over de politiek bevestigd : politici kunnen problemen creëren, maar kunnen zeker geen problemen oplossen.
- Jullie hebben de kloof met de Franstaligen oneindig groter gemaakt: de karikaturen en clichés van de twee grote gemeenschappen over elkaar worden gewoon bevestigd. Voor de Vlamingen zijn de Franstaligen eens te meer de potverterende luieriken die de rechtmatige eisen van de Vlamingen tegenhouden. Voor de Franstaligen zijn de Vlamingen egoïstisch en zelfingenomen, rechtse zakken, opgejaagd door het Vlaams Blok.
-Uw project van zakelijkheid, degelijkheid en respect is na 10 maanden een lege doos geworden, wat zeg ik een vat vol wantrouwen.
-De kloof tussen CD&V en Paars is nauwelijks te overbruggen. "

Windenergie kan de oplossing zijn.

Bij een meer efficiënte aanwending zou windkracht volstaan om te voldoen aan de wereldwijde behoefte aan elektrische energie. Dat hebben vorsers van de Stanford Universiteit in het vakblad Journal of Geophysical Research-Atmospheres gemeld.

Zij berekenden dat plaatsen met doorgaans winden van klasse 3 jaarlijks zowat 72 terawatt aan energie kunnen produceren. Zelfs wanneer slechts een kleine fractie van die windkracht kan worden benut en economisch geëxploiteerd, moet dit de wereldwijde energiebehoefte dekken: 1,6 tot 1,8 terawatt in het jaar 2000. Voor 1 terawatt zijn 500 atoomcentrales of duizenden steenkoolcentrales nodig.

18 mei 2005

poëtisch over niks.

En ik die dacht dat ik gisteren ook eens iets poëtisch op mijn blog had gezet ("Niks is zo heerlijk als heerlijk niks doen"). Hilde De Baerdemaeker, gekend van Stanley's Route, verwijst in de nieuwe Humo mijn kunnen naar de prullenmand. Hier kan ik echt niet tegenop:

-'niks is zaliger dan dagenlang naar stront ruiken'-

P.S. Zelf heb ik ze toch liever gewassen en ik denk dat Guy Swinnen (Hilde's compagnon in Stanley's Route) er net hetzelfde over denkt.

17 mei 2005

jonge g/l eeuwen.

Wat papa van zijn welpjes vindt?

lege bus.

Sticker bij het tijdschrift sexsessie.

oezbekistan

Oezbekistan bloedt.

creatie: muggenbeet

be happy

Uit de foto's die in mijn mailbox belanden, blijkt dat niet alle Beautifull-afleveringen een happy end hebben. De liposuctie van de kin is iets anders verlopen dan gepland.

warmbloedige vlinder.

Papillon is nu ook uit op DVD. Nieuw is de "director's cut" waarin een aantal expliciete vrijscènes voor het eerst worden vrijgegeven. McQueen en Hoffman worden hierin weggespeeld door de broer van onze voormalige vorst Boudewijn. Een aanrader voor diegenen bij wie het Pabo-aanbod nogal magertjes uitvalt.

vertrouwen

Hoe ga je op vakantie naar Plopsaland terwijl er eigenlijk gewerkt moet worden? Je veinst een diepe vertrouwenscrisis, je legt daardoor de werkzaamheden in het parlement even stil en plopperdeplop... een zee van tijd om met gans de partij leut te maken.


Plop (Yves) en zijn vriendje Eric nog zichtbaar aangeslagen door B-H-V.

verlengd weekend.

Niks is zo heerlijk als heerlijk niks doen.

14 mei 2005

man wijst de weg.

Sommige mannen geven hun vrouw echt de kans om de rolpatronen te doorbreken. We leven niet voor niks in de 21ste eeuw! Let ook op de paraplu: meer en meer mannen dragen er zorg voor dat hun schilfertjes niet nat worden.


foto mailed by Jimmy.

te gek voor woorden.

De politie in Malawi heeft vijf mannen opgepakt op verdenking van moord en de handel in geslachtsdelen.

Een stamhoofd in het district Dedza, tachtig kilometer van de hoofdstad Lilongwe, bood de mannen naar verluidt zo'n dertig euro elk voor de geslachtsdelen van een man van middelbare leeftijd, die onlangs dood en verminkt werd aangetroffen. Drie van de mannen hebben de moord bekend, meldde de politie vrijdag.

De laatste tijd doken in Malawi steeds vaker berichten de kop op over een bende moordenaars die handelde in borsten en geslachtsdelen. In het Afrikaanse land geloven velen dat deze lichaamsdelen de kans op zakelijk succes vergroten.

13 mei 2005

Deng neemt Nijntje in dienst.

"Het satirische maandblad Deng, dat het konijn Nijntje met een bloedneus en een lijntje cocaïne op de cover had gezet, moet alle resterende exemplaren van het gewraakte aprilnummer uit de winkelrekken halen. Ook het publiciteitsmateriaal waarop een verslaafd Nijntje prijkt en de afbeeldingen op de website van het blad moeten verwijderd worden. Als Deng dat niet binnen de 72 uur na de betekening van de beschikking doet, moet het maandblad een dwangsom van 200 euro betalen per inbreuk, besliste de kortgedingrechter in Antwerpen donderdag. " (uit Belang van Limburg)

Om voor altijd de advocaten van Dick Bruna van zich af te schudden, heeft Deng -nooit om een stunt verlegen- vandaag Nijntje in eigenste persoon aangeworven om de covers van het satirisch blad te ontwerpen. Nijntje is inderdaad het geesteskind van Dick maar hoe zit het juridisch als Nijntje zelf de kleurtjes ter hand neemt? Kan Dick het copyright dan ook nog claimen? En is Nijntje Nijntje nog als één oor flappert? Ook als je het beest dan Zwijntje noemt? Is het dan een copie of een parodie?

Me dunkt dat de kortgedingrechter met zijn vonnis een hoopje keutels heeft bijeengekakt. Als lachen al niet meer mag?! Of is Nijntje 's avonds na het vonnissen het exclusief kameraadje van de rechter? En moeten die linkse lelijke mannen van Deng van zijn wortel-vriendje afblijven?

'Zwijntje' aan het werk.

12 mei 2005

de grootste gitarist.

Ik heb mijn eigenste stem uitgebracht op de website van 'de grootste Belg'. Ik heb er maar twee genomineerd voor de grote finale. Op één: Django Reinhardt, omdat hij in mijn ogen de invloedrijkste jazzgitarist allertijden is en op twee: Louis Paul Boon omdat hij preuts Vlaanderen doen zweten heeft met zijn literair sletje Mieke Maaike.

Morel in de Efteling.

Morel, het Belang- en buurmeisje van Dewinter gaat haar partijgenoot verlaten. Sinds grote beer Filip plots een 'verdachte' belangstelling bleek te hebben voor het sterrenkijken, voelt Morel haar niet meer op haar gemak. "Ik durfde de gordijnen van mijn slaapkamer niet meer op een kier laten", zei ze, "want de geburen hebben mij al meermaals gewaarschuwd dat 'die rare van ginder achter' mij 's avonds met zijn telescoop begluurt. In het parlement weet hij mij altijd precies te vertellen welke kleur van ondergoed ik draag, zelfs wanneer ik er geen draag. Dat is toch degoûtant".

Morel was dit naar eigen zeggen behoorlijk beu. Ze vindt dat ze wel wat knappere gasten kan krijgen. Daarom heeft ze nu, na maanden van zoeken en rondkijken, de knoop doorgehakt ! Op haar weblog verklapt ze dat ze naar het 'heerlijke groene Schoten' gaat verhuizen. Vettige Eddy -maar dit terzijde- schijnt haar komst ongeduldig af te wachten.

Over haar nieuw huis is Morel erg enthousiast: "Het huis is een echt droomhuis. Zo weggelopen uit de Efteling. Feeëriek, romantisch, uniek, ... Nog enkele maanden flink opruimen en opkuisen en dan kan ik een nieuw hoofdstuk in mijn leven opstarten. Het geeft mij een enorm bevrijd gevoel te weten dat mijnheer Dewinter mij niet langer kan 'voyeureren'. Hij zal zijn pleziertjes in ieder geval elders moeten gaan zoeken!"

11 mei 2005

Dé oplossing voor BHV

Dé oplossing voor Brussel Halle Vilvoorde ligt zo voor het grijpen. En niemand die het ziet. Wat België nodig heeft, is een man met lef, doorzicht, streekkennis, uitstraling, tegendraads karakter, .... en hoeveel mensen zijn er zo? Toch niet veel als 't ge mij vraagt. Daarom: hier dé oplossing !

11 mei

Vandaag is het een bijzondere dag.

Op 11 mei verjaart mijn moeder (68 jaar) en vandaag -11 mei- is het precies 14 jaar geleden dat ik getrouwd ben en samen met mijn vrouwtje -toen nog zonder kinderen- verhuisde naar onze huidige woning.

Ons huis hebben we eigenhandig gebouwd samen met de kleine bouwfirma van mijn vader. De funderingen, de holle ruimte en het dak namen we volledig voor eigen rekening. Bij het overige metselwerk kwamen mijn metsermaten enkele weken helpen. In het wit, zoals het hoort. Als de ploeg om half vijf vertrok, maakte ik nog een 'braai' mortel en metselde ik verder aan de binnenmuren tot het donker was. 14 jaar geleden was ik ook nog fit en werkte ik nog graag.

Plezant (achteraf toch) was dat ons huis bijlange niet klaar was toen we van stek veranderden. We leefden op de chappe, klommen met de ladder naar het verdiep en ook van binnendeuren was geen sprake. De dag voordien (10 mei) werd er gelukkig nog een toilet geplaatst wat toch handig is. Onze voortuin was een grote gele zandvlakte en in de achtertuin waren slechts enkele groenblijvende heesters en bomen (hulst, pinus en taxus) aangeplant. Ik heb er nog enkele dia's van maar onze kinderen hebben ze nog altijd niet gezien. Wordt dat trouwens nog getrokken, zo'n dia's?

Niet dat we vandaag een groot feest gaan organiseren of dat de dag anders verloopt dan andere dagen - daarvoor zijn we beiden teveel van het nuchtere type - maar 11 mei brengt toch de herinnering naar boven van twee mensen die een nieuwe start nemen en die nooit hadden kunnen voorspellen wat er intussentijd allemaal is gebeurd. Vier klein mannen, enkele veel te vroege overlijdens, de creatie van een wilde tuin, kamertje per kamertje in orde stellen, ... .

We hebben samen heel veel gerealiseerd en zijn erg blij met wat we hebben. Als we terugblikken dan kunnen we gerust stellen dat we ons 'uiterste best' gedaan hebben en fier mogen zijn op onze daden en verwezenlijkingen. We hebben beiden het gevoel dat we leven en niet geleefd worden. Al onze dromen zijn natuurlijk niet uitgekomen maar dat hoeft ook helemaal niet. Opzien naar anderen of materiële jaloezie is ons totaal vreemd en dat is een prima gave om gelukkig door het leven te gaan.

10 mei 2005

BHV

Gisteren waren alle grote leiders van de geallieerde troepen en Duitsland in Moskou aanwezig om de 60- jarige overwinning op Nazi-Duitsland te vieren. De twee wereldoorlogen en de beide overwinningen van de demokratische landen op het fascisme zijn ongetwijfeld de belangrijkste gebeurtenissen van de vorige eeuw. Miljoenen soldaten en burgers kwamen om, aan de griezel van de concentratie- en uitroeiingskampen werd een einde gesteld en de (hopelijk) laatste dictators van Europa legden het loodje.

Alle grote leiders waren present... behalve Verhofstadt. Hij bleef thuis omwille van "Brussel Halle Vilvoorde". Jawadde. Zie jij al een marathonloper tijdens zijn laatste kilometers uit de race stappen omdat hij zijn grasparkiet vergeten eten te geven is? Of een astronaut net voor de lancering uit de Space Shuttle klimmen omdat hij eerst zijn gazon nog wil maaien? ...

Kamervoorzitter De Croo, die glunderde. Terwijl Guy in Brussel wat knip- en plakwerk verrichtte, poseerde Herman als een groots staatsman in Moskou alsof hij eigenhandig het Derde Rijk had verslagen. Regisseur Poetin vroeg zich evenwel zichtbaar af of de aanwezigheid van die schaamluis geen vergissing was. Of een stunt van candid camera of schalkse ruiters. Gelukkig was er Balkenende die Poetin kon duidelijk maken dat De Croo bij hem hoorde of één of andere bajonet van het Rode Leger had van De Croo -postuum- wereldnieuws gemaakt.

Wéreldnieuws, dat zie ik met BHV nog niet zo gauw gebeuren.

temptation heaven.

Terwijl de "vergaande" nieuwe afleveringen van Temptation Island hoe langer hoe meer gebakken lucht blijken te zijn, zijn in de hemel de opnames begonnen van "Temptation Heaven". Volgens Boudewijn, die voor België de presentatie voor zijn rekening neemt, gaan de vonken uit de televisie vliegen. Uit de foto's die in de persmap staken, blijkt alvast dat er een mooie 'relatsie' aan het openbloeien is ...

9 mei 2005

luie tyfus?

Werd Muggenbeet zelf gebeten door een ongekend slaapverwekkend insect of leed Muggenbeet aan de luie tyfus? Neen, ik had gewoon plots een berg werk dat prioriteit had. Bloggen zat er enkele dagen niet in. Feestjes organiseren, naar feestjes gaan, de kinderen die PC-werk hadden en voorrang op de computer claimden en zo meer... maar het meeste werk heb ik gehad met vrijwillig denk- en schrijfarbeid dat vandaag heeft geresulteerd in een nota die de titel draagt "voor een dynamische vzw".

Het was een moeilijke bevalling met gevoelige materie maar ik kan ermee aan de slag. Ik weet van mezelf dat ik beter ben in het rustig nadenken en neerschrijven dan het snel kunnen verwoorden wat ik precies denk. Ik heb tijd nodig omdat ik de lat hoog leg. Dit is zelden in mijn voordeel want vlotte uit-de-nek-kletsers kunnen discussies snel naar hun hand zetten. En alhoewel mijn zwijgen zelden een instemming betekent, wordt dit wel al te graag zo geïnterpreteerd.

Dit maakt me soms kwaad, zo kwaad dat ik uuuuuren uittrek om mijn visie op papier te zetten. Zodanig geargumenteerd dat er vaak geen speld tussen te krijgen valt wat dan bij anderen weer op de zenuwen werkt. Maar als ik voel dat ik gelijk heb, wil ik ook gelijk krijgen, al is het maanden of jaren later. "Het is zo omdat ik de baas ben!" werkt bij mij als een rode lap op een stier. Machtsargumenten zijn bullshit!

Nu deze tijdrovende karwei achter de rug is, kan ik de draad van Muggenbeet weer naar behoren opnemen. Niet dat velen DAAR zitten op te wachten maar als ik mezelf maar amuseer dan zal 't wel goed zijn zeker?

4 mei 2005

oranjetipje.

Het gaat echt niet goed met onze vlinders. Heel wat soorten zijn verdwenen en van de resterende soorten is zowat de helft bedreigd. In mijn eigen tuin probeer ik de vlinders welkom te heten met een rijk aanbod aan nectar- en waardplanten. Rupsen bescherm ik. Ik offer graag wat bladgroen op om de geboorte van prachtige vlinders mogelijk te maken. Mijn kinderen leer ik om de vlinders niet te vangen en op te sluiten in een geleipot maar om ze als vrije schoonheid in de natuur te bewonderen.

Enkele vlindersoorten zijn door kinderen vrij snel gekend: de grote geelzwarte koninginnenpage, de dagpauwoog met zijn blauwe pauwenogen op de vleugels, de felgele citroenvlinder en het koolwitje. Gisteren heb ik mijn kroost kennis laten maken met het oranjetipje dat heen en weer fladderde tussen een groepje judaspenningen. Het is een klein wit vlindertje waarvan het mannetje een oranjevlek op zijn vleugels draagt. Niet te missen.

Ik zou ook heel graag in het Freinetschooltje een vlindertuin willen (helpen) aanleggen waarbij de kinderen zowel de vlinderlokkende planten aankopen als aanplanten. Ook het onderhoud van het tuintje zouden de kinderen kunnen doen. En ... de speelplaats zou een kleurrijke attractie rijker zijn. Ik heb als ouder het voorstel al een paar keer gelanceerd maar ik kan niet zeggen dat er wild op gereageerd werd. Jammer.

Tip: voor nieuwsgierige kinderen en leerkrachten in het basisonderwijs is Vlinderskijken een erg leerrijke site.


het oranjetipje.

donderdagnacht om 23.55 uur.

Wie ooit de aandrang voelde om mijn Blogger-profiel eens te lezen, zal gemerkt hebben dat ik een grote fan ben van The Young Ones en Bottom. Canvas is nu zo lief om Bottom uit te zenden en dat wordt dus lachen geblazen. Rik Mayall en Adrian Edmondson spelen de pannen van het dak als gedegenereerde losers die hun tijd verdoen met solosex, drinken, schrokken en gokken. Niet zelden monden hun onderlinge ruzies uit in pangevechten, stampen in de genitaliën en gespreide vingers in de ogen. Bottom is complete anarchie, zinloosheid ten top gedreven en daarom de dag van vandaag zo heerlijk om naar te kijken.

Maar wat ik niet zo goed snap, is dat Bottom net als The Green Wing en net als Coupling pas om vijf minuten voor middernacht uitgezonden wordt. Humor is geen vieze ziekte en hoort dus thuis in prime time. VT4 is op dat vlak wat mensvriendelijker. Married With Children wordt er om 19.10 uur op ons losgelaten en dat is voor mij een heel wat redelijker uur.

3 mei 2005

spaar voor een Britney-onderdeel.

Britney is drachtig, dat was al geweten. Maar het Nieuwsblad-online meldt nu dat de (positieve) zwangerschapstest van Britney Spears zou geveild zijn voor het goede doel. De zwangerschapstest zou gevonden zijn in de vuilbak van een hotelkamer waar Britney en haar echtgenoot Kevin Federline enkele weken geleden verbleven hebben. De opbrengst van de test is voorlopig nog niet bekend, maar het geld zou alvast bestemd zijn voor een organisatie voor kankerpatiënten en een voor kinderen met een handicap.

Indien je je nu bedrogen voelt omdat de veiling is doorgegaan zonder jou medeweten -en je het nu moet stellen met wat flarden van één van haar eetbare slipjes- wees dan niet bedroefd. Word lid van haar fanclub, volg de laatste zwangerschapsberichtjes (ronding van de buik, zwelling van haar siliconenpaar, ontsluiting,...) en wees er als de kippen bij wanneer haar gebroken vliezen en de nageboorte geveild worden. En voor de allertraagsten onder de Britney-freaks zullen er altijd wel wat groenbruine newborn-pampertjes op E-bay te vinden zijn.


Britney net voor de Predictortest.

juist echt.

Op de website van het Vlaams Belang kan je begrijpelijkerwijze ook een bijdrage in het Duits vinden. Je mag je roots immers nooit verloochenen. En de familie en vrienden in het grote Reich lezen al eens graag iets op het internet.

Ik heb me zonet even "vermaakt" met het lezen van deze tekst. En het geeft een raar gevoel die woorden van het gewezen Blok in het Duits te lezen. Het doet heel authentiek aan. Het is precies echt. Geloofwaardiger dan in het Nederlands. Beeld je bij het lezen even de Führer in en je waant je zo in het historisch archief van de VRT. Of beeld je de parodie van Charlie Chaplin in en je hebt lachwekkende slapstick.

Enkele typische bruine fragmenten:

"Das berüchtigte Zentrum für Chancengleichheit und Rassismusbekämpfung hat unter der Leitung von Johan Leman gar nichts zu der Integration von Ausländern beigetragen, aber hat andererseits eine echte Jihad gegen den Vlaams Blok entfesselt. Dies hat dazu geführt, dass umfangreiche Gruppen Ausländer sich in ihrem Opferkultus wälzen …

Verhofstadt, der damals geschwört hatte, er misse den Erfolg seiner Regierung an den Zurückdrängung des Vlaams Blok ab, hat mit der Verurteilung des Vlaams Blok zwar eine Feldschlacht gewonnen, aber nicht den Krieg. …

Ist der Vlaams Blok eine Bedrohung für die Demokratie? Sind wir eine rassistische Partei? Natürlich nicht. …

Nein, wir sind keine Partei der Marginalen oder Extremisten. Wir sind eine breite Volkspartei mit breiter Unterstützung in allen Kreisen der Bevölkerung. Von Hafenarbeiter zu Arzt, von Lehrer zu Anwalt, von Hausfrau zu Unternehmer ...

Der Vlaams Blok hat den Kampf mit der Diktatur der politischen Korrektheit aufgenommen. Eine Diktatur die mit der Verurteilung der Partei seine letzten Zuckungen erlebt.

Sie können sich auf uns verlassen. Ich rechne auf Sie!"

Frank Vanhecke
Vorsitzender


Het Belang beklaagt zich er nogal eens over dat haar tegenstrevers steeds weer terugkomen op de collaboratie, de tweede wereldoorlog en de Nazi's. Maar als je zo'n tekst leest en de woordkeuze bekijkt, dan moet je toch beamen dat dit populistische en fascistische oorlogstaal is. Veroordeeld zijn voor racisme en dan schrijven "Natürlich nicht" en hoe vaak wordt "Diktatur" niet in de mond genomen. Kortom, je merkt zo dat de 'inspirerende literatuur' die Vanhecke en Co tot zich nemen rijkelijk geïllustreerd is met swastika's en blonde blozende gezellige Eva Brauns. En goede lezers voelen ook dat de partij zint op wraak. Als we 't ooit voor 't zeggen krijgen dan ... 'een veldslag gewonnen maar niet de Krieg'...

"Sie können sich auf uns verlassen. Ich rechne auf Sie". Verlassen aus Vlaams Blok??? FOERT, Jamais.

2 mei 2005

300.

Volgens Blokwatcher Marc Spruyt "trekken de 1-meimanifestaties van het VB alsmaar minder volk. De bijeenkomst dit jaar aan de luchthaven van Deurne vormde qua opkomst een historisch dieptepunt. De negen jaar geleden ingezette 1-meiputsch van het VB bewijst daarmee een mislukking te zijn. Amper 300 man. Dat is wat het VB op de been weet te brengen voor een nochtans provinciaal georganiseerde activiteit. Ondanks gratis busvervoer met 11 opstapplaatsen."

Zo'n lage opkomst is niet meer dan terecht. 'Vlaams Blokmandatarissen' en (feest van de) 'arbeid' gaan samen als 'witteboordcriminelen' en 'correcte belastingsaangiftes' of 'poedels' en 'propere stoepen'. En wie wil er nu op zo'n schitterende dag zagepier Dewinter zijn haperend cassetteke nog eens horen afspelen? Of een Jan Penris? Zelfs de ratten uit het Antwerpse riool gaan op de vlucht bij zo'n bruin feest annex toespraken.

Misschien 30 februari eens proberen, Dewinter? Dit lijkt me de ideale dag voor extreem-rechts Vlaanderen. Ik ben voorstander.

gisteren.

"Het was de warmste 1 mei in ons land sinds het begin van de weerkundige metingen in 1833." De records van dé warmste en de natste stapelen zich op. Global warming wordt met de vinger gewezen. Niet alleen door milieuverenigingen maar ook door zowat alle milieu-administraties en wetenschappelijke instellingen. Alleen Frank, de weerman op de VRT, maakt zich weinig zorgen. Persoonlijk ben ik niet geneigd deze laatste te geloven. Zelfs zijn weerberichten over gisteren kloppen zelden.

feestseizoen echt op gang.

Bij een tropisch weertje hebben we gisterenmiddag het feestseizoen verdergezet met een eerste-communiefeest. Het was een prachtig feest met heel lekker eten. De papa zit in de voedingsbranche en hij maakt er telkens een erezaak van om zijn gasten te verwennen. Dat aan de vegetariërs gedacht werd, is extra meegenomen. Tevens was er goed gezelschap waar ik fijne gesprekken mee had. Voor de kinderen was het ook dolle pret want er was een voetbalveld, een springkasteel en iemand van de familie bleek een getalenteerd poppenspeelster te zijn.

Haast iedere zondag of feestdag die nog komt, zitten we aan tafel voor een feest. Dat heb je met een uitgebreide familie. Zelf zijn we ook driemaal gastheer en gastvrouw. Onze feesten organiseren we steeds in ons eigen huis. De kinderen kunnen er vrij spelen, ik kan in mijn eigen keuken koken en bij goed weer kunnen we op het terras in de tuin. Nu donderdag is het al zover. Straks bespreken we 'de menu' met de gelukkige. Voor zover haalbaar hebben onze kinderen daarin wel wat inspraak.

Terwijl ik dit typ, merk ik dat net bij het raam van mijn bureau een merelsvrouwtje een nest aan het maken is in de bruidssluier. Ze heeft nog maar een klein bolletje geweven maar voert in een sneltempo nieuwe grassprieten aan. Het is niet de eerste keer dat ik in het dichte takkengestel van de bruidssluier een merelsnest heb maar er zijn evenwel nog nooit jongen uitgevlogen. Deze keer toch eens uitzoeken hoe de zaken evolueren en hoe het komt dat er geen nieuwe mereltjes uit voortvloeien. De eksters? De katten? We zullen zien.

het eerste eerste-communiefeest van het jaar.